Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Babka serowa.jpg

 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Babka serowa.jpg
Inne pliki do pobrania z tego chomika
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - CAPPUCCINO.JPG
CAPPUCCINO Biszkopt:  - 5 jajek  - 0,5 szkl. mąki t ...

CAPPUCCINO Biszkopt:  - 5 jajek  - 0,5 szkl. mąki tortowej  - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej  - 1 szkl. cukru  - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić na sztywno z cukrem, na konic dodawać stopniowo żółtka.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Całość wymieszać i wylać na blaszkę, wysmarowana wcześniej tłuszczem.  Piec w piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni C. Masa :  - 1 l. śmietanki kremówki 30 %  - galaretka cytrynowa (przygotowana z połowy ilosci  wody podanej na opakowaniu)   - 5 łyżeczek kawy cappucino   - 3 łyżeczki cukru pudru  - śmietan -fix Dodatkowo :  - likier kawowy do nasączenia biszkoptu Biszkopt upiec i podzielić na dwie części. Każdą część biszkopta nasączyć likierem kawowym. 1. 0,5 l. kremówki ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretke cytrynową i wymieszać.  Masę wyłożyć na jedna część biszkopta i przykryć drugim biszkoptem. 2. Pozostałą śmietankę ubić ze śmietan-fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru.   Na koniec, dodać 5 łyżeczek czubatych kawy cappucino i całość wymieszać.  Masę wyłożyć na drugi biszkopt. Wierzch udekorować według uznania.  Ja swój placek posypałam płatkami migdałowymi i polałam roztopioną czekoladą a na  środek wycisnełam kleksa z bitej śmietanki. Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

obrazek
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI.JPG
PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI Biszkopt:  - 5 jajek   ...

PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI Biszkopt:  - 5 jajek  - 1 szkl. cukru  - 0,5 szkl. mąki tortowej  - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej  - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztytwno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.  Wylac na wysmarowana tłuszczem blaszkę. Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. Galaretka: - 3 galaretki cytrynowe  - 5-6 jabłek  - 3 szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt. Krem:  - 0,5 litra mleka  - 0,5 szkl. cukru  - 1 cukier wanilinowy  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżka mąki pszennej  - 1 kostka masła Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.   Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczną i to ugotować w mleku jak budyń. Pozostawić do ostudzenia.  Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka:  - 10 dkg wiórków kokosowych  - 3 łyżki cukru  - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszająć.  Ostudzone wyłożyć na kremie. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Maja uwaga: Ciasto pieczone na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Biszkopt nasączyłam wodą z cytryną , z cukrem i wódką. Na wierzch biszkoptu nałożyłam konfiturę morelową. Smacznego!

obrazek
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Tort egipski.jpg
TORT EGIPSKI Składniki na ciasto: 2 białka 2 łyżki ...

TORT EGIPSKI Składniki na ciasto: 2 białka 2 łyżki cukru pół łyżki mąki pszennej 40 g zmielonych orzechów laskowych Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC. Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić. Składniki na masę budyniowo-maślaną: 10 żółtek 10 łyżek cukru 5,5 łyżek mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde) 340 ml mleka 170 g masła W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń. Składniki na masę z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki 200 g + 2 łyżki cukru 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki. Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem. Wykonanie: Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić. Smacznego :

obrazek
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Szarlotka sypana.jpg
SZARLOTKA SYPANA Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ...

SZARLOTKA SYPANA Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys) odrobina cynamonu, jeśli lubicie 3/4 kostki masła (około 170 g)* Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek). Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie. * masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności