Download: Zdrowa limonka.jpg
Zdrowotne (i nie tylko) atuty limonki
Limonka, zwaną też limetką czy limą jest starszą siostrą popularnej w Polsce cytryny. Jest od niej droższa i mniej popularna ze względu na cieńszą skórkę, która zapewnia jej mniejsza trwałość – owoc limetki szybciej się psuję i ulega zniszczeniu. Jednak mało kto wie, że ma on więcej witaminy C niż cytryna, ponadto jej smak bardziej nadaje się do przyrządzania napojów orzeźwiających. Limonka ma także kilka innych ciekawych zastosowań.
Kiedy po całonocnej imprezie następnego dnia nie możemy wstać z łóżka, a każdy dźwięk przyprawia nas o mdłości, sok z limonki pomoże wrócić do życia. Wyciśnij 2 łyżeczki soku owocu, dodaj odrobinę cukru, całość zalej wodą i powoli wypij. DeAnna Batdorff, kalifornijska specjalistka od ajurwedy (indyjski system medycyny mający korzenie już w starożytności) twierdzi, że sok z limonki pomaga zregenerować się wątrobie, cukier zaś przywraca poziom glukozy we krwi, co sprawia, że taki specyfik pomoże nam stanąć na nogi po ciężkiej imprezie. Pozostaje nam tylko spróbować!
Limonka, a raczej jej sok, może posłużyć także jako świetny środek do czyszczenia. Przedstawiamy tutaj sposób Hellen Sandbeck, autorki książki Organic Housekeeping, który może Ci pomóc, jeśli nie możesz pozbyć się resztek jedzenia przyklejonych do wewnętrznych ścian mikrofalówki. Musisz wziąć dzbanek, napełnić go wodą z 3 łyżkami soku z limonki, a następnie wstawić do mikrofalówki i włączyć ją.
Kiedy woda się zagotuje i zacznie parować, możesz wyłączyć mikrofalówkę, ale dzbanek powinien w niej zostać jeszcze przez kilka minut. Następnie powinnaś umyć wnętrze namydloną ścierką. Potem pozostaje już tylko poprawić czystą szmatką. Zaschnięte resztki jedzenia po takiej „limonkowej” saunie powinno się znacznie łatwiej usuwać.
Limonka świetnie chroni również przed różnymi chorobami, dlatego warto czasami zastąpić plasterek cytryny do herbaty właśnie tym cytrusem. Jak już wspominałyśmy, owoc limonki ma więcej witaminy C, niż owoc cytryny. Ponadto – wg Uniwersytetu Pordue w USA – sok cytrusów ułatwia organizmowi przyswajanie katechiny (zwanej też katecholem). Katechol jest antyoksydantem występującym w herbacie, chroniącym nas przed chorobami serca, udarem i nowotworami.