1. Jak nakarmić dyktatora.mp3
-
=Cykl - Mnich i robot -
=Cykl - Przetaina -
=Cykl - Shadow Beast Shifters -
Czornyj Max - Cześć, tu Kopernik! -
Dudkiewicz Ignacy -
Dutka Wojciech - Niemka -
Gajek Grzegorz - Ziemia nieświęta -
Giedrojć Magdalena -
Giedrojć Magdalena - Vademecum singla -
Grabda Izabela -
Grabda Izabela - Przesilenie -
Grabda Izabela - Zmarnowany rozsądek -
Grabda Izabela - Życie od nowa -
Henry Emily - Funny story -
Jaymin Eve -
Kiszela Marcin - Fobia -
Kiszela Marcin - Ostatni prorok -
Kołyszko Mikołaj -
Kołyszko Mikołaj - Groza jest święta -
Majcher Magdalena - Rakowiska -
Makkai Rebecca -
Makkai Rebecca - Mam do pana kilka pytań -
Małecki Jakub - Korowód -
Miller Ben -
Miller Ben - Jak poznałem Świętego Mikołaja -
Miller Ben - O chłopcu, który zniknął świat -
Mrozek Ryszard Marian - Intro ligare -
Nugent Liz - Dziwna Sally Diamond -
Ondaatje Michael - Światła wojny -
Patkowski Maciej - Dworzanin -
Pawłowski Łukasz -
Pawłowski Łukasz - Stany Podzielone Ameryki -
Sat-Okha -
Sat-Okha - Biały mustang -
Shen L.J. - Bezwzględny rywal -
Smolarczyk Mańka - True Beauty -
Swan Karen -
Swan Karen - Spotkajmy się w Rzymie -
Swan Karen - To ostatnie lato -
Szczypczyńska Anna -
Szczypczyńska Anna - Dziewczyna mojego męża -
Szczypczyńska Anna - Dzisiaj śpisz ze mną -
Szczypczyńska Anna - Glass Hills -
Szponar Magdalena - Speechless -
Walker Stephen -
Walker Stephen - Kosmiczny wyścig -
Winnik Sylwia -
Winnik Sylwia - Dobra Pani -
Woźniak Marcel - Most nad wzburzoną wodą -
Wójcik Michał
czyta Leszek Filipowicz
długość: 7 godzin 39 minut
Według raportu amerykańskiej organizacji Freedom House czterdzieści dziewięć krajów jest obecnie rządzonych przez dyktatorów – a liczba ta wciąż rośnie.
Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia. Prawa do książki wykupił największy światowy wydawca – nowojorski Penguin Random House – zanim została napisana.
Kucharze dyktatorów – beneficjenci i ofiary swoich brutalnych pracodawców. Ci, którzy widzieli ich w momentach, gdy przybierali „ludzką” twarz: tuż po przebudzeniu, podczas obiadu i gdy dzień dobiegał końca. Karmiący szaleńców, odpowiedzialnych za śmierć i cierpienie setki ludzi. Czy któryś z kucharzy, korzystając z atmosfery, jaka towarzyszy jedzeniu, wpłynął na los, choćby jednego człowieka? Kim są ci, którzy z bliska obserwowali postacie z pomników i kart podręcznika, budzący strach oraz wpływający na złe lub dobre losy swoich podwładnych? Jak się czuli, gdy gotowali dla szaleńców? I jaką cenę przyszło im za to zapłacić?
Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty: od zapomnianej przez wszystkich wioski na kenijskiej sawannie, przez ruiny starożytnego Babilonu w Iraku, po dżunglę w Kambodży, gdzie skryli się ostatni z Czerwonych Khmerów. Odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic.