Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
KKsKolejorz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Lechita

widziany: 7.06.2023 09:37

  • pliki muzyczne
    1242
  • pliki wideo
    11678
  • obrazy
    5595
  • dokumenty
    89

19103 plików
8262,58 GB

Ukryj opis Rozwiń
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 281,6 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek

Przekąski sylwestrowe Pascala Brodnickiego:


Składniki:

Pasta:
3 bakłażany, umyte
niewielka ilość oliwy z oliwek 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
3 ząbki czosnku, posiekane
szczypty ostrej lub słodkiej papryki w proszku
1 granat, umyty
2 płaty tortilli
1 pęczek świeżej mięty, umytej i posiekanej 1 pęczek świeżej kolendry, umytej i posiekanej pieprz
sól

Cygaretki:
12-15 plasterków łososia wędzonego
2 opakowania serka Fromello chrzanowego
1/2 pęczka koperku, umytego i posiekanego
5 łyżek posiekanego i umytego szczypiorku
1 limonka, sparzona i wyszorowana
4 suszone pomidory, drobno posiekane
30 g pistacji, rozkruszonych w moździerzu
2 garści rukoli, umytej
niewielka ilość octu balsamicznego
niewielka ilość oliwy z oliwek
sól
pieprz

Ruloniki:
1/2 kg purée ziemniaczanego (ugotowane ziemniaki z dodatkiem 2 łyżek mleka) 100 g szpinaku, umytego
3 jaja, umyte
1 opakowanie kabanosów chili, bardzo drobno posiekanych
100 g sera ementaler, startego na tarce o grubych oczkach
4 suszone pomidory, bardzo drobno pokrojone
100 g bułki tartej
2-3 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii, umytej
20 g masła
sól
pieprz
olej słonecznikowy

z chomika FigoFago65

  • 240,3 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami:


Składniki:

Piersi kaczki:
4 piersi kaczki, umyte i osuszone
pieprz
sól
3-4 łyżki tymianku, umytego i posiekanego

Farsz:
16 suszonych moreli, posiekanych
16 suszonych śliwek, posiekanych
8 fig suszonych, posiekanych

Pęczak:
200 g pęczaku
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
60 g masła
sól
pieprz
niewielka ilość oliwy z oliwek
2-3 marchewki, pokrojone w talarki
1 biała rzepa, pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka miodu kremowego
niewielka ilość tymianku, umytego

Sos:
80 g cukru
sok z 2 pomarańczy, umytych (250 ml soku)
3 łyżki octu winnego białego
80 g masła
1 szczypta cynamonu

z chomika FigoFago65

  • 279,3 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek

Karp winiarza i francuska zapiekanka:


Składniki:

Karp winiarza:
4 filety z karpia, pozbawione ości
100 g masła
250 g cebuli
1 łyżka mąki
500 ml czerwonego wytrawnego wina
4-5 gałązek tymianku
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
1 szczypta pieprzu cayenne
1 goździk
2 małe marchewki, obrane
2 łyżeczki natki pietruszki, umytej
50 g rodzynek
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

Zapiekanka francuska:
500 g ziemniaków, podgotowanych w mundurkach
500 g białych części porów, podgotowanych umytych
200 g gęstej śmietany 18%
100 g sera ementaler
1 łyżeczka curry
100 ml bulionu warzywnego
2 żółtka
odrobina masła (do wysmarowania naczynia)
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

Przygotuj:
-Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut.
-Nieobrane ziemniaki podgotowujemy około 10 minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy białe części porów przez mniej więcej 10 minut.
-Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
-Przygotuj folię aluminiową i 2 naczynia żaroodporne.

z chomika FigoFago65

  • 218,6 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodow:


Składniki:

Sałatka:
800 g ziemniaków, obranych
2 czerwone jabłka, umyte, pokrojone w drobną kostkę, ze skórką, bez gniazd nasiennych
1 biała rzepa, umyta, obrana, pokrojona w talarki, następnie na ćwiartki
500 g matiasów, moczonych całą noc w mleku
niewielka ilość mleka do namoczenia śledzi
1/2 opakowania rukoli, umytej
3 małe cykorie, umyte
30 g orzechów włoskich
1 pęczek rzodkiewek, umytych, pokrojonych w talarki
1 papryka zielona, umyta, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę

Sos jogurtowo-miodowy:
1 pęczek koperku, umytego
1 jogurt naturalny BIO
1 żółtko jaja BIO, umytego
1 łyżeczka musztardy Dijon
niewielka ilość oleju słonecznikowego
1 łyżka chrzanu sarmackiego
1 łyżeczka miodu kremowego
sól, pieprz

z chomika FigoFago65

  • 232,2 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku:


Składniki:
2 duże polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone

Marynata:
4 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki kminku
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól morska

Zapiekanka:
1 bakłażan, umyty i pokrojony w cienkie talarki (grubości około 0,5 cm)
2 duże pomidory posiekane, bez pestek, bez skóry, umyte
2-3 gałązki tymianku
1 cebula pokrojona w piórka
1 liść laurowy
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 szczypty ostrej papryki w proszku
1 kulka mozzarelli, pokrojona w cienkie talarki
30 g grana padano
sól, pieprz

Przygotuj:
-naczynie żaroodporne
-patelnię grillową
-pędzelek
-folię spożywczą
-rozgrzej piekarnik do 180oC (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 275,1 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Grillowany łosoś w sosie śmietanowo–szafranowym:


Składniki:

Sos:
200 ml białego wina wytrawnego
2 szalotki pokrojone w piórka
1 liść laurowy
200 g śmietany 30%
1 opakowanie szafranu
1 mała szczypta papryki czerwonej ostrej
pieprz
sól

Cukinia:
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
5 małych cukinii, umytych i pokrojonych w talarki
30 ml octu balsamicznego
600 g rodzynek
15 g masła z solą morską Deluxe
2 cebule, pokrojone w piórka
2 ząbki czosnku, posiekane
2 duże szczypty cukru
pieprz
50 g pistacji, pokruszonych
3 gałązki mięty, umyte
3 pomidory koktajlowe, umyte
2 gałązki pietruszki, umytej i posiekanej

Przygotuj:
-Naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
-Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 253,5 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Pieczeń a'la Orloff:


ok. 1 kg schabu wieprzowego
5-6 plastrów sera ementaler (każdy o grubości 0,5 cm)
5-6 plastrów boczku w plastrach
1 opakowanie sałaty
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 pęczek pietruszki

Sos soubise:
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 kg pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
2 cebule, drobno posiekane
2 szczypty gałki muszkatołowej
50 g sera ementaler
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g przesianej mąki
500 ml mleka
sól
pieprz

Sos winegret:
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotuj:
-Naczynie żaroodporne i wykałaczki do szaszłyków oraz słoik.
-Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem) lub 220°C (bez termoobiegu).

z chomika FigoFago65

  • 258,7 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki:

Nogi gęsi:
4 nogi z gesi, umyte i osuszone
20 g masła 2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 opakowania śmietany 30%
2 łyżki świeżej pietruszki, umytej i posiekanej
1 cebula, drobno posiekana
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
3 łyżeczki musztardy z gorczycą

Sałatka z bobu i marchwi:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, posiekany
4 szalotki, pokrojone w piórka
5 marchwi, umytych, obranych i pokrojonych drobno w plasterki
10-20 g masła
800 g mrożonego bobu
sól
pieprz
niewielka ilośc umytej świeżej bazylii lub mięty

z chomika FigoFago65

  • 206,5 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Glazurowana szynka z ziemniakami:

Ziemniaki:
15 małych ziemniaków, umytych, nieobranych
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżeczki soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Glazura:
3-4 łyżki miodu
skórka otarta z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
skórka otarta z 1 pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej
1/2 szklanki soku ze świeżych pomarańczy
3 czubate łyżki musztardy Dijon
kilka goździków

Szynka:
1 szynka wieprzowa w całości (około 1 kg), umyta i osuszona
1 marchew, umyta, obrana i pokrojona w słupki
1 seler naciowy, umyty, obrany i pokrojony na mniejsze części
3 gałązki świeżego tymianku
1 cebula
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
kilka goździków, rozkruszonych w moździerzu
szczypta pieprzu cayenne
niewielka ilość świeżej mię

Przygotuj:
-Blachę do pieczenia i pędzelek
-Rozgrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem)

z chomika FigoFago65

  • 213,4 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Tradycyjne cannelloni według Pascala:

mniej więcej 20 rurek makaronu cannelloni
100 g sera grana padano, startego

Mięso:
800 g mięsa mielonego, wołowego
1 jajo, umyte
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku, posiekane
20 g masła
1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane

Sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, posiekany
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
1 gałązka selera naciowego, umyta i pokrojona wraz z liśćmi
garść świeżej bazylii, umytej i drobno pokrojonej
2 puszki (800 g) pomidorów z czosnkiem i cebulą
2 szczypty cukru
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Sos beszamel:
70 g masła
1 l mleka
70 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

Przygotuj:
-blender i naczynie żaroodporne.
-rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem).

z chomika FigoFago65

  • 212,9 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana:

2 cebule pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
90 g masła
2 duże pomidory, umyte, pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
1 łyżka mąki
sól
pieprz
1 żółtko
1/4 opakowania sera ementaler
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
250 ml mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
2-3 szczypty ziół prowansalskich

Przygotuj:
-Naczynie żaroodporne
-Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla

z chomika FigoFago65

  • 278,4 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem:

Piersi kaczki:
4 piersi kaczki, po opaleniu piór ze skórki
3-4 szczypty ziół prowansalskich
niewielka ilość oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane

Zapiekanka:
niewielka ilość masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
4 cebule, pokrojone w piórka
4 ziemniaki, obrane, pokrojone w talarki o grubości 0,5 cm
1-2 cukinie, umyte i pokrojone w talarki
3 papryki, umyte (zielona, czerwona i żółta) bez gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze części
3 pomidory, umyte i pokrojone w plastry
1 opakowanie sera koziego Pilos
2 szczypty tymianku suszonego
Sól
Pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3-4 posiekane ząbki czosnku

Sos do zapiekanki;
250 ml octu balsamicznego
80 g miodu

Sos czekoladowy:
250 ml wina wytrawnego
1 liść laurowy
2 szczypty suszonego oregano
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, rozbitego
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
1/2 ostrej świeżej papryczki
1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
40 g masła
4 kostki kuwertury
Sól
cienki szczypiorek, umyty

Przygotuj:
-2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą i sitko
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół)

z chomika FigoFago65

  • 279,7 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Flamiche z porami i serem:

Ciasto kruche:
300 g mąki (+ niewielka ilość do podsypania blatu)
szczypta soli
4 łyżki wody
150 g masła (+ niewielka ilość do wysmarowania formy)

Farsz:
2 sery fromage de vosages
3 pory, umyte, pokrojone na mniejsze części
1 łyżka masła
300 ml gęstej śmietany 18%
sól
pieprz
2 jaja, umyte
szczypta gałki muszkatołowej
3 garści posiekanej natki pietruszki, umytej

Sałatka:
1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
1/2 salami, bez skórki
100 g roszponki, umytej
100 g orzechów laskowych
1 obrane awokado, umyte, pokrojone na mniejsze części
niewielka ilość octu balsamicznego
niewielka ilość oliwy z oliwek
odrobina soli Deluxe

Przygotuj:
-formę do tarty z wyjmowanym dnem
-papier do pieczenia
-surową fasolę, groch lub ciecierzycę do obciążenia ciasta
-rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 143,9 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Piersi z kurczaka duszone z kapustą i jabłkami:

4 piersi kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
4 średnie jabłka
1 kapusta
1 duża lub 2 średnie marchewki
1 cebula
80 ml soku jabłkowego
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki kminku
4 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
sól
pieprz

z chomika FigoFago65

  • 277,0 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem:

4 filety z łososia, umyte i pozbawione skóry
5 cm świeżego imbiru, obranego i posiekanego
2 pomarańcze, sparzone i wyszorowane
60 g miodu
1,5-2 łyżki musztardy Dijon
4-5 ząbków czosnku
2 bakłażany, umyte, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm
3 duże pomidory, umyte, bez skórek, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
niewielka ilość mąki pszennej
olej rzepakowy
2-3 garści świeżej kolendry, umytej

Przygotuj:
-ręcznik papierowy
-naczynie żaroodporne
-papier i blachę do pieczenia
-patelnię grillową
-rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 272,5 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, dla twardzieli:

2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone, przekrojone na pół
2 łyżki oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki miodu
2-3 czubate łyżki kminku
sól
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego, rozgniecionego w moździerzu
2 kolby świeżej kukurydzy, obranej
20-30 g masła
3 łyżki papryczek jalapeno, pokrojonych na mniejsze części
garść świeżej kolendry, umytej i posiekanej

Przygotuj:
-moździerz
-blachę do pieczenia
-patelnię grillową
-pędzelek
-folię aluminiową
-patyczki do szaszłyków
-rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół)

* Bardzo ostre danie

z chomika FigoFago65

  • 282,6 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Kanapki według Karola Okrasy:

Pasta twarogowa (baza)
2 opakowania sera koziego twarogowego
sól
biały mielony pieprz
1 posiekany ząbek czosnku

Pesto:
duża garść rukoli, umytej
niewielka garść ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
mniej więcej 20 ml oleju rzepakowego

Kanapka słoneczna:
1 ciabatta
100 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kosteczkę
niewielka garść ziaren słonecznika
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
kilka plasterków Kindziuka z pieprzem PIKOK
kilka listków rukoli, umytej
1 pomidor, dobrze umyty, pokrojony w większe kawałki

Kanapka selerowa:
1 bułka fitness
1 seler korzeniowy, obrany i pokrojony w cienkie paseczki
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
niewielka garść ziaren słonecznika
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
biały mielony pieprz
kilka plasterków Polędwicy łososiowej PIKOK
kilka liści sałaty lollo-rosso (czerwona część), umytych

Kanapka grillowa:
1 bagietka
1 świeża czerwona papryka, umyta
niewielka ilość oliwy z oliwek do polania papryki
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
garść rukoli, umytej
1 cukinia, umyta i pokrojona w plastry pod niewielkim skosem
sól
biały mielony pieprz
niewielka ilość oliwy z suszonych pomidorów
niewielka ilość oleju rzepakowego
1 zielony ogórek, umyty
2-3 plastry Szynki babuni PIKOK
kilka liści sałaty lollo-rosso, umytych

z chomika FigoFago65

  • 281,2 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Kanapki według Pascala Brodnickiego:

Kanapka drwala:
1 chleb drwalski
2 czubate łyżeczki musztardy diżońskiej
sok z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
10 dużych liści bazylii lub 15 małych, umytych i osuszonych
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
4-5 łyżkek oliwy z oliwek
3 plasterki Szynki z pieprzem PIKOK
garść rukoli, umytej
3 pomidory suszone, pokrojone w paseczki
1 pomidor, dobrze umyty, pokrojony w talarki
3 plasterki sera morskiego

Kanapka rybaka:
20 g masła
2 posiekane pory, umyte
30 g pistacji
100 g śmietany 30%
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
1 łyżka chrzanu
4 bułki dyniowe
serek Fromello szczypiorkowy Pilos
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
szczypiorek z 1 dymki, umyty
1 opakowanie łososia wędzonego

Kanapka z kurczakiem:
ugotowana pierś z kurczaka
2 gałązki selera wraz z liśćmi, umytego
100 g Sera typu bałkańskiego Pilos
4 łyżki majonezu
sok z 1 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
szczypiorek z 1 dymki, umyty
2 bagietki
2-3 garście szpinaku, umytego
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
niewielka ilość oliwy z oliwek


z chomika FigoFago65

  • 279,1 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Kurczak po marokańsku:

Kurczak:
1 kurczak w całości (1,5 kg), dokładnie umyty i osuszony
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
3 ząbki czosnku, posiekane bardzo drobno
1 cytryna, sparzona i wyszorowana (zest i sok)
2 szczypty imbiru w proszku
1-2 szczypty kurkumy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
niewielka ilość oleju rzepakowego

Kawior z bakłażanów:
2 umyte bakłażany
3 pomidory, zahartowane, pozbawione skórek i szypułek
niewielka ilość oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki świeżej, umytej i posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekanego bardzo drobno
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 czubata łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka kminku
1 czubata łyżeczka curry
1 szczypta imbiru w proszku
60 g oliwek zielonych pokrojonych w talarkiv
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Przygotuj:
-Folię spożywczą
-Blachę do pieczenia
-Moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku.
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

z chomika FigoFago65

  • 174,1 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Zapiekana zupa cebulowa:

16 średnich cebul, pokrojonych w piórka
45 g masła
15 g mąki pszennej
1 opakowanie włoszczyzny
2 liście laurowe
4 kromki białego chleba polskiego
100 g sera ementaler, startego na tarce o grubych oczkach
niewielka ilość oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

Przygotuj wcześniej bulion warzywny: do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy wodą, dodajemy 1 liść laurowy, zagotowujemy. Będziemy potrzebować 1,5 l bulionu warzywnego.
Przygotuj małe, dość głębokie naczynia żaroodporne i toster.
Rozgrzej piekarnik, wybierając opcję grill.


z chomika FigoFago65

  • 146,4 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą:

900 g umytego arbuza, miąższ wydrążony za pomocą łyżki do melona lub kroimy w kostkę
1 umyty melon miodowy, miąższ wydrążony za pomocą łyżki do melona melona lub kroimy w kostkę
2 kulki mozzarelli
1 opakowanie umytej rukoli
1 umyte awokado, miąższ wydrążony za pomocą łyżki do melona melona lub kroimy w kostkę
1 umyty ogórek zielony, bez gniazd nasiennych, pokrojony w półtalarki
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 pęczek umytych rzodkiewek, pokrojonych w słupki
50 ml octu balsamicznego
100 ml oliwy z oliwek
40 g posiekanych pistacji
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

Vinegret:
-50 ml octu balsamicznego i 100 ml oliwy z oliwek wlewamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Sałatka:
-Łączymy umytą rukolę, arbuza, awokado i melona, ogórek, czerwoną cebulę, rzodkiewki oraz mozzarellę porwaną na mniejsze kawałki. Całość zalewamy vinegretem, mieszamy. Na koniec sałatkę posypujemy posiekanymi pistacjami.

z chomika FigoFago65

  • 231,1 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką:

Cordon Bleu:
4 piersi kurczaka, umyte i osuszone
180 g sera manchego, pokrojonego w plastry o grubości 0,5 cm
16 plastrów salami chorizo
50 g masła
125 g płatków kukurydzianych
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Sos:
niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
200 g pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
120 ml śmietany 30%
2 posiekane ząbki czosnku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Sałatka:
2 bulwy kopru włoskiego, umyte i posiekane
1 pomarańcza (tylko wykrojone segmenty miąższu)
sok z 1/2 limonki, sparzonej i umytej
1 łyżeczka musztardy dijon
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 pęczka kolendry, umytej, posiekanej
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Przygotuj:
-Przygotuj folię spożywczą, tłuczek, pędzelek, mikser i naczynie żaroodporne.
-Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).

z chomika FigoFago65

  • 182,8 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym:

1 pęczek obranych zielonych szparagów
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
400 ml śmietany 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
500 g makaronu penne
10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
niewielka ilość masła
niewielka ilość oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

Czas przygotowania: 20 minut
* Przygotuj sznurek do związania szparagów.

z chomika FigoFago65

  • 221,7 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską:

1 kg mięsa mielonego z szynki
2 cebule, posiekane w drobną kostkę
½ pęczka posiekanej kolendry
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka kminku
szczypta pieprzu cayenne
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
1 jajko
120 g bułki tartej
odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni grillowej

Sos:
1 jogurt naturalny
1 cytryna
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Surówka:
¼ główki białej kapusty
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kminku
60 ml octu ryżowego
sok z ½ cytryny
1 łyżka miodu
2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki
50 g orzeszków ziemnych (75 g przed obraniem)
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut
* Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
* Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie (mniej więcej 15 minut).
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

z chomika FigoFago65

  • 212,9 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami:

• 1 duży kurczak (1,9 kg)
• 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
• posiekany szczypiorek z cebuli dymki
• kilka gałązek estragonu
• kilka gałązek tymianku
• 6 kromek chleba (bez skórki)
• 100 ml mleka
• 2 jajka
• 800 g ziemniaków
• 3 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 pęczek zielonych szparagów
• świeżo mielony pieprz
• świeżo mielona sól
• 125 ml białego wytrawnego wina

*Przygotuj sznurek do związania kurczaka i naczynie żaroodporne.
*Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
Czas przygotowania: 25-30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina i 30 minut

z chomika FigoFago65

  • 203,0 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek
Podudzia z kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy:

• 8 podudzi z kurczaka (odcinamy chrząstki i zeskrobujemy skórę wzdłuż kości)
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 duża cebula, starta na tarce o drobnych oczkach
• 2 pomarańcze (sok)
• 2 limonki (skórka i sok)
• 1 łyżeczka kminku, starta w moździerzu
• szczypta suszonego oregano
• świeżo mielony pieprz
• sól
• ½ pęczka świeżej kolendry, posiekanej
• 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco
• 4-5 łyżek oliwy z oliwek
• 3 papryki (żółta, czerwona, zielona), bez gniazd, pokrojone w ćwiartki
• 10 ładnych pieczarek, umytych
• 15 pomidorków koktajlowych
• 1 cukinia, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
• 3 szczypty ziół prowansalskich

Czas marynowania: minimum 20 minut, najlepiej 3 godziny
Czas przygotowania: 25 minut
Czas grillowania podudzi: ok. 5 minut z każdej strony
* Przygotuj moździerz, niewielkie naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.

z chomika FigoFago65

  • 276,8 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado:
300 g krewetek, ugotowanych, chłodzonych
1 grejpfrut
1 pomarańcza
1 awokado, obrane i pokrojone wzdłuż w plasterki
80 g orzechów nerkowca
1 pęczek dymki
kilka listków kolendry
½ opakowania rukoli
½ opakowania miksu sałat „Italiana”
½ cytryny
2 łyżki czerwonego octu winnego
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
2 łyżki miodu
100 ml oliwy z oliwek


z chomika FigoFago65

  • 202,8 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek Faszerowany makaron lumaconi:
FARSZ:
400 g makaronu lumaconi
500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
1 jajo
5 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
125 ml mleka
1 cebula, posiekana w kosteczkę
20 g masła
150 g sera ementaler, startego na grubych oczkach
1 łyżka oliwy z oliwek
słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paseczki

SOS POMIDOROWY:
1 kg pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka suszonego oregano
½ pęczka bazylii, posiekanego
1 łyżka cukru
20 g masła

Czas przygotowania: 20-25 minut
Czas pieczenia: 15 minut

* Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
* Przygotuj rękaw cukierniczy lub małą łyżeczkę do nakładania farszu.

z chomika FigoFago65

  • 244,9 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce:
• 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
• 1 cytryna, sparzona i wyszorowana
• 4 pstrągi, wyfiletowane, bez głów i ogonów
• 1 pęczek białych szparagów, obranych i pozbawionych końcówek
• niewielka ilość oliwy z oliwek
• 1½ łyżeczki octu winnego białego
• 3 żółtka
• 200 g masła
• 2 łyżki posiekanej mięty

Czas przygotowania: 20-30 minut
Czas pieczenia pstrągów: mniej więcej 12 minut

* Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
* Przygotuj 2 naczynia żaroodporne, sznurek do związania szparagów, pędzelek i długie wykałaczki.

z chomika FigoFago65

  • 79,9 MB
  • 25 lis 14 0:19
obrazek Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi:
• 4 banany
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej
• 1 szczypta cynamonu
• 3 pomarańcze (sok)
• 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
• 80 g masła
• ½ litra lodów waniliowych

Czas przygotowania: 10 minut
Czas grillowania: mniej więcej 10 minut (do momentu, aż banany zrobią się czarne i nabiorą miękkości)

SOS:
Sok z 3 pomarańczy, 80 g masła, przyprawę korzenną, cynamon, cukier trzcinowy zagotowujemy, często mieszamy, aż do uzyskania konsystencji sosu.

z chomika FigoFago65

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    69
  • pliki muzyczne
    0

69 plików
12,1 GB




Witcherxxx

Witcherxxx napisano 11.10.2016 10:03

zgłoś do usunięcia
FILMY-2016-2017

FILMY-2016-2017 napisano 14.10.2016 22:35

zgłoś do usunięcia

Atydonek_07 napisano 30.10.2016 16:23

zgłoś do usunięcia
P.Kuba-47

P.Kuba-47 napisano 1.08.2017 13:15

zgłoś do usunięcia
przemosta

przemosta napisano 22.12.2017 14:27

zgłoś do usunięcia
FREE TRANSFER NA AUDIOBOOKI I EBOOKI, ZAPRASZAM obrazek
lucasss85

lucasss85 napisano 19.01.2018 15:07

zgłoś do usunięcia
NOWOSCI-FILMOWE-2020

NOWOSCI-FILMOWE-2020 napisano 16.07.2020 15:46

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam
obrazek
yehicih814

yehicih814 napisano 26.03.2022 19:28

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wijedos859

wijedos859 napisano 11.12.2022 18:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności