Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Vendetta44
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Vendetta

widziany: 25.05.2021 17:53

  • pliki muzyczne
    4174
  • pliki wideo
    898
  • obrazy
    6691
  • dokumenty
    961

13134 plików
303,65 GB

Ukryj opis
Katalog zawiera przepisy na różne potrawy oprócz ciast (bo ja nie piekę z zasady) znalezione, podarowane, wyżebrane, a przede wszystkim wypróbowane przeze mnie. Zrobiłam, zjadłam przeżyłam - POLECAM!
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 4,2 MB
  • 29 paź 15 22:28
Składniki:
1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbkiczosnku
3 szkl bulionu drobiowego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
4 łyżki śmietany 18%

Sposób przyrządzania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kwałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany (albo nie) :)
www.lidl.pl
SMACZNEGO :D

1 komentarz

  • 2,3 MB
  • 22 wrz 15 20:22
Skłądniki:
1/2 szklanki makaron drobny np. gwiazdki, kółeczka, rurki krótkie,
1/2 puszki kukurydza,
1/2 sztuki por,
10 dkg ser żółty /najlepiej ostry/,
4 jajka,
ogórek świeży, 1/2 szklarniowego lub 2 większe gruntowe
majonez
musztarda, 1 łyżeczka
sól , pieprz
czosnek, 1 ząbek/opcjonalnie/
lubczyk suszony /opcjonalnie/
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu.
Jajka ugotować na twardo i posiekać nożem. Por drobno pokroić, posypać obficie solą i pozostawić na 10 minut, następnie ugnieść dłońmi. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z jajkami, porem, odsączoną z zalewy kukurydzą, ogórkiem i serem. Dodać majonez, musztardę, przyprawić sól i pieprz, ewentualnie zmiażdżonym czosnkiem i lubczykiem. Można dodać świeżą paprykę.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO :)
smaker.pl
  • 3,4 MB
  • 23 sie 15 13:02
Składniki:
2 ogórki wężowe
pęczek rzodkiewki
2-3 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
pół pęczka szypiorku
jogurt grecki
kefir
sól pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki ścieramy na grubej tarce, lekko solimy i odstawiamy aż puszczą wodę. Na tej samej tarce ścieramy rzodkiewki, siekamy szczypiorek i koperek. Ogórki odciskamy. W garnku mieszamy jogurt z kefirem i czosnkiem (jak kto lubi) dodajemy ogórki rzodkiewkę koperek i szczypiorek. Przyprawiamy sporą ilością pieprzu i soli. Jeśli mamy za gęsty chłodnik to delewamy kefiru. Odstawiamy do lodówki żeby się "przegryzł". Dekorujemy zieleninką :)
SMACZNEGO
moja wariacja na temat chłodnika ogórkowego w necie
  • 3,0 MB
  • 30 mar 15 18:02
Skłądniki
2 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
2 buraki
¼ kapusty
2 liście laurowe
4 ziarenka - ziela angielskiego
2 łyżki - koncentratu pomidowrowego
1 łyżka - oleju
1 łyżka - masła
1½ l - wywaru jarzynowego
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić marchew oraz buraczki i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i podlać szklanką wywaru jarzynowego, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekać, dorzucić do ziemniaków i gotować 3-4 minuty.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką masła i doprawić solą i pieprzem.Można podawać ze śmietaną posypany zieloną pietruszką.
SMACZNEGO
ewagotuje.pl
  • 2,6 MB
  • 20 lut 15 17:04
Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag kiszonej kapusty
1 duża cebula
2-3 jajka
2 czubate łyżki mąki
sól, pieprz, olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Kapustę drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rumiano w niewielkiej ilości tłuszczu.
Masę ziemniaczaną połączyć z kapustą i cebulą. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku.
Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki) . Placki smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać gorące z sosem grzybowym, pomidorowym lub keczupem.
SMACZNEGO
bistro24.pl
  • 3,2 MB
  • 31 gru 14 17:19
Składniki:
piersi drobiowe,
przyprawa gyros,
ogórki konserwowe,
cebula,
kukurydza konserwowa,
kapusta pekińska,
ketchup,
majonez,
jogurt naturalny,
czosnek,
sól, pieprz
ilość uzależniona od wielkości naczynia w którym będzie sałatka
Sposób przyrządzania:
Piersi drobiowe pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros odstawić na ok 1h. Po tym czasie usmażyć na oleju, odsączyć z tłuszczu i wystudzić. Przełożyć do naczynia - pierwsza warstwa.
Druga warstwa - ogórek konserwowy
Trzecia warstwa - cebula
Polać ketchupem.
Nastęnie przykryć warstą kukurydzy konserwowej i sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku. Dla ozdoby na wierzch(kolejna warstwa) można dać drobno pokrojoną kapustę pekińską albo startą (nie ostrą) rzodkiewkę
  • 3,4 MB
  • 26 gru 14 12:25
Składniki:
śledź a'la matias
1-2 cebula
250 g pieczarek
1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smarzenia

Sposób przygotowania:
Cebuję kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i przesmarzamy lekko na oleju. Jeśli chcemy aby sałatka opływała olejem dodajemy więcej jeśli tylko do sałatki to bez przesady :) Na patelnię dodajemy koncentrat i lekko przesmarzamy. można lekko posypać pieprzem. (Nie solimy bo śledzie są słone) Zostawiamy do wystygnięcia mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę.
SMACZNEGO
  • 14 KB
  • 1 mar 14 17:25
Składniki:
1 sałata rzymska lub inna (u mnie lodowa)
1 mały słoiczek czarnych oliwek
8 suszonych pomidorów
10 pomidorków koktajlowych
ogórek wąż
1 garść orzechów włoskich

Sos:
6 łyżeczek oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka posiekanego tymianku cytrynowego

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na czterech talerzach lub na półmisku. Dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki, suszone pomidory, połówki pomidorków koktajlowych, pokrojonego w półplasterki ogórka i uprażone na suchej patelni orzechy. W miseczce mieszamy składniki sosu i przed podaniem polewamy sałatkę.
Tesco R. Makłowicz
  • 5.0
  • 3,2 MB
  • 25 lis 13 16:50
Składniki:
400g makaronu rurki
1/2 świeżej papryki
1/2 cebuli
puszka kukurydzy konserwowej
jajko
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
suszona bazylia i oregano
kilka plasterków sera żółtego

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na głębokiej patelni rozpuścić razem masło i olej. Dorzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Na patelnię wsypać kukurydzę i ugotowany makaron. NIE SMAŻYĆ! Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jajko rozbełtać z bazylią i oregano. Makaron polać jajkiem i na wierzch położyć plasterki sera. Piec przez 20 min. w temp.180 st.
Specjalna wersja bo na dnie jest przesmażone mięso mielone a reszta bez zmian <3

1 komentarz

  • 3,9 MB
  • 25 lis 13 16:48
Składniki:
Karp 1-1,5 kg po patroszeniu
sól
sok z cytryny
przyprawa do ryb
czosnek

Sposób przyrządzania:
Karpia przyprawiamy mieszanką do ryb i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny, nakłuwamy ostrym nożem. W szczeliny wsuwamy płatki świeżego czosnku. Karpia można od razu zapiekać ale lepszy jest jak "przejdzie" przyprawami ok 30-60min. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przykryty folią aluminiową lub przykrywką na ok 10-15 min. Po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 140 st C, polewamy powstałym sosem lub gdy jest go mało układamy płatki masła na rybie. Zapiekamy aż skórka się zrumieni (nie przewracamy). Podajemy w naczyniu do zapiekania.
SMACZNEGO
Wędkarz Polski grudzień 1999
  • 3,4 MB
  • 25 lis 13 16:47
  • 2,9 MB
  • 25 lis 13 16:36
  • 4,5 MB
  • 27 paź 12 22:31
Składniki:
1 szkl mleka,
2 dkg drożdży,
1 szkl mąki,
1 jajko,
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
W letnim mleku rozpuścić drożdże i pół łyżeczki cukru. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, wlać drożdże z mlekiem. Wymieszać do konsystencji gęstej śmietany. Dodać pozostały cukier i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Smażyć na oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać:
- posypane cukrem pudrem,
- polane syropem klonowym,
- z konfiturą (jak na zdjęciu)
Do ciasta można zetrzeć lub wkroić jabłko, banana lub inne owoce.
  • 3,3 MB
  • 15 paź 12 23:07
Składniki:
Papryka (ładna może być kolorowa, ilość dowolna)
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić wg własnych potrzeb. Powkładać do słoików, dorzucić 1-2 ziarnka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego i ok pół łyżeczki gorczycy. Zaleć marynatą. Do każdego słoika przed zamknięciem wlać łyżkę oleju - zakręcić. Pasteryzować 15 nim.

Marynata
Składniki:
6-7 szkl wody
1 szkl octu
7 łyżeczek soli
17 łyżeczek cukru
ziele angielskie i liść laurowy (bez przesady i skąpstwa)
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok 5-10 min. Marynata gotowa. Jeśli brakło nam marynaty trzeba zrobić jeszcze jedną porcję.
  • 3,3 MB
  • 12 paź 12 13:51
Składniki:
1 świeży seler
kilka śliwek (prawdziwych węgierek)
śmietana ok 18%
cytryna
sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub drobnych). Skrapiamy sokiem z cytryny tylko nie za dużo. Tak aby seler nam nie ściemniał. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki, łączymy z selerem. Trochę cukru, soli i pieprz a na koniec śmietana. Nie podaję ilości przypraw, bo to trzeba indywidualnie dobrać do swoich potrzeb. Tylko żeby nie zdominować surówki na słodko lub słono. A śmietany dodajemy tyle aby "zlepić" składniki a nie po to, by wszystko pływało. W sumie ilość przypraw i śmietany zależy od wielkości selera.
przepis zdobyty dawno temu w szkole
  • 4,4 MB
  • 11 paź 12 12:58
Składniki:
1 szkl kaszy manny (najlepiej błyskawicznej)
1 szkl mleka
1 jajko
ser żółty
wędlina (kiełbasa lub szynka to co mamy w danej chwili w lodówce)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mleko+kasza+jajko dobrze wymieszać "trzepaczką" nie mikserem. Odstawić by kasza nasiąkła. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędlinę pokroić wg uznania ale tak aby nie zdominowała placka. Smażyć na złoty kolor. Można podawać z salsą cruedą (jak na zdjęciu), ketchupem lub azjatyckim sosem słodko-pikantnym.
www.wizaz.pl
  • 3,2 MB
  • 31 maj 12 18:51
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego,
1 cebula,
0,25 kg pora (1 szt)
1 szt czerwonej papryki,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka fasoli czerwonej,
ketchup, przyprawy, 1 łyżka chilli

Sposób przygotowania:
Mięso lekko podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku według uznania. Rozdrobnić widelcem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, 1 łyżkę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodać wodę, pokrojonego pora, paprykę, kostkę rosołową. Do podgotowanej zupy dodać odcedzoną kukurydzę i nie cedzoną fasolę razem z wodą z puszki. Na koniec dodać dużo ketchupu. Życzę smacznego.
Przepis od mojej koleżanki
  • 3,8 MB
  • 31 maj 12 18:43
2-4 szt kotlety schabowe,
0,10-0,25 kg pieczarek,
1szt cebuli,
kilka ząbków czosnku,
1 puszka pomidorów,
przyprawy

Sposób przygotowania:
Kotlety rozbić, przyprawić, obtoczyć w mące, usmażyć.
Na tym tłuszczu smażyć cebulę pokrojoną w piórka lub półplasterki, dodać czosnek w kostkę i pieczarki w plasterki. Pod koniec smażenia zalać pomidorami, na wierzch położyć kotlety i dusić do odparowania wody (konsystencja wg uznania)
  • 3,2 MB
  • 3 wrz 11 13:55
Składniki:
mleko, 2 szlanki
woda, 2 szklanki
jajka, 2 sztuki
mąka, 3 pełne szklanki
mięso gotowane np wołowe,cielęce,drobiowe, ok.pół kilograma
pieczarki, 25 dag
gotowane jajka, 4 sztuki
Bułka tarta, ok. szklanki
olej, do smażenia
sól,pieprz,papryka ostra, do smaku
cebula,

Sposób przygotowania:
1. Mleko,wodę,mąkę i 2 surowe jajka połączyć mikserem i posolić.Przygotować farsz:mięso przepuścić przez maszynkę,pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć (nie rumienić).Mięso,pieczarki i pokrojone na drobno gotowane jajka wymieszać i doprawić do smaku solą pieprzem i papryką.Z ciasta usmażyć nalesniki(zostawić ok. 34 szklanki do moczenia krokietów).Na usmażone naleśnki nakładać farsz i zwijać krokiety następnie każdego krokieta zanurzyć w resztce ciasta naleśnikowego i obtoczyć w bułce tartej , usmażyć.Życzę smacznego.
www.smaker.pl
  • 3,1 MB
  • 3 wrz 11 12:28
  • 3,0 MB
  • 3 wrz 11 12:26
  • 3,2 MB
  • 3 wrz 11 12:24
  • 323 KB
  • 14 sty 10 12:47
Składniki:
5 żółtek,
3 łyżki cukru,
1 łyżka octu,
15 dkg śmietany,
1 łyżka masła,
mąki ile przyjmie.
Osobiście smażę na Plancie.
  • 371 KB
  • 11 gru 09 14:03
  • 3,1 MB
  • 11 gru 09 14:02
  • 444 KB
  • 11 gru 09 13:59
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1-2 jaja
2 łyżki majonezu
3-4 pieczarki
10-15 dag sera żółtego
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Jaja dobrze roztrzepać, rozmieszać z majonezem na gęsty sos , przyprawić dość obficie solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną pierś i odstawić na noc (kilka godzin) do lodówki.
Pieczarki pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce jak kto woli), ser zatrzeć a tarce dodać do piersi. Aby masa była zwięzła i nie rozpadała się na patelni dodać mąkę ziemniaczaną. Smażyć na margarynie jak placki ziemniaczane.
  • 3,1 MB
  • 11 gru 09 13:59
Składniki:
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek (cukinia)
czosnek
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina

Sposób przygotowania:
Soczewicę myjemy i gotujemy w rosole na małym ogniu, przez 20 min, dopóki nie zmięknie. W międzyczasie obsmażamy na dużej patelni utartą na grubej tarce marchew i poszatkowaną cebulę. Dodajemy obrany i pokrojony w kostkę kabaczek (nie obraną cukinię) i tyle czosnku ile lubimy. Dusimy przez 5 min.
Następnie dodajemy pokrojone liście kapusty pekińskiej. Dusimy kilka min pod przykryciem.
Do garnka z soczewicą dodajemy drobno pokrojone pomidory, trochę tartej bułki i obsmażone warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu. Podawać gorącą posypaną zieleniną.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    36
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

36 plików
94,76 MB




elena90 napisano 2.04.2016 20:13

zgłoś do usunięcia
obrazek
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 30.10.2016 20:50

zgłoś do usunięcia
obrazek
dladzieci6

dladzieci6 napisano 23.03.2017 11:24

zgłoś do usunięcia
obrazek Bardzo dużo materiałów edukacyjnych dla dzieci.
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 24.07.2017 21:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
admix75

admix75 napisano 13.08.2017 12:35

zgłoś do usunięcia
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 21.10.2018 20:41

zgłoś do usunięcia
obrazek
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 3.04.2019 16:41

zgłoś do usunięcia
obrazek
fateja2287

fateja2287 napisano 29.04.2022 01:25

zgłoś do usunięcia
Super chomik
kixined324

kixined324 napisano 19.01.2023 12:20

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 4.06.2023 12:05

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. Trzeba do mnie napisać wiadomość. 🔐UnicornVIP🔐

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności