Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
15160 -
22010 -
110511 -
12102
164021 plików
13220,55 GB
Chica de jora z Ameryki Południowej. Alkohol zalicza się do rodziny con chica, czyli sfermentowanych i niefiltrowanych napojów produkowanych głównie z kukurydzy. Jak wygląda powstawanie Chica? Latynosi żują świeżo zebraną kukurydzę i wypluwają do glinianego naczynia. Później działa już chemia – enzymy zawarte w ślinie zmieniają skrobię kukurydzianą w cukry proste, dzięki czemu zaczyna się proces fermentacji Po zakończeniu fermentacji, Chica jest butelkowana i jeszcze przez jakiś czas leżakuje. Chociaż nie wygląda źle, jej produkcja wstrząsa niejednym śmiałkiem!
Kumys – wino z mleka. Kumys wytwarzany jest z niepasteryzowanego świeżego mleka końskiego, które przechodzi kilkudniową fermentację. To bardzo popularny napój w Azji Środkowej i można go tam kupić nawet w sklepie.
Nalewka z wężem lub skorpionem. Trunek ten najczęściej produkowany jest na bazie wina ryżowego, ale niektóre napoje mogą zawierać zwykły zbożowy alkohol lub regionalną whisky. Pomysł na tę nalewkę wywodzi się z tradycyjnej chińskiej medycyny. Wtedy uważano, że jad węża rozpuszczony w likierze ma właściwości zdrowotne i witalne.
Absynt – ziołowy trunek ze świata alkoholi. Dominujące składniki tego legendarnego likieru to zielony anyż i słodki koper. Jego zawartość alkoholu może wahać się od 45 do nawet 75%. Jednak o reputacji absyntu nie świadczy moc, a jego „psychoaktywne właściwości”. Przez większość część XX wieku absynt był zakazany w całym zachodnim świecie. Jego wytwarzania zabraniała nawet konstytucja Szwajcarii – kraju, z którego pochodzi trunek. Jednak dzisiejszy absynt nie zawiera żadnych substancji, które mogłyby wywołać halucynacje. Zielony kolor alkoholu wynika z faktu, że do destylacji wykorzystuje się różnorodne zioła.
Wódka bekonowa. Wódkę o smaku pikantnego bekonu wymyślili Amerykanie, którzy pracowali nad recepturą przez dwa lata. Choć walory smakowe z pewnością są nietuzinkowe, trunek ten cieszy się sporym zainteresowaniem w wielu krajach Europy i Ameryki. Podobno najlepiej smakuje w Krwawej Mary!
Piwo o smaku pizzy. Piwo i pizza z pewnością dobrze się komponują, ale czy w jednej butelce? Dwójka miłośników piwa postanowiła to sprawdzić i uwarzyła w domu piwo na bazie pizzy. Jak wyjaśniono, proces warzenia polega dosłownie na zmiażdżeniu wszystkich składników pizzy, włożeniu ich do zacieru i namoczeniu „jak torebkę herbaty”. Podczas procesu dodaje się chmiel i przyprawy w woreczkach i filtruje schłodzoną ciecz do dużego szklanego dzbanka. Po 1-2 tygodniach fermentacji piwo nadaje się do spożycia.
Meskal. W gruncie rzeczy Meskal nie jest niczym dziwnym – to trunek na bazie agawy, podobnie jak tequila. Ma jednak kilka ciekawych odmian, a jedną z nich jest Pechuga. Charakteryzuje się ona tym, że pomija się w niej etap leżakowania w dębowych beczkach, a przed trzecią destylacją w alembiku zawiesza się… pierś indyka. Niektóre meskale zawierają też larwy ciem.
Wino z mewy. Produkowane jest przez Inuitów, którzy zamieszkują obszar arktyczny oraz subarktyczny. Wino nie jest produkowane masowo, ale łatwo wykonać je samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty - należy upolowaną mewę pociąć na kawałki, umieścić ją w butelce oraz zalać wodą. Ostatnią i najważniejszą czynnością jest położenie butelki w nasłonecznionym miejscu, aby ptak mógł sfermentować. Alkohol nie jest produkowany na masową skalę, ponieważ odnotowano wiele przypadków zatrucia pokarmowego.
Wino z mysich noworodków to hit w Chinach. Alkohol wykonany jest na bazie wina ryżowego. Podczas produkcji dodaje się do niego żywe myszy, których głównym kryterium wyboru jest wiek. Trzydniowe gryzonie topi się w ryżowym bimbrze, gdzie następnie fermentują przez rok. Wino z mysich noworodków uznawane jest za uniwersalny środek leczniczy, który pomaga na wszelkie dolegliwości. Alkohol jest dostępny w sprzedaży w Korei oraz Chinach.
Trunek z penisów foki, jelenia i kantońskiego psa. Na pierwszy rzut oka to zwykłe wino ryżowe. Dopiero sprawdzając etykietę dowiadujemy się, że jest to trunek z penisów foki, jelenia i kantońskiego psa - są to popularne składniki w tradycyjnej medycynie chińskiej, mające na celu zwiększenie męskiej potencji. Wino dostępne jest Państwie Środka. Można je kupić w wielu sklepach, a także marketach znanych marek.
Whisky z moczu. W 2010 roku, podczas jednej z londyńskich wystaw, James Gilpin - z wykształcenia chemik - zaprezentował nietypowy alkohol wyprodukowany z moczu osób chorych na cukrzycę typu 2. Uryna osób zmagających się z tą dolegliwością bogata jest w cukier, który jest niezbędnym składnikiem w procesie fermentacji. Whisky nie ma zapachu ani smaku moczu, gdyż trunek jest poddawany obróbce chemicznej i oczyszczany z substancji ,które nadają mu charakterystyczny smak oraz zapach uryny. Na chwilę obecną wyprodukowano tylko kilka sztuk nietypowego trunku.
Wódki o nietypowych smakach. Nasz rodzimy producent nie sprzedaje tych alkoholi na lokalnym rynku, ale i tak może zadziwić informacja, że opracowaliśmy w Polsce jedne z najdziwniejszych smaków alkoholi na świecie. To wódki smakowe, które powstały z myślą o kliencie amerykańskim. Napojów wyskokowych o takim smaku nie ma nigdzie na świecie: wasabi, świeżo skoszona trawa, śnieg, szarlotka, popcorn z colą. Najbardziej intrygująca jest wersja o smaku prądu. Kolor alkoholu przywodzi na myśl denaturat, zaś pijąc go mamy wrażenie, jakbyśmy dotykali czubkiem języka baterii.
- sortuj według:
-
- 0,77 MB
- 12 paź 23 5:06
-
- 43 KB
- 12 paź 23 5:22
-
- 94 KB
- 12 paź 23 5:22
-
0 -
16 -
0 -
0
16 plików
3,37 MB