Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
A-n-i-t-a
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ani

widziany: 23.05.2024 20:06

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    18775
  • pliki wideo
    32295
  • obrazy
    196609
  • dokumenty
    6827

268290 plików
1215,06 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
A-n-i-t-a
= Moje KLIPY
 
KADR
Moje KLIPY2
swieta
= MOJE PRACE ═══════════════
 
= PRO SHOW PRODUCER - robimy klipy ═══════════════
 
=! ► MUZYKA - MP3 ═══════════════
 
=! ► TUTORIALE - PORADY ═══════════════
 
=► ● AVI - FOOTAGE
 
=► ● AVI - PNG- ŚWIĄTECZNE ═══════════════
 
=► ● AVI - PODKLADY ═══════════════
 
PODKLADY BEZ GŁOSU
PODKLADY2
=►► GRAFIKA i VIDEO ═══════════════
 
=►► PLUGINY- FILTRY ═══════════════
 
=►► PROGRAMY SYSTEMOWE
 
=►► ZRZUTY EKRANU ═══════════════
 
=►► DLA DZIECI
 
=►► FLASH - SWF ═══════════════
 
►► DODATKI- TUBKI - GRADIENTY - MASKI - KSZTAŁTY - PĘDZLE - CZCIONKI - RAMKI ═══════════════
 
►► PNG + GIFY -LALECZKI - JESIEŃ- WODA - TŁA - EMOTICONY - POSTACIE ═══════════════
 
● GENERATORY
 
● GRY
 
● ZNANI i LUBIANI
 
●●●● ABC KOMPUTERA ═══════════════
 
●●●● AUDIOBOOKI
 
●●●● E-BOOKI
 
●●●● KURS TAŃCA
 
●●●● TEATR - OPERA ═══════════════
 
✿ KUCHNIA -
 
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
= Wielkanoc
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
CIASTA
 
Florentynki
Pierniczki z witrażykam
CIASTA - Film
CIASTA - Pancakes
Ciasta bez pieczenia
Ciasta -BISZKOPT
CIASTA- Mąka samorosnąca
 
PRZYKŁADY
Ciasta- SERNIKI
Ciasto Francuskie
Ciasto-Łabędzi puch
DESERY
Dla Dzieci
DRÓB- UKA
FASOLA - BÓB
Galarety
GRIL - RUSZT
GRZYBY
Imbir
Irena Gumowska
 
Czy wiesz, co jesz
Kuchnia i medycyna
KAWA- Herbata
Książki Kucharskie
 
Interaktywn a książka
Kuchnie świata
MAKARON
Mięsne potrawy
Mięso - Kiełbasy
Mięso - Żeberka
Mięso Mielone
MIKROFALA
MIÓD
Montignac
NABIAŁ -JAJA
Naleśniki- Racuchy
NAPOJE - NALEWKI
Olej - Ocet
OMLET
OWOCE
PĄCZKI- FAFORKI
PIEROGI
PIZZA
PODROBY
PRZEKĄSKI
PRZYPAWY-ZIOŁA
RYBY
 
Pokaz
Ryż - Kasze
SAŁATKI
Savoir Vivre
Smaki i Smaczki
SOSY
SZynkowar
WIGILIA
z WARZYW
Ziemniaki
ZUPY
✿ HUMOR
 
✿ TABLICA ZNAKÓW
 
Kraje świata
✿ ZAKĄTKI - ŚWIATA - TURYSTYKA ═══════════════
 
✿ ZDROWIE - URODA - RATOWNICTWO ═══════════════
 
✿TECHNIKA
 
zachomikowane
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ PREZENTY
💦 ALL
 
💦 Iva
💦 Jasia
💦 Xena
💦 X A T
💦Zeta





Mięso i inne produkty przeznaczone do smażenia wchłoną mniej tłuszczu, jeśli dodasz do nich łyżeczkę octu.
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej, podczas smażenia wyparowuje z niego sok. Powoduje to oddzielenie się panierki od mięsa, które w ten sposób traci na wyglądzie i smaku.
Wołowina i podroby (wątróbka, cynaderki) nie stwardnieją i nie wyschną podczas smażenia, jeżeli posolisz je dopiero po usmażeniu. Posolone wcześniej zaczynają wydzielać sok, co sprawia, że będą wysuszone i twarde.
Duszone wątróbki lub inne podroby będą delikatne i soczyste, jeżeli dwie godziny przed przyrządzeniem namoczysz je w mleku lub soku pomidorowym.
Soczystą i smaczną pieczeń przyrządzisz, jeśli mięso najpierw zrumienisz na patelni. Sprawi to, że soki i cukry skarmelizują się, dając aromatyczną, chrupiącą skórkę, która utrudni wyciekanie soku przy pieczeniu.
Mięso drobiowe będzie kruche i delikatne, jeżeli przed gotowaniem lub smażeniem zanurzysz je kilkakrotnie na przemian w gorącej i zimnej wodzie.
Ryż będzie sypki i się nie rozklei, jeśli w czasie gotowania kilkakrotnie dolejesz do niego trochę zimnego mleka.
Ryż ugotuje się szybciej, jeśli wcześniej zalejesz go na 30 minut zimną wodą.
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszenną rozprowadzisz zimną wodą. Gdy użyjesz do tego gorącej wody, mąka spęcznieje i trud¬niej ją będzie rozmieszać. To samo dzieje się np. z kaszą manną sypaną na wrzątek - zbija się w grudki. Aby tego uniknąć, przed gotowaniem opłucz ją w zimnej wodzie.
Nie łącz ogórków, jabłek, gruszek z innymi surowy¬mi owocami i warzywami, np. ogórków z pomidorami. Zawierają one askorbinazę, enzym, który niszczy witaminę C w innych produktach, przyspieszając jej utlenianie.
Nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo. I tak rzodkiewka i świeża papryka stracą jędrność, gdy położymy je przy główce czosnku, natomiast ogórki natychmiast zżółkną w pobliżu pomidorów, a zielona pietruszka i szczypiorek - zwiędną.
Z kolei przy jabłkach inne owoce szybciej dojrzewają, cebula zaś traci smak.
Rozdrobnione jabłka, gruszki, awokado, seler nie ściemnieją pod wpływem powietrza, jeśli obficie skropisz je sokiem z cytryny. Enzym, który powoduje ciemnienie, możesz też zniszczyć blanszowaniem (obrane owoce zanurz we wrzątku i po 2-3 minutach wyjmij).
Pokrojone ziemniaki nie ściemnieją, jeśli wrzucisz je na chwilę do lekko osolonej wody.
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z niej głąb (to on jest najbardziej gorzki), natomiast na godzinę przed przygotowaniem dania liście włożysz do letniej wody albo na krótko wrzucisz do gotującego się mleka.
Brukselkę obraną z zewnętrznych liści i umytą wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj krót¬ko, bez przykrycia (wtedy pod pokrywką nie gromadzą się gazy o zapachu siarki).
Kalafior i kapusta w czasie gotowania wydzielają nieprzyjemny zapach. Aby woń była mniej dokuczliwa, do garnka możesz włożyć skórkę razowego chleba.
Warzywa solimy, gdy są już prawie miękkie. Tracą wówczas mniej witamin.
Sałata zachowa znacznie dłużej świeżość, jeśli przed włożeniem do lodówki zawiniesz ją w suchą ściereczkę albo umieścisz w plastikowej torebce. Zwiędła odzyska świeżość po 20 minutach leżenia w letniej wodzie, z kilkoma kroplami soku z cytryny lub szczyptą cukru.
Do ciasta naleśnikowego zawsze dodawaj mleko słodkie lub kwaśne, wymieszane pół na pół z wodą. Naleśniki przygotowane tylko na kwaśnym mleku przywierają do patelni.
Smak naleśników zmienisz, dodając do ciasta kakao, cynamon, startą skórkę pomarańczową lub likier pomarańczowy.
Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Nawet, gdy skorupka pęknie w czasie gotowania, z jaja nie wypłynie białko.
Omlet będzie wyjątkowo smaczny i puszysty, jeśli do jaj dokładnie wymieszanych z mlekiem dodasz trochę drobno startego żółtego sera (najlepiej goudy) oraz wody mineralnej gazowanej.
Nie przypalisz mleka, jeśli na dno garnka wlejesz trochę wody i zagotujesz. Dopiero wtedy wlej zimne mleko, które następnie gotuj pod przykryciem. Woda będzie izolacją, więc cukier zawarty w mleku nie przywrze do dna.
Ciasto nie opadnie i będzie pulchne, gdy przed piecze¬niem przesiejesz mąkę na gęstym sicie. Jeśli w przepisie jest proszek do pieczenia lub kakao, wymieszaj je z mąką i też przesiej, aby równomiernie się rozłożyły.
Kostki lodu będą bardziej przezroczyste, gdy zamrozisz przegotowaną wodę.
Kuchenne nieprzyjemne zapachy pochłoną ugotowane w małej ilości wody zioła: pieprz, mięta, majeranek i goździki. Zalane wodą doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu w odkrytym rondelku. Taki sam efekt zapewni gotowanie octu.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 15,0 MB
  • 27 cze 18 18:35
  • 8,1 MB
  • 9 kwi 18 22:43
  • 248 KB
  • 2 mar 18 1:04
  • 4,7 MB
  • 10 gru 17 22:00
  • 82 KB
  • 10 gru 17 22:00
  • 148 KB
  • 10 gru 17 22:00
  • 135 KB
  • 10 gru 17 22:00
  • 77 KB
  • 10 gru 17 22:00
  • 0 KB
  • 10 gru 17 22:00
  • 257 KB
  • 10 gru 17 22:00
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    63
  • obrazy
    21
  • pliki wideo
    32
  • pliki muzyczne
    0

117 plików
477,51 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności