Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
halinagromek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta halina

widziany: 27.05.2024 09:16

  • pliki muzyczne
    75489
  • pliki wideo
    5386
  • obrazy
    30736
  • dokumenty
    9627

122789 plików
2026,4 GB

Ukryj opis
1. Barszczyk czerwony z uszkami
2. Kapusta z grzybami
3. Karp w galarecie
4. Kukutki makowe





Wielka księga siostry Anastazji

Najbardziej kompletna książka kucharska siostry Anastazji! Kolejna i zarazem ostatnia Wielka Księga...więcej »
ŚWIĄTECZNE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI

Święta Bożego Narodzenia tylko z Siostrą Anastazją! Siostra Anastazja do dziś pamięta...więcej »
102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI

„102 ciasta z owocami Siostry Anastazji” to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na...więcej »
WIELKA KSIĘGA SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI

Wielka księga specjałów Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki,...więcej »
113 DAŃ SIOSTRY ANASTAZJI. POTRAWY JARSKIE I...

Zapraszamy na ucztę z Siostrą Anastazją. Tym razem autorka kulinarnych bestsellerów przygotowała...więcej »
WIELKA KSIĘGA CIAST SIOSTRY ANASTAZJI

Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów Siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków....więcej »
183 NOWE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI

Chcesz przygotować pyszny obiad? Nie masz pomysłu, jakie upiec ciasto? Przepisy Siostry...więcej »
173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI

Gotowanie i pieczenie z Siostrą Anastazją to prawdziwa przyjemność. Przekonaj się o...więcej »
  • 137 KB
  • 19 gru 20 22:33
Składniki:
Ciasto piernikowe:

1 kg mąki pszennej
300 g masła lub margaryny
250 g cukru
250 g płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 żółtka
4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Lukier królewski:

1 białko
ok. 150 g cukru pudru
6 kropli soku z cytryny
Dodatkowo:

landrynki do zrobienia witraży* (opcjonalnie)
posypka cukrowa

Sposób przygotowania:
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.
Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki**. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).
  • 138 KB
  • 19 gru 20 22:25
SKŁADNIKI
OK. 30 SZTUK
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
2 łyżki masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/4 szklanki ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 - 12 minut, w zależności od grubości.
  • 256 KB
  • 19 gru 20 21:59
W rondelku umieść 150 gramów prawdziwego masła. Wlej również 200 gramów dobrej jakości płynnego miodu. Ja użyłam miodu lipowego. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie. Jeśli składniki zagotują się, to nic nie szkodzi.

Porada: Przyprawy można zastąpić gotową mieszanką. Polecam Ci użyć około 20-30 gramów dobrej przyprawy do pierników, np. przyprawa do piernika.
Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.
Pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej. Pół szklanki śmietany, to około 150 gramów. Śmietanę możesz zamienić na gęsty i kremowy jogurt naturalny.
W dużej misce umieść 500 gramów mąki pszennej. Użyłam mąki pszennej tortowej. 500 gramów to około 3 szklanki mąki. Zakłada się, że szklanka mąki pszennej waży 150-160 gramów. Dodaj też cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Białka z jajek możesz wykorzystać do zrobienia bezy lub mini bezików. Beza Pavlova też będzie świetna.
Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Możesz też użyć cukru trzcinowego. Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca.
Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.

Po nocy spędzonej w lodówce wyjmij ciasto z miski. Będzie miało strukturę plasteliny. Dłonie oprósz mąką a z ciasta uformuj kulę. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Ja ciasto dzielę sobie na kilka mniejszych kul, wygodnych do wałkowania na placek.
Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 6 mm. Możesz śmiało wycinać pierniczki grube nawet na 1 cm. Przy pomocy dowolnej wykrawaczki z świątecznym wzorem wycinaj pierniczki. Możesz do tego użyć nawet szklanki lub czystych foremek, które znajdują się w zestawach ciastoliny dla dziecI.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachować spore odległości, ponieważ pierniczki rosną w piekarniku. Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto.

Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pierniczki piecz 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i układać na kratce do przestudzenia. Pierniczki świąteczne stygną bardzo szybko.
  • 61 KB
  • 21 gru 17 19:28
Sposób I
Ciasto:
Składniki:

25 dag mąki
2-3 żółtka
1/2 szklanki letniej wody
Wykonanie:

Do mąki dodać żółtka, letnią wodę i zarobić ciasto jak na makaron. Po uzyskaniu jednolitej masy utoczyć jednakowej grubości wałeczki i podzielić na równe części. Z każdej części formować paluszki. Ugotować w osolonej wodzie.
Masa makowa:
Składniki:

20 dag maku zmielonego
miód płynny (wg uznania)
bakalie (wg upodobania)
Wykonanie:

Do maku dodać bakalie (rodzynki wcześniej sparzyć), miód, dokładnie wymieszać i dodać do ugotowanych paluszków. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku.
Sposób II
Składniki:

50 dag ugotowanych ziemniaków
1-2 jaja
15 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
Wykonanie:

Wcześniej ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać jaja, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe paluszki i ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z masą makową (patrz: sposób I).
  • 45 KB
  • 21 gru 17 19:25
Składniki:

5-6 porcji karpia
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
5-6 łyżeczek żelatyny (na 1 l wywaru)
2 białka (na 1 l wywaru)
1 łyżka octu (na 1 l wywaru)
sól
pieprz
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zagotować w 2 l osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie oczyścić porcje karpia, lekko nacinając skórkę w 2-3 miejscach. Wrzucić do wrzątku z jarzynami i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Po czym wyjąć rybę, zdjąć skórkę i usunąć ości. Rybę ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Do pozostałego wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, ocet i ubite na pianę białka. Doprawić i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach sklarować wywar: przecedzić przez sito i gęstą gazę. Tężejącym zalać dekoracyjnie przybrane porcje ryby.
Uwaga:
Karpia podawać skropionego sokiem z cytryny lub z sosem tatarskim.
  • 54 KB
  • 21 gru 17 19:11
1 1/2 kg kiszonej kapusty
5-6 dag suszonych grzybów
2 średnie ziemniaki
1 cebula
masło klarowane
sól
Wykonanie:

Kapustę ugotować. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić, namoczyć na noc, po czym ugotować i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy będą miękkie, potłuc w wodzie, w której się gotowały – tak, żeby zostały grudki. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać z kapustą, doprawić i dobrze zapiec w piekarniku.
Uwaga:

Gorącą kapustę przełożyć do salaterki i przyozdobić natką pietruszki.
  • 50 KB
  • 21 gru 17 19:00
Ciasto:
Składniki:

25 dag mąki
1 jajo
1-2 łyżki oliwy
woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego
sól
Wykonanie:

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać jajo, oliwę i odrobinę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem, tak by miało gęstość ciasta na pierogi. Następnie ciasto rozwałkować na duży cienki prostokąt i wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Mocno skleić z sobą dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka.
Nadzienie z grzybów:
Składniki:

3 – 3 1/2 dag suszonych grzybów
1 mała cebula
1 łyżka masła
bułka tarta
sól
pieprz
Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc), następnie ugotować, pokroić lub zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i dodać grzybki oraz tyle bułki tartej, by farsz nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku. Nadziewać przygotowane ciasto. Gotowe uszka wrzucać do osolonej wrzącej wody, delikatnie zamieszać łyżką, by nie przywarły do dna. Gotować przez 3-4 min od czasu wypłynięcia. Gorące uszka zalać barszczem i podać na stół.
  • 50 KB
  • 21 gru 17 18:56
Sposób I:
Składniki:
1 kg czerwonych buraczków
2 l przegotowanej wody
2 kromki chleba żytniego
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Buraczki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak, by buraczki były zanurzone. Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni. Ukiszony barszcz przecedzić i rozcieńczyć rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawić do smaku.
Uwaga: Ukiszony barszcz można zlać do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce.

Sposób II:
Składniki:
1 kg czerwonych buraczków
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziarna ziela angielskiego
kwasek cytrynowy
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki. Dodać przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulę. Całość zalać wrzącą wodą i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Pozostawić na noc. Następnego dnia krótko zagotować, scedzić, można ponownie zalać wodą i zagotować. Jeżeli barszczu jest za mało – można dodać rosołu. Gotowy barszcz przyprawić do smaku.
Uwaga: Kwasek cytrynowy można zastąpić wodą z kiszonych ogórków.
Uszka wigilijne:
Ciasto: Składniki:
25 dag mąki
1 jajo
1-2 łyżki oliwy
woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego
sól
Wykonanie:
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać jajo, oliwę i odrobinę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem, tak by miało gęstość ciasta na pierogi. Następnie ciasto rozwałkować na duży cienki prostokąt i wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Mocno skleić z sobą dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

8 plików
0,77 MB




TRADITION

TRADITION napisano 11.08.2021 11:35

zgłoś do usunięcia
FILMOWE-PREMIERY-2021

FILMOWE-PREMIERY-2021 napisano 18.02.2022 22:16

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM I ZAPRASZAM ...KLIKNIJ W BANER PO SUPER HITY

poyav18428

poyav18428 napisano 21.11.2022 18:49

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Sensueelle

Sensueelle napisano 15.01.2023 21:35

zgłoś do usunięcia
Witam serdecznie
obrazek
W małych rzeczach odnajdujemy szczęście
W pięknej muzyce szukamy chwili spokoju
W cudownym obrazie odkrywamy inspiracje
W słowach wiersza poszukujemy natchnienia
A ciepła... w sercach przyjaciół...
Nutka dla Ciebie - kliknij tutaj
SERDECZNIE POZDRAWIAM..Asia
jolenta.t

jolenta.t napisano 4.06.2023 21:43

zgłoś do usunięcia

Serdecznie Witam

"...Nadzieja to ogień, który chce płonąć nawet wtedy, gdy jest gaszony. Nadzieja to nieodparte dążenie, by odnajdywać sens w bezsensie i odkrywać prawdę w zamęcie kłamstw. Nadzieja to ziarnko światła ukryte w głębokiej ciemności..."

obrazek

…od Ciebie tylko zależy, jak spojrzysz na ludzi i świat… …uśmiechnij się więc do każdego, bo każdy miłości jest wart… Pozdrawiam serdecznie. jolenta.t

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 21.10.2023 12:56

zgłoś do usunięcia
obrazek Kolorowe szczęście niech w Twym sercu dziś gości, a w oczach niech błyszczą, tylko iskierki radości. Bądź jak słońce, by ludzie tęsknili za Twoim uśmiechem, jak za jego promieniami, gdy pada deszcz...... ........................SERDECZNIE POZDRAWIAM
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano 12.02.2024 04:09

zgłoś do usunięcia
Uśmiechem Cię Witam, Szeptem Pozdrawiam,
Kiedy świt wstaje dotyka zmysły nieodgadnioną dzień wcześniej jeszcze smugą kolorów, zapachów, dźwięków. Wchłaniaj ją w siebie z emocji dreszczem. Chociaż dopiero smugę cieniutką na widnokręgu noc przepuściła to już dociera do każdej myśli ciepło, z którego wyrasta siła. Dar ten wspaniały niech będzie z Tobą, dla mnie go również trochę zostanie. Proszę, więc spojrzyj przychylnym okiem na dzień, co zaraz pięknem powstanie.
W rejs na nowy dzień zabierz słońce, by uśmiechem Cię wspierało
jolenta.t

jolenta.t napisano 31.03.2024 14:50

zgłoś do usunięcia

Serdecznie Witam

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Tobie i Twoim bliskim, dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa i samych cudownych chwil. Aby ten wyjątkowy czas był pełen wiary, nadziei i miłości.

obrazek

By ranek wielkanocny każdego dnia się zdarzył, w pełnym pogoni życiu. By czas się czasem wstrzymał lub stawiał kroki mniejsze, abyśmy mogli dojrzeć co w życiu najważniejsze... Błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy i Wesołego Alleluja!!! jolenta.t

bambina-1234

bambina-1234 napisano 9.05.2024 09:26

zgłoś do usunięcia
obrazek

Tu Filmy Muzyka Tu Programy Obrazki Zapraszam Do Mnie

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności