Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Kebek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Lidia

widziany: 1.02.2024 19:29

  • pliki muzyczne
    17022
  • pliki wideo
    8037
  • obrazy
    178370
  • dokumenty
    67797

294786 plików
3719,2 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Kebek
+ Polska warto zobaczyć
 
AGD - kody błędów pralek automatycznych
Akupunktura
 
Akupunktura
Akupunktura(1)
Aurikuloterapi a
Akwarium
 
Alkohole
 
Andrzejkowe wróżby
autonaprawa,motor y itp (3333)
Bajki
 
Bajki buddyjskie [czytaja K. Jasienski, M.Braunek, M.Ostaszewska]
Bajki rosyjski
Legendy polskie (Czyta W. Zborowski) - Wanda Chotomska
Biorytmy
Chomik udoskonalenia(111 1)
CUD UWAŻNOŚCI
Dom bez chemii
 
Dom bez chemii
Dom bez chemii(1)
Eko-kosmetyki
Dziecko(1111)
Ezoteryka(2222)
Filatelistyka
 
jpg znaczki
 
Katalog znaczków
Polska
Film(1111)
Fotografia
 
GENEALOGIA (1111)
Genealogia i heraldyka
Gry logiczne(1111)
Grzybobranie
 
Historia(1111)
Horoskop
 
Imiona
 
znaczenie imion
Imiona i nazwiska
Irydologia
Jak samodzielnie założyć sklep internetowy
Języki obce(1111)
Karaoke(1111)
Komputer, internet itd(2222)
Kresy
Książki, wiedza (1111)
kurs szybkiego czytania
Kursy(2222)
Legendy
MALARSTWO
 
MEDYCYNA NATURALNA♦♦♦
 
Minerały
 
Muzyka(3333)
Muzyka, a zdrowie
nie daj się nabrać!
Niepełnosprawni
Numizmatyka(3333)
obrazki
 
Ogród
 
Ozdobne czcionki
 
Pies(2222)
PORADY BABUNI
 
Prywatne
Przemoc
Przepisy
 
Przyroda
 
Pszczelarstwo
 
pszczelarstwo
pszczelarstwo( 1)
Religie(1111)
Remont domu (1111)
Rośliny doniczkowe
 
Rower-regulacja,n aprawa
 
Rower
SERWIS
Wszystko o Rowerze
Rysunek
savoir vivre
Sennik
 
S E N N I K I
Śpiewniki
Stolarstwo
 
survival - sztuka przetrwania
 
Apteczka, urazy, zapobieganie
kusza - jak zrobić
Węzły żeglarskie
Tak nas oszukują
Telefon
 
Dzwonki na komórki
Dzwonki z imionami
Gify
Thermomix
 
Wesele
 
Wiersze, cytaty, złote myśli,życzenia itp
 
zachomikowane
Zdrowie i medycyna(2222)
Zioła,ziołoleczni ctwo
 
Zrób to sam (1111)
ŻYWIENIE
►Trucizny w pokarmach
101 Rzeczy lepszych od diety Mimi Spencer 520 MB
Chemia Żywności
 
FILMY - SZKODLIWE POKARMY I CHEMIA
cukier
 
Czym zastapić biały cukier
Dieta
 
DR EWA DĄBROWSKA
Herbata
 
herbata zielona
herbata biała
herbata czarna
herbata czerwona
herbata zielona - 12 części
herbaty owocowe
herbaty ziołowe
Jerzy Zięba - Alfabet
Jerzy Zięba - Ukryte Terapie
Józef Słonecki
Kasze
Kawa
Kosmetyki naturalne
LISTA SZKODLIWYCH DODATKÓW DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
MLEKO
ocet
 
ocet jabłkowy
oczyszczające kuracje
 
mikstura oczyszczają ca
Sandra Cabot, Dieta oczyszczają ca wątrobę
odchudzanie
 
Pierre Dukan- Nie potrafię schudnąć
ODŻYWIANMIE ZGODNIE Z GRUPĄ KRWI
OLEJ; OLIWA; OLEJKI; TŁUSZCZE
 
● OLEJ LNIANY - sojusznik w walce z cholesterol em
Oleje
Oleje kluczem do zdrowia - Woźniak Arkadiusz
otyłość
Owoce,jarzyny
 
Produkty, które wspomagają Twój mózg
PRZYPRAWY
SERY
Soki
Stewia
szkodzą i trują
Tabele Kalorii
Wegetarianizm itp
 
Wege
Wiem co jem
Witaminy
 
Witaminyn od A do Z
woda
 
Woda. Wielka Tajemnica
woda żywa
Zdrowe jedzenie
zdrowe odżywianie
 
zdrowe jedzenie
Żywienie dzieci(1111)
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 72,3 MB
  • 5 maj 18 11:12
cała książka 192 strony Małgorzaty Caprari z 2008r.

Co prawda polska tradycja picia herbaty nie obrosła tak w anegdoty jak angielski five o'clock niemniej, gdy gość pojawia się w drzwiach zadajemy niezmiennie pytanie: napijesz się herbaty? I proponujemy zieloną, czerwoną, czarną, mocną, zaparzaną w imbryczku albo z cytryną lub mleczkiem, na rozgrzewkę podajemy herbatę z rumem lub innym alkoholem. Z książki dowiemy się o najróżniejszych możliwościach zastosowania herbaty. A także o tym, że możemy uprawiać ją w ogródku lub na parapecie. Dowiemy się również o gatunkach herbaty. Skąd ona pochodzi, jakie ma właściwości, jak różne są sposoby jej zaparzania i podawania. Herbata może być także stosowana jako przyprawa. A jak? Autorka podaje kilkanaście różnych sposobów wykorzystywania herbaty i mnóstwo sprawdzonych przepisów.

z chomika swiatsiepodnosi

  • 23 KB
  • 5 maj 18 11:11
Herbata zapobiega chorobom serca i rozwojowi raka
Liczne badania wykazały, że zawarte w herbacie przeciwutleniacze potrafią zwolnić, a nawet zapobiegać rozwojowi raka. Dodatkowo jak już zostało wspomniane w innym artykule zielona herbata ma pozytywny wpływ na układ krążenia krwi i redukuje cholesterol.

Herbata nie posiada kofeiny
Jak wiadomo kofeina w dużych ilościach podnosi ciśnienie krwi, co wiąże się z ograniczeniem ilości jaką możemy wypić. Oficjalnie nie zaleca się przekroczenia 8 kubków kawy na dzień. Z herbatą nie mamy tych problemów, co prawda herbata zawiera pewne ilości kofeiny, ale są one tak małe, że herbatę możemy pić bez ograniczeń.

Herbata usprawnia metabolizm
Powszechnie wiadomo również, iż picie herbaty usprawnia metabolizm i pozwala na szybsze spalanie kalorii i tłuszczy, zwłaszcza czerwona herbata wiedzie prym w tej dziedzinie. A więc dla osób będący na diecie herbata wydaje się być najlepszy rozwiązaniem.

Herbata nie uzależnia
Bardzo istotnym czynnikiem, który warto brać pod uwagę jest to, że herbata w przeciwieństwie do kawy nie uzależnia. Na własnym organizmie czuję, że brak porannej kawy bywa bardzo bolesny, od razu pojawia się osłabiona koncentracja, co znacznie wpływa na efektywność pracy. Herbata co prawda również potrafi uzależnić, ale jest to znacząco trudniejsze i wiąże się z mniejszymi skutkami ubocznymi.

Wygląd ma znaczenie
Ostatnim, chociaż dla wielu nie najmniej ważnym czynnikiem jest fakt, iż kawa negatywnie wpływa na wygląd uzębienia. Kawa zabarwia zęby na nie przyjemny, żółtawy kolor. Oczywiście istnieją już preparaty, które pomagają z tym walczyć, ale picie herbaty nie powoduje takich problemów co można uznać za sukces.

zachomikowany

  • 43 KB
  • 5 maj 18 11:11
CD.A]
Właściwości
- Obniża poziom cholesterolu;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Pobudza procesy trawienne;
- Zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków;
- Zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu (wolnych rodników);
- Łagodzi skutki spożycia alkoholu;
- Wzmacnia organizm;
- Pomaga w koncentracji;
- Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe;
- Hamuje zmiany miażdżycowe;
- Poprawia pamięć;
- Reguluje przemianę materii;
- Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy;
- Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję;
- Ma właściwości moczopędne;
- Obniża ciśnienie;
Herbata Rooibos
Otrzymywana z krzewów Redbush, charakteryzuje się delikatnym smakiem i zapachem. Zawiera liczne składniki lecznicze. Ze względu na brak kofeiny, herbatę Rooibos można pić w dużych ilościach o każdej porze dnia. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca, pomagająca przy bólach głowy i migrenach. Herbata ta nie zawiera konserwantów ani barwników. Można bez przeszkód podawać ją dzieciom.
Właściwości
- Wzmacnia system odpornościowy i opóźnia proces starzenia;
- Nie zawiera kofeiny;
- Korzystnie działa na skórę;
- Posiada niski poziom garbników i kalorii;
- Zawiera wiele witamin i minerałów (m.in.: żelazo, potas, miedź, cynk, magnez);
- Działa uspokajająco;
- Pomaga przy bólach głowy;
- Pomaga przy schorzeniach jelit;
- Zawiera dużo fluoru;
- Zalecana przy zaburzeniach snu;
- Pomaga przy likwidowaniu problemów z żołądkiem i trawieniem;
- Pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy;
- działa rozkurczowo;
- u karmiących matek stymuluje wytwarzanie pokarmu;
Herbata Yerba-Mate
Yerba Mate (Ilex paraguarensis) to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Pargwaju, Urugwaju i Brazylii. Yerba Mate jest kolejną herbatą o leczniczych właściwościach: posiada dużo witamin i minerałów, takich jak sód, potas, magnez i wapń. Ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł oraz pomaga w zwalczaniu stresu i zmęczenia.
Właściwości
- Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji;
- Zwiększa zdolność odpornościową organizmu;
- Zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu);
- Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego;
- Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit;
- Stymuluje osłabiony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie;

CD.B]

zachomikowany

  • 43 KB
  • 5 maj 18 11:11
CD.B]

Skład
- mateina (z grupy ksantyn), która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia;
- witamina A (konieczna do prawidłowego wzrostu, uodparniająca organizm przeciw infekcjom, polepszająca wzrok);
- witamina B1 (niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienie);
- witamina B2 (wzmacniająca włosy);
- witamina C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek);
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej);
- sód, potas, wapń (wzmacniające zęby i kości);
- magnez , krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholina, inozytol;

zachomikowany

  • 65 KB
  • 5 maj 18 11:11
Samo picie yerba mate ma w sobie coś z magii. A towarzyszy mu rozbudowany rytuał: z gospodarzem w roli mistrza ceremonii, który przyrządza napar w mate, niewielkim naczyniu z tykwy, a następnie wypija go za pomocą metalowej rurki – bombilli. Odgłos siorbania, który w tym wypadku jest jak najbardziej na miejscu, to znak, że może nalać kolejną porcję wody i podać naczynie pierwszemu z gości.
Yerba mate jest wręcz nałogowo pita w Brazylii, Argentynie i Paragwaju. A dla Argentyńczyków z północnej części kraju popołudniowe parzenie i leniwe sączenie tego napoju jest czymś tak naturalnym, że niemal na każdej ulicy stoją dystrybutory z gorącą wodą.
Sama yerba mate, lub po prostu mate, to nic innego, jak wysuszone, lekko uprażone i rozdrobnione liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), drzewa naturalnie występującego na terenach południowej Brazylii, północnej Argentyny i sporej części Paragwaju. Przyrządzany z nich napój był znany przez lokalne plemię Guayrá już w czasach przed konkwistą.
Hiszpanie początkowo podchodzili do tego naparu z wielką nieufnością, do tego stopnia, że pod koniec szesnastego wieku picie go zostało prawnie zakazane. Z czasem jednak zaczęli ulegać jego urokowi, a niemałą rolę odegrali w tym jezuici, którzy widzieli w yerba mate alternatywę dla alkoholu.
Dziś poza krajami uprawy (Argentyna, Brazylia, Paragwaj) mate pija się w dużych ilościach także w Urugwaju, Chile i Boliwii, a nawet w Libanie i Syrii, dokąd dotarła za sprawą powracających z Ameryki Południowej emigrantów. Popularność tego napoju przestaje dziwić, jeśli przyjrzymy się jego składowi: występują w nim kofeina oraz – znana nam z czekolady, również pobudzająca – teobromina.
By jednak yerba mate zachowała pełnię swych ożywiających właściwości, trzeba ją umiejętnie zaparzyć. Na dno mate należy wsypać liście, do ¾ objętości, zakryć otwór ręką, odwrócić naczynie do góry dnem i lekko potrząsnąć. W dalszej kolejności z powrotem odwrócić mate tak, by większość liści znalazła się z jednej strony tykwy. Po przeciwnej stronie naczynia trzeba jeszcze tylko umieścić bombillę i ostrożnie nalać gorącej, ale pod żadnym pozorem nie wrzącej wody.
Każdy Argentyńczyk czy Brazylijczyk stwierdzi jednak, że to wszystko nie wystarczy do zaparzenia dobrej mate. Do mate po prostu trzeba mieć rękę – bo tak naprawdę przyrządzanie tego rześkiego napoju bliskie jest alchemii.

zachomikowany

  • 184 KB
  • 5 maj 18 11:10
Zbiór tradycyjnie uprawianej w Chinach białej herbaty trwa tylko kilka dni w roku, kiedy na najmłodszych pędach krzaczka pojawia się srebrzystobiały puch. Stąd właśnie bierze się nazwa tej herbaty – nie ma ona nic wspólnego z kolorem naparu, który jest jasnożółty. Silver needle to najbardziej lubiany i jednocześnie najdroższy typ białej herbaty, gdyż produkuje się go tylko z najmłodszych listków z samego wierzchołka krzaków herbacianych. Dzięki naturalnemu suszeniu na słońcu herbata ta utlenia się tylko w minimalnym stopniu, zachowując w sobie wiele substancji korzystnych dla zdrowia. Podobnie jak jej zielona kuzynka, zawiera przeciwutleniacze zapobiegające chorobom nowotworowym i chorobom układ krążenia, a ponadto ma właściwości antywirusowe, bakteriobójcze i redukuje ryzyko wystąpienia reumatyzmu. Ma delikatny, pozbawiony goryczy smak.

Czy wśród tych najpopularniejszych herbat świata znajduje się Wasz ulubiony rodzaj?

z chomika Tofinek3-reaktywacja

  • 162 KB
  • 5 maj 18 11:10
Białe herbaty pochodzą wyłącznie z chińskich prowincji Hunan i Fujin. Z młodych pączków, które nie zdążyły się rozwinąć, powstaje biała herbata. Pączki zbierane są ręcznie tylko na wiosnę, które później więdną i schną w naturalny sposób. Przez okres co najmniej dwóch lat można przechowywać ją bez najmniejszego problemu. Po dłuższym przechowywaniu herbata ta może lekko stracić na smaku. Biała herbata ma odcień srebrnawy, a po zaparzeniu ma odcień złocisty. Tę wspaniałą herbatę można parzyć nawet trzykrotnie i za każdym razem zachowa swój aksamitny smak. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest dość wysoki.

Właściwości Białej herbaty
Herbaty białe są bardzo delikatne, uzyskiwane ze szlachetnych liści.
Dlatego należy ściśle dostosować się do przepisów. Czas parzenia herbaty
jest uwarunkowany od gatunku i wielkości liścia. Parzenie białej herbaty
waha się od 3- 10 minut. Temperatura używanej wody do zalania nie
powinna przekraczać 80 stopni.
Działania Białej herbaty
Jest to cudowna roślina, która ma dla nas niesamowite lecznicze właściwości. Działa odmładzająco, przez niektórych zwana "eliksirem młodości". Również poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, wspomaga koncentrację, jest doskonałym napojem orzeźwiającym, redukuje napięcia. Już po wypiciu jednej filiżanki poczujemy się odprężeni, uwolnieni od napięć i stresów. Amerykańscy naukowcy udowodnili że biała herbata ma działania antymutogenne (przeciwdziała powstawaniu nowotworów). Dlatego polecana jest ludziom genetycznie obciążonym chorobą nowotworową.

Ponadto zawiera dużą ilość kofeiny, polifenoli i witaminy C. Jest znacznie zdrowsza od kawy, a jej działanie jest zbliżone do kawy. Dzięki zawartym polifenom, chroni przed zawałem serca. Dziennie wypite Trzy, cztery filiżanki herbaty bez cukru, ewentualnie z dodatkiem odtłuszczonego mleka zmniejszą ryzyko zapadania na choroby serca i naczyń krwionośnych.
Biała herbata znalazła również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się ją do kosmetyków najwyższej jakości. Działa szczególnie jako środek delikatnie nawilżający i kojący podrażnienia. Zawiera duża ilośc, trzykrotnie większą od innych herbat polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wodne rodniki odpowiedzialne za starzenie się.

Copyright © 2008 Valid CSS & XHTML. Template design by Arcsin

zachomikowany

  • 162 KB
  • 5 maj 18 11:09
Biała herbata
Białe herbaty pochodzą wyłącznie z chińskich prowincjii Hunan i Fujin. Z młodych pączków, które nie zdążyły się rozwinąć, powstaje biała herbata. Pączki zbierane są ręcznie tylko na wiosnę, które póżniej więdną i schną w naturalny sposób. Przez okres conajmniej dwóch lat można przechowywać ją bez najmniejszego problemu. Po dłuższym przechowywaniu herbata ta może lekko stracić na smaku. Biała herbata ma odcień srebrnawy, a po zaparzeniu ma odcień złocisty. Tę wspaniałą herbatę można parzyć nawet trzykrotnie i za każdym razem zachowa swój aksamitny smak. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest dość wysoki.

Właściwości Białej herbaty
Herbaty białe są bardzo delikatne, uzyskiwane ze szlachetnych liści.
Dlatego należy ściśle dostosować się do przepisów. Czas parzenia herbaty
jest uwarunkowany od gatunku i wielkości liścia. Parzenie białej herbaty
waha się od 3- 10 minut. Temperatura używanej wody do zalania nie
powinna przekraczać 80 stopni.
Działania Białej herbaty
Jest to cudowna roślina, która ma dla nas niesamowite lecznicze właściwości. Działa odmładzająco, przez niektórych zwana "eliksirem młodości". Również poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, wspomaga koncentrację, jest doskonałym napojem orzeźwiającym, redukuje napięcia. Już po wypiciu jednej filiżanki poczujemy się odprężeni, uwolnieni od napięć i stresów. Amerykańscy naukowcy udowodnili że biała herbata ma działania antymutogenne (przeciwdziała powstawaniu nowotworów). Dlatego polecana jest ludziom genetycznie obciążonym chorobą nowotworową.

Ponadto zawiera dużą ilość kofeiny, polifenoli i witaminy C. Jest znacznie zdrowsza od kawy, a jej działanie jest zbliżone do kawy. Dzięki zawartym polifenom, chroni przed zawałem serca. Dziennie wypite Trzy, cztery filiżanki herbaty bez cukru, ewentualnie z dodatkiem odtłuszczonego mleka zmniejszą ryzyko zapadania na choroby serca i naczyń krwionośnych.
Biała herbata znalazła również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się ją do kosmetyków najwyższej jakości. Działa szczególnie jako środek delikatnie nawilżający i kojący podrażnienia. Zawiera duża ilośc, trzykrotnie większą od innych herbat polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wodne rodniki odpowiedzialne za starzenie się.

Copyright © 2008 Valid CSS & XHTML. Template design by Arcsin

zachomikowany

  • 38 KB
  • 5 maj 18 11:09
Biała liściasta Zaliczana do najbardziej szlachetnych gatunków herbat 50g
Biała herbaciana perła
Herbaty białej nie da się porównać z czarną, zieloną czy czerwoną, choć wszystkie one pochodzą z tego samego krzewu Camellia sinensis. By uzyskać herbatę białą należy pączki i liście zrywać wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Listki są wtedy nierozwinięte, a pączki szczelnie otulone szaro-białymi nitkami, które po wysuszeniu pozostawiają charakterystyczne białe smugi. Napar z niej przybiera bardzo delikatny lekko różowy kolor o słodkawym smaku, pozbawionym gorzko-trawiastej nuty, typowej dla niektórych herbat zielonych.
Jest to produkt rzadki zaliczany do najbardziej szlachetnych gatunków. Najczęściej produkowany jest w Chinach oraz Japonii, ale najlepsze białe herbaty ma indyjski region Darjeerling.

Skład:
chińska herbata biała

zachomikowany

  • 62 KB
  • 5 maj 18 11:09
Sekret białej herbaty tkwi właśnie w elegancji jej smaku. Każdy, kto choć raz miał okazję jej spróbować, nie zapomni łagodnej słodyczy i subtelnej cierpkości, które pozostawiła na jego podniebieniu. Delikatna, biała herbata różni się jednak od swojej zielonej konkurentki brakiem trawiastego posmaku. Jednym słowem, podobnie jak zrywające ją dziewczyny, jest czysta i właśnie z tego względu należy obchodzić się z nią delikatnie.
Dlatego do zaparzenia używamy wody miękkiej, a napar podajemy w kruchych, porcelanowych filiżankach. Kluczem do otrzymania wysokiej jakości naparu jest zagotowanie wody do „białego wrzenia”, czyli momentu, w którym ilość pęcherzyków gwałtownie wzrasta, a powierzchnia wody ulega zmętnieniu (ok. 70°C). Taka woda jest bogata w tlen i w pełni wydobywa walory smakowe herbaty.
Biała herbata nie byłaby tym, czym jest, bez jej rozlicznych właściwości zdrowotnych. Napar, oprócz sporej ilości witaminy C, zawiera końską dawkę polifenoli, dzięki którym ma właściwości antyoksydacyjne (opóźniające proces starzenia i zmniejszające ryzyko zachorowań na raka). Wzmacnia również układ odpornościowy.
Ponadto najnowsze badania ujawniły, że biała herbata jest w 100% bardziej skuteczna od herbaty czarnej i zielonej w wysuszaniu wolnych rodników, które powodują zmarszczki. Z tego powodu wzbudziła żywe zainteresowanie przemysłu kosmetycznego, co zwiększyło ceny tej i tak najdroższej herbaty na świecie.

Yin Zhen (Srebrna Igła) – to najbardziej ceniona i najbardziej poszukiwana biała herbata. Składa się jedynie z nierozwiniętych pączków, które pokryte są puszystymi włoskami. Yin Zhen uprawia się na niewielkich i wyspecjalizowanych plantacjach położonych w górzystym regionie prowincji Fujian na południu Chin. Odznacza się świeżymi aromatami srebrnych pączków i krystaliczną barwą. Z oczywistych względów pija się ją tylko przy wyjątkowych okazjach.

Pai Mu Tan (Biała Piwonia) – na podium najlepszych białych herbat zajmuje drugie miejsce. Od białej herbaty Yin Zhen różni się tym, że oprócz pączków, składa się również z pierwszych listków wierzchołkowych. Uprawia się ją w prowincjach Fuijan i Anhui, a od lat 80-tych, również w indyjskim stanie Darjeeling i w Nepalu. Białą piwonię pija się częściej niż Yin Zhen, ponieważ jest tańsza.

Shou Mei – trzecia najlepsza biała herbata składa się z pierwszych i drugich listków wierzchołkowych krzewów. Uprawia się ją w prowincjach Fujian i Guangxi. Ponieważ liście Shou Mei zrywane są później, niż liście Pai Mu Tan, może mieć ciemniejszą barwę. W smaku przypomina łagodniejsze herbaty Oolong.

zachomikowany

  • 45 KB
  • 5 maj 18 11:07

zachomikowany

  • 23 KB
  • 5 maj 18 11:06
Herbata żółta:

Herbata ta jest produkowana głównie w Chinach i na Tajwanie. W jej skład wchodzą młode listki krzewu herbacianego wraz z nierozwiniętymi pączkami. Proces technologiczny obróbki liści plasuje żółtą herbatę pomiędzy herbatą zieloną a połowicznie sfermentowaną czerwoną, z racji 13% procesu utlenienia liści. Bardzo delikatny bursztynowy napar wyróżnia się harmonią smaku. Ogromna precyzja towarzysząca zbiorowi liści wiąże się z odpowiednio wysoką jakością żółtej herbaty. Rzadko pojawia się ona na rynkach europejskich.
fot - Magdalena-Rybak

zachomikowany

  • 74 KB
  • 5 maj 18 11:06
cd.a]
Szlachetna herbata
Jak odszyfrować skróty
Nierzadko na opakowaniu pojawiają się również tajemnicze skróty. Oznaczają one rodzaj liścia i sposób jego przetworzenia. Jednocześnie stanowią wyznacznik jakości herbat i formę ich klasyfikacji. Przykładowo skrót FTGFOP (ang. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) oznacza wyselekcjonowane rasy herbat z dużą ilością wartościowych listków i pączków. Susz tej herbaty powinien lekko lśnić i zawierać złotawe, ładnie skręcone listki. Skrót KGFOP (K to umowne oznaczenie zielonych herbat pochodzących z Dardżylingu, które ma je odróżnić od, głównie w tym regionie produkowanych, herbat czarnych, Golden Flowery Orange Pekoe) to wysokiej jakości herbata zielona otrzymana z delikatnych listków, starannie przetworzona, posiadająca cały liść.
Poczuj ten aromat
Wybierając odpowiednią herbatę nie powinniśmy zaniechać wykorzystania zmysłu, jakim jest węch. Herbata wysokiej jakości powinna charakteryzować się intensywnym, swoistym zapachem. Jego brak świadczy o niższej jakości produktu lub złym przechowywaniu. Dodatkowo zapach i aromat herbaty pozwoli nam dopasować ów napój do okazji. W przypadku, kiedy wybraną herbatę pragniemy podać podczas podwieczorku czy wieczornego spotkania, poszukujmy na ogół delikatnego, subtelnego aromatu. Herbaty o mocniejszym aromacie i bardziej treściwym smaku polecane są natomiast przy śniadaniu.
Herbata pobudza nasze zmysły, rozpieszcza podniebienie wyrafinowanym i subtelnym smakiem. Rozkoszowanie się tym napojem pozwoli nam poznać tajemnice najodleglejszych zakątków świata.

zachomikowany

  • 74 KB
  • 5 maj 18 11:06
Szlachetna herbata
W niezwykły sposób uświetnią wyjątkowe spotkanie, pozwolą uroczyście przyjąć ważnego gościa, będą niebanalnym prezentem dla przyjaciela. Herbaty szlachetne – ich wyrafinowany smak może towarzyszyć wielu okazjom. Umiejętność rozkoszowania się nim jest sztuką odpowiedniego wyboru.
Po oryginalne herbaty szlachetne coraz częściej sięgają nie tylko smakosze. Ich wyjątkowy smak staje się alternatywą dla wielu okazji. Bogactwo dostępnych na rynku odmian i gatunków nierzadko przyprawia jednak o zawrót głowy. Aby dokonać odpowiedniego wyboru warto dowiedzieć się o nich więcej.
Smaki świata
Przy wyborze herbaty szlachetnej podobnie jak w przypadku wina ogromną rolę odgrywa miejsce pochodzenia. W zależności od regionu obydwa te napoje wyróżniają się charakterystycznym, niespotykanym nigdzie indziej smakiem i aromatem. Topografia terenu, klimat oraz odpowiednie podłoże nadają tym produktom jednoznaczne cechy. Przykładowo herbaty indyjskie pochodzące z górzystego terenu Dardżyling, gdzie panuje surowy górski klimat, a fotosynteza zachodzi wolno, posiadają niezwykle subtelne aromaty. Natomiast szlachetne herbaty z płaskowyżu w tropikalnym Assamie wyróżniają się głębokim i treściwym smakiem. Warto jednak podkreślić, iż te cenne niuanse regionalne możemy dostrzec tylko i wyłącznie w herbatach najwyższej jakości, w 100% pochodzących z danego regionu.
Ważne zbiory
Poszukując herbaty o konkretnym, wyrafinowanym smaku warto zwrócić uwagę na to, z jakiego pochodzi ona zbioru. Okazuje się bowiem, iż pora roku w uprawie herbaty ma duży wpływ na jej walory smakowe. Przykładowo herbaty Dardżyling ze zbiorów wiosennych (ang. first flush) są bardzo delikatne w smaku. Jednocześnie posiadają one wyrafinowany kwiatowo - muszkatołowy aromat. Z kolei najznakomitsze herbaty z regionu Assam pochodzą wyłącznie ze zbiorów letnich (ang. second flush) i są zbierane zaledwie przez okres 3-5 tygodni w roku, krótko przed nadejściem pory deszczowej.
Luksus opakowany
Kupując herbatę powinniśmy dokładnie obejrzeć jej opakowanie, a także poświęcić czas na zapoznanie się z zamieszczonymi na nim informacjami. Herbata łatwo wchłania wilgoć i inne zapachy, dlatego bardzo ważne jest, aby została hermetycznie zapakowana. Etykieta powinna zawierać informację o dokładnym składzie herbaty i okresie przydatności do spożycia. Najlepiej jednak jeśli podany jest również okres zbiorów i nazwa plantacji, z której ona pochodzi – te informacje dają nam gwarancję, że herbata jest najwyższej jakości.
cd.a]

zachomikowany

  • 43 KB
  • 5 maj 18 11:05
CD.A]
Właściwości
- Obniża poziom cholesterolu;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Pobudza procesy trawienne;
- Zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków;
- Zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu (wolnych rodników);
- Łagodzi skutki spożycia alkoholu;
- Wzmacnia organizm;
- Pomaga w koncentracji;
- Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe;
- Hamuje zmiany miażdżycowe;
- Poprawia pamięć;
- Reguluje przemianę materii;
- Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy;
- Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję;
- Ma właściwości moczopędne;
- Obniża ciśnienie;
Herbata Rooibos
Otrzymywana z krzewów Redbush, charakteryzuje się delikatnym smakiem i zapachem. Zawiera liczne składniki lecznicze. Ze względu na brak kofeiny, herbatę Rooibos można pić w dużych ilościach o każdej porze dnia. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca, pomagająca przy bólach głowy i migrenach. Herbata ta nie zawiera konserwantów ani barwników. Można bez przeszkód podawać ją dzieciom.
Właściwości
- Wzmacnia system odpornościowy i opóźnia proces starzenia;
- Nie zawiera kofeiny;
- Korzystnie działa na skórę;
- Posiada niski poziom garbników i kalorii;
- Zawiera wiele witamin i minerałów (m.in.: żelazo, potas, miedź, cynk, magnez);
- Działa uspokajająco;
- Pomaga przy bólach głowy;
- Pomaga przy schorzeniach jelit;
- Zawiera dużo fluoru;
- Zalecana przy zaburzeniach snu;
- Pomaga przy likwidowaniu problemów z żołądkiem i trawieniem;
- Pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy;
- działa rozkurczowo;
- u karmiących matek stymuluje wytwarzanie pokarmu;
Herbata Yerba-Mate
Yerba Mate (Ilex paraguarensis) to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Pargwaju, Urugwaju i Brazylii. Yerba Mate jest kolejną herbatą o leczniczych właściwościach: posiada dużo witamin i minerałów, takich jak sód, potas, magnez i wapń. Ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł oraz pomaga w zwalczaniu stresu i zmęczenia.
Właściwości
- Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji;
- Zwiększa zdolność odpornościową organizmu;
- Zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu);
- Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego;
- Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit;
- Stymuluje osłabiony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie;

CD.B]

zachomikowany

  • 43 KB
  • 5 maj 18 11:05
Herbata Zielona
W medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Używano jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem, zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Ma także wiele innych walorów profilaktyczno-leczniczych:
- Zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów;
- Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
- Obniża poziom cholesterolu;
- Przeciwdziała stresom;
- Chroni przed zawałem serca;
- Hamuje próchnicę;
- Korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Posiada właściwości przeciwwrzodowe;
- Pomaga przy zapaleniu spojówek;
- Polecana jest osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego;
- Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem;
Działanie
- Dzięki zawartej w herbacie kofeinie (zwanej także teiną) ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i rozjaśnia umysł, a jej działanie jest znacznie wolniejsze i dłuższe niż w przypadku kawy.
- Obniża ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic oraz powstawania zakrzepów, ponieważ polifenole zawarte w zielonej herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu.
- Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
- Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
- Ma działanie antyseptyczne (garbniki zawarte w zielonej herbacie zwalczają wirusy i bakterie) oraz antyoksydacyjne (tj. opóźniające efekty starzenia).
- Napar z zielonej herbaty pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka.
- Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą i odświeża oddech (dzięki wysokiej zawartości fluoru i przeciwbakteryjnemu działaniu polifenoli).
Skład
- kofeina (zwana teiną)
- garbniki (polifenole)
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
- olejki eteryczne
Przeciwskazania
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
- Zieloną herbatą stanowczo NIE NALEŻY POPIJAĆ LEKÓW
Herbata PU-ERH
Herbata Pu – Erh nazywana jest przez Amerykanów "mordercą tłuszczu", ponieważ zawarte w herbacie związki prowadzą do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Herbata Pu-erh znana jest także z innych właściwości zdrowotnych: zawiera wiele związków mineralnych i mikroelementów, kofeinę (teinę), mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne i białka. Chociaż smak tej herbaty może niektórym wydawać się przykry i drażniący, to jest ona niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.
Właściwości
CD.A]

zachomikowany

  • 43 KB
  • 5 maj 18 11:05
CD.B]

Skład
- mateina (z grupy ksantyn), która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia;
- witamina A (konieczna do prawidłowego wzrostu, uodparniająca organizm przeciw infekcjom, polepszająca wzrok);
- witamina B1 (niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienie);
- witamina B2 (wzmacniająca włosy);
- witamina C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek);
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej);
- sód, potas, wapń (wzmacniające zęby i kości);
- magnez , krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholina, inozytol;

zachomikowany

  • 57 KB
  • 5 maj 18 11:05
cd.1a]

BPS – (Broken Pekoe Souchong) zawiera łamane grube liście oraz podłużnie zwinięte duże liście o nieregularnych wielkościach.
BOP – (Broken Orange Pekoe) herbata zawierająca łamane długie i grube liście.
BP – (Broken Pekoe) łamane grube liście.
Oznaczenia odsiewów (pyłów) herbacianych:
BOPF – (Broken Orange Pekoe Fannings) herbata gorszej jakości z pyłów łamanych długich i grubych liści.
BPF – (Broken Pekoe Fannings) pył z łamanych grubszych liści o zdecydowanie gorszej jakości.
PF – (Pekoe Fannings) okruchy grubych liści herbacianych.
GD – (Golden Dust) pył liści wysokogatunkowej herbaty, której napar ma żółto-złocisty odcień.
OF – (Orange Fannings) okruchy z długich liści herbat.
BMF – (Broken Mixed Fannings) – mieszanka z okruchów łamanych liści herbat.

zachomikowany

  • 57 KB
  • 5 maj 18 11:05
Kiedy postanawiamy kupić dobrą herbatę, idziemy do jednego ze specjalistycznych sklepów herbacianych, a tam przy wyborze najczęściej kierujemy się atrakcyjną nazwą i zapachem herbaty. Ale to nie wystarcza, by mieć pewność, że herbata, którą kupiliśmy będzie miała oczekiwaną przez nas jakość. Większość herbat posiada przed nazwą skrót w postaci liter. Są to pierwsze litery od angielskich słów klasyfikujących herbatę według wielkości liści. Skróty te informują nas, czy mamy do czynienia z herbatą o liściach całych, łamanych, czy może z odsiewami (miałami lub pyłami gorszej jakości). Liście łamane są najczęściej stosowane przy produkcji herbat ekspresowych, ponieważ znacznie szybciej się zaparzają.
Oto międzynarodowy podział oznaczeń herbat według wielkości liści:
Oznaczenia herbat o całych liściach:
GFOP – (Golden Flowery Orange Pekoe) wysokogatunkowa herbata z końców złocistych pączków. Napar ma także zabarwienie złocistożółte.
FOP – (Flowery Orange Pekoe) herbata zebrana z pierwszych liści pędów i ostatnich pąków. Są to bardzo młode i delikatne liście o wyjątkowym aromacie.
SFTGFOP – (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) są to najwyższej jakości herbaty z pierwszych liści pędów herbacianych. Napar ma złocisto-bursztynowy kolor.
P – (Pekoe) herbata z liści krótszych i grubszych, tym samym mniej delikatnych.
OP – (Orange Pekoe) herbata sporządzona z liści długich, nieco szpiczastych. Nie zawiera koniuszków pączków.
FP – (Flowery Pekoe) jest to herbata, której liście są zwijane.
S – (Souchong) charakteryzuje się dużymi liśćmi, które zwija się podłużnie. Poszczególne kawałki są różnej długości.
PS – (Pekoe Souchong) herbata zawierająca liście jeszcze krótsze i twardsze niż Pekoe.
Oznaczenia herbat łamanych:
B – (Broken) takim skrótem oznacza się herbaty łamane. Znajdująca się z tym symbolem cyfra 1 sugeruje najwyższą jakość.
GFBOP – (Golden Flowery Broken Orange Pekoe) mieszanka o złocistym naparze, z łamanych długich liści oraz krótszych i nieco grubszych.
GBOP - (Golden Broken Orange Pekoe) herbata o złocistym naparze z łamanych długich i grubych liści.
TGBOP – (Tippy Golden broken Orange Pekoe) każda herbata z oznaczeniem T (czyli Tip) oznacza herbatę najwyższej jakości, sporządzoną z liści nierozwiniętych jeszcze pączków lub przynajmniej ze znaczną ich domieszką. Oznaczenie TGBOP wskazuje także na obecność w herbacie łamanych długich i grubych liści.
TGFBOP – (Tippy Golden Flowery broken Orange Pekoe) wysokiej jakości herbata zawierająca najmłodsze pędy herbat oraz łamane długie i grube liście. Napar jest w kolorze złocisto-bursztynowym.
FBOP – (Flowery broken Orange Pekoe) herbata zawierająca łamane długie i grube liście oraz najmłodsze pędy herbat.
cd.1a]

zachomikowany

  • 167 KB
  • 5 maj 18 11:05
Roiboos to inaczej czerwonokrzew, roślina rosnąca głównie na zachodnim przylądku Afryki. Napar przyrządzany z liści tego krzewu przyjęło się nazywać czerwoną herbatą, chociaż krzew ten nie jest spokrewniony z roślinami herbacianymi. Choć na ziemiach swojego pochodzenia napar roiboos popularny jest od pokoleń, Europa na dobre odkryła go dopiero na początku minionego stulcia. Roiboos ma bardzo łagodny, pozbawiony goryczki smak, nie zawiera kofeiny, więc może być pita zarówno przez dzieci jak i kobiety w ciąży. Czerwona herbata zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy niż jej czarna kuzynka, a do tego zawiera mniej taniny, zaliczanej do tak zwanych garbników, która utrudnia wchłanianie przez organizm cennych minerałów. Roiboos zapobiega również rozwojowi chorób krążenia, pomaga w walce z cukrzycą typu drugiego, podnosi odporność, wspomaga regenerację tkanek wątrobowych.

z chomika Tofinek3-reaktywacja

  • 109 KB
  • 5 maj 18 11:04

z chomika orkan27

  • 0,7 MB
  • 5 maj 18 10:54
MOJE TŁUMACZENIE CEREMONII PARZENIA HERBATY
Moje tłumaczenie artykułu na temat ceremonii parzenia herbaty. Mam nadzieję że nie zrobiłam zbyt wielu błędów stylistycznych i innych. No cóż...miłego czytania życzę:)

z chomika anusiq88

  • 40,6 MB
  • 5 maj 18 10:54

z chomika isla2

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    8
  • obrazy
    21
  • pliki wideo
    7
  • pliki muzyczne
    0

36 plików
219,93 MB




gocab64626

gocab64626 napisano 8.01.2023 23:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Silence_dreams

Silence_dreams napisano 22.01.2023 02:09

zgłoś do usunięcia

D O B R A N O C !

Do mojego świata wiodą różne dróżki , kiedy od marzeń pękają poduszki...A stary księżyc w srebrnej koszuli chętnie nade mną serce swe rozczuli...W moim zakątku jak w rajskim ogrodzie , twarz swoją młodą ujrzysz w czystej wodzie...Czas się zatrzymał byś mógł uwierzyć, że raz jeszcze w życiu młodość można przeżyć...Pchnij śmiało furtkę skrzypiącą cichutko...Nie poddaj się błahostkom i nie ufaj smutkom...Przyjmij z radością moje zaproszenie. …BUZIACZKI - Ania

marcinpmd napisano 28.01.2023 22:47

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie, każdy znajdzie coś dla siebie interesującego

obrazek

viliana

viliana napisano 9.04.2023 16:48

zgłoś do usunięcia
Czy możesz to wstawić jako jeden plik a nie każde zdjęcie po kolei pobierać?
jagata79

jagata79 napisano 17.05.2023 20:50

zgłoś do usunięcia
witam, jestem nowa, pytanie proste - czy masz jakieś e-booki z lat od 1900 do 1800 - chodzi mi o najstarsze i także o olejkach eterycznych? dziękuję

FilmySerialeHD3 napisano 22.05.2023 12:52

zgłoś do usunięcia
zapraszamy na filmy

mj1983 napisano 15.07.2023 20:16

zgłoś do usunięcia
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 12.11.2023 18:14

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
xantypas

xantypas napisano 9.12.2023 20:31

zgłoś do usunięcia
super Chomik
gullag

gullag napisano 19.02.2024 15:11

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności