Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krysia_usa
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Krystyna..

widziany: 9.12.2022 10:54

  • pliki muzyczne
    837
  • pliki wideo
    381
  • obrazy
    5398
  • dokumenty
    911

7803 plików
220,98 GB

Ukryj opis
obrazek
  • 13 KB
  • 2 sty 14 5:30

z chomika megilein

  • 43 KB
  • 2 sty 14 5:25
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 15,8 MB
  • 9 kwi 13 7:16

z chomika monaliza2001

  • 40 KB
  • 9 kwi 12 16:47
DESER Z GALARETEK

3 galaretki (żółta, zielona, czerwona)
3-4 łyżki żelatyny
1 szkl. mleka
2 szkl. gęstej śmietany
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Galaretki rozpuścić każdą w oddzielnej wodzie, wlać do głebokich talerzy i pozostawić do całkowitego stężenia. Rozpuścić żelatynę w szklance gorącego mleka (mleka nie gotować tylko dobrze podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie dobrze ubita to dodawać po łyżce przestudzonej żelatyny, dobrze wymieszać. Galaretki pokroić na drobne kostki. Blaszkę wyłożyć folią. Dodać galaretki do śmietamy, delikatnie wymieszać następnie wyłożyć wszystko na blaszkę i wstawić do lodówki aby wszystko razem stężało.
SMACZNEGO ;0)

z chomika Brunetka6853

  • 34 KB
  • 9 kwi 12 16:46
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 63 KB
  • 9 kwi 12 16:45
Babeczki z owocami
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru
3 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
sól
Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.

z chomika Brunetka6853

  • 34 KB
  • 9 kwi 12 16:44
Skubaniec
5 jaj
3 łyżki smalcu
1 kostka margaryny-25 dag
3 szklanki mąki
30 dag cukru-20 dag do białek
1 łyżka kakao
2 łyżki kartoflanki
2 łyżeczki proszku
owoce-agrest, czarna porzeczka,śliwki,jabłka
Wyk.Żółtka, margarynę,smalec i 10 dag cukru ukręcić na puszystą masę,dodać mąkę i proszek.Rozdzielić na 3 części,do jednej dodać kakao.Rozłożyć na blachę jedną część jasną jedną ciemną na to owoce,na owoce ubite białka z cukrem i wymieszane z kartoflanką.Na wierzch potrzeć resztę ciasta.Po upieczeniu polukrować.
Pieczemy 35-40 min w tem.180C.

z chomika Brunetka6853

  • 25 KB
  • 9 kwi 12 16:43
Placek drożdżowy z rabarbarem
6 jaj
25 dag margaryny+2 łyżki smalcu
1 kg mąki
1 szklanka mleka(może byc woda)
10 dag drożdży
25 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W połowie mleka rozrobic drożdże,dodac łyżkę cukru i łyżkę mąki.Margarynę i smalec rozpuścic.Resztę składników włożyc do miski i dodac wyrośnięte drożdże i letnią margarynę.Wszystko dobrze wyrobic.Miskę wstawic do naczynia z ciepłą wodą i przykryc ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyc na blachy poukładac rabarbar(MOGĄ BYĆ ŚLIWKI, JABŁKA itp.)odstawic , i zrobic kruszonkę.
Kruszonka
25 dag margaryny+2 łyżki smalcu
25 dag cukru
cukier waniliowy
60 dag mąki
Kruszonką posypac ciasto i wstawic do piekarnika na termoobieg 180C
piec 1 godzinę.Po wystygnięciu można polukrowac.

Ta porcja jest na 2 blachy

z chomika Brunetka6853

  • 56 KB
  • 9 kwi 12 16:42

z chomika justyna85

  • 62 KB
  • 9 kwi 12 16:42

z chomika justyna85

  • 25 KB
  • 9 kwi 12 16:40
Placek drożdżowy z rabarbarem
6 jaj
25 dag margaryny+2 łyżki smalcu
1 kg mąki
1 szklanka mleka(może byc woda)
10 dag drożdży
25 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W połowie mleka rozrobic drożdże,dodac łyżkę cukru i łyżkę mąki.Margarynę i smalec rozpuścic.Resztę składników włożyc do miski i dodac wyrośnięte drożdże i letnią margarynę.Wszystko dobrze wyrobic.Miskę wstawic do naczynia z ciepłą wodą i przykryc ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyc na blachy poukładac rabarbar(MOGĄ BYĆ ŚLIWKI, JABŁKA itp.)odstawic , i zrobic kruszonkę.
Kruszonka
25 dag margaryny+2 łyżki smalcu
25 dag cukru
cukier waniliowy
60 dag mąki
Kruszonką posypac ciasto i wstawic do piekarnika na termoobieg 180C
piec 1 godzinę.Po wystygnięciu można polukrowac.

Ta porcja jest na 2 blachy

z chomika Brunetka6853

  • 2 KB
  • 27 mar 12 4:56
  • 84 KB
  • 18 kwi 11 3:30

z chomika StarszyPan

  • 41 KB
  • 18 kwi 11 3:27
SAŁATKA Z MAKARONEM

1 opakowanie makaronu małe muszelki
2 puszki kukurydzy
5 jajek
2 świeże długie ogórki
1-2 cebule
ok. 30 dag. wędliny (najlepiej szynki)
ok. 1 mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować (nie przegotować) resztę składników pokroić w kostkę.
Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

z chomika Brunetka6853

  • 28 KB
  • 18 kwi 11 3:26
Pyzy-kluski na parze
50 dag mąki
2,5 dag drożdży
2 jajka
1 kieliszek oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego

z chomika Brunetka6853

  • 52 KB
  • 18 kwi 11 3:24
Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto
25 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
3/4 szkl.gorącej wody
wyk.
Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz

Farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag masła
1-2 cebule
vegete,pieprz
Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku
Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć
na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje.


Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.

z chomika Brunetka6853

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    7
  • obrazy
    10
  • pliki wideo
    7
  • pliki muzyczne
    0

24 plików
745,02 MB




JEDYNA0101

JEDYNA0101 napisano 19.04.2019 18:30

zgłoś do usunięcia

JEDYNA0101

JEDYNA0101 napisano 3.08.2019 06:48

zgłoś do usunięcia

Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano 13.03.2020 13:48

zgłoś do usunięcia
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 27.06.2020 00:20

zgłoś do usunięcia
Z A P R A S Z A M ......S E R D E C Z N I E
Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano 8.07.2020 14:24

zgłoś do usunięcia
wohiv13241

wohiv13241 napisano 22.03.2022 23:12

zgłoś do usunięcia
Super chomik
rahare6958

rahare6958 napisano 25.12.2022 11:06

zgłoś do usunięcia
Super chomik
paginap536

paginap536 napisano 18.05.2023 16:15

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
Chomigra

Chomigra napisano 17.08.2023 18:50

zgłoś do usunięcia
Wspaniały spichlerz

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności