Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
paka22
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

nn

widziany: 8.11.2023 11:27

  • pliki muzyczne
    18915
  • pliki wideo
    55337
  • obrazy
    91890
  • dokumenty
    17659

204448 plików
19325,59 GB

Ukryj opis
obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 17 KB
  • 24 wrz 13 21:32

zachomikowany

  • 29 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie

Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w megadawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.:
Kiełki - Kiełkuj na zdrowie
Dostępne zimą warzywa i owoce mają małe ilości witamin. Dlatego warto wyhodować i jeść kiełki. Jest to kompletne źródło wszystkich składników odżywczych, których twój organizm potrzebuje, aby w zdrowiu przetrwać do lata.
Kiełki są równie smaczne, jak zdrowe. Proces kiełkowania wzbogaca nasiona roślin w węglowodany, białka, minerały, witaminy oraz enzymy, potrzebne do tego, aby ziarenko zmieniło się w roślinę. To wszystko w mega dawkach skrywają w sobie kiełki. Możesz je kupić w sklepie gotowe lub wyhodować sama. Wystarczy słoik, trochę wody i szczypta ziaren. Ich wybór zależy od twoich upodobań. Masz do wyboru m.in.:
•pszenicę - to jedno z najbogatszych źródeł witamin E, A, B i C. Zawiera niemal wszystkie minerały, a szczególnie duże ilości magnezu, wapnia i fosforu. Kiełki z pszenicy to znakomity dodatek do płatków śniadaniowych, surówek i omletów.
•soczewicę - kiełki zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku i fosforu. Mają lekko orzechowy smak, dlatego dodawane są często do surówek, twarogu i sera.
•soję - to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2, A i E, białka i związków mineralnych, szczególnie wapnia, fosforu i żelaza. Jej chrupiące kiełki można jeść na surowo lub smażyć z warzywami według przepisów kuchni chińskiej.
•rzeżuchę - znajdziesz w niej witaminę C, beta karoten, potas, wapń i dobroczynną dla włosów i paznokci siarkę. Najlepiej smakują z jajkami i twarożkiem.
•słonecznik - to źródło witaminy E i A, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i enzymów. Dobre na kanapki i do sałatek.
Hodowla kiełków
Aby się udała powinnaś pamiętać o kilku zasadach:
•Kupione nasiona przebierz, odrzuć te zniszczone i nadpsute.
•Słoiki, w których będą kiełkowały nasiona, powinny być z grubego szkła. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć.
•Siej ziarna w małych porcjach (jedna łyżka), każdy gatunek w osobnym naczyniu.
•Posiej kiełki: Namocz ziarna na noc (włóż je do słoika i wlej wodę). Następnego dnia słoik owiń gazą i zabezpiecz gumką, odlej wodę. Wyjmij nasiona. Dno słoika wyściel namoczoną gazą, wysyp na nią nasiona, znów przykryj gazą i umieść w ciemnym miejscu (lub przykryj rulonem z gazety), w temperaturze pokojowej.
•Dwa razy dziennie opłukaj nasiona. Gdy pojawią się pędy (po ok.3-5 dniach), umieść słoik w naturalnym świetle, ale nie na ostrym słońcu. Po ok. 8 godzinach, dzięki fotosyntezie, kiełki zazielenią się i nabiorą witamin. Wtedy można je już jeść.
•Przechowuj je w lodówce ok. 5 dni.

Autor: Nela Elsner

zachomikowany

  • 51 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kiełki fasoli mung ,

zwanej zieloną soją, bogate są w witaminę A, B, C i E, zawierają wapń, żelazo, magnez, potas i proteiny – są więc bardzo wartościowym pożywieniem.
W kuchni chińskiej znajdziemy je w potrawach z woka, w kuchni wietnamskiej w popularnej zupie pho czy w nadzieniu w sajgonkach.
Do tego są łatwe do wyhodowania nawet w domowych warunkach – fasolę mung moczy się w chłodnej wodzie przez 8 do 12 godzin, odsącza się ją, płucze, ponownie odsącza i odkłada w zaciemnione miejsce na 2-3 dni (lub dłużej jeżeli chcemy uzyskać większe kiełki), powtarzając proces płukania i odsączania co 12 godzin. Te hodowane na masową skalę są zazwyczaj większe.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kiełkami – na zdrowie...

Witaminy potrzebne są organizmowi o każdej porze roku. To dzięki nim wyglądamy młodziej i jesteśmy pełne energii. Oczywiście, najprościej sięgnąć po witaminy w kapsułkach. Nic jednak nie zastąpi naturalnych produktów. Nie trzeba mówić, jak ważna w naszej diecie jest obecność warzyw. A może by tak spróbować ich pod postacią kiełków?
Kiełki są niezaprzeczalnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E i H. W ich składzie znajdziemy również wapń, magnez, potas, żelazo, siarkę, cynk czy selen. Są też źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie są niskokaloryczne więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Są bardzo smaczne, więc stanowią idealne uzupełnienie diety i dodatek do codziennych potraw. Coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni. Na stałe zagościły np. w kuchni orientalnej.
W skrócie kiełki są młodą formą dobrze nam znanych warzyw. Dostępne są w sklepach, jednak bez problemu możecie stworzyć swoją „plantację” w kuchennym zaciszu. Potrzebne Wam będą tylko nasiona, słoik, gaza, talerzyk i woda. Sposób jest prosty. Nasiona przepłukuje się kilka razy, następnie wrzucamy do słoika, do którego wlewamy letnią wodę. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wylewamy wodę, a słoik ustawiamy na talerzyku, odwracając gazę do spodu. Zostawiamy je w miejscu z dostępem do słońca. Pamiętajcie, aby przepłukiwać nasiona dwa razy dziennie, aby miały wystarczającą ilość wilgoci. To właśnie wilgoć i temperatura sprawiają, że kiełki ulegają przemianom, dzięki którym stają się łatwo przyswajalnymi przez organizm.
W sklepach ze zdrową żywnością można również zakupić specjalne urządzenie, tzw. kiełkownik.
Kiełki najlepiej spożywać surowe. Zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Należy tylko pamiętać, aby starannie je opłukać.

Najbardziej popularnymi są:
• Kiełki rzodkiewki – najlepiej pasują do potraw jajecznych, sosów śmietanowych i majonezowych. Są źródłem witaminy C, a poprzez obecność siarki pozytywnie wpływają na włosy, paznokcie i skórę.
• Kiełki brokuła – pasują do kanapek i sałat. Zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Ciekawostką jest, że kiełki zawierają go 20 razy więcej niż dojrzały brokuł.
• Kiełki fasoli Mung – mają stałe zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Są przede wszystkim źródłem białka. Obniżają również poziom „złego” cholesterolu.
• Kiełki słonecznika – są doskonałym dodatkiem do sałat i kanapek. Zawierają dużo cynku i żelaza.
• Kiełki soi – doskonałe dla dań gorących. Często stosowane w kuchni azjatyckiej do potraw z woka. To źródło żelaza, witaminy C i B1.
• Kiełki soczewicy – idealne do surówek i sałatek. Można je również spożywać na gorąco. Zawierają dużo magnezu, żelaza i witaminy C.

zachomikowany

  • 22 KB
  • 24 wrz 13 21:32

zachomikowany

  • 38 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Fasola włoska kiełki

Zastosowanie: Świetnie nadają się do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Ponadto można je jeść również na surowo.
Definicja: Kiełki fasoli włoskiej to świeżo wykiełkowane nasiona fasoli.

Wpływ na organizm: Zawarte w nich składniki mineralne chronią przed anemią. Ponadto ich regularne spożywanie zmniejsza dolegliwości przewodu pokarmowego. Kiełki mają również korzystny wpływ na cebulki włosów.

Domowa uprawa: Nasiona należy namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Następnie wodę trzeba odlać, a słoik przykryć gazą, odwrócić do góry dnem i odstawić w ciepłe miejsce. Kiełki po 3-5 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

zachomikowany

  • 17 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Gorczyca brązowa kiełki

Zastosowanie :Stanowią smaczny dodatek do kanapek, sosów, sałatek i twarogu. Mają wyśmienity smak szczególnie w mieszankach z innymi kiełkami. Nadają się także do jedzenia na surowo.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona gorczycy brązowej. Gorczyca jest rośliną szybko rosnącą, dzięki czemu doskonale nadaje się do hodowli kiełków.

Wpływ na organizm: Potrawy z dodatkiem kiełków gorczycy uzupełniają codzienną dietę w witaminę B2, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu nerwowego. Ponadto zawiera błonnik wspomagający pracę jelit.

Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin. Następnie odsączyć wodę, a nasiona umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną oraz odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania nasiona 2 razy dziennie należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

zachomikowany

  • 30 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Groch polny kiełki

Zastosowanie: Kiełki świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek i twarogów. Poza tym można nimi posypywać kanapki, gotowane ziemniaki i jajka z majonezem.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu polnego.

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają lizynę-substancję, która poprawia koncentracje umysłową oraz łagodzi objawy przeziębienia. Ponadto jest dobrym źródłem żelaza i potasu.

Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Przy zakupie nasion trzeba się upewnić, czy nie są popękane, ponieważ uszkodzone nie będą kiełkować.

Sposób przechowywania: Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

zachomikowany

  • 22 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Groch cukrowy kiełki

Zastosowanie: Kiełki grochu cukrowego można jeść w kanapkach, surówkach, mieszać z twarogami, jajkami, majonezem i masłem. Poza tym nadają się również do ryb, mięs i sosów.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu cukrowego.

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają dużo witaminy C, B1, A oraz białka. Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu i ułatwia trawienie. Ponadto może również poprawiać pamięć.

Domowa uprawa: Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Przy zakupie nasion trzeba się upewnić, czy nie są popękane, ponieważ uszkodzone nie będą kiełkować.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Jęczmień kiełki

Zastosowanie: Stosowane jako dodatek do makaronów, odżywek dla dzieci. Kiełki jęczmienia znalazły zastosowanie również w piekarstwie.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona jęczmienia.

Wpływ na organizm: Osoby, które cierpią na wrzody jelit lub żołądka mogą odczuwać podrażnienia żołądka po spożyciu tych kiełków. Kiełki zawierają dużo błonnika, który poprawia trawienie. Dzięki sporej zawartości witaminy C uzupełniają jej braki w codziennej diecie.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie nasiona ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin należy je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je suche w pojemniku w lodówce.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kamut kiełki

Zastosowanie: Kiełki kamutu świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, surówek i kanapek.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona pszenicy z odmiany kamut. Można je dostać w Europie, Ameryce, Azji i Australii.

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają dużo cynku oraz witaminę C i E. Ich regularne spożywanie wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed przeziębieniem.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem powinno się spryskać je letnią wodą. Po upływie 1,5 dnia są gotowe do jedzenia. Należy zwrócić uwagę, aby nie przeoczyć odpowiedniego momentu zbioru kiełków, ponieważ zbyt długa zwłoka może spowodować negatywne zmiany w smaku roślin.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kapusta czerwona kiełki

Zastosowanie: Ze względu na specyficzny, ostry smak nie zaleca się spożywania ich samodzielne. Stanowią jednak doskonałą ozdobę sałatek i surówek. Dobrze komponują się z innymi kiełkami.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kapusty czerwonej. Charakteryzują się barwą wpadającą w ciemny róż i lekko ostrym smakiem. Osiągają wysokość około 2,5cm.

Wpływ na organizm: Mają dobre właściwości antyoksydacyjne. Zawierają sulforafan i indolkarbinol, które pobudzają organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych. Są również bogatym źródłem energii. Ponadto wzmacniają kości i zęby.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem powinno się spryskać je wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kiełki koniczyny

Zastosowanie: Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny.

Wpływ na organizm: Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 4-6 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się spryskiwać je wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 24 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kukurydza kiełki

Zastosowanie: Stanowią doskonały dodatek do: kanapek, sałatek, surówek oraz twarogu. Ponadto doskonale komponują się z innymi rodzajami kiełków. Nadają się także do posypania gotowanych ziemniaków i zup.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona kukurydzy. Mają delikatny, lekko słodki, mączysto-skrobiowy smak.

Wpływ na organizm: Regularne spożywanie kiełków wzmacnia organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego (m.in przyśpiesza przemianę materii).

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 20 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Lebioda quinoa kiełki

Zastosowanie: Kiełki quinoa świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i twarogów. Ponadto dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona lebiody quinoa. Charakteryzują się ostrym smakiem.

Wpływ na organizm: Wspomagają trawienie i wzmacniają system odpornościowy. Ponadto w swoim składzie zawierają dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 2-4 godziny w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Nasiona te należy kilkukrotnie przepłukać, aby pozbyć się niezbyt miłego, mydlanego smaku. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Migdały kiełki

Zastosowanie: Kiełki migdałów można jeść na dwa sposoby-ze skórą lub bez niej. Niezależnie od wybranej metody świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek oraz kanapek. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki lub zupę
Definicja: Kiełki migdałów to wykiełkowane nasiona tej rośliny. Stanowią jedne z najsmaczniejszych rodzajów kiełków. Charakteryzują się znacznie lepszym aromatem od migdałów suszonych.

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają substancje wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto mają wpływ na rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są dobrym źródłem potasu i witaminy A.

Domowa uprawa: Najpierw należy moczyć migdały około 8-12 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie. Następnie wyłożyć je na talerz pokryty wilgotną ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem całość powinno się zraszać wodą. Po 2-3 dniach kiełki nadają się do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 12 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kiełki nasion słonecznika

Zastosowanie: Kiełki nasion słonecznika doskonale pasują do: sałatek, ryb, kanapek i mięs, a także jako dekoracja wielu potraw. Ponadto można je zmieszać z twarogiem.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane nasiona słonecznika. Charakteryzują się biało-różową barwą. Osiągają kilka centymetrów wysokości. Mają lekko orzechowy smak.

Wpływ na organizm: Zawierają dużo substancji mineralnych, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby. Zawarte w nich żelazo jest niezbędne w procesie krwiotwórczym. Przyspieszają przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość fosforanów oczyszczają, upiększają i odżywiają skórę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Przed kiełkowaniem trzeba usunąć przezroczyste błony pokrywające nasiona. Następnie ułożyć oczyszczone nasiona na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i całość odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się spryskać nasiona przegotowaną wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 18 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kiełki nasion rzodkiewki

Zastosowanie: Są bardzo ostre w smaku. Stanowią idealny dodatek do mieszanek kiełkowych, ale w niewielkich ilościach. Można je dodawać do: kanapek, twarogu, dressingów, jajek oraz sałatek. Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów, farszów. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem, z powodzeniem mogą zastępować szczypiorek.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane nasiona rzodkiewki. Mają bardzo ostry i wyrazisty smak. Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne.

Wpływ na organizm: Pełnią funkcję naturalnego antybiotyku. Mają działanie antyseptyczne i grzybobójcze. Podnoszą odporność organizmu. Działają przeciw wzdęciom, oczyszczają drogi oddechowe, pomagają w usuwaniu kamieni żółciowych. Mają działanie moczopędne. Poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin należy je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchych pojemniczkach.

zachomikowany

  • 32 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Orkisz kiełki

Zastosowanie: Można je dodawać do sałatek, kanapek, sosów, surówek, musli i wypieków. Ponadto nadają się też, aby posypać nimi potrawy tuż przed podaniem.
Definicja: Są to świeżo wykiełkowane ziarna orkiszu. Gdy przegapimy moment zbioru kiełki pszenicy orkisz mogą okazać się za słodkie. Ponadto cechuje je nieco wyższa cena niż ziarna zwykłej pszenicy.

Wpływ na organizm: Wzmacniają układ nerwowy człowieka. Pobudzają krążenie krwi oraz wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Wpływają na kondycję psychiczną i fizyczną. Regenerują organizm osób palących poprawiając kondycje płuc.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6-8 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do spożycia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu.

zachomikowany

  • 32 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Owies kiełki

Zastosowanie: Mogą być spożywane jako składnik kanapek, surówek, twarogów i sałatek. Ponadto sprawdzają się jako dodatek do past, zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów oraz farszów. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Z powodzeniem zastępują szczypiorek
Definicja: Są to świeżo skiełkowane ziarna owsa. Kiełki dobrej jakości charakteryzują się swoistym, słodkim smakiem. Ważne, aby nasiona nie były poddane obróbce mechanicznej, ponieważ takie nie nadają się już do kiełkowania.

Wpływ na organizm: Kiełki owsa zaleca się dla osób z nadwagą. Ponadto wspomagają pracę serca i wątroby. Są również dobrym źródłem cynku, krzemu oraz witaminy A i E.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je wyłożyć na talerz pokryty wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 31 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Pszenica kiełki

Zastosowanie: Mogą być spożywane na surowo lub dodawane podczas gotowania, czy smażenia. Doskonale pasują do: sałatek, naleśników, kanapek, omletów, zup, sosów, kremów, mięsa. Idealnie komponują się ze świeżym pieczywem.
Definicja: Są to świeżo skiełkowane ziarna pszenicy.

Wpływ na organizm: Zawierają w swoim składzie dużo witaminy C, witaminy E oraz witaminy A. Zawierają duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny oraz kwasu pantotenowego. Są bogate w cynk, karoten i witaminy z grupy B. Ochraniają organizm przed przeziębieniem.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8 do 10 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie nasiona ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin należy je spryskiwać wodą. Są gotowe do spożycia wtedy, gdy białe korzonki będą miały długość ok. 1cm.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je suche w pojemniku w lodówce.

zachomikowany

  • 33 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Rzeżucha kiełki

Zastosowanie:
Idealne jako dodatek do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Mogą być używane do kanapek i sałatek. Nadają się także do pieczywa i twarogów. Mieszając zmiksowane lub drobno posiekane kiełki rzeżuchy z masłem otrzymamy aromatyczną pastę kanapkową.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona rzeżuchy. Charakteryzują się intensywnym, ostrym smakiem i zapachem. Szczególnie popularne w okresie Wielkanocy, kiedy to sadzi się je dla ozdoby.

Wpływ na organizm: Dzięki zawartości jodu wspomagają tworzenie przez organizm hormonów tarczycy. Usprawniają funkcjonowanie systemu odpornościowego człowieka. Działają moczopędnie, obniżają ciśnienie krwi. Mają właściwości antyalergiczne. Ze względu na dużą zawartość siarki pobudzają apetyt i wzmacniają strukturę włosów. W swoim składzie zawierają witaminy C, B i PP.

Domowa uprawa: Nasiona ułożyć na wilgotnej ligninie na talerzu, po czym odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3-4 godziny trzeba spryskiwać je wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do jedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 51 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Soja kiełki

Zastosowanie: Kiełki soi nie nadają się do spożycia na surowo. Można je dodawać do potraw z woka lub patelni, ale trzeba je najpierw lekko poddusić. Odpowiednio przyrządzone stosuje się jako składnik surówek i sałatek. Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soi. Charakteryzują się delikatnym smakiem i sprężystą konsystencją. Ich optymalna wysokość waha się w granicach 2-4cm.

Wpływ na organizm: Są dobrym źródłem żelaza, witaminy C i B1 oraz przede wszystkim białka (około 40%). Kiełki soi wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmagają apetyt i dodają energii. Pomagają obniżyć ciśnienie i poziom ,,złego'' cholesterolu( frakcji LDL) w surowicy krwi.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je ułożyć na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3 godziny powinno się je zraszać wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

zachomikowany

  • 39 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Soczewica brązowa kiełki

Zastosowanie:Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy brązowej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej).

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Soczewica zielona kiełki

Zastosowanie: Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy zielonej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej).

Wpływ na organizm: W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Soczewica czerwona kiełki

Zastosowanie: Mogą być dodatkiem do past, zup, sosów, ryżu i ziemniaków. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Definicja: Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy. Mają pikantny smak. Nasiona przeznaczone do kiełkowanie nie powinny być popękane.

Wpływ na organizm: Kiełki soczewicy czerwonej są lekkostrawne. Zawierają dużo witaminy C odpowiedzialnej za m.in. zwalczanie zakażeń wirusowych. Ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego oraz magnezu i żelaza. Mają także korzystny wpływ na zęby i cerę.

Domowa uprawa: Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.

Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

zachomikowany

  • 15 KB
  • 24 wrz 13 21:32

zachomikowany

  • 16 KB
  • 24 wrz 13 21:32

zachomikowany

  • 128 KB
  • 24 wrz 13 21:32
Kiełki soi
Kiełki najpopularniejszej wśród wegetarian rośliny są delikatne i łagodne. Są dobrym ęródłem witamin C i B1, a także żelaza. Regularne spożywanie kiełków soi poprawia apetyt, dodaje energii, jest również dobre na uspokojenie. Idealnie nadają się do gorących potraw kuchni chińskiej.

zachomikowany

  • 24 KB
  • 24 wrz 13 21:32

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    34
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

34 plików
1,04 MB




KAMILA_ZAPRASZA

KAMILA_ZAPRASZA napisano 16.02.2021 08:00

zgłoś do usunięcia
NaughtyBoy

NaughtyBoy napisano 27.02.2021 05:18

zgłoś do usunięcia
Audiobooki spakowane,czytane przez profesjonalnych polskich lektorów. Thrillery,sensacja,kryminały.Filmy z lektorem polskim,seriale oraz muzyka.Zapraszam.

slawek3092 napisano 30.10.2021 19:53

zgłoś do usunięcia
.
.
dariusz.marcinkowski

dariusz.marcinkowski napisano 12.11.2021 16:50

zgłoś do usunięcia
zapraszam
xokaca8276

xokaca8276 napisano 14.11.2022 21:46

zgłoś do usunięcia
Super chomik
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 27.11.2022 20:34

zgłoś do usunięcia
mimakas165

mimakas165 napisano 11.05.2023 11:58

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
Ananasek-25

Ananasek-25 napisano 14.08.2023 16:22

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności