Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2016-05-13 Owsianka na śniadanie - tradycja spotyka się z nowoczesnością.mp3

Strefa-Rocka.pl / 12 - radio Kraków / aaudycje dawne / Kuchnia od kuchni / 2016 / 2016-05-13 Owsianka na śniadanie - tradycja spotyka się z nowoczesnością.mp3
Download: 2016-05-13 Owsianka na śniadanie - tradycja spotyka się z nowoczesnością.mp3

7,91 MB

0.0 / 5 (0 głosów)
Wielu z nas pamięta z dzieciństwa śniadania z owsianki, ugotowanej tak gęsto, że łyżka w misce stała na sztorc. Zwykle robiło się ją na mleku (także świeżym, prosto od krowy) z dodatkiem cukru. W Radiu Kraków proponujemy owsiankową rewolucję. Małgorzata Kalemba-Drożdż opowie o owsiance na mleku migdałowym, orzechowym lub ryżowym, na gorąco i na zimno, z owocami i ziarnami, a także o... owsiankowych lodach.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
przepis według Agnieszki Majksner ze Slow Me
o ziołowych afrodyzjakach z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska
Dom pachnący chlebem. Marzena Florkowska poznawała w audycji "Kuchnia od kuchni" tajniki domowego wypieku chleba u Danuty Ścibor w Kędzierzynce koło Dobczyc.
Pytana wielokrotnie, napiszę kilka super faktów, a potem nakarmię super przepisami. Kasza jaglana to łuskane ziarna prosa zaliczana do super produktów tzw. superfood. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Warto ją jeść, bo: zawiera: - białko, które jest łatwo przyswajalne, - witaminę B1 (tiamina), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a braki powodują rozdrażnienie, zmęczenie, problemy z koncentracją, bezsenność, problemy z trawieniem, - witaminę B2 (ryboflawina), która wspomaga przemianę materii, narządy wzroku i układ nerwowy, - witaminę B6 (pirydoksyny), która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, - witaminę E - tzw. eliksir młodości i lecytynę, które korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz regulują poziom cholesterolu we krwi, - sole mineralne, m.in. potas, fosfor, sód, wapń, brom, magnez, - krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości, - lecytynę, usprawniającą koncentrację i pamięć, regulującą także poziom cholesterolu, - skrobię, ale delikatniejszą niż np. kasza jęczmienna; działa: - przeciwwirusowo, - przeciwgrzybiczo (działa jak naturalny antybiotyk), - ocieplająco, - wysuszająco, co zmniejsza stany zapalne błon śluzowych np. katar, - zbawiennie na stawy i funkcjonowanie układu nerwowego, - na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie czyli odkwasza organizm, przywracając optymalne pH ustroju, - na gospodarkę wodno-elektrolitową
W niedzielnym cyklu "Kuchnia od kuchni" przepis na wyjątkowe kluseczki Maćka Dąbrowskiego z Domu Kultury Inspiro w Podłężu. Danie przygotowuje się błyskawicznie. Pachnie pięknie. Wygląda spektakularnie!
O zaletach zbierania żywicy i wykorzystaniu jej w domowej apteczce i kuchni z Małgorzatą Kaczmarczyk, autorką bloga "Ziołowa wyspa" rozmawia Marzena Florkowska. Żywicę możesz uzyskać, zeskrobując krople sączące się z pęknięć drzew, kapiące z ułamanych gałązek lub też w mniejszym stopniu z igliwia, kory i pączków drzew iglastych - sosny, świerku, jodły. Można to robić już w czasie zimy, jakkolowiek najbardziej popularne jest robienie syropu z pąków wiosennych sosny. Zawartość żywicy sprawdzisz naocznie poprzez zbieranie igliwia, czy szczytów gałązek z pączkami.
Czy to prawda, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, a piec je można tylko przy dobrym nastroju? Tajemnice udanych wypieków świątecznych zdradza dziś dr Ewa Krupnik, autorka projektu Historiamniam, w rozmowie z Marzeną Florkowską.
O wiosennych babeczkach - w sam raz na Wielkanocny stół i o rodzinnej tradycji przekazywania sobie przepisów nie tylko świątecznych z dr Ewą Krupnik, inicjatorką akcji Historia! Mniam?
Rekordziści odwiedzają w ciągu tygodnia nawet kilkadziesiąt restauracji, próbując dań przygotowanych według różnych pomysłów i receptur. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach, a setki miłośników niebagatelnego jedzenia szukają nowych inspiracji. W Krakowie trwa trzecia edycja Restaurant Week. Z Magdą Wójcik, pomysłodawczynią festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest odpowiedzialną za organizację Restaurant Week rozmawia Marzena Florkowska. Tematem przewodnim Festiwalu najlepszych Restauracji jest hasło "Kwitnąca scena restauracyjna", pod którym kryje się zdumiewający rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat - mnogość nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, wielki powrót świeżych i lokalnych składników, a także odwaga Restauratorów i Szefów Kuchni.
W audycji przepis na młode warzywa w oleju lnianym i sezamie z chłodnikiem z jarmużu i pora według Piotra Sady.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności