Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
KKsKolejorz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Lechita

widziany: 7.06.2023 09:37

  • pliki muzyczne
    1242
  • pliki wideo
    11678
  • obrazy
    5595
  • dokumenty
    89

19103 plików
8262,58 GB

Ukryj opis Rozwiń
  • 269,3 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów:
• 4 dorady, wypatroszone i pozbawione głów
• 4 świeże pomidory, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki
• 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
• 70-80 ml oliwy z oliwek
• 40 g suszonych pomidorów
• 30 g natki pietruszki
• 40 ml octu winnego czerwonego
• 1½ łyżeczki musztardy Dijon
• 1 łyżeczka miodu
• 5 pędów selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki o długości 10 cm
• 1 ananas, obrany i pokrojony na mniejsze części
• 8 plasterków boczku parzonego
• 4 ząbki czosnku (1 + 2 + ½)
• 1 limonk
• sól
• pieprz

Przygotuj małe szczapki drewna, folię aluminiową i blender.
Czas przygotowania: mniej więcej 30-40 minut.

z chomika FigoFago65

  • 207,4 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella:
• 3 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm
• 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
• 2 puszki pomidorów pelati
• ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
• 2 cebule, pokrojone w kostkę
• 100 ml czerwonego wina wytrawnego
• 10 g cynamonu
• 10 g oregano
• 60 g masła
• 100 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach
• 2 żółtka
• 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka cukru

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

* Przygotuj patelnię grillową i naczynie żaroodporne.

Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.

z chomika FigoFago65

  • 205,8 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Warzywa pieczone na grillu:
• 4 lub 5 marchewek, obranych, pokrojonych wzdłuż na 4-6 części ( w słupki)
• 1-2 pietruszki korzeniowe, obrane, pokrojone wzdłuż na 4-6 części ( w słupki)
• 1 ostra papryczka świeża, z nasionami, pokrojona w plasterki
• 3 cebule czerwone
• 50 g orzeszków pistacjowych
• 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na ½
• 250 ml jogurtu naturalnego z wapniem
• 1 limonka, sparzona i wyszorowana
• 100 g sera kolumb
• Sól
• Pieprz
• 5 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 100 g suszonych pomidorów
• 40 ml oleju rzepakowego

Czas przygotowania: 25-30 minut

*Przygotuj moździerz i folię aluminiową.
*Żarzące się w grillu węgle przesuwamy na jeden koniec grilla.

z chomika FigoFago65

  • 242,1 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Tortilla z kurczakiem i guacamole:
• 1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki
• 6 placków pszennej tortilli
• 100 ml oliwy z oliwek
• 3 miękkie owoce awokado
• 2 ostre papryczki chili, pokrojone w kosteczkę, bez gniazd nasiennych
• 2 limonki
• 4 ząbki czosnku
• 1 pęczek posiekanej kolendry
• 300 g sera gouda, startego na tarce o grubych oczkach
• 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 2 papryki (żółta i czerwona), pokrojone w paski
• 400 g czerwonej fasoli w puszce
• 6 dymek, pokrojonych w kostkę
• sól
• mielony pieprz biały

Czas przygotowania: 35 minut

z chomika FigoFago65

  • 223,2 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami:
•4 pstrągi, bez ości, wyfiletowane, bez łusek, bez głowy i ogonów
• 20 g liści szałwii, umytych
• 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
• 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki
• 100-150 ml oliwy z oliwek
• 1 kg zielonych szparagów, obranych
• 40 g masła
• sól
• mielony pieprz biały
• 4 żółtka
• 1 pęczek świeżej bazylii, umytej
• 2 łyżki octu winnego białego
• 2-3 łyżki wytrawnego białego wina

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia pstrągów: 10-12 minut

* Przygotuj blachę i papier do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 284,5 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach:
200 g selera naciowego, pokrojonego w plastry o szerokości 1 cm
200 g cukinii, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki, a następnie w plastry o szerokości 1 cm
4 pstrągi patroszone
60 ml słodkiej śmietanki UHT 30%
5 g ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
5 g koperku (drobno posiekanego, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji)
3 cebule (2 pokrojone w grube półplastry, 1 pokrojona w grubą kostkę)
400 g pomidorów pelati z puszki
50 ml białego, wytrawnego wina
sól
biały pieprz
60-80 ml oliwy z oliwek
ok. 80 – 90 g masła (30 g -40 g miękkiego, 50 g zmrożonego)
1 łyżka miodu
5 ząbków czosnku
3 cytryny, wyszorowane, umyte, sparzone
1 łyżeczka imbiru, obranego i posiekanego

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia pstrągów: 15-20 minut

* Przygotuj sznurek lub wykałaczki, blachę i papier do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 279,2 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską:
3 białe parzone kiełbasy
500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
3 cebule
½ litra żuru (zakwasu) w butelce
150 g chrzanu sarmackiego (tartego)
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
3-4 łyżki śmietany 18%
4 jaja ugotowane na twardo
3-4 liście laurowe
ok. 20-30 ml oleju rzepakowego
250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na ćwiartki
6 g suszonego majeranku

Czas przygotowania: 1 godzina

* Przygotuj naczynie żaroodporne.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 267,9 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Cannelloni z mięsem w sosie porowym:
500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
500 g makaronu lasagne
300 ml słodkiej śmietanki 30%
5 ząbków czosnku
100 g pora
50 g masła
300 ml mleka 3,2%
5 g gałki muszkatołowej
5 g świeżej ostrej papryczki
400 g soczewicy ugotowanej po oddzieleniu od odcieku z puszki
1 czerwona papryka ok. 400 g
5 g suszonego majeranku
200 ml białego, wytrawnego wina
sól
mielony biały pieprz
50 g mąki
1 jajo
250 g sera Grana Padano
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii do dekoracji

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: mniej więcej 10 minut

*Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
*Przygotuj papier do pieczenia, blachę do pieczenia, blender, naczynie żaroodporne

z chomika FigoFago65

  • 284,5 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą:
2 opakowania mięsa mielonego wołowego
12 plastrów boczku parzonego, pokrojonych w poprzek w cienkie paseczki
3 cebule
Oliwa z oliwek
6 g kminku, roztartego w moździerzu
5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 ½ ostrej papryczki chili, pozbawionej nasion
30 g natki pietruszki, posiekanej
Sól
Biały mielony pieprz
Niewielka ilość oleju słonecznikowego
1 pomidor, pokrojony w grube plastry (około 1 cm)
30 g selera naciowego
2 jaja, same żółtka
1 cytryna
1 łyżeczka musztardy Dijon
150 g korniszonów, pokrojonych w kosteczkę
6 bułek hamburgerowych z tygodnia amerykańskiego

Czas przygotowania: 35 minut

*Przygotuj patelnię grillową, ręcznik papierowy, folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
*Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 246,2 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym:
kurczak: 1 szt.
curry: 30 g
limonka: 1 szt.
mleko kokosowe: 400 ml
pomidory pelati: 1 puszka
śmietanka 30%, słodka: 200 ml
czosnek: 3 ząbki
cebula: 2 szt.
marchewka: 400 g
cukinia: 400 g
ciecierzyca z puszki: 300 g
olej rzepakowy: 100 ml
kolendra w doniczce: 1 szt.
miód: 40 g
imbir, mielony: 5 g
papryczka chilli: 3 g
sól: do smaku
pieprz: do smaku

Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia kurczaka: ok. 45 minut

*Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką.
*Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 116,8 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée:
świeży łosoś: 4 opakowania
czerwone buraki: 500 g
miód: 40 g
limonka: 3 szt.
ziemniaki: 350 g
świeży chrzan, obrany: 150 g
czosnek: 30 g
oliwa z oliwek: 80 g
cytryna: 1 szt.
natka pietruszki: 1 pęczek
musztarda Dijon: 1 łyżeczka
cebula: 1 szt.
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku

Czas przygotowania: ok. 45 minut

* Przygotuj folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
* Przed przystąpieniem do gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).

Ziemniaki gotujemy w całości i w mundurkach.

z chomika FigoFago65

  • 201,3 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego:
łosoś wędzony: 200 g
makaron farfalle: 300 g
śmietanka 30 % w kartoniku : 400 g
kapary: 80 g
ostra świeża papryczka: 30 g
pomidory pelati: 150 ml
cukinia: 1 szt.
czerwona papryka: 1 szt.
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
czosnek: 1,5 ząbka
cebula: 1 szt.
koperek: 40 g
oliwa z oliwek: 80 ml

Czas przygotowania:30- 40 minut

*Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (termoobieg).
*Przygotuj folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.

z chomika FigoFago65

  • 210,9 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami:
5 podudzi kurczaka
½ ostrej papryczki chilli, pokrojonej w małe kawałeczki, razem z nasionkami
3 g rozmarynu suszonego
60 g ziaren sezamu
60 g miodu naturalnego
1 cytryna, sparzona, wyszorowana
500 g szpinaku świeżego, umytego
400 g śmietany 30 % UHT
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 szczypty gałki muszkatołowej
500 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w grube kawałki
50 g masła
3 g słodkiej papryki w proszku
3 g majeranku suszonego
50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
75-80 ml oleju rzepakowego
Sól
Biały pieprz
20 ml oliwy z oliwek

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut

z chomika FigoFago65

  • 286,6 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Pieczony łosoś z sałatką chlebową:
4 świeże filety z łososia (800 g), oczyszczone, bez skóry
30 g świeżej kolendry
5 g ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
4 jaja bio, tylko żółtka
400 ml piwa pszenicznego
2 ząbki czosnku
600 g chleba białego polskiego, bez skórek, sam miąższ, porwany na mniejsze kawałki
½ świeżej ostrej papryczki
1 limonka
ok. 120 ml oliwy z oliwek
200 g pomidorków koktajlowych, dojrzałych, umytych i pokrojonych na połówki
150 g sera koziego dojrzałego, startego na tarce o grubych oczkach
50 g pistacji, obranych, zmiażdżonych
20 ml sosu sojowego japońskiego
Ok. 40 g miodu

Czas przygotowania: 45 minut

* Przygotuj moździerz, naczynie żaroodporne, patelnię grillową, papierowy ręcznik, blachę i papier do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 285,6 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekPstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera:
100 g pora, pokrojonego w cienkie paseczki w poprzek
800 g pstrąga łososiowego w płatach
250 g masła
150 ml białego, wytrawnego wina
10 g ziela angielskiego
15 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie paski
1 cytryna
400 g korzenia selera, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 limonka
100 ml oliwy
sól
biały mielony pieprz
1 ziemniak, obrany i pokrojony na mniejsze części
1 pęczek świeżej bazylii

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut

* Przygotuj blender, blachę i papier do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 92,1 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekSchab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana:
ok. 1 kg schabu w plastrach
300 g zielonych oliwek, pokrojonych na pół w poprzek
5 ząbków czosnku
2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
2 bakłażany, pokrojone wzdłuż w plastry (do 1 cm szerokości)
400 g sera typu feta
200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
20 g świeżej mięty
2 cebule dymki
70-100 ml oliwy
150 g płatków kukurydzianych
2 jaja
50 g mąki
1 cytryna (sok)
biały pieprz
sól

* Przygotuj patelnię grillową, folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Czas przygotowania: 40 minut

z chomika FigoFago65

  • 185,8 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekSpaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem:
300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego
800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem
200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego
7-8 ząbków czosnku
1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
2 marchewki, pokrojone w mniejsze części
1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części
80-90 ml oliwy z oliwek
8 g suszonego oregano
100 g grana padano
10 g świeżej bazylii
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
sól
biały pieprz
niewielka ilość gałki muszkatołowej

Czas przygotowania: 45 minut

z chomika FigoFago65

  • 279,8 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekSzaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli:
1 kg karkówki w plastrach
100 g orzechów ziemnych
2-3 ząbki czosnku
50 g świeżej kolendry
1 mała papryczka chilli, pokrojona w plasterki razem z gniazdami nasiennymi
150 ml oleju rzepakowego
6 miękkich gruszek
30 g miodu naturalnego
4 suszone goździki
1½-2 limonki
200 g rukoli
100 g sera koziego
200 g pomidorów suszonych (po odcieku)
200 g pomidorków koktajlowych

Czas przygotowania: 20-30 minut
Czas grillowania szaszłyków: mniej więcej 10 minut
Przygotuj folię plastikową, tłuczek do mięsa, patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie).

z chomika FigoFago65

  • 282,5 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekZupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
1 kg gulaszu wołowego lub wieprzowego
10 g kminku, roztartego w moździerzu
3 średnie cebule, pokrojone w kostkę 1 x 1 cm
300 g ziemniaków
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
50 g mąki pszennej typu 650
20 g masła
3 czerwone papryki
5 g ostrej papryczki w proszku
20 g świeżego imbiru
3 liście laurowe
1 cytryna, sparzona i zahartowana
5 g słodkiej papryczki w proszku
olej słonecznikowy
sól
biały pieprz

z chomika FigoFago65

  • 125,5 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekStrudel jabłkowo-marchewkowy:
mąka pszenna typu 650 (230 g do ciasta, 20 g do podsypania ciasta): 250 ml
masło (30-40 g do ciasta, 30 g do nadzienia): 70 g
ocet: 7 ml
mleko 3,2% (150 ml do ciasta, 220 ml do sosu limonkowego): 370 ml
sól: szczypta
cukier puder: do dekoracji
jabłka, odmiana jonagold, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na plastry: 0,7 kg
marchew, obrana i starta na tarce o grubych oczkach: 0,3 kg
rodzynki: 60 g
kasza manna: 60 g
cukier (70 g do nadzienia, 40 g do sosu limonkowego): 110 g
limonka: 2 szt.
żółtka (jajka „M”): 4 szt.
rozpuszczone masło: 40 g

Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania ciasta w lodówce: 20 minut
Czas pieczenia: 35-45 minut

*Rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg).
*Przygotuj dużą ścierkę lub obrus, wałek do ciasta, folię spożywczą, blachę i pergamin do pieczenia.

z chomika borowiak65

  • 112,7 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekSpagetti z soczystymi pulpecikami:
mięso mielone z łopatki: 500 g
świeża bazylia, posiekana: 2 łyżki
suszone pomidory, pokrojone w drobną kosteczkę: 110 g
musztarda Dijon: 1 płaska łyżeczka
jajo: 1 szt.
oliwa z oliwek (30 ml do pulpetów, 50 ml do sosu): 80 ml
biały pieprz: do smaku
sól: do smaku
świeże pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę: 4 szt.
cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę: 1 szt.
czosnek, bardzo drobno posiekany: 3 ząbki
świeża bazylia, drobno pokrojona: 20 g
makaron spaghetti: 300 g
ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 60 g
masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 70 g

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

z chomika borowiak65

  • 100,8 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekŚledź marynowany w pieczonych burakach:
filety śledziowe: 2 opakowania
czerwone buraki: 600 g
ocet spirytusowy: 50 ml
cebula, pokrojona w kostkę 1x1 cm: 1 szt.
ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę 1x1 cm: 400 g
jajka "M": 2 szt.
czerwone jabłko: 1 szt.
olej rzepakowy: 175 ml
natka pietruszki: 1 pęczek
cytryna: 1,5 szt.
musztarda Dijon: 1 mała łyżeczka
sól: do smaku
pieprz: do smaku
czosnek: 3 ząbki

Dla 4 osób
Czas pieczenia buraków: 1,5 godziny
Czas przygotowania: 30 minut

* Przygotuj garnek do gotowania na parze i moździerz.
* Przed przystąpieniem do gotowania zawijamy wyczyszczone, nieobrane buraki w folię aluminiową i pieczemy do miękkości nawet przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg).
* Ugotuj wcześniej 1 jajo na twardo.
* Potrawę warto przygotować dzień przed planowanym podaniem.

z chomika borowiak65

  • 110,0 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków:
schab: 6 plastrów
jaja "L": 2 szt.
mąka pszenna typu 450: 40 g
płatki owsiane: 100 g
bułka tarta: 100 g
sól: szczypta
pieprz biały mielony: szczypta
masło (82% tłuszczu): 50 g
olej rzepakowy: 100 ml
natka pietruszki, posiekana: 1 pęczek
ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę: 600 g
ogórki kiszone, pokrojone w cienkie paseczki: 100 g
cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
kapary: 60 g
musztarda Dijon: 30 g
cytryna: 1 szt.
miód: 2 łyżeczki
mielona ostra papryka: szczypta
boczek parzony: 7 plastrów

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

*Przygotuj: naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, garnek do gotowania na parze, ręcznik papierowy, papier i blachę do pieczenia, folię spożywczą.
*Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

z chomika borowiak65

  • 154,4 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekPrzekąski sylwestrowe Okrasy:
Ciasto francuskie do przekąsek:

1 jajo
1 łyżka mleka
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól
szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku
niewielka ilość sezamu (ok. 10 g)

Dip z ciecierzycy

240 g ciecierzycy
60 g suszonych pomidorów w całości
3 ząbki czosnku
sok z ½ limonki
10 g ziaren sezamu
ok. 130 ml oliwy z oliwek
sól
mielony biały pieprz
½ ostrej czerwonej papryki

Fasola z makrelą

150 g wyfiletowanej wędzonej makreli
250 g czerwonej fasoli
ok. ¼ ostrej papryki
2 ząbki czosnku
30 g kaparów
ok. 1 łyżeczki startego świeżego chrzanu
sok z ½ limonki
odrobina białego pieprzu
80 ml oliwy z oliwek

Serek twarogowy mielony z tortillą

ok. 30 g kaparów
1 ząbek czosnku
30 g koperku
1 mała łyżeczka startego świeżego chrzanu
125 g serka twarogowego
mielony biały pieprz
125 g łososia wędzonego
3 płaty pszennej tortilli

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka

250 g świeżego łososia
1 jabłko
15 g kopru
sok z ok. ½ limonki
ok. ½ ostrej papryki (bez gniazd)
biały pieprz
sól
świeży ogórek
ok. 50 ml oliwy z oliwek

Ciasto francuskie do przekąsek:
* Przygotuj 2 blachy do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą) i pergamin do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg).

z chomika borowiak65

  • 101,5 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekPierś w panierce serowej z sosem pesto:
piersi kurczaka : 800 g
rukola: 125 g
pistacje bez łupinek: 50 g
ser Kolumb: 50 g
oliwa z oliwek: 100 ml
czosnek: 3 ząbki
jajka: 3 szt.
mąka: 50 g
płatki owsiane: 50 g
makaron spaghetti: 250 g
masło: 100 g
cytryna: 70 g
natka pietruszki, posiekana: 30 g
papryczka chilli: 1 szt.
sól: do smaku
pieprz: do smaku

Czas przygotowania: 40 minut

* Przygotuj ręcznik papierowy, blachę i papier do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg).

z chomika borowiak65

  • 10,5 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekSoczysty łosoś z sosem z rukoli:
filet z łososia: 750 g
limonka: 2 szt.
rukola: 0,5 opakowania
miód (30 g do sosu + 2 łyżeczki do smażenia + 1 łyżeczka do kaszy): 50 g
musztarda Dijon: 30 g
oliwa z oliwek + 30 ml do kaszy gryczanej: 100 ml
kasza gryczana, ugotowana: 200 g
gruszka obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kosteczkę 1cm x 1 cm: 1 szt.
ser twarogowy niemielony tłusty, pokruszony: 125 g
ogórek zielony obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w drobną kosteczkę: 1 szt.
czosnek, drobno posiekany: 2 ząbki
biały pieprz: do smaku
pieprz: do smaku
woda: odrobina

z chomika borowiak65

  • 92,2 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem:
ugotowana kasza gryczana (kasza powinna być rozgotowana): 200 g
serek mascarpone: 250 g
limonka: 1 szt.
korzeń imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach: 20 g
gorzka czekolada, pokruszona na mniejsze kawałki: 100 g
jajka: 4 szt.
cukier (15 g do obsypania foremek): 115 g
mąka pszenna: 30 g
mąka ziemniaczana: 5 g
proszek do pieczenia: szczypta
masło do wysmarowania foremek: 40 g

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: około 30-35 minut

* Przygotuj małe foremki np. kokilki, dokładnie wysmaruj je masłem i obsyp cukrem. Usuń nadmiar cukru.
* Przygotuj mikser i blachę do pieczenia.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Foremki wysmarowane masłem i obsypane cukrem wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

z chomika borowiak65

  • 120,2 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekRacuchy z kaszy gryczanej z gulaszem:
mięso gulaszowe wieprzowe: 1 kg
biały pieprz: szczypta
sól: szczypta
mąka pszenna typu 650: 90 g
olej rzepakowy: 50 ml
czosnek, pokrojony w cienkie plastry: 2 ząbki
cebule, pokrojone w grubą kostkę (1 cm x 1 cm): 2 szt.
marchew, pokrojona w grube plastry: 400 g
suszony majeranek: szczypta
liść laurowy: 4 szt.
goździki: 5 szt.
cynamon w proszku: szczypta
miód: 2 łyżki
piwo: 250 ml
pomarańcze: 1 szt.
woda: 0,5 l
kasza gryczana, ugotowana: 350 g
duży ziemniak, obrany i starty na grubych oczkach: 1 szt.
jajka "M": 2 szt.
czosnek, rozgnieciony: 1 ząbek
mały por, pokrojony w drobną kosteczkę: 1 szt.
olej rzepakowy do smażenia : odrobina

Dla 4 osób
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut – 1 godzina 40 minut

*Przygotuj blachę i papier do pieczenia.
*Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

z chomika borowiak65

  • 90,5 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazek Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią:
schab: 6 plastrów
czosnek: 2 ząbki
tymianek: 1 garść
mozzarella: 125 g
pomidory, sparzone, zahartowane i obrane ze skórek, pokrojone w plastry : 850 g
cukinia: 240 g
olej rzepakowy: 80 ml
suszone pomidory: 120 g
kasza jęczmienna: 200 g
cytryna: 1 szt.
sól: 1 szczypta
pieprz: 1 szczypta

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

* Przygotuj patelnię grillową.
* Przygotuj folię spożywczą

Marynata do schabu: mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek – ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

z chomika borowiak65

  • 101,3 MB
  • 25 lis 14 0:18
obrazekŁatwa saltimbocca z kurczaka:
pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
szynka Szwarcwaldzka: 6 plastrów
ser gouda: 4 plastry
świeża szałwia: 16 listków
czosnek: 3 ząbki
olej rzepakowy: 40 ml
oliwa z oliwek: 3 łyżki
kasza jęczmienna: 300 g
wino stołowe/wytrawne: 100 ml
woda do podlania kaszy oraz do sosu: odrobina
suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę: 130 g
cebula: 0,5 szt.
czerwona papryka: 0,25 szt.
śmietana 18%: 200 g
kapary: 70 g

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

* Przygotuj wykałaczki
* Przygotuj papier do pieczenia
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)
* Propozycja podania: z kaszą jęczmi

z chomika borowiak65

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    72
  • pliki muzyczne
    0

72 plików
13,86 GB




Witcherxxx

Witcherxxx napisano 11.10.2016 10:03

zgłoś do usunięcia
FILMY-2016-2017

FILMY-2016-2017 napisano 14.10.2016 22:35

zgłoś do usunięcia

Atydonek_07 napisano 30.10.2016 16:23

zgłoś do usunięcia
P.Kuba-47

P.Kuba-47 napisano 1.08.2017 13:15

zgłoś do usunięcia
przemosta

przemosta napisano 22.12.2017 14:27

zgłoś do usunięcia
FREE TRANSFER NA AUDIOBOOKI I EBOOKI, ZAPRASZAM obrazek
lucasss85

lucasss85 napisano 19.01.2018 15:07

zgłoś do usunięcia
NOWOSCI-FILMOWE-2020

NOWOSCI-FILMOWE-2020 napisano 16.07.2020 15:46

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam
obrazek
yehicih814

yehicih814 napisano 26.03.2022 19:28

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wijedos859

wijedos859 napisano 11.12.2022 18:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności