Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Viola_Valeriana222
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta

widziany: dzisiaj o 05:16

  • pliki muzyczne
    15160
  • pliki wideo
    22027
  • obrazy
    110534
  • dokumenty
    12109

164079 plików
13230,34 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Viola_Valeriana222
Zachomikowane
🌺 A TO POLSKA WŁAŚNIE
 
🌺 ANIELSKA KRAINA
 
🌺 Chomikowe korepetycje
🌺 CZAR BOŻEGO NARODZENIA
 
🌺 EZOTERYKA
 
🌺 Filmowy MiszMasz
🌺 FILMY DOKUMENTALNE
🌺 FILMY FABULARNE
🌺 FILMY MINISERIALE
🌺 FILMY SERIALE
🌺 GALERIA
🌺 I nie opuszczę Cię aż do śmierci
 
Jadwiga Barańska i Jerzy Antczak(NIEBO)
Najpiękniejsze Historie Miłosne
Filmowe
Historie Prawdziwe
Literatura
🌺 Język angielski
🌺 KANADA
 
🌺 KOCI ŚWIAT
 
🌺 KRAINA KOBIET
 
🌺 LITERATURA
🌺 Magia Klejnotów
 
🌺 Magiczny Świat
 
🌺 MALARSTWO
🌺 MUZYKA
🌺 MUZYKA COUNTRY
🌺 NA DZIKIM ZACHODZIE (123)
🌺 Natura i Uroda
 
🌺 Nowy Rok
🌺 Oszustwa - uważaj
 
Oszuści na chomiku
🌺 POKAŻ MI CO JESZ A POWIEM CI KIM JESTEŚ
 
ARTYSTYCZNY MISZ MASZ
 
Owoce, warzywa, grzyby, przyprawy
Słodkości
Zupy
Brunch
Chleby na różnych kontynentach
 
DESERY ŚWIATA
 
Dzieci gotują
Filmy (321)
Gify
Grillujemy
Herbata
 
Jadalne Kwiaty
Jajko w roli głównej
Jesteś Tym co Zjadasz
 
Kanapki
 
Wrap-and-Ro ll Sandwiches
Kawa
 
Animacje
Serwisy do Kawy
Klasztorne przysmaki
 
Malarstwo Klasztorne
Malarstw o Adolfa Humborga
Malarstw o Eduarda von Grutzner a
Malarstw o Ernsta Nowaka
Kucharz i Gotowanie
 
Pin-up Girls Cooking
Kuchenne Afrodyzjaki
KUCHNIE ŚWIATA
Kulinaria w malarstwie
 
Kulinarne Animacje
LITERATURA
Moje ulubione smaki
 
Najdroższe jedzenie świata
 
Najdziwniejsze Potrawy Świata
Najsłynniejsze potrawy świata
 
Owoce Morza
 
Kawior
Sushi
Picnic
Słynni kucharze
 
Śniadania Świata
 
Ilustracje
Sztuka dekorowania potraw
 
Uczta We Dwoje
W krainie serów
 
Najdroższe sery świata
Sery Holenderski e
Sery Pleśniowe
Sery Szwajcarski e
Warzywa i owoce
 
ZUPY
Przepisy
 
Ramen
🌺 PPSy
🌺 Prace graficzne w PSP
🌺 PSYCHOLOGIA
🌺 RATUJMY NIEDŹWIEDZIE POLARNE
 
Amos Nachoum - wybitny fotograf przyrody
Matczyna Miłość
Przerażające Zdjęcia
🌺 SŁOWO I OBRAZ
 
🌺 ŚWIĘTA WIELKIEJ NOCY
 
🌺 W KRAINIE ZWIERZĄT
 
🌺 WSZYSTKO O KWIATACH
 
🌺 ZDROWIE
Pokazuj foldery i treści
obrazek

Historię człowieka można analizować pod kątem tego, co jadł na przestrzeni dziejów. Inaczej bowiem odżywiał się człowiek, gdy był myśliwym i nieustannie migrował w poszukiwaniu zwierzyny łownej, a inaczej, gdy osiadł i zaczął wieść pasterski tryb życia. Jeszcze inaczej wyglądało pożywienie człowieka, gdy stał się hodowcą i rolnikiem. Początki sera wiążą się z epoką pasterską, kiedy bydło odgrywało głównie rolę siły pociągowej w transporcie i pracach rolnych, a owce i kozy dostarczały mleka. Samo zaś przetwórstwo mleka zaczęło się od jogurtu, który powstał w naturalny sposób podczas przewożenia mleka. Herodot i Senofonte w czasach starożytnych nazywali te pierwsze napoje mleczne „komos” i „kumis”. Ser powstał jak wiele innych rzeczy przypadkiem, kiedy zauważono, ze mleko zsiada się a potem w określonej temperaturze ścina. Pierwszymi serowarami byli prawdopodobnie starożytni Sumerowie albo Egipcjanie. Do naszych czasów przetrwało mezopotamskie malowidło przedstawiające wyrób twarogu i żółtego sera. Znali go też starożytni Grecy i Rzymianie. Opis wytwarzania serów znajdziemy w dziełach Homera a nawet w Starym Testamencie.

obrazek

Najpierw wynaleziono twaróg. Ze względu na jego krótką trwałość poszukiwania sposobów jego konserwowania zaowocowały wieloma odmianami serów twardych, potocznie zwanych żółtymi.

obrazek

Ser był bardzo ceniony, składano go w ofierze bogom, miał opinię afrodyzjaka a nawet był środkiem płatniczym. Dziś istnieje jego kilkaset gatunków. Jest w zależności od rodzaju codziennym dodatkiem do dań lub drogim rarytasem. Podany na zakończenie posiłku w towarzystwie owoców i wina przyprawia o przyspieszone bicie serca każdego smakosza. Hiszpanie nawet mawiają, że “ser z winogronami smakuje jak pocałunek”. Mistrzami w produkcji serów byli mnisi cysterscy. Do dziś w niektórych rejonach wciąż można się natknąć na sery wytwarzane według ich tradycyjnych, liczących setki lat receptur. Na skalę przemysłową produkuje się je od drugiej połowy XIX w, od czasu wynalezienia pasteryzacji. Sery klasyfikuje się na wiele różnych sposobów. Ze względu na rodzaj mleka (owczy, krowi, kozi, bawoli), kraj lub region z którego pochodzą oraz na sposób i czas wytwarzania: sery świeże (np. serwatkowe, twarogi) i sery mniej lub bardziej dojrzewające (np. prasowane, nieprasowane, twarde, pleśniowe). Dzieli się je też ze względu na rodzaj skórki (np. pleśniowe) i kolor (np. niebieskie). Na świecie słynne są sery francuskie, hiszpańskie, włoskie ale Polska też może się pochwalić góralską bryndzą, bundzem i oscypkiem.

obrazek

Jedzenie serów jest bardzo korzystne dla zdrowia. Składają się one w 85% z wody oraz dobrze przyswajalnego białka wysokiej jakości, tłuszczu mlecznego, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E) oraz B1 i B2. Zawierają też dużo minerałów (wapń, magnez, potas, fosfor) oraz pierwiastków śladowych (żelazo, miedź, cynk). Mają więc zbawienny wpływ na kości, mięśnie, system nerwowy, odporność oraz przemianę materii. Kawałek sera po posiłku podnosi ph w ustach, co powstrzymuje atak bakterii powodujących próchnicę. Ale każda pora jest dobra, aby podać deskę dobrych serów. Jean Anthelme Brillat-Savarin w “Fizjologii smaku” z 1825 r. napisal zabawnie że “obiad, który kończy się bez sera jest jak piękna kobieta bez jednego oka”.

obrazek

Ser to produkt spożywczy wytwarzany z mleka. Zazwyczaj produkuje się go poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Istnieje wiele gatunków sera, a ich podział następuje ze względu na gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Prawdopodobnie 10 tysięcy lat temu człowiek udomowił krowę, owcę i kozę i to już wtedy pasterze mezopotamscy odkryli sposób na produkcję sera z zsiadłego mleka. Kiedy wlewali mleko do bukłaków sporządzonych z żołądków owiec, zauważyli, że dzieliło się ono na skrzep i serwatkę. Z czasem nauczyli się odcedzać skrzep, osuszać go i solić, aby był dłużej zakonserwowany. Jeszcze dzisiaj w krajach arabskich wyrabia się tą starą metodą kishk.

obrazek

Do dzisiaj zachował się sumeryjski tekst sprzed 5 tysięcy lat, z którego można się dowiedzieć o pewnym hodowcy krów, który specjalizował się w produkcji masła i sera. Pierwszym dokumentem szczegółowo przedstawiającym kolejne fazy produkcji sera jest płaskorzeźba sumeryjska nazwana ozdobą mleczarni, która powstała około 3000 p.n.e. Trzeba jednak pamiętać o tym, że choć ser był znany, to należał do artykułów luksusowych. Ślady sera odnalezione zostały w grobowcach faraonów z okresu Starego Państwa (III tysiąclecie p.n.e.). Został tam złożony, żeby władcy mieli czym się posilać na tamtym świecie. O serze wspomina także Biblia. Można tam przeczytać, że gdy trzej aniołowie przyszli do Abrahama, żeby mu oznajmić, że jego żona urodzi mu prawowitego syna, to ten ugościł ich między innymi masłem i mlekiem. Starożytni Rzymianie udoskonalili umiejętność wytwarzania serów, przejętą od Greków - mleko owcze i kozie pozostawiano, aby skwasiło się samo, czasami przyspieszano ten proces mieszając je gałązkami z drzewa figowego, dolewając sok figowy lub wrzucając nasiona dzikiego ostu. Ścinanie mleka podpuszczką było znane Etruskom, i to od nich Rzymianie nauczyli się tej metody. Szczegółowy opis różnych gatunków rzymskich serów znaleźć można w "De re rustica" - dwunastotomowej księdze, którą napisał Lucius Columelli. Również Rzymianie wymyślili prasę śrubową do produkcji twarogu - wcześniej stosowano tylko drewnianą pokrywę, na którą zrzucano kamienie, a następnie wkładano twaróg do koszyka lub drewnianego pojemnika (forma po łac.) i tak otrzymywało się ser, który do dziś po francusku nazywa się fromage. Podobno smakiem sera zachwycał się Juliusz Cezar.

obrazek

Z czasem technologie serowarskie udoskonalono. W średniowieczu największymi ośrodkami serowarstwa były klasztory. Mistrzami w ich produkcji stali się cystersi - zakon który zreformował całe europejskie rolnictwo. Produkowali już wówczas większość znanych nam dzisiaj serów. W roku 1542 na dworze Franciszka I pojawił się jogurt (wyprodukowany według bałkańskiej receptury), który miał podratować zdrowie francuskiego władcy. Nie wiadomo na ile to pomogło, faktem jest, że król zmarł dopiero pięć lat później. Przełomowym okresem mleczarstwa i serowarstwa był wiek XIX. Opracowano wówczas zasady wyrobu sera cheddar. Pierwsza produkcja przemysłowa sera ementaler ruszyła w lutym 1815 roku w Szwajcarii. W roku 1855 opracowano technologię produkcji mleka w proszku. W roku 1877 Gustaw Laval (założyciel firmy Alfa Laval) skonstruował wirówkę do mleka, z kolei dzięki pracom Miecznikowa na skalę przemysłową zaczęto pasteryzować mleko. Do Polski przemysł serowarski dotarł przez Karpaty, najprawdopodobniej z terenów Bułgarii (Wołoszczyzny), gdzie jak wiadomo rozwinięty był od dawna zwyczaj produkcji sera z owczego mleka, które uzyskać najłatwiej. Później kolejne receptury produkcji sera sprowadzali imigranci z Niemiec, Norwegii, Holandii i Szwajcarii.

obrazek

« poprzednia stronanastępna strona »
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    162
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

162 plików
40,88 MB




Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 30.05.2024 09:45

zgłoś do usunięcia
Skrzyżowanie Kassandra - The Cassandra Crossing (1976)

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (323)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności