Poradnik porządku i różnych wiadomości potrzebnych kobiecie przez Lucynę Ćwierczakiewiczową - 1912.zip
-
50 twarzy greya -
Allen Louise -
Ann Lethbridge -
Bracia Rodzeń -
Bractwo Święgo Całunu -
Cameron West - Sztylet Medyceuszy -
Chamberlain Diane -
Christine Merril -
Clark Hulda -
Coben Harlan -
Dąbrowska Ewa -
Diana Palmer -
do posortowania -
ebooki -
Feather Jane -
Helen Dickson -
Historia rodziny Baxterów -
Janice Preston -
Jeffries Sabrina -
Jordan Penny -
Kate Hewitt -
Kaye Marguerite -
Kiss River -
kulinaria -
Lara Temple -
Lucy Asford -
Marcel Moss - Polana (epub, azw3) -
mbooki, audiobooki -
Melisa Bel -
Moritz Andreas -
Muzyka -
Nowe oblicze Greya -
Orzeł Biały 2 -
Ostatni Templariusz -
Przed burzą -
Rodzina Bridgerton -
Rodzina O'Rourke -
Rodzinna Kinross -
Saga rodu MacKenziech -
SAGA TEXAŃSKA -
Siostry Lyndon -
Sophia James -
Susane Enoch -
Tajemnica 13 apostoła -
Tombak Michał -
Whyte Jack -
Wiggs Susan -
Winnica Ashtonow -
Wolff Isabel -
złota dynastia
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków.
Zdrowie zakręcone w słoikach Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! W książce o swoich pasjach i manufakturach opowiadają również: Barbara Piątkiewicz z Pracowni Wypieków Chleba. Moje Wypieki, Magdalena Witkiewicz – pisarka, autorka m.in. Jeszcze się kiedyś spotkamy, Czereśnie zawsze muszą być dwie, Mikołaj Bator z Zakwasowni oraz Marek Brunka z Regionalnego Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural.
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Śląska. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na śląskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.