-
1242 -
11678 -
5595 -
89
19103 plików
8262,58 GB
Foldery
Ostatnio pobierane pliki
- sortuj według:
- 117,5 MB
- 25 lis 14 0:21
Kuchnia belgijska nie jest znana zbyt wielu smakoszom. Naprawiamy ten błąd, przybliżając najbardziej charakterystyczne potrawy z tego regionu Europy.
W menu: waterzooi z łososia oraz mule w piwie
W menu: waterzooi z łososia oraz mule w piwie
z chomika borowiak65
- 106,3 MB
- 25 lis 14 0:21
Mięso pieczone, duszone lub smażone jest w naszej kuchni składnikiem zdecydowanie dominującym i to już od czasów staropolskich. Od zawsze lubimy wędliny. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez choćby plasterka aromatycznej i soczystej szynki, a sława polskich kiełbas dotarła do wielu krajów świata. I nie ma się czemu dziwić!
z chomika borowiak65
- 132,8 MB
- 25 lis 14 0:21
Gość: Hanna Szymanderska
W menu: pieczone przepiórki nadziewane pistacjami, wedzona piers bażanta z sufletem grzybowym.
W menu: pieczone przepiórki nadziewane pistacjami, wedzona piers bażanta z sufletem grzybowym.
z chomika borowiak65
- 123,2 MB
- 25 lis 14 0:21
Gość: Agata Kulesza
W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.
W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.
z chomika borowiak65
- 118,4 MB
- 25 lis 14 0:21
Pierwszy czas na kalmary w Polsce przypadł na przełom lat 70. i 80. XX wieku. Wtedy to w polskich restauracjach, obok nieśmiertelnej wątróbki pojawiły się flaki z kalmarów. Nawet w smaku nie były takie złe - tylko ten wygląd! W zasadzie nie wiadomo skąd się wzięły, najwyraźniej trafiły do nas w ramach bratniej współpracy "na odcinku połowów dalekomorskich". W naszym cyklu "raz w miesiącu ryba!" proponujemy dziś zmierzyć się z kalmarami, bo szybko okaże się, że naprawdę warto, a ich smak trudno zapomnieć. Zatem, czas na kalmary!
z chomika borowiak65
- 105,8 MB
- 25 lis 14 0:21
Tym razem Karol Okrasa rusza nad morze. Wspólnie ze znanym żeglarzem,
Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław,
który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk,
opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa
przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem
twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.
Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław,
który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk,
opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa
przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem
twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.
z chomika borowiak65
- 123,5 MB
- 25 lis 14 0:21
Gość: Tomasz Sikora
W menu: pierogi ze szparagami w sosie łososiowo-truflowym oraz łosoś ze szparagami w sosie grzybowym.
W menu: pierogi ze szparagami w sosie łososiowo-truflowym oraz łosoś ze szparagami w sosie grzybowym.
z chomika borowiak65
- 117,6 MB
- 25 lis 14 0:21
W poszukiwaniu ciekawych polskich smaków Karol Okrasa
rusza na południe, do Bukowiny Tatrzańskiej i Jurgowa. Odwiedzi
pracownię artysty, Bartłomieja Kolbusza, który ze złomu tworzy
niezwykłe rzeźby. Pracownia jest jednocześnie małą karczmą,
która serwuje dania kuchni podhalańskiej i spiskiej. Widzowie zobaczą
w programie, jak przyrządzić spiską zupę czosnkową i duszoną jagnięcinę.
rusza na południe, do Bukowiny Tatrzańskiej i Jurgowa. Odwiedzi
pracownię artysty, Bartłomieja Kolbusza, który ze złomu tworzy
niezwykłe rzeźby. Pracownia jest jednocześnie małą karczmą,
która serwuje dania kuchni podhalańskiej i spiskiej. Widzowie zobaczą
w programie, jak przyrządzić spiską zupę czosnkową i duszoną jagnięcinę.
z chomika borowiak65
- 118,3 MB
- 25 lis 14 0:21
Kuchnia marokańska jest pełna warzyw. Popularne są także mięsa: wołowina, baranina, drób i ryby. W menu: tagine z pangi i tagine z mielonej jagnięciny. Gościem jest Michał Kwiatkowski.
z chomika borowiak65
- 118,6 MB
- 25 lis 14 0:21
Nie każdy wie, że kuchnia meksykańska słynie również z grilla. W tym odcinku programu, Karol Okrasa zaprezentuje jak przyrządzić dwie grillowane potrawy rodem z Meksyku.
z chomika borowiak65
- 54,2 MB
- 25 lis 14 0:21
Gość: Ludwik Lewin
W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.
W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.
z chomika borowiak65
- 114,4 MB
- 25 lis 14 0:21
Wszyscy znamy ravioli, knedliki i tradycyjne polskie pierogi. Łączy je to, że są to potrawy gotowane, my zaś dzisiaj pokażemy, jak przyrządzić otwarte i zamknięte pierogi z ciasta francuskiego. Gościem Karola Okrasy jest dziś aktorka Joanna Trzepiecińska. W menu: pierogi "zamknięte" z soczewicą i wędzoną piersią gęsi oraz pieróg "otwarty" z pieczonymi warzywami i wędzonym serem.
z chomika borowiak65
- 116,7 MB
- 25 lis 14 0:21
Karol Okrasa wyrusza do Sierpca, gdzie w miejscowym skansenie działa oryginalna osiemnastowieczna karczma. W jej wnętrzu nakręcono wiele historycznych filmów fabularnych, takich jak „Ogniem i mieczem” czy „Pan Tadeusz”. Karol wraz ze swoim gościem, panią Zofią Stelmańską przygotują dwie potrawy zupę grzybową na soku z kapusty kiszonej podaną z kluseczkami ziemniaczanymi i coś w rodzaju bigosu - kapustę kiszoną uwarzoną z mięsem w kotle nad ogniem.
z chomika borowiak65
- 118,0 MB
- 25 lis 14 0:21
Kuchnię rosyjską powinniśmy znać doskonale z uwagi na niedalekie sąsiedztwo z Rosją. Czy jednak faktycznie ją znamy? Dziś w programie dwa rosyjskie przysmaki: bliny z tatarem ze śledzia, przyprawione suszonymi grzybami oraz królewskie danie - filet z jesiotra z kapustą, grzybami i kminkiem.
z chomika borowiak65
- 116,2 MB
- 25 lis 14 0:21
W dawnych wiekach, polscy kucharze, co dziś może wydaje się dziwne, uchodzili w Europie za mistrzów przyrządzania ryb. Markiza de Pompadour urządzając wykwintne przyjęcia podawała swoim gościom ryby po polsku czyli sandacza lub szczupaka z wody z gotowanymi jarzynami i siekanym jajkiem. Do dziś określenie "ryba po polsku" jest znane w wielu europejskich krajach. Karol Okrasa i Małgorzata Zajączkowska zaprezentują dwie propozycje: lin z sosem z botwinki i musem z pieczonych warzyw oraz sandacza po polsku z konfiturą cebulowo-śliwkową.
z chomika borowiak65
- 114,5 MB
- 25 lis 14 0:21
Jak zjeść smacznie, zdrowo i nie tracić godzin na przygotowanie posiłku? „Kuchnia z Okrasą” to przewodnik kulinarny dla ceniących wyrafinowane smaki. Nasze podniebienie mile zaskakuje mistrz kuchni – Karol Okrasa. Dzięki jego przepisom na dobrze znane nam potrawy i składniki spoglądamy w nowym świetle. Podpowiadamy, jak łączyć je w zaskakujących zestawieniach i zapewnić niepowtarzalny smak naszym posiłkom. Precz z nudą w kuchni!
z chomika borowiak65
- 117,6 MB
- 25 lis 14 0:21
Dziś w programie zaproponujemy ryby morskie - zapiekanka z dorsza z ziemniakami i danie z dorady. W przyrządzeniu potraw Karolowi Okrasie pomaga ceniony mistrz kuchni, Kurt Scheller.
z chomika borowiak65
- 118,4 MB
- 25 lis 14 0:21
Tym razem Karol Okrasa odwiedza gospodarstwo pasieczne
na Sądecczyźnie w Stróżach koło Grybowa. Gospodarz, Janusz Kasztelewicz,
oprowadza widzów po gospodarstwie, a także pokazuje Muzeum Pszczelarstwa,
które otworzył w swojej pasiece.
W menu dwa dania: truskawki w miodzie pitnym z suszonymi pomidorami
i ciastkiem gryczanym oraz polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie
z glazurowanymi owocami.
na Sądecczyźnie w Stróżach koło Grybowa. Gospodarz, Janusz Kasztelewicz,
oprowadza widzów po gospodarstwie, a także pokazuje Muzeum Pszczelarstwa,
które otworzył w swojej pasiece.
W menu dwa dania: truskawki w miodzie pitnym z suszonymi pomidorami
i ciastkiem gryczanym oraz polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie
z glazurowanymi owocami.
z chomika borowiak65
- 106,0 MB
- 25 lis 14 0:21
Program rozpoczyna wizyta na międzynarodowej konferencji poświęconej zachowaniu dziedzictwa kulinarnego, a organizowanej pod patronatem polskiego i francuskiego Ministerstwa Rolnictwa. Następnie Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kiermusy na Podlasiu, gdzie znajduje się ostoja żubra, i gdzie kultywuje się kulinarne tradycje. Razem z kuchmistrzem, panem Krzysztofem Sawickim, przygotują dwie staropolskie potrawy ze szlacheckiego stołu: kiełbasę palcówkę duszoną w jabłkach z cynamonem i karczek z sarny w sosie jałowcowym ze śliwkami i imbirem. Panowie spożyją te dania w pięknym saloniku szlacheckiego
dworku.
dworku.
z chomika borowiak65
- 114,8 MB
- 25 lis 14 0:21
W menu: zupa rybna z papryką i grzankami z awokado oraz rosół z pangą aromatyzowany wędzoną Gość: Marzena Słupkowskarybą.
z chomika borowiak65
- 117,5 MB
- 25 lis 14 0:21
W Polsce coraz bardziej popularne są kuchnie z całego świata. Tym razem coś z kuchni włoskiej, Karol Okrasa prezentuje nam, jak łatwo i szybko można przygotować włoskie pesto.
z chomika borowiak65
- 118,7 MB
- 25 lis 14 0:21
Soczewica to jedna z najdawniejszych znanych jarzyn. Jest bardzo zdrowa i pożywna. Im większe ma ziarenka, tym lepszy gatunek. Ta bliska kuzynka groszku i fasoli, występująca w trzech kolorach: brązowym, zielonym i czerwonym jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, ale nie tylko. W programie przygotujemy: omlet z zieloną soczewicą, ze świeżym szpinakiem i pomidorami oraz pulpety z czerwonej soczewicy z sosem grzybowym.
z chomika borowiak65
- 117,0 MB
- 25 lis 14 0:21
Właśnie trwa sezon na szparagi, co sprzyjać powinno poznawaniu walorów kulinarnych tego znanego warzywa. Karol Okrasa wraz z zaproszonym gościem zaprezentują jak przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy zarówno z białych, jak i zielonych odmian szparagów.
z chomika borowiak65
- 117,3 MB
- 25 lis 14 0:21
Potrawy wielkanocne powinny być smaczne, efektowne i oparte na tradycyjnych świątecznych składnikach. Karol Okrasa proponuje jaja faszerowane musem z szynki oraz roladki z pieczonego schabu z musem chrzanowym.
z chomika borowiak65
- 118,3 MB
- 25 lis 14 0:21
W programie dwie oryginalne szwedzkie potrawy. Jak łatwo się domyśleć, nie może zabraknąć wśród nich smakowicie przyrządzonych ryb. Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy Kubę Baranowskiego. W menu: łosoś marynowany w soli morskiej z rozmarynem oraz wołowina a`la Lindstroom czyli hamburgery po szwedzku.
z chomika borowiak65
- 116,7 MB
- 25 lis 14 0:21
Ser to jeden z najstarszych produktów gastronomicznych; mnogość jego odmian pozwala na wspaniałe eksperymenty w kuchni. Dziś w menu: kurczak w sosie z gorgonzoli oraz klasyczne szwajcarskie fondue z serów ementaler i gruyer, serwowane z pieczonymi warzywami.
z chomika borowiak65
- 118,0 MB
- 25 lis 14 0:21
Gościem programu jest Paweł Loroch. W menu dziś zaproponujemy tortillę z jagnięciną oraz makaron z combrem jagnięcym.
z chomika borowiak65
- 115,7 MB
- 25 lis 14 0:21
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji „nadzwyczajnej”, wymagającej od nas popisania się umiejętnościami kulinarnymi. Jeżeli naszych gości chcemy naprawdę czymś zaskoczyć, zaserwować im coś niezwykłego, a jednocześnie prostego i dającego się szybko wykonać w naszej kuchni, warto skorzystać z propozycji przedstawionych w tym odcinku. Jeżeli jeszcze przy tej okazji będziemy umieli opowiedzieć coś niebanalnego o naszej kulinarnej propozycji, sukces towarzyski gwarantowany.
Dziś w telewizyjnej kuchni Karol Okrasa proponuje więc:
1. benedyktyńskie jajka w sosie holenderskim
2. bread&butter, czyli zapiekanka z kruszonych croissantów.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej…
Dziś w telewizyjnej kuchni Karol Okrasa proponuje więc:
1. benedyktyńskie jajka w sosie holenderskim
2. bread&butter, czyli zapiekanka z kruszonych croissantów.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej…
z chomika borowiak65
-
0 -
0 -
66 -
0
66 plików
7,48 GB
Chomikowe rozmowy
Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.
Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (474)