Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Killasandra
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Anna

widziany: 1.05.2019 11:59

  • pliki muzyczne
    2752
  • pliki wideo
    4030
  • obrazy
    3160
  • dokumenty
    5463

20281 plików
3224,79 GB

  • 48 KB
  • 7 lut 15 23:01

Składniki:
naleśniki -6
kiszona kapusta- 2 garście
cebula- 1
suszone borowiki - 4
ziele angielskie- 2 ziarenka
bułka tarta- 1 szklanka
olej do smażenia
masło 1 łyżka
listek laurowy 1
jajko 1
sól
Pieprz
Wykonanie:
Posiekać kapustę i odcisnąć sok. Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na maśle. Namoczyć borowiki we wrzącej wodzie. Dodać kapustę do cebuli, wymieszać i doprawić. Dołożyć pokrojone w paski miękkie grzyby, listek laurowy i ziele angielskie. Podlać lekko wodą i dusić do miękkości. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż się ładnie przyrumienią.

SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 50 KB
  • 7 lut 15 23:01

Przepis Magdy Gessler

Czas 30 min.
Porcja dla 4 osób

mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
cebule 2
jajka 2
kajzerka 1
masło 50 g
sól i pieprz do smaku
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia.
Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 28 KB
  • 7 lut 15 23:01
Galaretka z mięsa drobiowego. Można ją zrobić w jednym kawałku (wtedy podaje się ją pokrojoną w plastry lub ćwiartki) albo w małych naczyniach, na jedną porcję. Do takiej galarety pasuje chrzan ze śmietaną.

Porcja: 212 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Na 6 porcji:
● sprawiony kurczak
● 3 marchewki
● 3 cebule
● 2 selery
● pietruszka
● liść laurowy
● 3 goździki
● 15 g żelatyny
● zielony groszek konserwowy
● jajka przepiórcze ugotowane na twardo
● natka
● sól
● pieprz

Opłukanego kurczaka i obrane warzywa zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Wywar przecedzić, wymieszać z żelatyną, zagotować. Ostudzony wstawić do
lodówki. Mięso kurczaka oddzielić od kości i razem z marchewką pokroić w kostkę. Na dno małych salaterek wlać trochę tężejącej galarety, włożyć po kilka ziarenek groszku i połówki jajek, wstawić do
lodówki. Gdy galareta zastygnie, włożyć mięso, marchewkę, groszek i natkę. Zalać resztą galarety. Schłodzić.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 51 KB
  • 7 lut 15 23:01
Golonka z Grochem.

Składniki na 4 porcje:

4 przednie golonki z kością
200 g marchwi
200 g selera
200 g pietruszki
200 g pora
5 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
sól
słodka papryka
ok 400 ml wody

Składniki na puree:

500 g grochu
400 g ugotowanych ziemniaków
10 g masła

Sposób Przygotowania:

Dokładnie oczyszczoną golonkę natrzyj solą, posyp słodką papryką i ułóż w brytfannie. Włoszczyznę umyj i pokrój w kostkę i obłóż nią golonkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Golonki zalej wodą i piecz 20 - 30 min w temperaturze 160 stopni.

Przygotowanie Puree:
Kiedy golonki są w piecu możesz zacząć przygotowywać puree z grochu i ziemniaków. Groch musisz namoczyć wieczór wcześniej. Następnego dnia ugotuj go do miękkości. Ugotowany groch przetrzyj przez sito, tak by oddzielić łuski. Ciepłe, ugotowane ziemniaki zmiel (możesz je także przepuścić przez praskę) wraz z masłem. Zmielone ziemniaki połącz z grochem. Dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 19 KB
  • 7 lut 15 23:01
Kurczak Po Polsku.

Składniki:

- kurczak (ok. 1,2 kg)
- wątróbka drobiowa
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 bułka do namoczenia
- 2 szklanki mleka
- świeży koper i petruszka (po kilka pęczków)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
- 3 ząbki czosnku
- cytryna

Kurczak Po Polsku z Nadzieniem - Sposób Przygotowania:

Kurczaka umyć. Natrzeć wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrobić z wierzchu. Odstawić do lodówki.

Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać żółtko, ucierać. Białko ubić na pianę i powoli dodawać do masy maślanej. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, rozgnieść i dodać do masła, znów delikatnie mieszać.

Wątróbkę drobno posiekać, tak jak zieleninę. Wymieszać wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawić gałką muszkatołową. Nadziać kurczaka, zaszyć lub spiąć wykałaczkami,

Kurczaka przełożyć do brytfanki posmarowanej masłem. Piec kurczaka po polski około 50 minut w temp. 200 st. C. Można na początku podlać wodą. Potem polewać kurczaka powstałym sosem. Kurczak po polsku może być pieczony również w towarzystwie jabłek.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 80 KB
  • 7 lut 15 23:01
Schab w Mleku.

Składniki:

- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób Przygotowania:

Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.

Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.

Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstenieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić.

Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple.

schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.

Rzeczywiście, ten sposób podawania mięsa sprawia, że jest soczyste i miękkie oraz kruche. Uzyskanie takich właściwości schabu podczas przygotowania np. pieczeni rzadko się udaje, a mięso jest ciągnące się, suche lub bardzo twarde. W tym przypadku będzie zupełnie odwrotnie.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 31 KB
  • 7 lut 15 23:01
Gołąbki z Dorszem.

składniki:

1 włoska kapusta
0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
150 g kaszy jęczmiennej
4 białe cebule
1 litr rosołu
sok z jednej cytryny
sól, pieprz

Sposób Przygotowania:

Przygodę z rybnymi gołąbkami rozpocznij od oddzielenia liści kapusty. Sparz je w dużym garnku z osoloną, wrząca wodą. Rybę dokładnie wyczyść, umyj i zmiel (dodatkowo możesz usunąć skórę). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posól, włóż do lnianej ściereczki i odsącz sok. Dzięki temu usuniesz nadmiar goryczy. Cebulę dodaj do ryby.

Gołąbki z dorszem Magdy Gessler różnią się od tradycyjnych gołąbków nie tylko zastąpieniem mielonego mięsa rybą, ale także użyciem kaszy zamiast ryżu. Kaszę jęczmienną do gołąbków gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.

Na sparzone wcześniej liście kapusty układamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Gołąbki z dorszem według przepisu Magdy Gessler, obsmażamy na dużej patelni, tak by zarumieniły się z każdej strony. Następnie układamy je na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Zapiekamy ok 20 min.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 40 KB
  • 7 lut 15 23:01
Sałatka Cezar.

sałata rzymska 2
bułka 5 kromek
olej słonecznikowy 2 łyżki
oliwa 8 łyżek
fileciki anchois 8
jajko 1
czosnek 2 ząbki
cytryna 1
parmezan 100 g
sól i pieprz do smaku

Rozgrzać olej i 2 łyżki oliwy na patelni. Obrać i rozgnieść czosnek. Bułkę pokroić w kostkę. Wrzucić czosnek na patelnię. Dodać grzaneczki. Usmażyć na złoto i osączyć na ręczniku kuchennym. Włożyć jajko do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 minuty. Wyjąć, zalać zimna wodą. Posiekać fileciki anchois. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki sou z cytryny wymieszać z resztą oliwy. Dodać sól i pieprz. Dodać jajko ubijając trzepaczką. Umyć, osuszyć i pokroić na kawałki sałatę. Polać ją sosem, wymieszać. Dodać anchois i grzanki, wymieszać. Posypać cieniutkimi płatkami parmezanu.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 76 KB
  • 7 lut 15 23:01
Kociołek z Jeleniny z Haluszkami.
(Jeleninę można zastąpić Łopatką)

Składniki:

- 1 kg łopatki lub szynki jelenia
- 1 kg wędzonego boczku
- 1 szklanka oliwy
- 2 łyżki ostrej musztardy
- główka czosnku
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- kapusta
- ziele angielskie, pieprz, jałowiec

Sposób przygotowania:

Z mięsa usunąć błony i pociąć w kostkę. Rozbić. Przygotować zaprawę (mięso musi w niej leżakować przynajmniej jeden dzień) z oliwy, musztardy i przypraw. Boczek pokroić w plastry. Ziemniaki również pokroić w grube plastry. Układać składniki w kociołku. Boczkiem wyłożyć dno i boki naczynia. Potem układać liście kapusty i Ziemniaki. Warstwę posolić i doprawić. Na to wyłożyć mięso jelenia, potem znów liście kapusty. Czynności powtarzamy aż do wypełnienia kociołka. Do naczynia dolać wody (do połowy objętości) lub czerwonego wytrawnego wina. Kociołek zamknąć i gotować na żarze w ognisku lub zawiesić nad ogniem na około dwie godziny.

Kociołek z Jeleniny Podawać Haluszkami.

