Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Viola_Valeriana222
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta

widziany: dzisiaj o 04:38

  • pliki muzyczne
    15156
  • pliki wideo
    22009
  • obrazy
    110511
  • dokumenty
    12093

164007 plików
13219,79 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Viola_Valeriana222
Zachomikowane
🌺 A TO POLSKA WŁAŚNIE
 
🌺 ANIELSKA KRAINA
 
🌺 Chomikowe korepetycje
🌺 CZAR BOŻEGO NARODZENIA
 
🌺 EZOTERYKA
 
🌺 Filmowy MiszMasz
🌺 FILMY DOKUMENTALNE
🌺 FILMY FABULARNE
🌺 FILMY MINISERIALE
🌺 FILMY SERIALE
🌺 GALERIA
🌺 I nie opuszczę Cię aż do śmierci
 
Jadwiga Barańska i Jerzy Antczak(NIEBO)
Najpiękniejsze Historie Miłosne
Filmowe
Historie Prawdziwe
Literatura
🌺 Język angielski
🌺 KANADA
 
🌺 KOCI ŚWIAT
 
🌺 KRAINA KOBIET
 
🌺 LITERATURA
🌺 Magia Klejnotów
 
🌺 Magiczny Świat
 
🌺 MALARSTWO
🌺 MUZYKA
🌺 MUZYKA COUNTRY
🌺 NA DZIKIM ZACHODZIE (123)
🌺 Natura i Uroda
 
🌺 Nowy Rok
🌺 Oszustwa - uważaj
 
Oszuści na chomiku
🌺 POKAŻ MI CO JESZ A POWIEM CI KIM JESTEŚ
 
ARTYSTYCZNY MISZ MASZ
 
Owoce, warzywa, grzyby, przyprawy
Słodkości
Zupy
Brunch
Chleby na różnych kontynentach
 
DESERY ŚWIATA
 
Amezaiku - japońska tradycja tworzenia lizaków
Chałwa i sezamki
Ciasta, ciastka, ciasteczka
 
Cukierki
Czekolada
 
Czekolad ki, pralinki
Desery Walentynkow e
 
Przepisy
Desery z owocami
Desserts collage
Dinara Kasko
Dodatki do deserów
 
Dziwne Słodycze
Filmy (321)
Kremy
Kwiatowe desery z Japonii
Lody i lodowe desery
Marcepan
Muffinki - przepisy
Najdroższe
 
NARODOWE DESERY
Słodycze lat dziecięcych
Słynne desery
 
Torty
 
Wisienka na torcie
Dzieci gotują
Filmy (321)
Gify
Grillujemy
Herbata
 
Jadalne Kwiaty
Jajko w roli głównej
Jesteś Tym co Zjadasz
 
Kanapki
 
Wrap-and-Ro ll Sandwiches
Kawa
 
Animacje
Serwisy do Kawy
Klasztorne przysmaki
 
Malarstwo Klasztorne
Malarstw o Adolfa Humborga
Malarstw o Eduarda von Grutzner a
Malarstw o Ernsta Nowaka
Kucharz i Gotowanie
 
Pin-up Girls Cooking
Kuchenne Afrodyzjaki
KUCHNIE ŚWIATA
Kulinaria w malarstwie
 
Kulinarne Animacje
LITERATURA
Moje ulubione smaki
 
Najdroższe jedzenie świata
 
Najdziwniejsze Potrawy Świata
Najsłynniejsze potrawy świata
 
Owoce Morza
 
Kawior
Sushi
Picnic
Słynni kucharze
 
Śniadania Świata
 
Ilustracje
Sztuka dekorowania potraw
 
Uczta We Dwoje
W krainie serów
 
Warzywa i owoce
 
ZUPY
Przepisy
 
Ramen
🌺 PPSy
🌺 Prace graficzne w PSP
🌺 PSYCHOLOGIA
🌺 RATUJMY NIEDŹWIEDZIE POLARNE
 
Amos Nachoum - wybitny fotograf przyrody
Matczyna Miłość
Przerażające Zdjęcia
🌺 SŁOWO I OBRAZ
 
🌺 ŚWIĘTA WIELKIEJ NOCY
 
🌺 W KRAINIE ZWIERZĄT
 
🌺 WSZYSTKO O KWIATACH
 
🌺 ZDROWIE
Pokazuj foldery i treści
obrazek

obrazek

obrazek

Wyśmienity posiłek nie będzie kompletny, jeśli nie zakończy się go odpowiednim deserem.To on bowiem właśnie jest dopełnieniem rozkoszy podniebienia; sprawia, że akcenty słone, ostre czy kwaśne dania głównego zostają delikatnie wyciszone, a na pierwszy plan wysuwa się doznanie słodyczy, orzeźwienia i innych aromatów. Mus to deser pochodzacy z Francji. Musy, podobnie jak galaretki, należą do deserów zimnych, skrzepłych. W skład musów wchodzi: ubita piana z białek, przetarte surowe, gotowane, surowe owoce, dżem lub marmolada, dodatki smakowe, cukier i żelatyna. Zamiast piany z białek można dodawać do musów bitą śmietanę.

obrazek

Starszym bratem musu jest - także pochodzący z Francji - suflet czekoladowy. To przy okazji jedna z najtrudniejszych potraw do przygotowania. Idealny suflet musi wystawać ponad foremkę, być upieczony na zewnątrz i kremowy w środku. Trzeba go w odpowiednim momencie wyjąć z piekarnika, a pomyłka o minutę może spowodować, że będzie przepieczony lub, co gorsza, opadnie. Ten kapryśny deser jest wart grzechu i wszystkich kalorii w nim zawartych, szczególnie jeśli podaje się go z odpowiednim sosem i kropką z bitej śmietany.

obrazek

Ach, ci Francuzi! Jeśli chodzi o desery, trzeba im przyznać palmę pierwszeństwa. Stworzyli przecież także boski creme brulee, czyli pieczony krem z jajek, śmietany, cukru i prawdziwej wanilii. To, co wywołuje u smakoszy przyspieszone bicie serca, to dźwięk kruszonej łyżeczką, skarmelizowanej warstwy cukru na wierzchu. Powinna być ona niezwykle cienka, ale mocno zapieczona. Wbrew pozorom deser ten powinno podawać się zimny.

obrazek

Obok deserów francuskich wysoką pozycję mają desery włoskie. Włoskim faworytem jest wenecki klasyk: genialny krem zabaglione. Siła finezji tkwi w jego lekkości. Kogiel-mogiel z obowiązkowym dodatkiem wina Marsala (można też dodać parę łyżeczek mocnego espresso) ubija się w gorącej kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji prawie musu. Świetnie smakuje w towarzystwie biszkoptów, owoców oraz naleśników. Warto wiedzieć, że zabaglione zawsze daje się pod spód, to na nim kładzie się owoce lub inne dodatki. Wyjątkiem są oczywiście naleśniki.

obrazek

obrazek

Na koniec nie mozna choć nie wspomnieć o innym bliskowschodnim przysmaku. Baklava jest co prawda bardzo słodka, ale w oryginalnym, tureckim wykonaniu ma również wiele poziomów tej słodkości. Efekt ten uzyskuje się dzięki spojeniu cieniutkich płatków ciasta filo miodem i przełożeniu ich masą z pistacji; często baklavę doprawia się też wodą różaną, która tak potrafi podkręcić smak tego ciasteczka, że człowiek automatycznie sięga po kolejne.

obrazek

obrazek

Desery Świata


obrazek

Świat kulinarny jest piękny i ciekawy. Jest to świat, gdzie przede wszystkim jest smacznie. Zwłaszcza jeśli chodzi o desery, ponieważ są one słodkie i niezwykle kuszące. Być może są one niezbyt korzystne dla naszej diety i organizmu, ze względu na duże ilości kalorii, jednak jak się tu nie skusić na nie, kiedy mamy takie świetne przepisy na desery. Dlatego właśnie każdy lubi tego rodzaju jedzenie i zajada je ze smakiem, często nie zwracając uwagi na kalorie. Jest to dość pozytywne podejście. Desery powinny być jedzone stosunkowo rzadko. W sumie wtedy nawet sprawiają nam jeszcze większą przyjemność podczas konsumpcji, gdyż są jeszcze bardziej wyjątkowe. Deser kończy posiłek. Jes to taka przysłowiowa ‘kropka nad i’. Słowo to wywodzi się z języka francuskiego, gdzie ‘desservir’ oznacza ‘czyścić stół’. Deser jada sie zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej jest to potrawa słodka. Deserem może być ciasto, owoce, budyń, kisiel, lody, krem, gofry, słodycze, mus, legumina, sałatka owocowa, galaretka, pianka, mleczko, chałwa, kompot, sorbet, zabajone, granita, suflet, pudding, racuchy etc. Niekiedy za deser uważa się także ser, a nawet wypicie kawy czy herbaty.

obrazek

Desery są przeważnie słodkie i aromatyczne, podawane w niewielkich porcjach. Podział deserów odbywa się wg: konsystencji deseru - zestalone i niezestalone; techniki wykonania - surowe, gotowane, smażone, pieczone, zapiekane; podstawowego surowca - z mąki, kasz, ryżu, nabiału; temperatury podania - cieple, zimne, mrożone. Sztućce używane do konsumpcji i deserów to: lyżeczka - do deserów w pucharkach i salaterkach, lyżeczka koktajlowa - do deserów serwowanych w głębokich pucharkach i kie­lichach, widelczyk - do tortów i ciast, widelczyk i łyżeczka - do deserów wykończonych sosami i podawanych na ta­lerzach, widelec i nóż - do deserów podawanych na talerzach i wymagających kroje­nia, widelec i nóż do owoców - do owoców podawanych w całości.

obrazek

Desery przeważnie podaje się już wyporcjowane: na talerzach płaskich - cieple, torty, ciasta;
w pucharkach szklanych lub platerowych - lody, sałatki, koktajle owocowe, galaretki, kremy, musy; w salaterkach szklanych - sałatki owo­cowe, jagodowe, galaretki; w kielichach - galaretki, sorbety; w wysokich szklankach - kawa mrożona.

obrazek

Techniki podawania deserów: Przed podaniem deseru kelner zobowiązany jest przygotować odpowiednio sto­lik, tzn: zebrać naczynia, sztućce oraz szkło po poprzednim daniu; przed podaniem deseru zebrać menaż z przyprawami oraz pieczywo; oczyścić obrus. Po przygotowaniu stolika kelner może przystąpić do podania deseru. Wykonu­je przy tym kolejno następujące czynności: wykłada odpowiednie sztućce, jeżeli nie zostały ułożone wcześniej; wykłada talerzyki do deseru, jeżeli de­ser serwowany będzie wieloporcjowo, podaje napoje przewidziane do deseru, serwuje deser według określonej me­tody. Desery podaje się we­dług obowiązujących zasad: wyporcjowane - z prawej strony, wieloporcjowe - z le­wej strony, wyjątek: tort z patery serwuje się z prawej strony. Ułożenie sztućców do deseru: powyżej nakrycia - przygotowując kom­pletne nakrycie, po obu stronach na­krycia - przed poda­niem deseru.

obrazek

obrazek

« poprzednia stronanastępna strona »
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    883
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

883 plików
276,07 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności