Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Żywienie dzieci zdrowych '92 - SZOTOWA W. WACHNIK Z. WEKER H.jpg

Kebek / ŻYWIENIE / Żywienie dzieci zdrowych '92 - SZOTOWA W. WACHNIK Z. WEKER H.jpg
ŻYWIENIE - Żywienie dzieci zdrowych 92 - SZOTOWA W. WACHNIK Z. WEKER H.jpg
Download: Żywienie dzieci zdrowych '92 - SZOTOWA W. WACHNIK Z. WEKER H.jpg

179 KB

(1280px x 920px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Producenci upraw GMO kłamią

Producenci genetycznie modyfikowanej żywności świadomie kłamią. Twierdzą bowiem, że zawarte w niej toksyny, które pełnią rolę pestycydów, mają rozkładać się w przewodzie pokarmowym i „znikać” z naszego organizmu. Jednak z badań krwi ciężarnych kobiet wynika, że tak się nie dzieje – informuje „The Daily Mail”.

Kanadyjscy naukowcy pobrali próbki krwi od kobiet oraz próbki krwi pępowinowej. W 93 proc. próbek krwi od kobiet w ciąży i 80 proc. próbek krwi pępowinowej stwierdzili obecność toksyny Bt. Dodawana jest ona m.in. do genetycznie modyfikowanej kukurydzy i ma chronić uprawy przed szkodnikami. Producenci GMO przekonywali, że ulega ona rozkładowi w naszych jelitach.

Na razie nie wiadomo, jaki wpływ na zdrowie ma ta toksyna. Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że może ona powodować alergie, poronienia a nawet nowotwory. Zdaniem badaczy z University of Sherbrooke Hospital Centre „potencjalna toksyczność tych substancji oraz kruchość płodu, sprawiają, że potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie”.

Były to pierwsze, niezależne badania dotyczące GMO. Do tej pory większość z nich finansowana była przez producentów genetycznie modyfikowanej żywności.

Opracowanie: Renegade
Źródło: Centrum Informacji Anarchistycznej
Inne pliki do pobrania z tego chomika
ŻYWIENIE - oliwki.jpg
Oliwki Nie tylko kiszone ogórki czy kapus ...
Oliwki Nie tylko kiszone ogórki czy kapusta pomagają wzmacniać odporność. Podobnym procesom poddaje się w rejonie Morza Śródziemnomorskiego oliwki. Na Ukrainie popularnym dodatkiem do potraw są kiszone jabłka. Co jeszcze można poddać procesowi kiszenia? Paprykę, bakłażany, cukinię, czosnek, czerwoną kapustę, buraki ćwikłowe a także śliwki i gruszki. Tego typu przetwory zawierają o wiele mniej cukru niż surowe warzywa i owoce. Cukry proste kiszonych roślin wykorzystywane są w procesie fermentacji mlekowej.
ŻYWIENIE - kiszone.jpg
Kiszone = zdrowe Dobrym źródłem bakterii ...
Kiszone = zdrowe Dobrym źródłem bakterii kwasu mlekowego są też produkty poddane procesowi kiszenia. Np. znana nam dobrze kiszona kapusta. Kiszenie żywności to bardzo stary i naturalny sposób jej konserwowania. W procesie fermentacji mlekowej, cukry proste zamieniane są na kwas mlekowy. Żywność poddana procesowi kiszenia jest odporna na rozwój niechcianych mikroorganizmów, dzięki czemu długo zachowuje świeżość i nadaje się do spożycia. Kiszona kapusta jest zdrowym dodatkiem do obiadu - jest dobrym źródłem witaminy C ( 100 g kiszonej kapusty to ok. 30 mg witaminy C), ma mało kalorii, wzbogaca smak potraw, idealnie nadaje się do skomponowania różnych surówek, a oprócz tego zawiera naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego
ŻYWIENIE - Algi 1.jpg
Badaniem i wytwarzaniem kryształków japonskich do celów ...
Badaniem i wytwarzaniem kryształków japonskich do celów kosmetycznych naukowcy zajmują się od niedawna. Jednym z pionierów tych badań jest prof. Claude Chasse, znany oceanolog, który podjął próby poznania ich składu chemicznego, określenia właściwości i sposobu wykorzystania. Jak się okazało, organizmy te mogą stanowić źródło najróżniejszych substancji interesujących dla kosmetyki. Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), które biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek,kryształki wykazują zdolność odnowy naskórka. Zawarte w nich witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt. Mikroelementy obecne w różnych rodzajach tych kryształków, to głównie brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan. Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry. Kryształki mogą być także cennym źródłem białek, zawierających takie aminokwasy, jak alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna. Związki te występują w NMF (natural moisturizing factor), czyli naturalnym czynniku nawilżającym, będącym składnikiem warstwy rogowej i nadającym skórze odpowiednie nawilżenie. Na szczególną uwagę zasługują zawierające w swoim składzie aosainę. Związek ten opóźnia proces starzenia skóry, ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy - enzymu rozkładającego elastynę. Białko to występuje w skórze, gdzie odpowiada za prawidłowe jej funkcjonowanie, zapewniając odpowiednią elastyczność i gładkość. Zawarte w algach węglowodany działają bakteriostatycznie, regulują pracę gruczołów łojowych (mannit, mannitol, sorbitol), nawilżają (karagen), poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii (flukoidyna, laminaryna). Obecne w kryształkach mukopolisacharydy (MPS), głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, są substancjami silnie nawilżającymi skórę. Na uwagę zasługują także zawarte w kryształkach polifenole, posiadające właściwości antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ekstrakt kryształkow chroni ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia.
ŻYWIENIE - Algi 2.jpg
Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B ...
Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), które biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek,kryształki wykazują zdolność odnowy naskórka. Zawarte w nich witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt. Mikroelementy obecne w różnych rodzajach tych kryształków, to głównie brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan. Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry. Kryształki mogą być także cennym źródłem białek, zawierających takie aminokwasy, jak alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna. Związki te występują w NMF (natural moisturizing factor), czyli naturalnym czynniku nawilżającym, będącym składnikiem warstwy rogowej i nadającym skórze odpowiednie nawilżenie. Na szczególną uwagę zasługują zawierające w swoim składzie aosainę. Związek ten opóźnia proces starzenia skóry, ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy - enzymu rozkładającego elastynę. Białko to występuje w skórze, gdzie odpowiada za prawidłowe jej funkcjonowanie, zapewniając odpowiednią elastyczność i gładkość. Zawarte w algach węglowodany działają bakteriostatycznie, regulują pracę gruczołów łojowych (mannit, mannitol, sorbitol), nawilżają (karagen), poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii (flukoidyna, laminaryna). Obecne w kryształkach mukopolisacharydy (MPS), głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, są substancjami silnie nawilżającymi skórę. właściwości: antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ekstrakt kryształkow chroni ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia. Już mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już jako dzieci pija wodę z alg i przeciętnie żyją 110 lat.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności