Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
jarkomen09
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Jarek

widziany: 4.12.2022 18:43

  • pliki muzyczne
    2068
  • pliki wideo
    56304
  • obrazy
    44620
  • dokumenty
    2272

111588 plików
28447,9 GB

Ukryj opis
  • 35 KB
  • 21 maj 11 8:07
Kto ich nie lubi? Tych z kapustą i grzybami albo nadziewanych
z mięsem czy szpinakiem. Dzieci uwielbiają je na słodko:
z truskawkami lub jagodami, polane gestą kwaśną śmietaną
i posypane cukrem. A przecież można je zrobić rownież
z serem, kaszą gryczaną... Pierogi kryją wiele niespodzianek i smaków.

zachomikowany

  • 3,1 MB
  • 21 maj 11 8:07
obrazek

z chomika ryszard697

  • 70 KB
  • 21 maj 11 8:07
obrazek ryb

z chomika ryszard697

  • 0,9 MB
  • 21 maj 11 8:07

z chomika tasia89

  • 94 KB
  • 21 maj 11 8:07
Nalewka

z chomika tasia89

  • 21 KB
  • 21 maj 11 8:07
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 20 KB
  • 21 maj 11 8:07

z chomika babcia_marysia

  • 36 KB
  • 21 maj 11 8:07
Snikers

40 dag mąki
20 dag margaryny
15 dag cukru
4 żółtka-białka ubic z 25 dag cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
powidła śliwkowe
po 20 dag rodzynek i orzechów,4 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze

Ciasto zagnieśc podzielic na 2 części,każdą częśc posmarowac powidłami ,posypac bakaliami i na wierzch ubita piana z białek.Piec obie blachy na termoobiegu 25-30 min w tem 180C.Ciasto przełożyc kremem jak do karpatki i polukrowac.
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki oleju
Do kremu można dodac czekoladę.

z chomika Brunetka6853

  • 42 KB
  • 21 maj 11 8:07
Fantazja kokosowa

Biszkopt ciemny z 6 jaj
Krem
0,5 litra mleka
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag wiórków kokosowych
1 galaretka wiśniowa
słoiczek wiśni drylowanych w cukrze(wiśnie z kompotu)
Mleko zagotowac(odlac do rozrobienia mąki)z olejem i cukrem,wlac rozrobioną mąkę i ugotowac budyń ,do gorącego wsypac wiórki i wymieszac
Z kostki margaryny i budyniu zrobic krem i do kremu powili wlewac tężejącą galaretkę(zagotowac 0,5 szklanki soku i rozrobic galaretkę)Biszkopt przekroic wyłożyc 3/4 kremu ułożyc wiśnie,przykryc drugą połową.Na wierzch pozostały krem,potrzec czekoladą.Można dodac taką galaretkę jak owoce np.brzoskwinie

z chomika Brunetka6853

  • 10,1 MB
  • 21 maj 11 8:07
obrazek

zachomikowany

  • 162 KB
  • 21 maj 11 8:07
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 454 KB
  • 21 maj 11 8:07
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 0,8 MB
  • 21 maj 11 8:07
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 0,8 MB
  • 21 maj 11 8:07
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 337 KB
  • 21 maj 11 8:07
Dodałam nowy przepis na ciasto.

Ciasto miodowe z serem.

z chomika desqa123

  • 41 KB
  • 21 maj 11 8:07

z chomika Milutka29

  • 28 KB
  • 21 maj 11 8:07

z chomika Milutka29

  • 0 KB
  • 21 maj 11 8:07

zachomikowany

  • 51 KB
  • 21 maj 11 8:07
Składniki:

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Jak przyrządzić:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu

zachomikowany

  • 27 KB
  • 21 maj 11 8:07
Składniki:

1,5 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki pszennej
9 jaj
1,5 kostki masła śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kieliszek wódki (niekoniecznie)

Jak przyrządzić:

Masło utrzeć z cukrem (można je trochę podgrzać, np. w mikrofalówce - lepiej sie połączą),
dodać żółtka ze wszystkich jaj a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce,
dodać mąkę, na końcu proszek do pieczenia, wódkę i pianę.
Piekarnik należy nastawić na 250 stopni i tak, aby grzał tylko od góry. Blachę dowolnego kształtu należy wyłożyć papierem pergaminowym,
bez dodatku tłuszczu.
Ciasto należy nakładać na blachę warstwami, 3-4 mm (ale może być też 2 lub 5), i każdą warstwę piec kilka minut, tak aby wierzch był lekko brązowy.

zachomikowany

  • 21 KB
  • 21 maj 11 8:07
Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki

? dwa jajka

? 1 i 1/2 szklanki mleka

? dwie łyżki cukru

? 3 dag świeżych drożdży

? trzy jabłka

? łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi:))

? szczypta soli

? olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier.

2. Jajka rozbełtać, lekko posolić.

3. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki).

4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło :)

zachomikowany

  • 21 KB
  • 21 maj 11 8:07
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 28 KB
  • 21 maj 11 8:07
Składniki:

1 kg jabłek
kostka masła lub margaryny
4 jaja
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże opakowania budyniu waniliowego
1 litr mleka

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać, utrzeć na tarce.
Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch.
Nadal ucierając powoli wsypać mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń z obu opakowań ugotować na 1 litrze mleka, dodając pozostały cukier.
Większą część ciasta włożyć do blachy, na nim rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec przez 40 min. w temp. 200 stopni.

zachomikowany

  • 30 KB
  • 21 maj 11 8:07

z chomika StarszyPan

  • 0,7 MB
  • 21 maj 11 8:07
darmowy hosting obrazków

Pora na przygotowywanie przetworów na zimę
Chociaż na półkach w sklepach piętrzą się słoiki marynowanych papryczek,
ogórków i warzywnych sałatek, to domowego smaku przetworów nie zastapi żaden!
Właśnie teraz, kiedy warzywa i owoce są najtańsze, nastała pora,
aby samemu zawekować smaki lata na zbliżającą się zimę.
Przekonaj się, jakie to proste!
Chociaż przygotowanie domowych przetworów jest zajęciem czasochłonnym,
to trud się opłaca!
Sama siebie nie oszukasz, wkładając do słoików wybrakowane produkty,
tak jak mają to niestety w zwyczaju niektórzy producenci.
Wekując przetwory zaoszczędzisz także pieniądze i nadasz własnym marynatom domowy, nieprzetworzony chemicznie smak.
stron:50

z chomika Eryk0ss

  • 17 KB
  • 21 maj 11 8:07
MAKOWIEC

CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
paczka margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
łyżeczka soli
zapach waniliowy


MASA MAKOWA:
1 kg maku
4 białka
60 dkg cukru
12 dkg margaryny
zapach migdałowy
2-3 łyżki miodu
skórka pomarańczowa
10 dkg rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe


CIASTO DROŻDŻOWE:

Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą
i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować
na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki)
Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
Pieczemy około godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 21 maj 11 8:07
3 BIT - ciasto bez pieczenia


SKŁADNIKI:

* 5 paczek herbatników szkolnych
* 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić)
* 2 budynie waniliowe
* 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka
* 0,5 kostki masła (np.śmietankowe)
* 1 śmietana 18% (200 ml)
* 1 opak."Śnieżki"
* na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe

MASA BUDYNIOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła.

MASA ŚMIETANOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką".

KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* HERBATNIKI
* MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki)
* HERBATNIKI
* MASA BUDYNIOWA
* HERBATNIKI
* MASA ŚMIETANOWA
* STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    119
  • obrazy
    31
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

174 plików
226,59 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności