Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Andrzej-64
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 2.04.2024 20:55

  • pliki muzyczne
    14466
  • pliki wideo
    7349
  • obrazy
    6576
  • dokumenty
    3989

37857 plików
3405,83 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Andrzej-64
▣▣ Opole 2014 chomikuj
♪ LATO ZET i DWÓJKI [2015]
• ♥ •--To czego szukasz (Hasło 123)
 
Impress DJ Mix@S A (2014)
KAPELA IMPRESS TANGA I WALCE VOL 2
Śląskie Szwagry Mojo Żono
SLASKIE SZWAGRY
A
 
AA- KAPELE LUDOWE
 
KAPELE KIELECKIE
 
4 KIELECKIE
KAPELE LUDOWE -RÓŻNE
 
KL BUKOWIANIE
KL BRZOSTOWIAN IE
KL GOGOŁOWIANI E
KAPELE RZESZOWSKIE
AAA-Orkiestry Dęte
 
Orkiestry Dęte
 
sax i orkiestry
Albumy Zagranicznych Wykonawców
 
B
BĘDĄC LEKARKĄ
Biesiada
Boks
Camera
Cejrowski Wojciech - Boso przez Świat
 
Disco Polo
Discoplex A4
Discovery - Filmy
Do pobrania
Do Posortowania
 
Dokumenty
 
DIE SCHWEIZER MUSIKANTEN
FRANZ POSCH
MARTIN SANKTJOHANSER
Dziedziczka - La Herencia
DZIEWCZYNY ZA KIEROWNICĄ - HUMOR
DZIWNE NAZWY MIEJSC W POLSCE
Eurovision 2011. Final (2011)
Filmiki - śmieszne
FILMIKI - ukryta kamera
Filmy
Folder '' Z ŁEZKĄ w OKU ''
Gadu Gadu 8.1
Galeria
GALERIA CUDA NATURY
 
Jak to jest zrobione
JAN PAWEŁ II --WIELKI POLAK
 
Kabarety
Kapela Weselna - RomNet & Natalia
KATASTROFA - 10 . 04 . 10 - SMOLEŃSK
 
KATASTROFA 11 WRZEŚNIA
 
Katastrofy w przestworzach
 
Kawały i różne dowcipy
 
dowcipy mp3
Ksiazka Telefoniczna TP.SA
Kuchnia - Przepisy
 
KSIĄŻKI KUCHARSKIE
Kurs tańca
Mapy
Motoryzacja
 
Muzyka (123)
 
Nagrane rozmowy telefoniczne
Navi RT3 2008-2009
Navi RT3 2010-2011
Navi RT3 Navteq PL 2007-2008
Odgłosy natury
 
Śpiew ptaków
 
Zdjęcia ptaków
Papugi
Ptaki ogrodowe i leśne
OGLĄDAJ TELEWIZJĘ ZA DARMO X)
PIERWSZA POMOC
 
Playlisty
 
Prasa
 
Prawo Jazdy
 
Programy
Programy do przerabiania zdjęc
 
Propaganda PRL
 
Pamiątki po PRL-u
Prywatne
Przepisy kulinarne
 
# Ale pycha (przepisy)
⊱✿BIGOS⊱✿
⊱✿GALARETY⊱✿
⊱✿GOŁĄBKI⊱✿
⊱✿POTRAWY WIELKANOCNE⊱✿
►◄Kulinaria
●Moje Gotowanie (2014) ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
☺jak zrobić- wino nalewkę- bimber
♥ krokiety ♥
♥ pierogi ♥
Alkohole
 
Alkohole
Ciasta
 
Ciekawe przepisy kulinarne
COŚ DOBREGO NA ZĄB ══════════════
dania mięsne ══════════════
Dekoracje Potraw
Drób
Golonka
Grill
Jednogarnkowe
Kasza gryczana z boczkiem i cebulką_files
KOLOROWE KANAPKI
kotleciki gryczane_files
kuchnia chińska_txt
kuchnia chińska_txt(1)
Kuchnia po śląsku
 
Gotowanie po śląsku
RĄCZKA GOTUJE
Kulinarne - bez cenzury
Lecznicza żywność
Lecznicza żywność(1)
Likiery
Marynaty do mięś,ryb,drobi u i owoców morza
Mięsa
 
⊱✿MIĘSA⊱✿
Misz-Masz
Naleśniki
 
♥ naleśniki ♥
Nalewki i inne
Pasty
Podroby
Porady kulinarne
Potrawy z grzybami
Potrawy z kuchni mikrofalowej-n owość
 
♥ potrawy z mikrofali ♥
Potrawy z mięsa
Przepisy różne
PRZETWORY
 
♥ przetwory ♥
Przetwory warzywne
Przetwory z mięsa-mięsa na zimno
Przyprawy
Przystawki-Prz ekąski
Ryby
 
♥ ryby ♥
Ryby i owoce morza
Sałatki
 
Śledzie
Sosy i dipy
 
♥ sosy ♥
Surówki
 
♥ Surówki ♥
Zalewa do peklowania
Zapiekanki
 
⊱✿ZAPIEKANK I⊱✿
Żeberka
 
♥ Żeberka ♥
Zupy
♥ Zupy ♥
Relaks
Religijne
 
RMF
SYMULATORY - GRY
 
''Szkoła''
 
Streszczenia lektur
Streszczenia Lektur Szkolnych
Sztuka wiązania krawata
Taniec z Gwiazdami
Tapety
 
TELEFON
Ulubione Melodie
 
Różne melodie
Wędkarstwo
 
Ryby
WESELNA MUZYKA
 
Drimers.mp3 pt - Studio pod kasetonem
Wiecej.niz.magia
 
sezon 1
WYMARZONY DOM
zachomikowane
 
Żałoba
Złudzenia optyczne
 
ZŁUDZENIE
Zobacz a nie pożałuesz
ZOBACZ KIM JESTEŚ
Pokazuj foldery i treści
3-BIT
SKŁADNIKI:
herbatniki [2 op.] (paczka ok 450g polecam herbatniki Petit Beurre)
masa kajmakowa [1 op.] (dwie małe lub jedna duża puszka ok 900g)
mleko [800 ml] (do budyniu)
fix do śmietany [2 op.] (do bitej śmietany)
cukier waniliowy [1 łyżeczka]
budyń [2 op.] (waniliowy; Polecam Dr Oetcer Ulubiony)
masło [1 kostka] (miękkie; Polecam Kasię 250g)
śmietana kremówka [500 ml] (mocno schłodzona 30%)
czekolada mleczna [100 g] (do posypania)

Podane proporcje są na dużą blachę ok 30x45cm

Jesli robicie inny budyń niż proponowany to dajcie mniej mleka niż sugeruje producent.
Jeśli macie ten sam co ja (Oetcer ulubiony) to gotować nie 1l mleka a 800ml....odstawić na 2 min...dodać sypki budyń i mieszać ....będzie bez grudek i nie trzeba dosypywać cukru !!!!
Zostawić do ostygnięcia...

... kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem 200g (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach dzieki temu masa będzie puszysta i bez grudek).

Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Maslo nada masie piękny jasniejszy karmelowy kolor i sprawi że masa nie będzie tak lepka i mega słodkaaaaaa.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy Otcera i łyżeczkę cukru waniliowego (nie za dużo śmietana nie ma być za słodka).
śmietan będzie sztywna i zachowa długo swój kształt i smak...

Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Układamy na blaszce w kolejności:
herbatniki – masa kajmakowa
herbatniki – masa budyniowa
herbatniki – bita śmietana
na koniec wiórki czekoladowe. (dzieki temu że są to wiórki a nie sztywna polewa...ciasto zachowuje piękny kształt podczas krojenia)

Moim zdaniem, ciasto najlepsze jest po 2 dniach stania w lodówce. Wtedy herbatniki miekną i kruszeja i przechodzą smaczkiem Bardzo szczęśliwa
(ciasto min. musi postać 24h w lodówce by pieknie się prezentowało na stole)

Smacznego

obrazekobrazek

Sałatka z kurczaka

- 1 podwójną pierś kurczaka

 - 4 jajka

 - 4 kiszone ogórki

 - 1 woreczek ryżu 

 - 1-2 pory

 - 2 jabłka

 - 1 puszka kukurydzy

 - majonez

 - sól i pieprz
 - natka pietruszki
  

Wykonanie:

Pierś z kurczaka usmażyć , delikatnie zarumienić (pozostawić do ostudzenia) .
Ryż i jajka ugotować .
Jabłka , pora, ogórka kiszonego i zimnego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, pokrojona drobno natke pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.


Moje uwagi:
Do sałaki dodatkowo dodałam zielony groszek ( oczywiscie jeżeli nie chcemy to możemy go nie dodawać ).
Smacznego:)


obrazekobrazek

Sałatka z tuńczykiem
Składniki:

- 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.)
- 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mniejsza cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Ryż ugotować do miękkości, jajka ugotować na twardo, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do nich zimny ryż, pokrojone w kosteczkę jajka i cebulkę,natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Przed podaniem schłodzić.
Polecam :)


obrazekobrazek

Sałatka "Gyros"
Składniki:

- średnia kapusta pekinska

- 1 podwójna pierś z kurczaka

- 5 ogórków korniszonów ( z octu)

- 3 cebule

- puszka kukurydzy

- kilka łyżek majonezu

- ketchup

- przyprawa Gyros lub Kebab

- vegeta, sól

- 2 ząbki czosnku


Wykonanie:

Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok.
Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.


Do półmiska na dno układamy warstwami:

-usmażone mięso

-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)

-ogórka w kostkę

- kukurydzę

-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę

-odcedzoną z wody kapustę pekinską ( podstany sok z kapusty wylewamy).



Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.


Smacznego!

obrazek


obrazekSkładniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Farsz:
Przyprawa maggi
250 g mielonego mięsa
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
3 łyżki smalcu lub masła
1 cebula

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać i połowę ugotować, utłuc na puree, ostudzić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć nadmiar płynu. Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 porcji.

Farsz: mięso połączyć z posiekaną cebulą. Doprawić maggi, majerankiem, solą i pieprzem. Porcje masy ziemniaczanej nadziewać mięsem, formując okrągłe kule. Gotować w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. Smalec stopić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić i polewać pyzy.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas oczekiwania: 30 minut
obrazek
Zapiekana papryka
obrazek

Składniki:

- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 1 pęczek dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gomułki mozarelli,
- 0,5 l przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki. Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Cebulkę i szczypior posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i przetarty czosnek, dodać tymianek, zalać przecierem pomidorowym, chwilę pogotować. Sos przelać do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć na przemian obie papryki z mozarellą. Danie zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.


obrazek

Sernik z kawałkami owoców

obrazek


Składniki: 1 kg białego półtłustego twarogu; 2 jajka; 20 dag zwykłego cukru; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 25 dag masła; 5 dag rodzynek; 5 dag migdałów; 5 dag suszonych moreli; opakowanie biszkoptów; galaretka pomarańczowa; puszka brzoskwiń; bita śmietanka do dekoracji.

Przygotowanie:

• W rondelku roztop masło. Jajka utrzyj (lub ubij mikserem) z cukrem na kogel-mogel. Ser zmiel trzykrotnie przez maszynkę (możesz też kupić gotowy zmielony). Do kogla-mogla dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ser.


• Masę przełóż do garnka z rozpuszczonym masłem i, mieszając, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.

• Spód tortownicy wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż biszkoptami i ostrożnie wylej na nie ciepłą masę. Ciasto odstaw, by ostygło. Ułóż na nim kawałki owoców, a potem przygotowaną wcześniej, lekko stężałą galaretkę. Zanim sernik wstawisz do lodówki, zrób kleksy z bitej śmietany, możesz też ozdobić go cukierniczymi dekoracjami z czekolady.

Czas przygotowania: 180 min Cena porcji: 6 zł Kalorie: porcja 436 kcal


obrazek




Smalec jabłkowy



Składniki na 4 słoiczki (po 150 g):

- 1 cebula,

- 2 małe czerwone jabłka,

- 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny),

- 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę,

- pieprz,

- 75 ml oliwy z oliwek,

- pieprz,

- 6 gałązek majeranku

Przygotowanie:
Cebulę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 g smalcu roztopić w rondelku, dodać boczek i cebulę i smażyć 1-2 minuty, następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu wmieszać oliwę, dodać grubo posiekany majeranek i nakładać do słoiczków.



obrazek
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    9
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

9 plików
443 KB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności