Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Andrzej-64
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 2.04.2024 20:55

  • pliki muzyczne
    14466
  • pliki wideo
    7349
  • obrazy
    6576
  • dokumenty
    3989

37857 plików
3405,83 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Andrzej-64
▣▣ Opole 2014 chomikuj
♪ LATO ZET i DWÓJKI [2015]
• ♥ •--To czego szukasz (Hasło 123)
 
Impress DJ Mix@S A (2014)
KAPELA IMPRESS TANGA I WALCE VOL 2
Śląskie Szwagry Mojo Żono
SLASKIE SZWAGRY
A
 
AA- KAPELE LUDOWE
 
KAPELE KIELECKIE
 
4 KIELECKIE
KAPELE LUDOWE -RÓŻNE
 
KL BUKOWIANIE
KL BRZOSTOWIAN IE
KL GOGOŁOWIANI E
KAPELE RZESZOWSKIE
AAA-Orkiestry Dęte
 
Orkiestry Dęte
 
sax i orkiestry
Albumy Zagranicznych Wykonawców
 
B
BĘDĄC LEKARKĄ
Biesiada
Boks
Camera
Cejrowski Wojciech - Boso przez Świat
 
Disco Polo
Discoplex A4
Discovery - Filmy
Do pobrania
Do Posortowania
 
Dokumenty
 
DIE SCHWEIZER MUSIKANTEN
FRANZ POSCH
MARTIN SANKTJOHANSER
Dziedziczka - La Herencia
DZIEWCZYNY ZA KIEROWNICĄ - HUMOR
DZIWNE NAZWY MIEJSC W POLSCE
Eurovision 2011. Final (2011)
Filmiki - śmieszne
FILMIKI - ukryta kamera
Filmy
Folder '' Z ŁEZKĄ w OKU ''
Gadu Gadu 8.1
Galeria
GALERIA CUDA NATURY
 
Jak to jest zrobione
JAN PAWEŁ II --WIELKI POLAK
 
Kabarety
Kapela Weselna - RomNet & Natalia
KATASTROFA - 10 . 04 . 10 - SMOLEŃSK
 
KATASTROFA 11 WRZEŚNIA
 
Katastrofy w przestworzach
 
Kawały i różne dowcipy
 
dowcipy mp3
Ksiazka Telefoniczna TP.SA
Kuchnia - Przepisy
 
KSIĄŻKI KUCHARSKIE
Kurs tańca
Mapy
Motoryzacja
 
Muzyka (123)
 
Nagrane rozmowy telefoniczne
Navi RT3 2008-2009
Navi RT3 2010-2011
Navi RT3 Navteq PL 2007-2008
Odgłosy natury
 
Śpiew ptaków
 
Zdjęcia ptaków
Papugi
Ptaki ogrodowe i leśne
OGLĄDAJ TELEWIZJĘ ZA DARMO X)
PIERWSZA POMOC
 
Playlisty
 
Prasa
 
Prawo Jazdy
 
Programy
Programy do przerabiania zdjęc
 
Propaganda PRL
 
Pamiątki po PRL-u
Prywatne
Przepisy kulinarne
 
# Ale pycha (przepisy)
⊱✿BIGOS⊱✿
⊱✿GALARETY⊱✿
⊱✿GOŁĄBKI⊱✿
⊱✿POTRAWY WIELKANOCNE⊱✿
►◄Kulinaria
●Moje Gotowanie (2014) ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
☺jak zrobić- wino nalewkę- bimber
♥ krokiety ♥
♥ pierogi ♥
Alkohole
 
Alkohole
Ciasta
 
Ciekawe przepisy kulinarne
COŚ DOBREGO NA ZĄB ══════════════
dania mięsne ══════════════
Dekoracje Potraw
Drób
Golonka
Grill
Jednogarnkowe
Kasza gryczana z boczkiem i cebulką_files
KOLOROWE KANAPKI
kotleciki gryczane_files
kuchnia chińska_txt
kuchnia chińska_txt(1)
Kuchnia po śląsku
 
Gotowanie po śląsku
RĄCZKA GOTUJE
Kulinarne - bez cenzury
Lecznicza żywność
Lecznicza żywność(1)
Likiery
Marynaty do mięś,ryb,drobi u i owoców morza
Mięsa
 
⊱✿MIĘSA⊱✿
Misz-Masz
Naleśniki
 
♥ naleśniki ♥
Nalewki i inne
Pasty
Podroby
Porady kulinarne
Potrawy z grzybami
Potrawy z kuchni mikrofalowej-n owość
 
♥ potrawy z mikrofali ♥
Potrawy z mięsa
Przepisy różne
PRZETWORY
 
♥ przetwory ♥
Przetwory warzywne
Przetwory z mięsa-mięsa na zimno
Przyprawy
Przystawki-Prz ekąski
Ryby
 
♥ ryby ♥
Ryby i owoce morza
Sałatki
 
Śledzie
Sosy i dipy
 
♥ sosy ♥
Surówki
 
♥ Surówki ♥
Zalewa do peklowania
Zapiekanki
 
⊱✿ZAPIEKANK I⊱✿
Żeberka
 
♥ Żeberka ♥
Zupy
♥ Zupy ♥
Relaks
Religijne
 
RMF
SYMULATORY - GRY
 
''Szkoła''
 
Streszczenia lektur
Streszczenia Lektur Szkolnych
Sztuka wiązania krawata
Taniec z Gwiazdami
Tapety
 
TELEFON
Ulubione Melodie
 
Różne melodie
Wędkarstwo
 
Ryby
WESELNA MUZYKA
 
Drimers.mp3 pt - Studio pod kasetonem
Wiecej.niz.magia
 
sezon 1
WYMARZONY DOM
zachomikowane
 
Żałoba
Złudzenia optyczne
 
ZŁUDZENIE
Zobacz a nie pożałuesz
ZOBACZ KIM JESTEŚ
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 0,6 MB
  • 18 lut 15 21:40

zachomikowany

  • 1 KB
  • 18 lut 15 21:40

z chomika RysioSenior

  • 0 KB
  • 18 lut 15 21:40

z chomika RysioSenior

  • 30 KB
  • 18 lut 15 21:40

z chomika dzwonek1977

  • 5 KB
  • 18 lut 15 21:40

zachomikowany

  • 113 KB
  • 18 lut 15 21:40
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 31,3 MB
  • 18 lut 15 21:40

zachomikowany

  • 22 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki:

* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 papryki
* 1 kurczak lub 4 udka
* sól, pieprz
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka papryki w proszku
* 100 ml czerwonego wina
* 400 g pomidorów z puszki
* 150 ml bulionu z kury
* suszone oregano

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryki opłukać, oczyścić z pestek, pokroić w paski. Kurczaka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzany olej, zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć, a na tłuszczu udusić cebulę, czosnek i paprykę. Dodać pomidory i paprykę w proszku, podsmażyć. Wlać wino i zagotować. Dodać pomidory i bulion, włożyć obsmażone mięso, doprawić solą, pieprzem i roztartym oregano. Rondel przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kurczaka dusić ok. 25 minut.

zachomikowany

  • 42 KB
  • 18 lut 15 21:40
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych

2 bakłażany, raczej cienkie, nie pękate
4 średnie cukinie

1 puszka (400 g) dobrej jakości pulpy pomidorowej
2-3 ząbki czosnku (ja daję duuużo)
2 łyżeczki sproszkowanego kuminu (a najlepiej świeżo utartego)
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy + dodatkowo 1 łyżeczka

2 kulki mozzarelli – pokrojone w cieniutkie plastry

Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 1cm. Posolić z obu stron i zostawić na pół godziny, do puszczenia soku. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Zgrillować lub usmażyć na patelni spryskanej oliwą.

Cukinię pokroić w plastry i również zgrillować.

W głębokiej patelni, albo garnku lekko zeszklić na 1 łyżce oliwy czosnek (w żadnym razie nie dopuścić by się zarumienił). Po chwili wrzucić utarty kumin i mieszając przesmażyć kilkanaście sekund. Wlać pulpę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusić kilka minut, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos lekko zgęstnieje.

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Przygotować naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe).
Na dno wylać 1 łyżeczkę oliwy i dodać odrobinę sosu pomidorowego – tylko tyle żeby całość lekko pokryła dno naczynia.
Układać warstwy:
Plastry bakłażana – sos pomidorowy – plastry cukinii – plastry mozarrelli.
W zależności od wielkości naczynia układać kolejne warstwy, aż do wykończenia składników. Warstwami kończącymi powinny być sos pomidorowy i mozzarella na wierzchu.
W zależności od indywidualnych preferencji zapiekać dłużej do uzyskania chrupiącej skorupki serowej, lub tylko kilka minut, jeśli mozzarella z góry ma być również miękka i ciągnąca.
Smacznego!

zachomikowany

  • 17 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 2 pory
- 1 jajko
- 1 szklanka bulionu (z kostki)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 150 g żółtego sera
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku

Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę i kiełbasę.

Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, jajkiem i pozostałym bulionem.

Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Przed podaniem posypać natką.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 18 lut 15 21:40
składniki
6-8 arkuszy makaronu lasagne
25 dag sera żółtego - najlepiej mozzarelli

ok. 1 szklanki bulionu z kostki

0,5 kg mięsa mielonego
1 puszka całych pomidorów
2-3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego
1 dorodna czerwona papryka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkie papryki
suszone zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki (do dekoracji)

sposób przygotowania
Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok daję oliwę, a następnie smażę na niej mięso mielone - osobiście preferuję drobiowe, ale może być każde inne. W trakcie smażenia rozdrabniam mięso na małe kawałki. Po 5-6 minutach powinny zrobić się z mięsa drobne kawałeczki. Jeśli nie to rozdrabniamy je widelcem.

Następnie doprawiam - dodaję zioła prowansalskie, pieprz i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po chwili dodaję również pokrojoną w kosteczkę cebulę i wyciśnięty czosnek (może być posiekany).

Dodaję pomidory wraz z (najlepiej gęstą) zalewą. Takie pomidory można zastąpić także dobrą pulpą pomidorową. Kiedy cebula jest miękka dodaję pokrojone pomidory i przecier. Teraz nadchodzi czas na ostateczne doprawienie farszu - dodajemy słodką paprykę i solimy wg uznania. Można też w razie potrzeby, dodać jeszcze pieprzu lub ziół. Zestawiamy z ognia.

W naczyniu żaroodpornym lub formie do lazanii nalewam na dno trochę bulionu tak, aby tylko pokrył dno. Można również dać na dno trochę farszu jeśli jest rzadki. Dzięki obecności bulionu lub farszu mamy pewność, że najniższa warstwa makaronu będzie ugotowana. Na to układam warstwę makaronowych arkuszów (UWAGA! Arkusze nie mogą na siebie zachodzić, gdyż mogą się nie dogotować). Później farsz (połowa lub 1/3), ser i znowu makaron. Dla pewności w tym momencie polewam delikatnie bulionem makaron, aby się zamoczył. Następnie szykuję kolejne wartswy. Kończymy na warstwie makaronu. Na nią możemy położyć jeszcze ser lub też nie. Przygniatamy wszystko lekko, aby się wyrównało i polewamy resztą makaronu.
Piekę w 130-150 stp. C około 30 minut. Podczas pieczenia bulion zostanie wchłonięty przez makaron a farsz zgęstnieje.

Po wyjęciu z piekarnika zaleca się odczakanie, aż lazania odpocznie.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 5 dag żółtego sera
- 3 jajka
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
- sól i pieprz

Mięso podsmażyć na oleju z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, wymieszać z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do żaroodpornej formy. Przykryć zmielonymi ziemniakami wymieszanymi z rozkłóconymi jajkami i startym na dużych oczkach serem. Posypać przyprawą do pizzy i zapiekanek.
Zapiekać około 35 minut w 180ºC.

zachomikowany

  • 26 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki :

* 2 filety z soli
* 15-20 dag. pieczarek
* 1 łyżka masła
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 spora cebula
* 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
* sok z cytryny
* żółty ser starty na grubej tarce
* pieprz , sól , curry , słodka papryka
* masło do wysmarowania naczynia

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem . Ułożyć w nim filety uprzednio skropione sokiem z cytryny . Dobrze je posolić , oprószyć pieprzem i curry , posypać drobno pokrojonym czosnkiem . Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i zapiekać przez około 15-20 minut .

W tym czasie obrać pieczarki , pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni dodając łyżkę masła . Pod koniec smażenia dodać i podsmażyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę . Doprawić solą i pieprzem do smaku .

Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę ( lub jogurt ) , na tej warstwie rozłożyć usmażone pieczarki , posypać startym żółtym serem i papryką . Tak przygotowaną rybę wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać do momentu roztopienia się sera .

zachomikowany

  • 23 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki: ( na naczynie żaroodporne 27 x 18cm)

* 5 jajek
* 6 dag boczku
* 10 dag szynki
* 1/2 cebuli
* 1 szklanka startego sera żółtego
* 1/2 szklanki mleka
* 2 średnie cukinie
* 2 średnie pomidory
* 3 bułki np. kajzerki ( u mnie pszenno - żytnie)
* sól i pieprz
* 1 łyżeczka papryki
* 2-3 łyżki oleju (do smażenia)
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* szczypiorek (opcjonalnie)

Kajzerki kroimy w kosteczkę, skrapiamy łyżką oliwy, rozkładamy na blaszce i pieczemy w 190 *C przez okło 35 minut, lub do momentu aż pieczywo zrobi się chrupiące ( bułeczki można przygotowac dzień wcześniej)

Cebulę, boczek i szynkę siekamy na drobno, podsmażamy na łyżce oleju. Po zarumienieniu przekładamy do miseczki. Na patelnie dolewamy kolejną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinie ( do czasu aż zmięknie) Pomidory kroimy w niewielką kostkę.

Jajka należy rozbełtać, wymieszać z mlekiem i doprawić solą, pieprzem i papryką.

Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy po kolei: cukinię, podsmażoną szynkę z boczkiem i pomidory. Całośc zalać jajkami, rozłożyć część sera, przykryć pieczywem i wsypac resztę sera ( ja wierzch posypałam mozarellą ). Piec w 180 *C przez około 38 minut.

Podawać z ketchupem ;- ) Ewentualnie posypać świeżym szczypiorkiem

zachomikowany

  • 23 KB
  • 18 lut 15 21:40
ok. 500 g ryżu Gallo (patna l. basmati)

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

puszka pomidorów bez skórki

1 złota cebula

2 czerwone cebule

czerwona papryka

łyżeczka octu winnego

pół szklanki majonezu kieleckiego l. domowego

1 łyżeczka pasty chilli

kilka łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki masła

130 g parmezanu startego na drobnych oczkach

sól, pieprz

Ryż gotuję w osolonym wrzątku. Ugotowany odcedzam i mieszam z masłem.

Na oliwie podsmażam posiekane cebule, pokrojoną paprykę i pomidory. Dodaję tuńczyka i majonez, mieszam. Doprawiam octem, solą, pieprzem i pastą chilli.

Do naczynia żaroodpornego układam warstwami ryż, starty drobno parmezan, masę tuńczykową, znów ryż, ser, masę i wierzch posypuję serem.

zachomikowany

  • 38 KB
  • 18 lut 15 21:40
3 ząbki czosnku grubo posiekane
500g piersi z indyka lub kurczaka pokrojonych w paski
4 pomidory bez skórki
1 puszka serc karczochów
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
ok. 200g startego żółtego sera
masło do wysmarowania formy

Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Połowę czosnku rozłożyć na dnie naczynia. Na to rozrzucić paski mięsa i posypać resztą czosnku. Pomidory pokroić w ósemki, karczochy w plastry i na zmianę układać pomiędzy paskami mięsa. Posypać ziołami, solą i pieprzem, a na koniec żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i zapiekać do zrumienienia (ok. 25-30min). Można posypać przed podaniem natką pietruszki.

zachomikowany

  • 15 KB
  • 18 lut 15 21:40
* 2 kg ziemniaków
* 8 średnich marchewek
* 2 - 3 cebule
* 0,5 kg dobrej kiełbasy
* 20 dag słoniny lub boczku
* starty ser żółty
* ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól

Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w pióra. Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Układać kolejno warstwy: ziemniaki - marchewka - cebula - ziemniaki - kiełbasa. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę mają tworzyć ziemniaki. Każdą warstwę z ziemniaków posolić i popieprzyć. Dołożyć 3 - 4 liście laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. Całość posypać startym serem żółtym. Garnek przykryć, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok 1,5 h do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 18 lut 15 21:40
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 kg kabaczków lub cukinii, pół kilograma pomidorów, 6 ząbków czosnku, filiżanka oliwy, sól i pieprz. Uwaga: połowę kabaczka lub cukinii można zastąpić bakłażanami. SPOSÓB WYKONANIA: Warzywa myjemy i osuszamy. Kabaczki lub cukinie, ziemniaki i pomidory kroimy na plastry. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Warzywa i czosnek układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę skrapiamy oliwą. Całość podlewamy 2 filiżankami wody i zapiekamy w bardzo gorącym piekarniku około godziny do półtorej. Podajemy z serem feta lub oliwkami.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 18 lut 15 21:40
700g ziemniakow ugotowanych bez skorki
80ml mleka lub smietanki
1 jajko
80g startego sera Cheddar
1kg fietow z bialej ryby morskiej, np. z dorsza, pokrojonejna dosc duze kawalki
400ml mleka
1 duza cebula, drobno posiekana
2 zabki czosnku, zmiazdzone
2 czubate lyzki maki zwyklej
2-3 lyzki soku z cytryny
2 lyzki skorki startej z eko-cytryny
1-2 lyzki posiekanego swiezego kopru
sol i pieprz

Ugotowalam ziemniaki i przygotowalam z nich puree dodajac mleko/smiatanke i jajko, polowe ilosci masla i polowe ilosci sera.
Pokrojona w kalwaki rybe wlozylam w jednej warstwie do plaskiej patelni i zalalam mlekiem, doprowadzilam do wrzenia, zmniejszylam ogien i gotowalam jeszcze 3-4 min, az ryba stala sie miekka ale nie rozpadajaca sie. Przecedzilam ja przez sito, zachowujac mleko z gotowania.
Na tej samej patelni rozpuscilam reszte masla i usmazylam na nim cebule z czosnkiem, dosypalam make i zrobialm jasna zasmazke. Patelnie zdjelam z ognia i powoli zaczelam dodawac mleko,nastepnie z powrotem ustawilam na ogniu i ciagle mieszajac zagotowalam sos, gotowalam delikatnie jeszcze 2-3 minuty. Do sosu dodalam sok z cytryny, skorke, koper...doprawilam do smaku.
Rybe ulozylam w 2 litrowym naczyniu zaroodpornym i zalalam ja przygotowanym sosem, delikatnie przemieszalam. Na wierzch wylozylam ziemnaiczane puree, posypalam serem. Pieklam w piecu rogrzanym do 180C przez 40-45 minut.

zachomikowany

  • 22 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki:

* makaron nitki lub inny
* 4 jajka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 4 łyżki startego żółtego sera
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
* łyżeczka suszonego tymianku
* sól, pieprz
* łyżka oleju

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Formę żaroodporną smarujemy olejem. Jajka miksujemy z koncentratem pomidorowym, śmietaną i przyprawami. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Makaron przekładamy do formy i zalewamy przygotowaną wcześniej masą. Zapiekamy 15-20 minut.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki

* sól
* pieprz
* cukier
* czosnek 1 ząbek
* oliwa z oliwek 2 łyżki
* ser żółty
* bazylia
* oregano
* kiełbasa
* pomidory 1 puszka
* lasagne 4 płaty
Pomidory dusimy w garnku na oliwie, aż większość wody odparuje i sos będzie gęsty, dodajemy czosnek, sól, pieprz, cukier (płaską łyżkę), oregano i suszone pomidowy. Kiełbaski w tym czasie kroimy na cienkie plasterki i rumienimy na suchej patelni. Płaty lasanii gotujemy we wrzątku dosłownie kilka minut, aż będą giętkie (jestem zwolennikiem gotowania makaronu przed zapieczeniem, mam złe doświadczenia z tymi niewymagającymi gotowania:P nigdy, mimo obfitego polania sosem, pod koniec nie były dostatecznie miękkie). Miękki płat układamy na talerzu i bawimy się przekładaniem:P Na początek każdy smarujemy sosem, a później dodajemy dodatki, kiełbaski, ser, zioła. Gotowe zapiekać przez jakiś kwadrans w średnio nagrzanym piekarniku. Największy kłopot jest z krojeniem, ale dla głodnego nic trudnego:P Na górę posypać świężą bazylię.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki:

* 1 porcja sosu bolońskiego
* gotowe płaty lasagne (najlepiej nie wymagające gotowania)
* 1 porcja sosu beszamelowego
* 3 łyżki masła
* 1 szklanka świeżo startego parmezanu

Przygotować sos boloński oraz sos beszamelowy.

Składniki na sos boloński:

* 60 g pokrojonej w kostkę pancetty (zastąpiłam boczkiem wędzonym)
* 1 cebula
* 1 łodyga selera
* 1 mała marchew
* 4 łyżki masła
* 250 g mielonej wołowiny
* 60 g mielonej wieprzowiny
* 60 g pokruszonych włoskich parówek wieprzowych (pominęłam)
* 1 zmielony goździk
* Szczypta cynamonu
* ¼ łyżeczki pieprzu
* 450 g pomidorów z puszki, obranych ze skórki i pokrojonych
* 250 ml tłustego mleka
* szczypta soli

Do rozpuszczonego na patelni masła dodać boczek oraz drobno pokrojone warzywa: cebulę, selera i marchew. Podsmażać na średnim ogniu, aż cebula nabierze jasnozłotego koloru. Dodać mięso mielone i podsmażać do jednolitego koloru. Dodać goździki, cynamon i świeżo zmielony czarny pieprz. I wymieszać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Dodać mleko i doprawić solą. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 ½ godziny, od czasu do czasu mieszając. Ja uznałam, że to strasznie długo i gotowałam około 40 minut.

Składniki na sos beszamelowy:

* 4 łyżki masła
* 500 ml mleka
* ½ szklanki mąki
* sól, gałka muszkatołowa

Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wymieszać przygotowane sosy. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie wyłożyć pojedynczą warstwę płatów lasagne i przykryć je cienką warstwą beszamelu z sosem bolońskim. Posypać parmezanem i położyć następną warstwę płatów. Powtarzać czynności, aż na blasze znajdzie się co najmniej 6 warstw. Zostawić trochę sosu do polania z wierzchu. Posypać parmezanem i wiórkami masła.

Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące.

Smacznego:-)

zachomikowany

  • 18 KB
  • 18 lut 15 21:40
składniki:
- kilka młodych ziemniaków
- po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- 1/2 paczki mieszanki mrożonych warzyw (wyjadłam brokuły)
- pojednycza pierś z kurczaka
- papryka słodka, vegeta, pieprz
- mała kostka żółtego sera
- szklanka mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej

Ziemniaki obrać lub oskrobać, dowolnie pokroić, ugotować w osolonej wodzie na tyle żeby zmiękły, ale żeby się nie rozpadały (u mnie prawie 20 minut). Paprykę pokroić w paski, wymieszać z mrożonymi warzywami. Kurczaka oczyścić z błon itd, pokroić w małą kostkę, posypać przyprawami (papryką, vegetą i pieprzem), wymieszać i podsmażyć do zrumienienia na oliwie. Dorzucić do warzyw, dodać ziemniaki, wymieszać wszystko i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy. Ser zetrzeć na tarce. Mleko zagotować, po trochu wsypywać do niego połowę sera i mieszać aż się rozpuści. Posolić, popieprzyć i zetrzeć trochę gałki muszkatołowej. Zalać sosem warzywywa z kurczakiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut, po czym wyjąć na chwilę i posypać resztą żółtego sera i znów wstawić na 10-15 minut.

zachomikowany

  • 13 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki:

duży kalafior podzielony na różyczki, ugotowany al dente
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
mleko
sok z pół cytryny
gałka muszkatołowa
1 żółtko
serek topiony śmietankowy
sól, biały pieprz, cukier
żółty ser
resztki wędlin, resztki warzyw - groszek, kukurydza
Kalafior rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wędliną i innymi śmieciami.
W garnuszku rozgrzać masło, podsypać mąką, dolewać po trochu mleko, cały czas roztrzepując, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia, dodać żółtko, serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić cytryną, solą, pieprzem, cukrem i gałką.
Polać kalafior sosem, posypać serem, zapiec w piekarniku przez pół godziny.

zachomikowany

  • 20 KB
  • 18 lut 15 21:40
SKŁADNIKI: 6 jaj, 2 filety śledzi korzennych, 4 duże ziemniaki, 2 strąki papryki półtorej łyżki masła, łyżka mąki, 3/4 szklanki śmietany 18%, cebula, 3 łyżki tartego sera owczego np. oscypka, ziele angielskie, sól i pieprz

SPOSÓB WYKONANIA: Jaja ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przepołowić wzdłuż. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać, pokroić w plasterki. Śledzie umyć ( jeśli zbyt słone-wymoczyć ) i podzielić na dzwonka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, sparzyć obrać, pokroić w kostkę. Łyżkę masła stopić, poddusić na nim cebulę i paprykę, wsypać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić śmietaną, przyprawić solą, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Resztą masła wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć warstwami ziemniaki, jaja i śledzie, polać sosem, posypać serem i zapiekać 15 minut, aż powierzchnia się zrumieni.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 18 lut 15 21:40
300 g mięsa wołowego,
2 duże marchewki
1 duża cebula
Kilka liści kapusty włoskiej
300 ml bulionu
Sos w torebce (ja dałam gravy warzywny w granulkach)
Sól, pieprz, zioła
Oliwa
5 ziemniaków
Czerwone wino
Kilka suszonych grzybków
Masło

Przygotowanie:
Mięso wstawić do lodówki w marynacie przygotowanej z oliwy, przypraw i wina na min 12 h. Grzyby namoczyć

Mięso pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i pokrojone grzyby. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Liście kapusty umyć i pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sos z torebki rozmieszać w bulionie
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę marchwi i kapusty, wyłożyć na to podsmażone mięso z cebulą i grzybami. Zalać sosem, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć resztę marchwi i kapusty, przykryć plasterkami ziemniaków. Posypać solą i posypać małymi kawałkami masła.
Zapiekać ok. godziny w temp 180 st. C.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 18 lut 15 21:40
SKŁADNIKI: 4 kromki bułki paryskiej, 4 plastry żółtego sera, mała cebula, 10 dag pieczarek, 4 łyżki tłuszczu, sproszkowana papryka, pieprz i sól SPOSÓB WYKONANIA: Pieczarki umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać, poddusić na tłuszczu (2 łyżki) do odparowania nadmiaru wody. Kroki bułki posmarować pozostałym tłuszczem, obłożyć pieczarkami przyprawionymi solą i pieprzem, przykryć plasterkami sera. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku, aż ser się rozpuści. Podawać z keczupem.

zachomikowany

  • 26 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki:

* 1 ząbek czosnku
* 1 kg ziemniaków
* 20 dag cebuli
* 4 dymki
* 50 g masła
* 50 g słodkiej śmietanki 36 %
* 10 dag startego żółtego sera
* sól, pieprz
* 500 ml bulionu z kury

Czosnek obrać, przekroic na pół i natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie nasmarować je tłuszczem. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Plastry ziemniaków i masę cebulowo - serową układać na zmianę warstwami w przygotowanym naczyniu. Składniki polać bulionem tak, aby były odrobine przykryte. Piec ok. 60 minut na złocistobrązowo. Jesli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba nakryć folią.

zachomikowany

  • 32 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki

* masło 1 łyżka
* cebula 2 szt.
* seler
* sól
* pieprz
* natka pietruszki
* marchew 4 szt.
* papryka czerwona 1 szt.
* ziemniaki 6 szt.
* vegeta
* papryka słodka
* pierś z kurczaka 2 szt.
* boczek wędzony 30 dag
* lubczyka
Ziemniaki i marchewki pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka, filety z kurczaka i paprykę w kostkę, a boczek w paseczki.

W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami wszystkie składniki tak, żeby na dnie, w środku i na górze były plastry ziemniaków. Każdą kolejną warstwę posypać przyprawami. Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stC i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 stC.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 18 lut 15 21:40
Składniki

* sól
* pieprz
* feta 20 dag
* szynka 5 dag
* tymianek 1 łyżka
* papryka 1/4 łyżeczki
* cukinia 2 szt.
* pomidory 2 szt.
* szalotka
2 srednie cukinie szalotka 2 pomidory 5 dag szynki gotowanej 20 dag sera feta lyzka tymianku 1/4 lyzeczki papryki sol, pieprz Cukinie przeciac na pol, wydrazyc, opruszyc sola i pieprzem. Miazsz pokroic w kostke. Oryginalny przepis mowi, aby szalotke, miazsz i szynke pokrojona w kostke podsmazyc na patelni. Ja nie smazylam gdyz mialo to byc lekkie danie. Do wyzej wymienionych skladnikow (przesmazonych, badz nie ) dodac fete, pomidory pokrojone w kostke i tymianek (najlepiej swiezy). Polowki cukini napelnic farszem. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tluszczem. zapiekac ok 25 min w temp. 180*C

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    5
  • obrazy
    28
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

35 plików
32,69 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności