Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Wielkanocny cytrynowiec.jpg

Rokus-14 / ♥ 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI / Wielkanocny cytrynowiec.jpg
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Wielkanocny cytrynowiec.jpg
Download: Wielkanocny cytrynowiec.jpg

16 KB

(450px x 282px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Szarlotka sypana.jpg
SZARLOTKA SYPANA Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ...

SZARLOTKA SYPANA Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys) odrobina cynamonu, jeśli lubicie 3/4 kostki masła (około 170 g)* Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek). Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie. * masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki

obrazek
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Pokusa.jpg
POKUSA Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szk ...

POKUSA Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody kilka kropel aromatu śmietankowego Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 20 dag masła cukier waniliowy 2 budynie karmelowe Masa śmietankowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki żelatyny ¾ litra śmietany 30% ok. 6 łyżek cukru pudru Do dekoracji: 5 dag gorzkiej czekolady Jak przyrządzić? Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym). 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masą śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego.

obrazek
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Brownies z serem i wiśniami.jpg
BROWNIES Z SEREM I WIŚNIAMI Składniki ciasta: 200 ...

BROWNIES Z SEREM I WIŚNIAMI Składniki ciasta: 200 g masła (kostka) 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 125 g mąki 50 g kakao 4 jaja 300 g drobnego cukru, może być ciemny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub mała paczka cukru wanilinowego Składniki masy: 70 dag sera do serników (najlepszy gęsty, gładki, tłusty "wiaderkowy") 1/2 szklanki cukru pudru 1 średniej wielkości słoiczek dobrej konfitury wiśniowej ( ok 300 g) 100 g dobrej jakości czekolady mlecznej (1 tabliczka) Do ozdoby: - wiśnie ( u mnie frużelina wiśniowa) - 3-4 kostki startej gorzkiej czekolady Pokruszoną czekoladę i masło w kawałkach rozpuszczamy razem na parze często mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Kakao i mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Całe jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę (około 5 minut mikserem), a następnie delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. W czasie pieczenia ciasto należy obserwować. Idealne brownies to takie, w którym brzegi są już upieczone, ale środek tylko lekko ścięty. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę serową. Rozpuszczamy na parze czekoladę, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy z cukrem, a następnie z czekoladą i konfiturami. Masę serową wykładamy na upieczone, przestudzone ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce, aby czekolada odpowiednio "związała" ser. Ozdabiamy wiśniami i startą gorzką czekoladą. Smacznego!

obrazek
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - Tort egipski.jpg
TORT EGIPSKI Składniki na ciasto: 2 białka 2 łyżki ...

TORT EGIPSKI Składniki na ciasto: 2 białka 2 łyżki cukru pół łyżki mąki pszennej 40 g zmielonych orzechów laskowych Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC. Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić. Składniki na masę budyniowo-maślaną: 10 żółtek 10 łyżek cukru 5,5 łyżek mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde) 340 ml mleka 170 g masła W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń. Składniki na masę z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki 200 g + 2 łyżki cukru 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki. Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem. Wykonanie: Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić. Smacznego :

obrazek
 01- PYSZNE SŁODKIE WYPIEKI - migdalowe-ciasto-z-musem-z-serka-philadelphia-z-dodatkiem-wisni.jpg
MIGDAŁOWE CIASTO Z SERKIEM PHILADELPHIA Z DODATKIEM WIŚ ...

MIGDAŁOWE CIASTO Z SERKIEM PHILADELPHIA Z DODATKIEM WIŚNI Składniki wiśnie: 2 szklanki (500g) wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki cukru - ciasto migdałowe: 2/3 szklanki (80g) mielonych migdałów bez skórki 1 łyżka (10g) posiekanych migdałów 1/2 szklanki (80g) cukru pudru 2 1/2 łyżki (30g) mąki pszennej 3 duże białka z jaj 1/4 szklanki (55g) jasnego brązowego cukru - mus: 1 szklanka śmietanki kremówki 170 g (około 1 1/2 opakowania) serka śmietankowego Philadelphia 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka z jaj 4 1/2 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 1/2 łyżeczki żelatyny - kruszonka: 3 łyżki + 1 łyżeczka (45g) masła 3 1/2 łyżki (55g) cukru 6 łyżek (50g) mielonych migdałów szczypta soli 6 łyżek (65g) mąki pszennej Sposób przygotowania wiśnie Zagotować wodę z cukrem. Do miski włożyć wiśnie i zalać je gorącym syropem. Wystudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wiśnie można przygotować do 1 tygodnia wcześniej i przechowywać w lodówce. Na 2 godziny przed przyrządzaniem ciasta wiśnie przelać na sito (durszlak) i zostawić do odsączenia. ciasto migdałowe Na blachę do pieczenia wyłożyć papier. Na to położyć rant do ciast o średnicy 22 cm. Można użyć boku (rantu) od tortownicy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać mielone i siekane migdały, cukier puder i mąkę. W drugiej misce ubijać (na średnich obrotach) białka. Kiedy zaczną się tworzyć wzgórki na pianie, dodać brązowy cukier i ubijać (na najwyższych obrotach) do otrzymania lśniącej i sztywnej piany. Dosypać suche składniki i delikatnie wymieszać całość szpatułką. Masę przełożyć do rantu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. W dzwiczki włożyć trzonek drewnianej łyżki, żeby w czasie pieczenia była cyrkulacja powietrza. Piec 24-26 minut. Ciasto powinno być złotobrązowe. Pozostawić w rancie do całkowitego wystudzenia. Ciasto można zrobić do 4 dni wcześniej. kruszonka W misce utrzeć masło na krem. Dodać pozostałe składniki i szybko wymieszać do utworzenia kruszonki. Przykryć i wstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie rozsypać kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec 10 minut. Po tym czasie przemieszać kruszonkę na blasze i piec na złotobrązowo jeszcze 5-10 minut. Wystudzić całkowicie. Kruszonkę można zrobić 1-2 dni wcześniej. mus W misce ubić śmietankę na sztywno. Przykryć i wstawić do lodówki. W drugiej misce podgrzać na parze serek do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać cukier puder i wymieszać. Odstawić. Zagotować cukier z 1 łyżką cukru do uzyskania rzadkiego syropu. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Na parze ubić żółtka, dodać syrop cukrowy i ubijać do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać żelatynę i miksować do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Masę żółtkową wymieszać z serkiem. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać całość.  Do rantu włożyć ciasto biszkoptowe. Przelać na nie 1/3 musu. Na wierzchu wyłożyć dobrze odsączone wiśnie. Przykryć resztą musu. Wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do l

więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności