-
17689 -
6746 -
62123 -
4164
91184 plików
1305,95 GB
Faworki domowe Δ
25 dag mąki
2 dag masła
3 żółtka
¼ szklanki gęstej śmietany 18%
kieliszek spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
cukier waniliowy
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy.
Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza.
Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką.
Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm.
W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki,
szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Uwagi
Do oleju, podczas gotowania można wkładać ćwiartki ziemniaka,
aby absorbował goryczkę gotowanego w wysokiej temperaturze tłuszczu.
Należy uważać, aby temperatura oleju była odpowiednia, aby wrzucane faworki "skwierczały",
a nie leżały w tłuszczu. Jednocześnie należy uważać, aby nie spalić zbyt szybko ciasta.
- sortuj według:
-
0 -
9 -
0 -
0
9 plików
0,97 MB