Nazwisko William Dufty daje pewność, że książka 'Sugar Blues'zaskoczy i zafascynuje swoich czytelników. Jest to chyba jedna z niewielu pozycji, która pozwala ujrzeć liczne zagadnienia w nowym świetle. Z pewnością zainteresuje ona działaczy ekologicznych, ponieważ ukazuje jak przemysł może manipulować rządami tworzącymi ustawy, które trzymają nas w przekonaniu, że żywność i lekarstwa zatwierdzone przez różne komisje nadają się do konsumpcji. Cukier jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych takich jak cukrzyca, otyłość, zakrzepica tętnicy wieńcowej, próchnica zębów, żylakowatość, problemy żołądkowe i pośrednio zaburzenia umysłowe.
Dając wgląd w przemysł cukrowniczy, Dufty przedstawia historyczny przegląd społeczeństwa 'przed chorobowego', handlu cukrem, handlu niewolnikami, rozwoju chorób, produkcji żywności i ustaw jej dotyczących. Opisuje pracę wielu naukowców i lekarzy poprzez wieki.
W 'Sugar Blues' przedstawiona jest w ogólnym zarysie działalność dr Harvey'a W. Wiley'a. Na początku XX wieku był on szefem Wydziału Rolnictwa Departamentu Chemii w USA i prawdziwym krzyżowcem w walce o czystą żywność i leki. Stał się symbolem człowieka nie przekupnego w walce o publiczne dobro. Zastosowane przez niego restrykcje przeszkadzały producentom keczupu, kukurydzy w puszkach i innych wyrobów. Dzięki jego zapiskom Dufty wprowadza nas za zamknięte drzwi prezydenta Teddy'ego Roosvelta i ujawnia w jaki sposób ustawy o czystej żywności zostały unicestwione. Dr Wiley opuścił rząd i napisał książkę opisującą szokujące zdarzenia. Następnie oddał ją wydawcy, gdzie rękopis w tajemniczych okolicznościach zaginął i nigdy się nie odnalazł. Wytrwały dr Wiley napisał wszystko od nowa i w roku 1929 ukazała się książka 'The History of a Crime Against the Food Law' ('Historia zbrodni popełnionych przeciw ustawom o żywności'). Jednakże książki znikały z półek sklepowych zanim jeszcze zdołano je sprzedać.
Dufty opisuje jak cukier przeniknął do naszego życia i jest już na takim poziomie, że praktycznie każdy z nas jest prawdopodobnie w stanie przed cukrzycowym. Czy wiedzieliście, że cukier jest dodawany do pasty do zębów, soli i do papierosów? Czy jesteście świadomi, że cukier złocisty czy brązowy to po prostu biały cukier z dodatkiem melasy?
Dufty ujawniając niebezpieczeństwa procesu rafinacji, uzmysławia nam, że cukier (C12H22O11) jest niszczącą substancją chemiczną, uzależniającą jak opium, morfina i heroina. Wyjaśnia jak w procesie przetwarzania burak i trzcina cukrowa tracą wszystkie witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy i włókna, pozostawiając pustą, pozbawioną składników odżywczych i szkodliwą sacharozę. Przedstawia nam też inne formy cukru: fruktozę, glukozę, laktozę, dekstrozę, maltozę, które są istotnym składnikiem diety.
Łatwo przekonać się jak silnie uzależnia sacharoza, próbując ją całkowicie wyeliminować z diety i według instrukcji Williama Dufty zamienić odżywianie przeładowane cukrem na zdrowe i dające energię życiową. Autor przedstawia historię swojego przypadku i dzięki temu upewnia nas, że jest kompetentny w dziedzinie rzucania nałogu cukrowego. Jego uzależnienie było najgorszego gatunku, a mimo to osiągnął sukces i w ciągu zaledwie pięciu miesięcy przeistoczył się z grubego, chorego, leniwego i pełnego bólu cukrowego ćpuna w szczupłego, energetycznego mężczyznę z piękną cerą i bez bólów głowy.
William Dufty
William Dufty zmarł 28 czerwca 2002 roku w Detroit, stanie Michigan w wieku 86 lat.
Rozpoczynając swoje życie w roku 1916, Dufty rozpoczął swoją karierę w wieku lat dwunastu wykazując się talentem pianistycznym i prowadzeniem własnej audycji radiowej. Po uczęszczaniu na Uniwersytet w Wayne, Dufty pracował jako felietonista, autor przemówień i producent radiowy. W roku 1942 został powołany do wojska i spędził cztery lata służąc w Europie i Północnej Afryce.
Charyzmatyczny i zawsze czarujący, Dufty pracował potem pisząc artykuły do The New York Post. Za swoje osiągnięcia otrzymał w roku 1955 nagrodę George'a Polka za raporty z metropolii, a także nagrodę Guild Page One. 'Pracował w czasach kiedy prasa była prawdziwa, reporterzy byli reporterami a nie gwiazdorami mediów i był prawdziwym dziennikarzem starej szkoły ... Wystarczyło spędzić z nim kilka godzin aby zapamiętać go na całe życie,' pisze twórca East West Journal.
W latach pięćdziesiątych Dufty pracował ze swoją przyjaciółką Billie Holiday pisząc jej sławną biografię 'Lady Sings the Blues'.
W latach sześćdziesiątych zainspirowany książką makrobiotycznego guru George'a Ohsawy pt. 'Zen makrobiotyczny' porzucił jedzenie cukru, mięsa i przetworzonej żywności na rzecz pełnych ziaren zbóż i warzyw. Poznał Ohsawę osobiście gdy ten przyjechał do Nowego Jorku. Pomógł mu założyć pierwsze centrum makrobiotyczne w tym mieście na Second Avenue. Wkrótce też zaczął pomagać Oshawie we wprowadzaniu jego nauk w Ameryce pisząc wspólnie z nim książkę pt.'Wszyscy jesteście sanpaku'. Popularność Sanpaku przyciągnęła uwagę takich sław jak John Lennon i Yoko Ono i odegrała główną rolę w rozwoju rewolucji naturalnego odżywiania.
Wkrótce Dufty połączył swoje siły z boginią ekranu i aktywistką na rzecz zdrowia Glorią Swanson i wspólnie rozpoczęli krucjatę przeciwko złu jakim jest cukier. W roku 1975 Dufty opublikował 'Sugar Blues', opisując bez ogródek spustoszenia jakie czyni cukier na zdrowiu i przedstawiając historię cywilizacji (włączając na poparcie gruntowne badania). 'Sugar Blues', który odważnie piętnuje cały przemysł spożywczy na czele z Coca-Colą, był wychwalany przez prasę i szybko stał się bestsellerem nr 1; sprzedano ponad półtora miliona egzemplarzy tej książki. W roku 1976 Dufty ożenił się Glorią Swanson i w późniejszym czasie stał się autorem jej autobiografii 'Swanson on Swanson' (1981).
Po śmierci żony w 1983 roku, Dufty wrócił do Michigan i stał się współpracownikiem dzienników i czasopism. W sierpniu 2001 roku za życiowe osiągnięcia Instytut Kushiego odznaczył go pierwszą nagrodą im. Aveline Kushi.
Człowiek o krytycznym umyśle i z odwagą by poszukiwać prawdy, William Dufty jest na pewno jednym z wielkich bohaterów "nie opiewanych pieśnią".
« poprzednia stronanastępna strona »
cd.1]
Jak spożywać mniej cukru?
1. Jeżeli nie wyobrażasz sobie wypicia kawy czy herbaty bez dodatku cukru, powinieneś stopniowo zmniejszać ilość cukru, którą dodajesz do napojów. Potrzebujesz aż 3 miesięcy, by odzwyczaić się od słodkiego smaku potraw. Jednak cyklicznie zmniejszając ilość wsypywanych do filiżanki łyżeczek cukru, pozwoli ci na szybkie odzwyczajenie się od słodkiego smaku.
2. Jeżeli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez cukru, skorzystaj ze słodzika. Cukier biały, którego najczęściej używamy do słodzenia napojów i potraw może negatywnie wpływać na nasze zdrowie, gdy jest stosowany w nadmiarze. Dostarcza on nam tzw. pustych kalorii, które są szybko spalane i jednocześnie nie zapewnia nam żadnych innych cennych składników odżywczych. Dlatego należy używać go z rozwagą.
3. Jeśli musisz już sięgnąć po przekąskę, zastąp batonik czy czekoladę świeżymi lub suszonymi owocami. Możesz sięgnąć również po ich przetwory. Co prawda są one słodkie, ale zawierają cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne, a także błonnik. Ograniczasz cukier w diecie, ale masz poczucie zaspokojenia potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego.
4. Musisz ograniczyć również kolorowe i gazowane napoje, w których znajduje się najwięcej cukru. Zastąp jej 100% sokami owocowymi, wodą mineralną cz niesłodzoną herbatą. Napoje te ugasza pragnienie i nie dostarczą Twojemu organizmowi zbędnych kalorii.
5. Wyeliminuj cukier ze swojej diety i postaw na naturalny miód. Pozwala osiągnąć słodki smak potraw. Łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru. Zatem przy prawie takiej samej kaloryczności – 1 g miodu to 3,2 kcal, a 1 g cukru to 4 kcal - zjadamy więcej energii z łyżeczką miodu. Pamiętaj, aby nie podgrzewać miodu, w przeciwnym razie straci on swoje cenne właściwości.
www.dieta.fit.pl
zachomikowany
Cukier w diecie człowieka
Cukier to forma węglowodanów wytwarzanych przez rośliny. Jednak jego nadmierne spożycie jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu oraz próchnice
Cukier na co dzień używamy do słodzenia potraw i napojów. Należy do węglowodanów, które z kolei dzielą się na proste i złożone. Węglowodany proste to jednocukry, np. fruktoza (obecna w owocach) i galaktoza (zawarta w mleku) oraz dwucukry, jak laktoza, która występuje w mleku czy sacharoza, popularnie zwana cukrem. Natomiast węglowodany złożone zbudowane są z co najmniej trzech pojedynczych cukrów, ich długie łańcuchy tworzą skrobię. Do węglowodanów zaliczamy również celulozę, główny składnik błonnika pokarmowego. Węglowodany złożone występują w ziemniakach, warzywach strączkowych i zbożach.
Cukry naturalnie występujące w żywności stanowią połowę spożywanych przez nas węglowodanów. Reszta to cukier dodany.
Cukier jest ważnym źródłem energii. 1 g węglowodanów dostarcza człowiekowi 4 kcal energii. Według wytycznych WHO przynajmniej 55% energii dostarczanej organizmowi powinno pochodzić z węglowodanów, najlepiej tych złożonych, głównie w postaci skrobi zawartej w przetworach zbożowych i warzywach strączkowych. Pozostałą część energii powinniśmy pozyskiwać w wyniku spożycia tłuszczów – maksymalnie 30% oraz białka – do 15%.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Słodki smak jest jednym z pierwszych, jaki rozpoznajemy i lubimy najbardziej już od wczesnego dzieciństwa. To nasze upodobanie do słodkich potraw w połączeniu z ich dużą dostępnością są głównymi czynnikami wpływającymi na wysoki poziom spożycia cukru w naszej diecie.
Jedną z głównych przyczyn wzrostu ilości kalorii w diecie jest większe spożycie cukru dodawanego do żywności, np.: słodzonych napojów, cukierków, czekolad, ciastek i innych słodyczy, dżemów, lodów, sosów owocowych, past do smarowania pieczywa.
cd.1]
zachomikowany
Kaloryczność cukru, cukierków i miodu
CUKIER, MIÓD I CUKIERKI
Ilość produktu Energia [kcal] Tłuszcz [g]
Cukier
100g 406 0
1 łyżeczka (5g) 20 0
Miód pszczeli
100g 324 0
1 łyżeczka (15g) 49 0
Krówki
100g 421 10,7
1 sztuka (15g) 63 1,6
Karmelki nadziewane
100g 378 0,5
1 sztuka (4g) 15 0
Karmelki twarde
100g 399 0
1 sztuka (4g) 16 0
www.fit.pl
zachomikowany
cd.1]
Cukier może spowodować: hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości, i to zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Cukier wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca.
To właśnie cukier powoduje, że umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. A tak często pozwalamy dzieciom na jedzenie słodkich batoników czy ciasteczek…. Zarówno u dzieci, jak i dorosłych cukier wywołuje destrukcyjne zachowania, trudności w uczeniu się oraz łatwość zapominania.
Jest również czynnikiem inicjującym niewydolność układu autoimmunologicznego i immunologicznego, co kończy się w rezultacie takimi chorobami, jak artretyzm, alergia i astma.
Cukier zakłóca również równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek rakowych.
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia. Nawyk ten powstaje już w wieku niemowlęcym. Musimy pamiętać o tym, że nadmierna ilość cukru może prowadzić do względnych niedoborów białek, składników mineralnych i witamin z grupy B oraz do zaburzeń przewodu pokarmowego. Wyizolowany cukier zaburza procesy regulujące naturalny poziom glukozy we krwi.
Gdy zjadamy słodkie ciastko czy pijemy słodki napój, nasze zęby jako pierwsze stykają się z cukrem. Osad tworzony na zębach jest doskonałą pożywką dla mikrobów, które atakują szkliwo. Roztwory cukru silnie podrażniają również błony śluzowe wyściełające żołądek i dwunastnicę, sprzyja to powstawaniu wrzodów.
Aby strawić cukier organizm pożycza witaminy z grupy B, wapń, magnez czy chrom z innych pokarmów. Nadmierne spożycie prowadzi do cukrzycy.
www.fit.pl
zachomikowany
Wpływ cukru na nasze zdrowie
Nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu oraz próchnice
Ludzie nie mogą się utrzymać przy życiu na diecie cukrowej. Przykładem tego są rozbitkowie, którzy przez dziewięć dni jedli i pili wyłącznie cukier i rum. W 1793 roku wydarzył się wypadek. Statek wiozący ładunek z cukrem rozbił się. Pięciu marynarzy, którzy przeżyli było przez dziewięć dni zdanych na siebie samych. Walczyli oni o przeżycie. Jedynym pożywieniem, które mieli był cukier i rum.
Po uratowaniu ich i przeprowadzeniu badań okazało się , że byli w stanie wyniszczenia spowodowanego głodem. Wypadek ten dał początek badaniom nad cukrem i jego wpływem na nasz organizm oraz zainspirował wybitnego francuskiego filozofa F. Magendie.
Magendie zaczął przeprowadzać szereg eksperymentów i badań na zwierzętach w szczególności psach pod kątem wpływu cukru na organizm. Wyniki jego prac były opublikowane w 1816 r. Wszystkie psy, które karmione były pokarmami opartymi na cukrze lub oleju z oliwek i wodzie zdechły. Ten eksperyment uświadomił przemysłowi cukrowniczemu jakie cukier niesie zagrożenie dla naszego zdrowia. Od tego czasu przeznaczał on miliony dolarów oraz zatrudniał najbardziej znane autorytety, które za otrzymywane pieniądze znalazłyby jakiś dowód nawet pseudonaukowy obalający teorię o cukrze.
Mimo to udowodniono, że cukier jest głównym czynnikiem powodującym próchnicę zębów. Nadmierne spożycie cukru powoduje nadwagę. Usuniecie go z diety leczy objawy okaleczających, szeroko rozpowszechnionych chorób, takich jak cukrzyca, rak i choroby serca.
cd.a]
zachomikowany
cd.b]
51.Cukier zwiększa ryzyko podagry. 52.Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. 53.Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu. 54.Cukier może powodować zawroty głowy. 55.Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów . 56.Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi.
57.Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze. 58.Cukier jest substancją uzależniającą.
59.Cukier może być równie odurzający, jak alkohol.
60.Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla.
61.Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności.
62.Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz .
63.Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się.
64.Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD).
65.Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu.
66.Cukier może obniżać sprawność działania nadnerczy.
67.Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób.
68.Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu.
69.Cukier zwiększa ryzyko polio.
70.Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny.
71.Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą.
72.Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje życie.
73.Cukier może powodować śmierć komórek.
74.Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań.
75.Cukier odwadnia noworodki.
76.Cukier może powodować choroby dziąseł.
pobrano z linku- http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-cukierpowody.htm
zachomikowany
cd.a]
26.Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie).
27.Cukier może zakłócać przyswajalność białek.
28.Cukier powoduje alergie pokarmowe.
29.Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży.
30.Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci.
31.Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych.
32.Cukier może uszkadzać strukturę DNA.
33.Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele.
34.Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu.
35.Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności.
36.Cukier może powodować rozedmę płuc.
37.Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie człowieka.
38.Cukier obniża wydajność enzymów.
39.Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona.
40.Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie.
41.Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych. 42.Cukier może powodować zniszczenie trzustki.
43.Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie.
44.Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit.
45.Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych.
46.Cukier może powodować problemy ze ścięgnami.
47.Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny.
48.Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.
49.Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia.
50.Cukier może powodować depresję.
cd.b]
zachomikowany
76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie
Przy współpracy dr. med Nancy Appleton, www.nancyappleton.com
Autorka książki "Pokonaj nałóg słodzenia"
Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostałyzaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych.
1.Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw chorobom infekcyjnym.
2.Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu.
3.Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. 4.Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu.
5.Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. 6.Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka. 7.Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię. 8.Cukier osłabia wzrok. 9.Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego. 10.Cukier może powodować przedwczesne starzenie się.
11.Cukier może prowadzić do alkoholizmu. 12.Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy. 13.Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości.
14.Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. 15.Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne)
16.Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych
17.Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego.
18.Cukier może powodować powstawanie hemoroidów.
19.Cukier może powodować powstawanie żylaków.
20.Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne.
21.Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy.
22.Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę.
23.Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi.
24.Cukier może podnosić ciśnienie krwi.
25.Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci.
cd.a]
zachomikowany
Cukier puder
Ciasto drożdżowe albo babka piaskowa – czym byłyby te wypieki bez połyskującego na wierzchu cukru pudru? Delikatnie zmielony, niezwykle lekki, otula wypieki puchową warstwą słodyczy.
zachomikowany
Cukier perlisty
Cukier perlisty, od lat cieszący się dużym uznaniem wśród zawodowych piekarzy i cukierników, to prosty sposób na pięknie udekorowane ciasta, desery czy gofry. Tajemnica wyjątkowych właściwości cukru perlistego, tkwi w odpowiedniej grubości i twardości ziarenek, które swoim wyglądem przypominają małe śnieżnobiałe perełki.
Dzięki wyjątkowym właściwościom małych perełek, cukier nie zmienia konsystencji i zachowuje śnieżnobiały kolor oraz niezwykle delikatny smak nawet w bardzo wysokich temperaturach. Cukier perlisty jest idealny do przyozdabiania wypieków zarówno przed, jak i po pieczeniu.
zachomikowany
Cukier kostka
Idealny kształt kostki, w którym zaklęto śnieżnobiały cukier. Jeśli szukasz odmienności i chcesz, aby Twoja cukiernica wyróżniała się na tle innych - cukier kostka jest doskonałym wyborem! Świetnie sprawdza się do słodzenia zimnych i gorących napojów.
Jeżeli dodatkowo zależy Ci na wygodzie – ergonomiczne opakowanie sprawi, że używanie kostek stanie się łatwe i przyjemne.
zachomikowany
Cukier kostka brydż
Sama kostka to za mało? Wolisz bardziej wyrafinowanie i nowocześnie? Proszę bardzo! Oto świetne rozwiązanie – cukier w kształcie kostek nawiązujących do kolorów kart brydżowych.
zachomikowany
Cukier biały - sticks
Jeśli cenisz sobie profesjonalizm oraz wygodę - wybierz cukier biały w poręcznych opakowaniach. Idealne porcje to estetyczny dodatek do Twojej kawy lub herbaty, szczególnie polecany na biznesowe spotkania, gdzie wygodne opakowania pomogą uniknąć słodkiej, chodź niezręcznej sytuacji. Niezastąpione w podróży!
zachomikowany
Cukier biały - saszetka
A jeśli nie sticks to może saszetka? Cukier biały wcale nie musi być banalny. Goście na biznesowym spotkaniu na pewno docenią Twoją innowacyjność.
Planując podróż, koniecznie pamiętaj, aby wziąć ze sobą cukier w wygodnej i estetycznej saszetce. Znów będziesz mógł delektować się klasycznym smakiem kawy lub herbaty.
zachomikowany
Cukier kandyz bursztynowy
Smak wakacji zaklęty w cukiernicy o każdej porze roku... Jeśli żadna z dotychczasowych propozycji nie przypadła Ci do gustu, mamy dla Ciebie jeszcze jedną niespodziankę – cukier kandyz bursztynowy.
Swym kolorem i kształtem łudząco przypomina bursztynowe kamyki. Ale jego prawdziwą siłą jest niepowtarzalny smak i aromat, jaki zyskują potrawy po dodaniu do nich tego właśnie cukru.
Czarna herbata nie musi być już banalna – z dodatkiem rumu i cukru kandyz bursztynowy, odkryje przed Tobą nowe horyzonty smaku i zapachu. A to nie koniec – intensywne doznania będą czekać na Ciebie przy posłodzonych bursztynem syropach ziołowych i owocowych, mleku czy kawie zbożowej. A kawy naturalne? Po prostu – dodaj cukier kandyz bursztynowy, zamknij oczy i delektuj się tym, co najlepsze!
zachomikowany
Cukier kandyz kruszony
Masz ochotę na Irish Coffee? Nic prostszego - rozwiązaniem jest cukier kandyz kruszony. Dla Ciebie stworzyliśmy cukier drobniejszy od standardowego kandyzu i umieściliśmy go w mniejszym, bardziej poręcznym, 250 g opakowaniu. A wszystko to dla Twojej wygody.
Teraz mniej - oznacza więcej! Wydając mniej, możesz spróbować cukru o wyjątkowym smaku i zaskoczyć gości bursztynami na stole. Wysypany do szklanej cukiernicy kandyz kruszony będzie wyjątkową ozdobą.
Kandyz kruszony marki „Cukier Królewski” nie zawiera środków konserwujących, sztucznych barwników ani innych składników poza cukrem najwyższej jakości, tak więc zysk jest podwójny – wykwintnie i zdrowo!
zachomikowany
Cukier biały
Doskonale służy do przygotowywania smacznych i zdrowych potraw, bo nie zawiera konserwantów.
Forma drobnych kryształków ułatwia rozpuszczanie się cukru, dlatego idealnie sprawdzi się również jako składnik domowych przetworów.
zachomikowany
Cukier trzcinowy
Mauritius – maleńka wysepka na Oceanie Indyjskim. Mimo swoich niewielkich rozmiarów kryje w sobie wielki skarb. To tu powstaje najlepszej jakości cukier trzcinowy. Nie wiemy, co leży u podstaw sukcesu cukru z tamtych stron.
Sekretem cukru trzcinowego jest melasa. Nadaje potrawom delikatny lekko miodowy smak, określany często jako karmelowy. I ten niepowtarzalny aromat… Cukier trzcinowy jest doskonały do słodzenia kawy, herbaty, ciast, herbatników, czy naleśników. To wyrafinowana przyprawa do wielu dań.
zachomikowany
Cukier trzcinowy drobny Tetra Rex
To innowacyjny produkt, który poszerzył gamę produktów przeznaczonych do pieczenia. Występuje w postaci drobnego, łatwiej rozpuszczającego się cukru trzcinowego w nowatorskim opakowaniu Tetra Rex.
Opakowanie wykonane z ekologicznego kartonu, zakończono korkiem, dlatego skutecznie chroni produkt przed wilgocią. Jest opakowaniem trwalszym niż opakowanie papierowe, dzięki czemu zapobiega wysypywaniu się cukru.
Do zalet opakowania Tetra Rex należy również dozownik oraz miarka z boku opakowania, która precyzyjnie odmierza potrzebną ilość cukru, potrzebną do przygotowania pysznych wypieków oraz deserów (np. kremu brûlée, którego przepis znajdą Państwo na opakowaniu produktu).
Cukier trzcinowy Tetra Rex jest idealny również do słodzenia ciepłych i zimnych napojów. Elegancki design sprawia, że cukier w Terta Rex z powodzeniem może służyć za cukiernicę w podróży, jaki i w każdym nowoczesnym salonie.
zachomikowany
Cukier trzcinowy BIO
Podążając za coraz większymi wymaganiami konsumentów oraz chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom, proponujemy cukier trzcinowy BIO.
Cukier trzcinowy BIO wytwarzany jest z oczyszczonego soku naturalnie uprawianej trzciny cukrowej, której plantacje znajdują się w Ameryce Południowej. Jej uprawy są zgodne z normami Unii Europejskiej dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Trzcina cukrowa jest ważnym surowcem w produkcji cukru na świecie. Roślina ta by bujnie rosnąć, potrzebuje słońca, temperatury ponad 21˚C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu.
Naturalny cukier trzcinowy jest wysoko ceniony za swe ekologiczne pochodzenie. Jest tak słodki, jak zwykły cukier. Można go zatem wszechstronnie stosować: zarówno do słodzenia kawy, herbaty, jak i pieczenia czy gotowania.
Cukier trzcinowy BIO uświetnia swym wyjątkowym aromatem każdą potrawę. Wystarczy wsypać łyżeczkę, zamknąć oczy i… poczuć prawdziwą, naturalną przyjemność.
zachomikowany
Cukier trzcinowy kostka
„Kości zostały rzucone….” – a może kostki? Brązowe kryształy z magiczną nutą melasy zostały uformowane w kostki. Są bardzo wygodne w przygotowywaniu pełnych aromatu napojów. Dzięki praktycznej formie, są idealne w porcjowaniu.
Walory cukru trzcinowego docenił sam Ernest Hemingway, który w „La Bodeguita del Medio” delektował się bogatym smakiem drinków, szczególnie karaibskiego Mojito (czyt. Mohito). Ten orzeźwiający koktajl przygotowywany na bazie białego rumu, ma wśród składników brązowy cukier trzcinowy. Do tego odrobina limonki, mięta, woda gazowana, kruszony lód i można przez chwilę poczuć się niczym sam pisarz.
zachomikowany
Cukier trzcinowy - sticks
Nietuzinkowy smak w profesjonalnej i praktycznej formie. Polecany na biznesowe spotkania, gdzie liczy się estetyka i styl. Nieodzowny w podróży.
Cukier trzcinowy w sticksach nada Twojej kawie lub herbacie niepowtarzalny karmelowy smak.
zachomikowany
Dolcetino
Dolcetino - słodzik do żywności na bazie cukru i substancji słodzących to rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z delektowania się tradycyjnym słodkim smakiem kawy czy herbaty.
Kostki Dolcetino, mimo iż powstały na bazie cukru (99% w produkcie, uzupełnione o 1% substancji słodzących w postaci aspartamu i acesulfamu K) mają wartość energetyczną równą 6 kaloriom, a dodatkowo dzięki temu uzyskujemy jeszcze większą moc słodzenia. Tym samym, opakowanie słodzika zawierające około 300 g (208 kostek) pod względem efektu słodzenia odpowiada 1 kg tradycyjnego cukru.
Dzięki kostce Dolcetino, której wartość energetyczna wynosi 6 kalorii, możemy zachować słodki smak życia, nawet będąc na etapie kulinarnych wyrzeczeń. Wspomagając naszą dietę oraz wysiłek fizyczny na drodze do wymarzonej sylwetki, nie ujmuje on równocześnie smaku naszej ulubionej kawie, czy herbacie.
zachomikowany
Jedna łyżeczka cukru = 16 kcal
zachomikowany
Jak powstaje Cukier Królewski?
Produkcja cukru polega na przeprowadzeniu sacharozy zawartej w komórkach korzenia buraka cukrowego ze stanu rozpuszczonego w postać krystaliczną. Proces można podzielić na 3 zasadnicze etapy:
Najpierw, dokładnie umyte buraki kroi się w cienkie pasemka, które następnie "przemywa" się gorącą wodą. Woda "wypłukuje" cukier z pasemek pokrojonego buraka. Całość procesu nazywamy dyfuzją lub ekstrakcją.
Powstały w ten sposób wodny roztwór cukru oczyszcza się poprzez dodanie mleka wapiennego, a następnie przez przepuszczenie dwutlenku węgla przez tak powstałą mieszaninę. Mieszaninę filtruje się, a oczyszczony w ten sposób roztwór cukru zagęszcza się. Całość tego procesu nazywamy Oczyszczaniem Soku.
Do oczyszczonego i zagęszczonego roztworu cukru dodaje się zarodki krystalizacji (są to bardzo drobne kryształki zwykłego cukru), na których następuje dalsze odkładanie się sacharozy z roztworu i ich wzrost do normalnego rozmiaru. Proces ten nazywamy Krystalizacją.
Powstałe w ten sposób kryształy sacharozy (cukier) oddziela się od roztworu, suszy, chłodzi i pakuje.
zachomikowany
Czy cukier brązowy a cukier trzcinowy to to samo?
Nie, cukier brązowy to cukier powstały z buraka cukrowego z dodatkiem syropu z trzciny cukrowej, natomiast cukier trzcinowy, jest otrzymywany bezpośrednio z trzciny cukrowej.
zachomikowany
Czy cukier brązowy jest zdrowszy od cukru białego?
Istnieje taka błędna teoria, że cukier brązowy jest zdrowszy. Ta błędna teoria powstała dawno temu, kiedy cukier był wybielany rozjaśniaczem lub farbowany chemicznie.
Südzucker nie stosuje czynników wybielających czy farbujących już od dawna, od kiedy uzyskuje czysty cukier w wyniku powtarzanej krystalizacji. Brązowy cukier zawiera tylko niewielką koncentrację, pierwiastków śladowych, które wpływają na smak.
zachomikowany
CD.1]
Większość ludzi zjada więcej cukru, niż ich organizm jest w stanie przetworzyć na energię. Wątroba przetwarza wówczas jego nadwyżki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, że cukier jest głównym sprawcą otyłości i arteriosklerozy.
Cukier także uzależnia. W Sugar Blues William Dufty pisze: „Różnica pomiędzy uzależnieniem od cukru a narkomanią polega w znacznej mierze na stopniu". Nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn. Uzależniającą naturę cukru odzwierciedla bieżące jego spożycie w USA- średnia wynosi 130 funtów na głowę rocznie, czyli około 1/3 funta dziennie, co można już zakwalifikować jako „nadużywanie substancji". Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaką ilość cukru codziennie spożywa, bo ukryty jest w różnych potrawach. Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru.
Spożycie cukru w USA jest tak wielkie, że staje się to przyczyną napięć społecznych wywoływanych przez zgubny wpływ, jaki ma na ludzi cukier. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy zaburzeń w zachowaniu i obniżenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w Waszyngtonie ustalił, że [b]istnieje „śmiertelny" związek pomiędzy spożyciem cukru wraz z węglowodanami (należą do nich między innymi wszelkiego rodzaju płatki, ciasta i herbatniki) a gwałtownym zachowaniem, nadciśnieniem i trudnościami z nauką. [/b]W innych badaniach stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejsza się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.
Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu jęczmiennego.
Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1ulr/cukier#ixzz1URAphoeB
zachomikowany
CUKIER
jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie wzmacniających swe działanie. Biały cukier jest przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym, a nie naturalnym produktem żywnościowym, nie nadaje się więc do spożycia. Inne cukry: fruktoza (występująca w owocach i miodzie), laktoza (w mleku) i maltoza (w ziarnach zbóż) są substancjami naturalnymi o wartości odżywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas najzwyklejszego gotowania soku z trzciny cukrowej, i także jest zdrowym produktem spożywczym, jednak na Zachodzie niezwykle trudno dostępnym. Tak zwany cukier brązowy, sprzedawany w supermarketach, nie jest niczym innym jak rafinowanym cukrem białym z niewielką domieszką melasy, nadającej mu smak i kolor. Nie je
Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą nienaturalną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje reakcje obronne, osłabiając odporność organizmu, jest dla niej jak miecz obosieczny.
Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę. Obydwie te przypadłości w zindustrializowanym świecie Zachodu nabierają cech epidemii. Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty", organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać" brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu. Uszczuplenie przez cukier zapasu składników odżywczych może wyzwalać silne łaknienie - organizm chce bowiem uzupełnić swą ograbioną „spiżarnię".
CD.1]
zachomikowany
Cukier postarza
Chcesz wyglądać pięknie i młodo? Ogranicz ilości spożywanego cukru! Badania wykazują, że węglowodany proste, znajdujące się w cukrze mogą przyspieszać starzenie się skóry nawet o 50 proc.
Jeden z dermatologów, dr Fredric Brandt ujawnił w swojej książce, że słodycze to jedna z przyczyn powstawania zmarszczek. Węglowodany proste osadzają się na włóknach kolagenowych, które tracą swoją sprężystość. W efekcie czego zmarszczki stają się bardziej widoczne, a skóra mniej jędrna. Zmniejsza się zdolność do jej regeneracji .
Warto wiedzieć, że węglowodany proste występują zarówno w białym cukrze, jak i brązowym oraz w miodzie. Poleca się zastępować je cukrem brzozowym, który nie posiada ich w swoim składzie.
Co ciekawe, naukowcy udowodnili również, że nasz mózg może uzależnić się od cukru i tłuszczów tak samo jak od twardych narkotyków. Nałogowe leczenie smutków za pomocą czekolady i innych smakołyków nadaje się na przejście na odwyk. Podobnie jak po substancjach odurzających, po zjedzeniu czekolady czujemy się lepiej, by potem sportem powrócić do poprzedniego stanu.
Dział: Zdrowie i uroda > Artykuł: Cukier postarza
od siebie dodam - robi dziury w kościach
zachomikowany
« poprzednia stronanastępna strona »
- Odtwórz folder
- Pobierz folder
- Zachomikuj folder