Przepis na Haluszki.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajo
- a cebula
- 250 dag twarogu lub bryndzy
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki utrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć wodę. Dodać jajko i mąkę, sól. Wyrobić ciasto. Małe kluseczki formować łyżką i kłaść na wrzątek. Gotować około 8 minut od wypłynięcia. Ugotowane haluszki polać usmażoną cebulką i wymieszać z pokruszonym twarogiem lub bryndzą.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 40 KB
  • 7 lut 15 23:01
Łazanki z Młodą Kapustą.

makaron łazanki 500g
młoda kapusta 1 główka
oliwa 1/4 szklanki
masło 2 łyżki
sól i pieprz

Zagotować osoloną wodę na makaron. Poszatkować kapustę. Rozgrzać oliwę w rondlu razem z masłem. Wrzucić kapustę. Udusić mieszając (nie dłużej niż 10 minut). Ugotować makaron. Wymieszać łazanki z kapustą. Doprawić solą i pieprzem (powinny być dość pieprzne, jeśli – oczywiście – nie są przeznaczone dla dzieci).
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 46 KB
  • 7 lut 15 23:01
Zapiekanka z Makaronu i Kurczaka

makaron kokardki 2 szklanki
pierś z kurczaka 200 g
cukinia 1
papryka czerwona 1
śmietanka 18% 160 ml
ser żółty 100 g
jajko 1
sól
pieprz

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Osolić umytą pierś z kurczaka, zawinąć w folie aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Pokroić w paski paprykę i kurczaka. Połączyć makaron, paprykę, kurczaka i cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Utrzeć jajko i wymieszać ze śmietaną. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.

Zapiekać ok. 30 min w piekarniku w temperaturze 180 °C.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 78 KB
  • 7 lut 15 23:01

Kotleciki Mielone z Pieczarkami i Cebulą.

mięso mielone 0,5 kg
pieczarki 400 g
jajka 2
bułka tarta
olej
papryka słodka
cebula 1
mąka 1 szklanka
masło 1 łyżka
sól
Sposób Przygotowania:

Doprawić mielone mięso solą, pieprzem i papryką. Dodać jajko i wymieszać.
Pokroić cebulę i pieczarki w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki i podsmażać ok. 4 minut. Wymieszać cebulę, pieczarki i mięso. Formować kotleciki. Obtaczać w bułce tartej oraz jajku. Smażyć na patelni na złocisty kolor. Ozdobić świeżym koperkiem.

SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 55 KB
  • 7 lut 15 23:01

Krokiety z Pieczarkami.

naleśniki 4
pieczarki 500 g
cebula 1
tarty ser cheddar 100 g
posiekana natka pietruszki 3 łyżki
bułka tarta 1 szklanka
olej do smażenia
masło 1 łyżka
jajko 1
sól
pieprz

Pokroić pieczarki w drobną kosteczkę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać ser, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Wystudzić gotowy farsz. Nakładać na naleśniki farsz i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż krokiety się ładnie przyrumienią.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 52 KB
  • 7 lut 15 23:01

Sałatka z Kurczakiem.

szpinak 500 g
Podwójna pierś kurczaka 1
parmezan w kawałku 50 g
oliwa 10 łyżek
sok z cytryny 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
zioła prowansalskie garstka

Sposób Przygotowania:

Kurczaka pokroić w cienkie plasterki, obsypać solą, pieprzem i ziołami. Na 6 łyżkach oliwy usmażyć kurczaka na dużym ogniu. Szpinak przebrać, opłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać większe liście. Wymieszać pozostała oliwę z sokiem z cytryny i rozdrobnionym czosnkiem na gładki sos. Ułożyć kurczaka na liściach szpinaku, polać sosem, posypać wiórkami parmezanu. Podawać z grzankami.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 58 KB
  • 7 lut 15 23:01

Zapiekanka z Brokułami.

pomidory 500 g
brokuły 1
makaron penne (lub inny krótki) 300 g
jajka 3
śmietanka kremówka 200 ml
szalotki 2
oliwa 2 łyżki
Cheddar tarty 100 g
Parmezan tarty 100 g
masło
sól i pieprz

Sposób Przygotowania:

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugotować makaron w wodzie z 1 łyżką oliwy. Szalotki posiekać, usmażyć na 1 łyżce oliwy. Wymieszać kremówkę z roztrzepanymi jajkami. Dodać cheddar i łyżkę parmezanu. Wymieszać dodając szalotkę. Doprawić solą i pieprzem (powinno być dość słone, bo brokuł gotowany na parze).

Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na wierzchu ułożyć pomidory, potem brokuły i znów makaron, pomidory, brokuły. Polać śmietanką z serem. Posypać parmezanem. Zapiekać ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 48 KB
  • 7 lut 15 23:01
Klopsiki w Sosie Koperkowym.

600 g łopatki wieprzowej
1 jajo
1 cebula
kilka ząbków czosnku
1 czesrtwa bułka
zielenina posiekana
przyprawy - sól, pieprz

Na sos koperkowy:

2 pęczki kopru
2 szklanki wywaru z warzyw lub/i mięsa
pół szklanki śmietany
2 łyżki mąki
sól i pieprz

Sposób Przygotowania:

Mięso zemleć w maszynce. Podobnie namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułkę.
Do mięsa dodać jajko i przyprawy + zieleninę. Wyrobić na gładką, zwartą masę. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej.

Dłonie zwilżać wodą i formować okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki otoczyć w mące i podsmażyć na złoto z każdej strony na oleju.

Przygotować sos. Najpierw zagotować wywar, zahartować śmietanę (dolewając odrobinę gorącego wywaru, domieszać mąkę i sól) i dodać ją do wywaru. Zagotować sos. Jeśli sos jest za rzadki, dodać jeszcze odrobinę mąki. Dorzucić posiekany koper. Do koperkowego sosu wrzucić klopsiki i razem podgotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pęczakiem.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 20 KB
  • 7 lut 15 23:01

Schabowy ze Startą Cebulą.

Schabowy Magdy Gessler przed panierowaniem, otaczany był warstewką startej cebuli. Starta cebula jest czymś, co nadaje niesamowity aromat schabowemu, a także nawilża go od środka, sprawiając, że jest wilgotny i soczysty, a mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach.

Spróbujcie wypróbować ten trik. To tradycyjny sposób, by kotlet schabowy był jeszcze lepszy niż zwykle. O ile to w ogóle możliwe!

Schabowy ze startą cebulą wg Magdy Gessler:
Składniki:

pół kilo schabu pokrojonego w plastry, najlepiej z ekologicznej wieprzowiny
2 jajka
1 starta cebula
smalec do smażenia
mąka
bułka tarta
sól, pieprz
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 69 KB
  • 7 lut 15 23:01
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Węgierskim...

Całym sekretem tego niezywkłego dania jest zamarynowanie wołowiny w smażonej papryce w proszku...papryka słodka z ostrą 1:1 smażymy na smalcu...gotową papryką nacieramy kawałki mięsa wraz z tartą cebulą, tłoczonym kminkiem i grubą solą...to jest podstawowa zasada !!!
U mnie mięso marynowało się 1 dzień, a więc dobrze nawet bardzo dobrze połączyło się ze smakiem papryki...
Do 1,5 kg pokrojonej wołowiny ja zużyłem 2 paczki papryki słodkiej i 2 paczki papryki ostrej...było ostre, ale z przesadą...powiedziałbym idealne...Następnego dnia zalewamy mięso wodą i pieczemy w 200 st....czas zalęży od tego, gdy mięso będzie miękkie...trzeba sie przygotować do tego, że mięso wołowe jest z reguły mięsem, które zachowuje jednak trochę swojej twardości więc nie zwracajmy zbytnio na to uwagi...
Gdy mięso juz będzie upieczone, gulasz zagotowujemy dolewając dobre pół butelki czerwonego wytrawnego wina...Gdy się zredukuje możemy zagęścić jeszcze bardziej...doprawiamy solą i pieprzem...
Smażymy placki ziemniaczane...i wylewamy na nich gulasz...dajemy łyżkę kawaśnej śmietany i zachwycamy sie kuchnią węgierską we własnym domu...


SMACZNEGO obrazekobrazek

z chomika lusi60d

  • 80 KB
  • 7 lut 15 23:01
Schab w Mleku.

Składniki:

- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób Przygotowania:

Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.

Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.

Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstenieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić.

Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple.

schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.

Rzeczywiście, ten sposób podawania mięsa sprawia, że jest soczyste i miękkie oraz kruche. Uzyskanie takich właściwości schabu podczas przygotowania np. pieczeni rzadko się udaje, a mięso jest ciągnące się, suche lub bardzo twarde. W tym przypadku będzie zupełnie odwrotnie.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 19 KB
  • 7 lut 15 23:01
Kurczak Po Polsku.

Składniki:

- kurczak (ok. 1,2 kg)
- wątróbka drobiowa
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 bułka do namoczenia
- 2 szklanki mleka
- świeży koper i petruszka (po kilka pęczków)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
- 3 ząbki czosnku
- cytryna

Kurczak Po Polsku z Nadzieniem - Sposób Przygotowania:

Kurczaka umyć. Natrzeć wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrobić z wierzchu. Odstawić do lodówki.

Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać żółtko, ucierać. Białko ubić na pianę i powoli dodawać do masy maślanej. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, rozgnieść i dodać do masła, znów delikatnie mieszać.

Wątróbkę drobno posiekać, tak jak zieleninę. Wymieszać wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawić gałką muszkatołową. Nadziać kurczaka, zaszyć lub spiąć wykałaczkami,

Kurczaka przełożyć do brytfanki posmarowanej masłem. Piec kurczaka po polski około 50 minut w temp. 200 st. C. Można na początku podlać wodą. Potem polewać kurczaka powstałym sosem. Kurczak po polsku może być pieczony również w towarzystwie jabłek.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 51 KB
  • 7 lut 15 23:01
Golonka z Grochem.

Składniki na 4 porcje:

4 przednie golonki z kością
200 g marchwi
200 g selera
200 g pietruszki
200 g pora
5 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
sól
słodka papryka
ok 400 ml wody

Składniki na puree:

500 g grochu
400 g ugotowanych ziemniaków
10 g masła

Sposób Przygotowania:

Dokładnie oczyszczoną golonkę natrzyj solą, posyp słodką papryką i ułóż w brytfannie. Włoszczyznę umyj i pokrój w kostkę i obłóż nią golonkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Golonki zalej wodą i piecz 20 - 30 min w temperaturze 160 stopni.

Przygotowanie Puree:
Kiedy golonki są w piecu możesz zacząć przygotowywać puree z grochu i ziemniaków. Groch musisz namoczyć wieczór wcześniej. Następnego dnia ugotuj go do miękkości. Ugotowany groch przetrzyj przez sito, tak by oddzielić łuski. Ciepłe, ugotowane ziemniaki zmiel (możesz je także przepuścić przez praskę) wraz z masłem. Zmielone ziemniaki połącz z grochem. Dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 28 KB
  • 7 lut 15 23:01
Galaretka z mięsa drobiowego. Można ją zrobić w jednym kawałku (wtedy podaje się ją pokrojoną w plastry lub ćwiartki) albo w małych naczyniach, na jedną porcję. Do takiej galarety pasuje chrzan ze śmietaną.

Porcja: 212 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Na 6 porcji:
● sprawiony kurczak
● 3 marchewki
● 3 cebule
● 2 selery
● pietruszka
● liść laurowy
● 3 goździki
● 15 g żelatyny
● zielony groszek konserwowy
● jajka przepiórcze ugotowane na twardo
● natka
● sól
● pieprz

Opłukanego kurczaka i obrane warzywa zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Wywar przecedzić, wymieszać z żelatyną, zagotować. Ostudzony wstawić do
lodówki. Mięso kurczaka oddzielić od kości i razem z marchewką pokroić w kostkę. Na dno małych salaterek wlać trochę tężejącej galarety, włożyć po kilka ziarenek groszku i połówki jajek, wstawić do
lodówki. Gdy galareta zastygnie, włożyć mięso, marchewkę, groszek i natkę. Zalać resztą galarety. Schłodzić.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • 40 KB
  • 7 lut 15 23:01
Sałatka Cezar.

sałata rzymska 2
bułka 5 kromek
olej słonecznikowy 2 łyżki
oliwa 8 łyżek
fileciki anchois 8
jajko 1
czosnek 2 ząbki
cytryna 1
parmezan 100 g
sól i pieprz do smaku

Rozgrzać olej i 2 łyżki oliwy na patelni. Obrać i rozgnieść czosnek. Bułkę pokroić w kostkę. Wrzucić czosnek na patelnię. Dodać grzaneczki. Usmażyć na złoto i osączyć na ręczniku kuchennym. Włożyć jajko do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 minuty. Wyjąć, zalać zimna wodą. Posiekać fileciki anchois. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki sou z cytryny wymieszać z resztą oliwy. Dodać sól i pieprz. Dodać jajko ubijając trzepaczką. Umyć, osuszyć i pokroić na kawałki sałatę. Polać ją sosem, wymieszać. Dodać anchois i grzanki, wymieszać. Posypać cieniutkimi płatkami parmezanu.
SMACZNEGO obrazek

z chomika lusi60d

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    23
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

23 plików
1,08 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności