Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Nat.kur.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna 123456

widziany: 8.04.2024 10:41

  • pliki muzyczne
    464
  • pliki wideo
    11255
  • obrazy
    3159
  • dokumenty
    8313

25031 plików
4719,74 GB

Ukryj opis
Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki
Eight for Silver - The Cursed 2021 Lektor PL.BRRip.XviD-NN1.rmvb play
● LEKTOR PL ● GATUNEK HORROR ● ROK: 2021 ● ...
Mizantrop 2023 Lektor PL.WEB-DL.XviD-AZQ.rmvb play
● LEKTOR PL ● GATUNEK THRILLER KRYMINAŁ ● RO ...
Wielki George Foreman 2023 Lektor PL.BRRip.XviD-AZQ.rmvb play
● LEKTOR PL ● BIOGRAFICZNY DRAMAT SPORTOWY ● ...
Czarny Demon 2023 Lektor PL.WEB-DL.XviD-AZQ.rmvb play
● LEKTOR PL ● GATUNEK THRILLER SCI-FI ● ROK: ...
Raz, dwa, trzy... wchodzisz do gry 2023 Lektor PL.WEB-DL.XviD-AZQ.rmvb play
● LEKTOR PL ● GATUNEK HORROR ● ROK: 2023 ● ...
Refuge - Minevikuviirastused 2023 Lektor PL.WEB-DL.XviD-AZQ.rmvb play
● LEKTOR PL ● GATUNEK HORROR ● ROK: 2023 ● ...
Mastema 2022 Lektor PL.WEB-DL.XviD-NN.rmvb play
● LEKTOR PL ● GATUNEK HORROR ● ROK: 2022 ● ...
Inga Lindstrm - Tajemniczy dom Inga Lindstrm Das dunkle Haus 2011 PL.avi play
Inga Lindström: Tajemniczy dom produkcja: Niemcy ...
Pierwszy zwiastun filmu Smoleńsk.mp4
play
oglądaj online
Pierwszy zwiastun filmu "Smoleńsk", reżyseria Andrze ...

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 71,7 MB
  • 10 cze 13 12:12
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza pana Marka Pinkowskiego w Cichowie,
zajmującego się na co dzień tresurą zwierząt na potrzeby filmu i nie tylko. Po
zakończeniu zdjęć do filmu "Pan Tadeusz" w reżyserii Andrzeja Wajdy, pan Marek
przeniósł dekoracje z planu właśnie do Cichowa, gdzie ponownie zostały złożone
i przystosowane do zwiedzania. Tym sposobem w Wielkopolsce znalazła się namiastka
dawnej wsi litewskiej - folwark Soplicowo. Nie jest to przypadek. Właśnie w tych
stronach Adam Mickiewicz przebywał w latach 1831 - 1832 i wiele zdarzeń, które
tam widział, uwiecznił na kartach "Pana Tadeusza". Karol Okrasa i jego gość przygotują
dwa dania, które Adam Mickiewicz mógł jeść w Wielkopolsce: wielkopolską zupę
z karpia oraz pieczoną nogę z wieprza podaną z pyrami i gzikiem.

z chomika aaarek70

  • 71,5 MB
  • 10 cze 13 12:12
Program rozpoczyna wizyta Karola Okrasy w mleczarni w Mrągowie. Sprawdza, jak powstaje maślanka. Następnie wraz gościem, którym jest dr n. med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, przygotowują dwie potrawy: roladki z kurczaka z szynką i szpinakiem z sosem z maślanki i gorgonzoli oraz pieczony krem kawowy z maślanki z gruszkami i sosem z malin.

z chomika aaarek70

  • 71,8 MB
  • 10 cze 13 12:12
Program rozpoczyna wizyta na międzynarodowej konferencji poświęconej zachowaniu dziedzictwa kulinarnego, a organizowanej pod patronatem polskiego i francuskiego Ministerstwa Rolnictwa. Następnie Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kiermusy na Podlasiu, gdzie znajduje się ostoja żubra, i gdzie kultywuje się kulinarne tradycje. Razem z kuchmistrzem, panem Krzysztofem Sawickim, przygotują dwie staropolskie potrawy ze szlacheckiego stołu: kiełbasę palcówkę duszoną w jabłkach z cynamonem i karczek z sarny w sosie jałowcowym ze śliwkami i imbirem. Panowie spożyją te dania w pięknym saloniku szlacheckiego
dworku.

z chomika aaarek70

  • 71,3 MB
  • 10 cze 13 12:12
W tym odcinku Karol Okrasa zaprosił do swojej kuchni profesora
Jerzego Borowskiego, kierownika Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu
Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Pan profesor jest również wybitnym
znawcą polskiej tradycji kulinarnej. Jednym z elementów jego działalności
jest dbałość o zachowanie polskiego dziedzictwa kulinarnego i tradycyjnych
przepisów, dostosowanych jednak do współczesnych zasad żywienia.
Karol Okrasa zaprezentuje wraz z nim dwa dania: tatar z troci oraz
polędwiczki wieprzowe marynowane w powidłach, pieczone w liściach winogron
i podane z buraczkami.

z chomika aaarek70

  • 71,6 MB
  • 10 cze 13 12:12
W programie potrawy z fasoli. Warzywo to znane jest w Europie dopiero kilkaset lat. Mieszkańcy Starego Kontynentu zawdzięczają ją Hiszpanom i Portugalczykom, którzy przywieźli ją z Ameryki jako kulinarną ciekawostkę. Dziś fasola znana jest na całym świecie. Zanotowano istnienie ponad 200 odmian, z których 20 uprawia się w celach spożywczych.

z chomika aaarek70

  • 70,8 MB
  • 10 cze 13 12:12
Rybnym królem w kaszubskiej kuchni jest niewątpliwie śledź – łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw.

z chomika aaarek70

  • 79,4 MB
  • 10 cze 13 12:12
W ostatnim odcinku przed wakacyjną przerwą znalazło się miejsce na drobne podsumowanie. Na zaproszenie Karola Okrasy do studia przyjedzie redaktor Leszek Horwath, który od wielu lat zajmuje się polską kuchnią regionalną, prowadzi portal internetowy poświęcony regionalnym potrawom. Ze Starego Sącza, gdzie mieszka, gość programu przywiezie słój kiszonych rydzów. Zaprezentuje widzom, jak przyrządza się słynny żur z kiszonych rydzów z grulami. Z kolei Karol Okrasa poczęstuje swoim daniem z dzieciństwa - królikiem w jarzynach. Podczas gotowania obaj opowiedzą o polskich potrawach regionalnych.

z chomika aaarek70

  • 79,3 MB
  • 10 cze 13 12:12
Tym razem Karol Okrasa rusza konno do Wysowej. W tej pięknej uzdrowiskowej miejscowości odwiedzi panią Irenę Sulicz, która od lat w prowadzonej przez siebie karczmie pieczołowicie odtwarza stare łemkowskie przepisy. Jako pierwsze danie oboje zaprezentują kiesełycie z komperami, czyli łemkowski żur owsiany z ziemniakami oraz kiszeniaki, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą i grzybami.

z chomika aaarek70

  • 79,3 MB
  • 10 cze 13 12:12
Tym razem Karol Okrasa odwiedza gospodarstwo pasieczne
na Sądecczyźnie w Stróżach koło Grybowa. Gospodarz, Janusz Kasztelewicz,
oprowadza widzów po gospodarstwie, a także pokazuje Muzeum Pszczelarstwa,
które otworzył w swojej pasiece.
W menu dwa dania: truskawki w miodzie pitnym z suszonymi pomidorami
i ciastkiem gryczanym oraz polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie
z glazurowanymi owocami.

z chomika aaarek70

  • 79,6 MB
  • 10 cze 13 12:12
Przez wiele lat dorsz był uosobieniem taniej i byle jakiej ryby. Wynikało to z jego obfitości – nie cenimy zbytnio tego, czego mamy w nadmiarze. Ale te czasy minęły. Dziś dorsza jest coraz mniej, a jego ceny rosną. Z powszedniej ryby, zazwyczaj smażonej w panierce i podawanej z surówką z kiszonej kapusty, zamienił się w rybę wykwintną, serwowaną na najelegantszych przyjęciach. W tym odcinku Karol Okrasa prezentuje nowe pomysły na dania z dorszem w roli głównej.

z chomika aaarek70

  • 78,5 MB
  • 10 cze 13 12:12
W poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa dociera do zamku
w Rynie. Miejscowy kucharz, pan Krzysztof Mazurek, specjalizuje się
w daniach staropolskich, a zwłaszcza w kuchni rycerskiej. Co jadali rycerze,
kiedy nie walczyli z wrogiem, nie potykali się w turniejach i nie polowali?
W dawnej Sali Rycerskiej Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania
godne rycerskiego stołu.

z chomika aaarek70

  • 78,9 MB
  • 10 cze 13 12:12
Co kraj to obyczaj, co dom – to inny wielkanocny stół. Przygotowując potrawy na świąteczny stół, można sobie pozwolić na więcej swobody i kulinarnych szaleństw niż w przypadku Wigilii Bożego Narodzenia.
POSK to działająca w Londynie organizacja polonijna, mająca na celu promocję i udostępnianie Polskiej kultury we wszystkich swoich formach. Przy okazji wizyty w stolicy Wielkiej Brytanii Karol Okrasa odwiedził siedzibę organizacji i przygotował tam dania na tradycyjne śniadanie wielkanocne.

z chomika aaarek70

  • 79,1 MB
  • 10 cze 13 12:12
W tym odcinku Karol Okrasa przemierza bojerem jezioro Niegocin, znajdujące się nieopodal Giżycka. Dociera do miejscowości Rydzewo, gdzie odwiedza Selwinę Nowakowską - miłośniczkę i wielką znawczynię miejscowych tradycji kulinarnych. Selwina Nowakowska pokaże jak przyrządza się plińce z pomoczką, czyli rodzaj placków z ziemniaków podawanych z boczkiem i pomoczką - pastą z twarożku, cebuli i czosnku. W programie będzie mowa także o innych daniach regionalnych.

z chomika aaarek70

  • 78,7 MB
  • 10 cze 13 12:12
Karol Okrasa odwiedzi zajazd w Zielonce. Jego właściciel - pana Artur Świerżewskie gromadzi tam pamiątki z filmów Jerzego Hoffmana opartych na Trylogii Henryka Sienkiewicza i odtwarza przepisy kulinarne z tamtego okresu. Karol zajedzie powozem, będą go witały salwy z armat. Następnie przy suto zastawionym staropolskim stole panowie przygotują pasztet z dzika. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak przygotować pasztet z kaczki z grzybami i kaszą gryczaną.

z chomika aaarek70

  • 79,3 MB
  • 10 cze 13 12:12
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.

z chomika aaarek70

  • 78,8 MB
  • 10 cze 13 12:12
W naszych podróżach po kraju w poszukiwaniu polskiego smaku i tradycji kulinarnych tym razem zawitaliśmy do miejscowości Chrzanowo obok Makowa Mazowieckiego. Na tradycję kulinarną tego miejsca składa się dawna kuchnia Mazowsza i Kurpiów.
Tutejsza potrawa regionalna to zupa pazibroda. Przygotowywana jest z ziemniaków, kapusty kiszonej i warzyw, z dodatkiem dużej ilości skwarek ze słoniny i przyprawiana na ostro pieprzem. Dawniej stanowiła jednodaniowy, codzienny obiad, często była jedynym posiłkiem, jaki zjadano w ciągu dnia. Nazwa tej potrawy pochodzi stąd, że podawana w bardzo gorącej zupie krojona w grube kawałki kapusta kiszona ciągnęła się i parzyła brodę.
Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak zaskakująco smaczna. Schlebia typowo polskim gustom smakowym. Spróbujmy.

z chomika aaarek70

  • 89,7 MB
  • 10 cze 13 12:12
Karol Okrasa wybiera się do sadu doświadczalnego SGGW-AR w Wilanowie. Tam spotyka się kierownikiem sadu - panem Romualdem Dziubanem, który radzi, w jaki sposób należy przechowywać jabłka, aby przez cały rok zachowały smak i aromat owoców zerwanych prosto z drzewa. Ponadto poznajemy wiele ciekawostek o wartościach odżywczych jabłek, o ich odmianach oraz o szerokim zastosowaniu w sztuce kulinarnej. Prowadzący jak zwykle przyrządza dwa wyśmienite dania: duszone wątróbki drobiowe z pieczonymi nad zimowym ogniskiem jabłkami oraz ciasto z jabłek, marchewki, selera i sera twarogowego.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 10 cze 13 12:12
W programie Karol Okrasa zaprasza do Mszany w Beskidzie Niskim. Składa wizytę
w ekologicznym gospodarstwie rodzinnym, w którym pan Waldemar Maziejuk wraz z synami
hoduje kozy i produkuje z nich doskonałe sery. Widzowie mają okazję zobaczyć jak wygląda
dojenie kóz, ponadto poznają sposoby wędzenia serów.
Karol Okrasa przyrządza dwa dania: pierożki z kozią bryndzą oraz pstrąga pieczonego z kozimi
serami i papryką.

z chomika aaarek70

  • 168,6 MB
  • 10 cze 13 12:12
Wyobraźnia ludzka nie zna granic, więc dziś porozmawiamy o makaronach, tyle że... kolorowych. W menu: ravioli barwione karmelem z nadzieniem orzechowym i sosem z suszonych pomidorów oraz zielone tagiatelle - barwione suszonymi wodorostami - z sosem z krewetek. Gościem programu jest pani Anna Milewska.

z chomika aaarek70

  • 154,9 MB
  • 10 cze 13 12:12
Jak smakują sałatki, w których część składników podamy na ciepło? Proponujemy zieloną sałatę z jabłkiem i mozzarellą oraz zieloną sałatę z mango.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 10 cze 13 12:12
Gościem programu jest Krzysztof Skiba. W menu: sznycel ministerski i bryzol wołowy z pieczarkami.

z chomika aaarek70

  • 155,8 MB
  • 10 cze 13 12:12
Dziś przedstawiamy tradycyjną włoską potrawę - lasagne - w dwóch odsłonach: z kurczakiem i z gulaszem warzywnym. Gościem programu jest "ambasador włoskiej kuchni i kultury w Polsce" - Vito Casetti. W menu: lasagne z kurczaka zapiekana z anchois w sosie z sera pleśniowego, wegetariańską lasagne z gryczanych naleśników i pieczonych cukinii oraz bakłażana w kompozycji sosu kokosowego doprawionego curry, zapiekaną z suszonymi pomidorami.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 10 cze 13 12:12
Ser to jeden z najstarszych produktów gastronomicznych; mnogość jego odmian pozwala na wspaniałe eksperymenty w kuchni. Dziś w menu: kurczak w sosie z gorgonzoli oraz klasyczne szwajcarskie fondue z serów ementaler i gruyer, serwowane z pieczonymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 10 cze 13 12:12
Gość: Alicja Resich-Modlińska
W menu: halibut pod sosem „zabajone” z kopytkami serowo-gruszkowymi oraz halibut pieczony z serem oscypkiem i kaszą gryczaną z wędzonym halibutem.

z chomika aaarek70

  • 153,2 MB
  • 10 cze 13 12:12
Gość: Grzegorz Skrzecz
W menu: sałatka z ogonów rakowych oraz pielmieni czyli pierożki z rakami.

z chomika aaarek70

  • 155,3 MB
  • 10 cze 13 12:12
Gość: Sławek Wierzcholski
W menu: sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku oraz smażony okoń z orientalnymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 157,0 MB
  • 10 cze 13 12:12
Gość: Barbara Markowska
W menu: babeczki marchewkowe oraz sandacz z marchewką w sosie pomarańczowym.

z chomika aaarek70

  • 67,9 MB
  • 10 cze 13 12:12
Goście: Piotr Wojda i Łukasz Pielak. W menu: musy w kieliszkach, tarty sylwestrowe.

z chomika aaarek70

  • 161,5 MB
  • 10 cze 13 12:12
Gość: Marzena Słupkowska
W menu: zupa rybna z papryką i grzankami z awokado oraz rosół z pangą aromatyzowany wędzoną rybą.

z chomika aaarek70

  • 170,5 MB
  • 10 cze 13 12:12
Gość: Bożena Sikoń
W menu: razowe naleśniki z kapustą i grzybami pomidorowe naleśniki z łososiem i serem ricotta.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    56
  • pliki muzyczne
    0

56 plików
7,08 GB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (129)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (129)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności