-
17022 -
8037 -
178370 -
67797
294786 plików
3719,2 GB
Spożywanie stewii jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym cukrze z buraków cukrowych. Stewia nie podnosi poziomu cukru we krwi, ani nie uczestniczy w procesie odkładania się tkanki tłuszczowej. Nie powoduje zatem żadnych spośród chorób, do których przyczynia się nadmierna konsumpcja sacharozy.
Na tym jej przewaga nad słodką trucizną się nie kończy. Roślina wykazuje wręcz działanie prozdrowotne. Jest także idealnym rozwiązaniem dla osób chcących się odchudzić, jak i dla tych cierpiących na cukrzycę. Ponadto, doskonale sprawdza się w kuchni – jest wydajna, odporna na wysoką temperaturę i nie ulega fermentacji.
Czytając o właściwościah „naturalnego słodzika” na pewno przemknie Wam przez głowę myśl: „Dlaczego, mimo tak uderzającej przewagi nad cukrem kuchennym, stewia nadal nie podbiła rynku?” Po pierwsze, UE zezwoliła na jej sprzedaż dopiero w 2011 roku, argumentując to potrzebą dokładnego przebadania wpływu rośliny na organizm ludzki. (udowodniono, że jest całkowicie bezpieczna). Po drugie, promowanie tak wspaniałej alternatywy dla cukru nie leży w interesie koncernów cukrowniczych.
Słodycz prosto z natury
Stewia to naturalny słodzik. Najczęściej można go dostać w formie tabletek bądź ususzonych listków. Są one około 35 razy słodsze od sacharozy, z której w całości składa się rafinowany cukier buraczany w kryształkach. Roślina jest zatem niezwykle wydajna. Jedna łyżeczka odpowiada szklance tradycyjnego cukru kuchennego. Do posłodzenia herbaty wystarcza kropla.
Dla szczupłej sylwetki
Łyżeczka cukru to 20 kalorii, podczas gdy stewia nie zawiera ich wcale! Dzięki niej nie trzeba rezygnować ze słodkości, by skutecznie pilnować wagi.
W przeciwieństwie do cukru, stewia nie zagraża naszemu zdrowiu
Zgodnie ze statystykami dietetyków, przeciętny Polak w swojej diecie przekracza przynajmniej 10-krotnie dozwoloną wartość dobowego spożycia cukru. Każda ilość nadprogramowego cukru w organizmie sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Cierpi na tym nie tylko sylwetka – tłuszcz odkłada się w pośladkach, udach i brzuchu – ale także nasze zdrowie. Tłuszcz odkładający się w sercu i innych ważnych narządach wewnętrznych doprowadza do rozwijania się groźnych dla naszego życia chorób. Wśród nich wymienimy nadmiar cholesterolu, nadciśnienie oraz rosnące ryzyko zawału serca.
Stewia, ponieważ nie zawiera ani grama sacharozy, nie może prowadzić do żadnej z powyższych przypadłości. Ponieważ nie jest cukrem, nie może też stać się pożywką dla grasujących w jamie ustnej bakterii próchnicy. Nie podnosi też poziomu glukozy we krwi, więc zaleca się ją diabetykom.
Dla zdrowia
Zamiana cukru na stewię to działanie prozdrowtone nie tylko ze względów profilaktycznych. Udowodniono, że roślina wykazuje pewne właściwości lecznicze – redukuje nadciśnienie tętnicze i pomaga w cukrzycy typu 2. Ponadto, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
Warto ją mieć pod ręką w kuchni
Stewia nadaje się nie tylko do słodzenia napojów. Z powodzeniem można jej używać do gotowania i pieczenia. Kilka przepisów znajdziecie nawet na naszej stronie. Stewia nie ulega fermentacji i może być bardzo długo przechowywana. Jest odporna na temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
A co z ceną?
Choć stewia może być nawet trzykrotnie droższa od cukru, to nie zapominajmy, że jest także około 35 razy bardziej wydajna. Jedno opakowanie starczy nam na bardzo długo.
- sortuj według:
-
3 -
8 -
1 -
0
12 plików
47,88 MB