Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Pieczony schab.jpg

Zeeb / Kuchnia-Przepisy / Pieczony schab.jpg
Kuchnia-Przepisy - Pieczony schab.jpg
Download: Pieczony schab.jpg

62 KB

(306px x 230px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

* 1 i 1/2 kg schabu bez kości
* 1/2 łyżki oleju
* 2 ząbki czosnku

* po 3 łyżki listków tymianku i szałwi
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą. natrzeć tym mięso. Zioła posiekać. rozetrzeć z pie­przem. a następnie tą mie­szanką posypać mięso. Uło­żyć je w brytfannie. skropić olejem. Wstawić do piekar­nika o temperaturze 200°C i piec godzinę. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole­wać wytworzonym sosem. Sprawdzona rada: pod koniec pieczenia schab warto obłożyć cząstkami jabłek (najlepiej kwaskowatych). Można je posypać majerankiem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Bez ziół nie ma życia. Cenimy je za walory smakowe, lecznicze, kosmetyczne. Które z nich przeżywają renesans, które niezasłużenie odeszły w cień opowie dr Jadwiga Nartowska -farmakognostka. Dowiedzą się też państwo jak długo można przechowywać zioła ,czy mogą nam zaszkodzić, które z nich są najlepsze na jesienne dni.\
zawiera około 700 przepisów kulinarnych motignac.jpg
obrazek Program zawiera ponad 1000 przepisów pogrupowanych w 67 kategoriach. Dzięki rozbudowanej funkcji wyszukiwania, z łatwością znajdziesz każdy z nich. Przepisy kucharskie pozwalają na wybranie przepisu i zapisanie go na dysku, wysłanie pocztą e-mail lub wydrukowanie.
Kuchnia-Przepisy - Sos genueński do makaronu zwany pesto.jpg
Składniki: Czas przyrządzania - 30 minut. 60 g bazyl ...
Składniki: Czas przyrządzania - 30 minut. 60 g bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki orzeszków pinii (pinoli) 20 g tartego owczego sera pecorino 40 g tartego parmezanu 10 łyżek oliwy z oliwek o łagodnym smaku sól Do marmurowego moździerza włożyć bazylię i sól i rozetrzeć je drewnianym tłuczkiem. Następnie dodać orzeszków pinii, wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i wymieszać. Do moździerza dokładać po łyżce oba rodzaje serów, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka i jednolita, cieniutką strużką rozcieńczać ją oliwą, nie przerywając mieszania. Otrzymamy sos o konsystencji gęstej śmietany. Wszystkie składniki można również zmiksować. Jeśli tak przygotowanym sosem będziemy przyprawiać kluseczki trenette lub trofie, należy je podawać z fasolką szparagową i gotowanymi ziemniakami krojonymi w słupki. Ziemniaki należy ugotować w wodzie, w której gotował się makaron.
Kuchnia-Przepisy - Sos z grzybów świeżych.jpg
Składniki: 50 dkg świeżych grzybów 3 dkg cebuli 3dkg ...
Składniki: 50 dkg świeżych grzybów 3 dkg cebuli 3dkg masła Podprawa: 4 dkg mąki 25 dkg śmietany sól pieprz Grzyby oczyścić z piasku, jeśli trzeba, szybko opłukać, drobno posiekać; cebulę posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklanką wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby są miękkie a odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważając, aby się nie przypaliły. Śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę, wlać do miękkich grzybów, mieszając zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać. Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. Sos nie powinien długo stać w cieple, gdyż grzyby łatwo się psują, nawet po ugotowaniu, i wtedy mogą być przyczyną ciężkiego zatrucia.
Kuchnia-Przepisy - Sos sojowy do kurczaka.jpg
Składniki: 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamow ...
Składniki: 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego 2 /łyżki odtłuszczonego wywaru z kurczaka 1/2 łyżeczki glutasoli lub sól do smaku Składniki wymieszać, polać pokrojonego kurczaka przed podaniem.
Kuchnia-Przepisy - Sos beszamelowy.jpg
Składniki: 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki, 1 s ...
Składniki: 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, sól, pieprz, 4 dag ostrego, startego żółtego sera, sok z cytryny, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy nie rumieniąc. Do zasmażki dodajemy mleko i gotujemy. Do ubitych żółtek powoli wlewamy sos ciągle mieszając, żeby się nie zważył. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy (ale już nie pozwalamy, żeby się zagotował).
Kuchnia-Przepisy - Majonez.jpg
Składniki: 2 żółtka 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek 1 ...
Składniki: 2 żółtka 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy sól sok z cytryny Sposób wykonania: Żółtko wymieszać z musztardą i solą. Powoli wlewać olej (powinien mieć temperaturę pokojową). Majonez ubijać nożem miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczką do piany. Gotowy doprawić sokiem z cytryny i solą. Aby uzyskać majonez gęściejszy, np. do dekoracji, należy dodać więcej oleju lub oliwy. Gotowy majonez można rozrzedzić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem (np. wermutem). Do jednego żółtka można dodać maksymalnie 200 ml oleju.
Kuchnia-Przepisy - Pieczeń cielęca.jpg
Składniki: 1,5 kg cielęciny bez kości 2 ząbki czosnku ...
Składniki: 1,5 kg cielęciny bez kości 2 ząbki czosnku 12 dag tłuszczu (margaryny lub smalcu) sól do smaku Mięso obwiązać mocną nicią jak baleron, obsmażyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, natrzeć roztartym z solą czosnkiem. Wlać 0,5 szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Uwaga: Taką cielęcinę można przez kilka dni podawać na obiady pod różną postacią, np. w formie obsmażanych w naleśnikowym cieście plastrów, krojoną w kostkę podawaną w ostrym sosie itp
Kuchnia-Przepisy - Pasztet francuski z cielęciny.jpg
Składniki: 1 kg cielęciny z kością 50 dag wątróbki cie ...
Składniki: 1 kg cielęciny z kością 50 dag wątróbki cielęcej [wieprzowej) 20 dag podgardla 20 dag słoniny 8 dag bułki czerstwej 1 dag grzybów suszonych seler pietruszka cebula 4 jaja 2 liście laurowe pieprz ziele angielskie gałka muszkatołowa imbir sól tłuszcz do wysmarowania formy Ze słoniny odkrajać kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone warzywa, grzyby i przyprawy zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Wątróbkę opłukać, obrać z błony pokrajać w plastry i dusić 10 min. w wywarze z mięsa (pół szklanki). Ostudzone i obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać jaja, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową i imbir; dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta, dodać trochę wywaru). Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny (np. w szachownicę lub w gwiazdź) i wypełnię masą do ľ wysokości. Formź z masą przykryę szczelnie pokrywą i gotowaę pasztet na parze 90 min. lub piec w średnio gorącym piekarniku ok. 60 min. Ostudzony, ale jeszcze letni pasztet wyjąę z formy i pozostawię do ostygniźcia. Podawaę pokrajany w plastry grubości 0,5-0,75 cm, z sosem majonezowym, tatarskim lub Cumberland. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 2 kg pasztetu
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności