Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

untitled(2).bmp

Stellaona / WARTO JEŚĆ / untitled(2).bmp
WARTO JEŚĆ - untitled2.bmp
Download: untitled(2).bmp

388 KB

(446px x 297px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Dlaczego warto jeść galaretkę?

Choć ta rosołowa może niektórych skutecznie zniechęcać do spróbowania ze względu na swój mętny i mało apetyczny kolor, to kolorowe galaretki owocowe powinny miejsce a naszym deserowym jadłospisie. A powodów jest co najmniej kilka.
•zawarta w niej żelatyna wspomaga regeneracje stawów
•galaretki mięsne dostarczają organizmowi glukozaminy, która pełni ważną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki
•jest produktem działającym jak balsam na problemu osób z chorobą wrzodową
•żelatyna ma w swoim składzie aminokwasy z siarką, które są składnikiem keratyny włosa, dlatego galaretki powinny spożywać osoby, które zmagają się z problemem przesuszonych włosów pozbawionych witalności
•systematyczne jedzenie galaretki poprawia kondycje paznokci
•żelatyna zawiera też potas pomocny w walce z tłuszczykiem
•polecana jest osobom będącym na diecie, ze względu na niewielką ilość kalorii ( w 100 g jest tylko ok. 60 kcal). Można zatem wykorzystać ją na deser.
Czy takie argumenty przekonują Cię, by sięgać po nią częściej? Mam nadzieję, że tak!

Źródło: jejKuchnia.pl

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
WARTO JEŚĆ - POMARAŃCZE.jpg
Pomarańcze Niezastąpione źródło naturalnych witamin i ...
Pomarańcze Niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. Zawiera mnóstwo zawartość witaminy C (w 100 gramach jest jej aż 50 mg), która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Do tego dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka. To doskonały zamiennik dla wszystkich, którzy nie trawią laktozy.
WARTO JEŚĆ - GREJPFRUTY.jpg
Grejpfruty Mają niską wartość energetyczną, dość dużą ...
Grejpfruty Mają niską wartość energetyczną, dość dużą zawartość potasu (ważny ze względu na zapobieganie ryzyku chorób związanych z nadciśnieniem tętniczym) i witaminy C. Obniżają poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi i wspomagają proces odchudzania. Należy pamiętać, żeby nie popijać leków sokiem z grejpfrutów (wchodzą w niebezpieczne interakcje).
WARTO JEŚĆ - CZERWONE WINO.jpg
Podobne właściwości, jak gorzka czekolada, posiada też c ...
Podobne właściwości, jak gorzka czekolada, posiada też czerwone wino. Jest to bogate źródło polifenoli, z których najcenniejszy jest resweratrol, odpowiadający za spowalnianie procesów starzenia się organizmu. Poza tym cennym polifenolem, wino jest też bogate w trzy inne – kwercetynę, katachinie oraz epigallokatachinie, które wykazują bardzo silne działanie antynowotworowe. Warto jednak pamiętać, że nadużywanie alkoholu może prowadzić do nasilenia się namnażania komórek nowotworowych w organizmie, czego dowodzą badania dr. Gayle'a Page'a z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.
WARTO JEŚĆ - TRUSKAWKI.jpg
Truskawki, podobnie jak maliny i jeżyny zawierają kwas e ...
Truskawki, podobnie jak maliny i jeżyny zawierają kwas egalowy i polifenole. Ich działanie antynowotworowe polega na stymulacji obumierania komórek rakowych, a także zapobiegają ich powstawaniu poprzez eliminację karcerogenów, które z kolei prowadzą do mutacji genetycznych, prowadzących do rozwoju raka.
WARTO JEŚĆ - RYBY-łosos  makrela sledz.jpg
Jeśli chcesz zmniejszyć zagrożenie wystąpienia choroby n ...
Jeśli chcesz zmniejszyć zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej, powinieneś co najmniej dwa razy w tygodniu sięgać po tłuste ryby morskie, takie jak sardynki, łosoś, makrela czy śledź. Są one bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które chronią organizm przed takimi chorobami jak rak płuc, piersi, prostaty, czy nerek.
WARTO JEŚĆ - MARCHEW.jpg
Jeśli uwielbiasz gotowaną marchewkę, pamiętaj, by gotowa ...
Jeśli uwielbiasz gotowaną marchewkę, pamiętaj, by gotować ją w całości i kroić dopiero, gdy jest już odpowiednio miękka. Naukowcom z Newcastle University udało się dowieść, że tak przygotowana marchew zawiera aż 25 proc. więcej falkarinolu, substancji, która znacząco redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Dodatkowo marchew to bogate źródło beta-karotenu oraz witamin C i E. Jedząc ją, opóźniamy proces starzenia się organizmu, a także zabezpieczamy się przed chorobami serca oraz przed problemami ze wzrokiem.
WARTO JEŚĆ - POMIDORY.jpg
Likopen należy do licznej rodziny karetenoidów (grupy zw ...
Likopen należy do licznej rodziny karetenoidów (grupy związków fitochemicznych) i jest jednym z najcenniejszych składników pomidorów. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać likopenu. Szacuje się, że aż 85 proc. potrzebnego nam likopenu pozyskujemy z pomidorów, a pozostałe 15 proc. z innych czerwonych warzyw i owoców. Prawdą jest, że najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach. Dietetycy nie zalecają jednak spożywania pomidorów w postaci keczupu, ponieważ znajduje się w nim bardzo dużo cukru. Dużo bezpieczniej jest sięgać po suszone lub gotowane pomidory. Likopen posiada silne właściwości antynowotworowe.
WARTO JEŚĆ - CZOSNEK.jpg
Czosnek znany jest głównie ze swoich właściwości antybak ...
Czosnek znany jest głównie ze swoich właściwości antybakteryjnych. Zawarta w nim substancja, alicin, która wydziela się po zgnieceniu ząbka czosnku, jest naturalnym antybiotykiem, o działaniu silniejszym niż penicylina. Innym cennym składnikiem czosnku są pochodne siarki, które chronią organizm człowieka przed bakteriami i grzybami (jedzenie ząbków czosnku zaleca się m.in. chorym na candidozę). Naukowcy z Ewha Women’s University w Seulu ustalili, że choć czosnek nie posiada tak silnych właściwości antynowotworowych, jak do tej pory sądzono, to jednak obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, przełyku, jamy ustnej oraz jajników i nerek.
WARTO JEŚĆ - CZARNE JAGODY i BORÓWKA.jpg
Czarne jagody i borówka amerykańska to z kolei owoce, po ...
Czarne jagody i borówka amerykańska to z kolei owoce, po które jak najczęściej powinny sięgać osoby, które mają problem z niewłaściwym poziomem cholesterolu, a także z cukrzycą. Są one bogate w wiele cennych pierwiastków mineralnych – selen, cynk, miedź i mangan oraz w witaminy C, A, B, PP. Borówka amerykańska ma w dodatku silne działanie antynowotworowe, dzięki zawartości fitoestrogenów oraz kwasów – foliowego i egalowego.
WARTO JEŚĆ - BROKUŁY.jpg
Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mi ...
Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka oraz kapusta, zawierają także dużą ilość sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach antynowotworowych. Ten składnik, znajdujący się w brokułach, ma także inne ważne właściwości – zabija Helicobapter pylori,oporne na działanie antybiotyków bakterie, odpowiadające za wrzody żołądka i raka tego narządu. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Akademii Medycznej Johns Hopkins w Baltimore i francuskiego Krajowego Ośrodka Badań Naukowych w Paryżu. By nie stracić cennych dla zdrowia właściwości brokułów, należy krótko gotować je na parze.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności