Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
A-n-i-t-a
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ani

widziany: 23.05.2024 20:06

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    18775
  • pliki wideo
    32295
  • obrazy
    196609
  • dokumenty
    6827

268290 plików
1215,06 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
A-n-i-t-a
= Moje KLIPY
 
KADR
Moje KLIPY2
swieta
= MOJE PRACE ═══════════════
 
= PRO SHOW PRODUCER - robimy klipy ═══════════════
 
=! ► MUZYKA - MP3 ═══════════════
 
=! ► TUTORIALE - PORADY ═══════════════
 
=► ● AVI - FOOTAGE
 
=► ● AVI - PNG- ŚWIĄTECZNE ═══════════════
 
=► ● AVI - PODKLADY ═══════════════
 
PODKLADY BEZ GŁOSU
PODKLADY2
=►► GRAFIKA i VIDEO ═══════════════
 
=►► PLUGINY- FILTRY ═══════════════
 
=►► PROGRAMY SYSTEMOWE
 
=►► ZRZUTY EKRANU ═══════════════
 
=►► DLA DZIECI
 
=►► FLASH - SWF ═══════════════
 
►► DODATKI- TUBKI - GRADIENTY - MASKI - KSZTAŁTY - PĘDZLE - CZCIONKI - RAMKI ═══════════════
 
►► PNG + GIFY -LALECZKI - JESIEŃ- WODA - TŁA - EMOTICONY - POSTACIE ═══════════════
 
● GENERATORY
 
● GRY
 
● ZNANI i LUBIANI
 
●●●● ABC KOMPUTERA ═══════════════
 
●●●● AUDIOBOOKI
 
●●●● E-BOOKI
 
●●●● KURS TAŃCA
 
●●●● TEATR - OPERA ═══════════════
 
✿ KUCHNIA -
 
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
= Wielkanoc
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
CIASTA
 
Florentynki
Pierniczki z witrażykam
CIASTA - Film
CIASTA - Pancakes
Ciasta bez pieczenia
Ciasta -BISZKOPT
CIASTA- Mąka samorosnąca
 
PRZYKŁADY
Ciasta- SERNIKI
Ciasto Francuskie
Ciasto-Łabędzi puch
DESERY
Dla Dzieci
DRÓB- UKA
FASOLA - BÓB
Galarety
GRIL - RUSZT
GRZYBY
Imbir
Irena Gumowska
 
Czy wiesz, co jesz
Kuchnia i medycyna
KAWA- Herbata
Książki Kucharskie
 
Interaktywn a książka
Kuchnie świata
MAKARON
Mięsne potrawy
Mięso - Kiełbasy
Mięso - Żeberka
Mięso Mielone
MIKROFALA
MIÓD
Montignac
NABIAŁ -JAJA
Naleśniki- Racuchy
NAPOJE - NALEWKI
Olej - Ocet
OMLET
OWOCE
PĄCZKI- FAFORKI
PIEROGI
PIZZA
PODROBY
PRZEKĄSKI
PRZYPAWY-ZIOŁA
RYBY
 
Pokaz
Ryż - Kasze
SAŁATKI
Savoir Vivre
Smaki i Smaczki
SOSY
SZynkowar
WIGILIA
z WARZYW
Ziemniaki
ZUPY
✿ HUMOR
 
✿ TABLICA ZNAKÓW
 
Kraje świata
✿ ZAKĄTKI - ŚWIATA - TURYSTYKA ═══════════════
 
✿ ZDROWIE - URODA - RATOWNICTWO ═══════════════
 
✿TECHNIKA
 
zachomikowane
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ PREZENTY
💦 ALL
 
💦 Iva
💦 Jasia
💦 Xena
💦 X A T
💦Zeta


Przepis na ciasto na pierogi jest chyba najprostszym przepisem na świecie. W podstawowej wersji składa się jedynie z mąki i wody. Niektórzy dodają do niego również jajko albo sól. A my proponujemy ciepłą wodę zastąpić podgrzanym... mlekiem. Ten nieoczywisty składnik nada pierogom wyśmienity, głęboki smak i idealną konsystencję. A jeżeli jeszcze dodacie łyżeczkę roztopionego masła, to już będzie istna poezja.
Takie ciasto nie tylko łatwiej będzie wyrabiać i formować. Pierogi nie będą się rozklejać ani rozpadać w trakcie gotowania. Różnica wyczuwalna będzie także w smaku. Fani pierogów docenią ten trik. A jeżeli za nimi do tej pory nie przepadaliście, może właśnie teraz to się zmieni.
Ciekawy, prostym i efektownym, ale rzadko stosowanym pomysłem jest dodanie do ciasta na pierogi... przypraw. Nikt nie powiedział, że musi być ono neutralne i stanowić tło dla grającego pierwsze skrzypce farszu. A może by tak teraz zrobić na odwrót? Postawić na neutralne i subtelne w smaku nadzienie, dla którego ramą byłoby intensywnie przyprawione ciasto?
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 12 KB
  • 3 gru 19 22:57
  • 37,4 MB
  • 20 lut 19 15:54
  • 6,5 MB
  • 20 lut 19 15:23
  • 62 KB
  • 20 lut 19 15:01
  • 1,4 MB
  • 27 sie 18 18:02
  • 65 KB
  • 12 sty 18 18:38
  • 0,7 MB
  • 12 sty 18 18:38
  • 31,9 MB
  • 11 paź 17 11:03
  • 9,0 MB
  • 11 paź 17 10:24
  • 51 KB
  • 11 paź 17 10:23
  • 92 KB
  • 25 sie 17 0:12
  • 54 KB
  • 10 gru 16 12:37
Składniki

grzyby suszone (podgrzybki i prawdziwki) - 10 dag
cebula - 8-10 dag
kajzerka czerstwa - 1szt
bułka tarta - z 1 szt suchej bułki
sól
pieprz - świeżo mielony
olej



Przygotowanie

Grzyby dokładnie płuczemy w ość dużej ilości letniej wody.
Jeśli zachodzi potrzeba - grzyby płuczemy kilkakrotnie,by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.
Czyste grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i pilnujemy,by gdy zaczną wrzeć, woda się wzburzy i na powierzchni zbierze się brunatna piana, którą zbieramy łyżką cedzakową, by nie zalało nam kuchenki.
Dalej gotujemy grzyby do miękkości, co trwa mniej więcej 60 minut.
Gdy grzyby są miękkie, odcedzamy je dokładnie, a w przestudzonym wywarze grzybowym namaczamy pokrojoną na ćwiartki kajzerkę.
Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju.
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę.
Zmieloną masę przekładamy na patelnię z przesmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy masę dokładnie.
Jeśli masa jeszcze jest rzadka, stawiamy patelnię na maleńkim gazie i odparowujemy płyn z farszu, ciągle go mieszając aby nam się nie przypalił lub nie przywarł do dna patelni.
Gotowy farsz przekładamy do szklanej lub emaliowanej miski
Taki farsz przyda nam się do wykwintnych naleśników, krokietów, pasztecików, a także do uszek wigilijnych.
  • 82 KB
  • 10 gru 16 12:35
Przepis na pierogi z grzybami:
Ciasto – 350g maki, 1 jajko, 125 ml letniej wody , sol.
Farsz – 150g suszonych grzybów ,50g masła ,2 cebule, 1 łyka tartej bułki , sól, pieprz, tymianek.
Zagnieść ciasto. Grzyby opłukać, namoczyć i gotować 50 min. Odcedzić wywar przecedzić, Cebule posiekać i zrumienić na maśle, dodać drobno pokrojone grzyby, dodać wywar, tartą bułkę i przyprawy. Dusić aż farsz zgęstnieje. Ciasto rozwałkować i wyciac krążki około 7 cm. Nałożyć farsz i zlepić . Do osolonego wrzątku wrzuca pierogi i ugotować. Wyjąć i osączyć. Po ugotowaniu podawać polane z masłem

Ostatnimi czasy jest moda na tureckie seriale
W związku z tym trendem często spotykam masę przepisów na fejsie właśnie tureckich specjałów , poczynając od stawiania herbatki w tulipanowej szklaneczce.
Podaje przepis na
Pilaw turecki
250 młodej baraniny
350 d długoziarnistego ryżu
125 ml oleju
2 cebule , 2 ząbki czosnku , 3 pomidory
Po 30 rodzynków i migdałów, sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek . Obrać i posiekać czosnek i cebule. Migdały sparzyć , obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie- odcedzić
Rozgrzać w rondelku połowę oleju – dodać ryż i mieszając usmażyć aż stanie się przezroczysty. Zalać 2 litrami wrzątku, osolić i gotować około 12 minut, po czym odcedzić.
Na pozostałym oleju usmażyć na szklisto cebulkę. Dodać mięso, czosnek , pomidory, pieprz, migdały, rodzynki i smażyć mieszając około 10 min. Dodać ryż, wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut. Podawać na ogrzanym półmisku

W związku z faktem, że wszędzie jest bardzo modna pizza proponowałbym zastępować je - omletami z różnymi dodatkami, Nawe zamiast ziemniaków do drugiego dania.
  • 0,9 MB
  • 27 cze 16 18:18
  • 0,5 MB
  • 27 cze 16 18:18
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    8
  • obrazy
    18
  • pliki wideo
    25
  • pliki muzyczne
    0

51 plików
341,49 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (45)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności