-
478 -
200 -
14867 -
533
16095 plików
18,23 GB
Szparagi i sos to połączenie doskonałe. I chociaż najczęściej do szparagów używamy sosu holenderskiego lub beszamelu, to inny sos zamieni zwykłe, zielone warzywo w danie rodem z najlepszej restauracji. Mowa oczywiście o sosie berneńskim - nieodłącznym dodatku do wysokiej jakości steków i mięs. Ten sos do szparagów to strzał w dziesiątkę.
Więcej przepisów na sosy do mięs i warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi z sosem holenderskim to już niemal klasyka. A gdyby tak nieco zaszaleć i zrobić czegoś nowego a przy okazji wypróbować zupełnie inny sos do szparagów? Jeśli jesteś ciekaw, jak będą smakowały szparagi z sosem berneńskim, wypróbuj przepis na sos, który zazwyczaj podawany jest do steków.
Berneński sos do szparagów - przepis
Składniki:
100 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki octu (najlepiej użyć octu winnego, ale może być zwykły lub jabłkowy)
łyżka posiekanego estragonu
1 mała cebula szalotka
3 żółtka
150 g rozpuszczonego masła
sól i grubo mielony pieprz
Sos berneński - sposób wykonania
Zacznij od bardzo drobnego posiekania szalotki oraz estragonu. Następnie wsyp je do rondelka, wlej wino i ocet. Gotuj na średnim ogniu, aż alkohol odparuje, a płyn wyraźnie się zredukuje. Odstaw, by płyn nieco przestygł, ale wciąż był ciepły.
Masło rozpuść i pozostaw, by przestygło.
Żółtka włóż do małego garnka i dokładnie je roztrzep, aż staną się puszyste. Następnie cienką strużką wlewaj zredukowany płyn z wina i octu, nie przestając ubijać. Następnie zacznij podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas ubijając trzepaczką.
Kiedy masa się podgrzeje, stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos, przypominający w konsystencji majonez. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Taki sos pasuje świetnie nie tylko do szparagów, ale także innych warzyw, ryb i wszelkich mięs. Jeśli chcesz zamienić swoją kuchnię w restaurację i przy okazji podać najlepsze szparagi, koniecznie polej je gęstym, aromatycznym sosem berneńskim.
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
4,96 MB