Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Kebek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Lidia

widziany: 1.02.2024 19:29

  • pliki muzyczne
    17022
  • pliki wideo
    8037
  • obrazy
    178370
  • dokumenty
    67797

294786 plików
3719,2 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Kebek
+ Polska warto zobaczyć
 
AGD - kody błędów pralek automatycznych
Akupunktura
 
Akupunktura
Akupunktura(1)
Aurikuloterapi a
Akwarium
 
Alkohole
 
Andrzejkowe wróżby
autonaprawa,motor y itp (3333)
Bajki
 
Bajki buddyjskie [czytaja K. Jasienski, M.Braunek, M.Ostaszewska]
Bajki rosyjski
Legendy polskie (Czyta W. Zborowski) - Wanda Chotomska
Biorytmy
Chomik udoskonalenia(111 1)
CUD UWAŻNOŚCI
Dom bez chemii
 
Dom bez chemii
Dom bez chemii(1)
Eko-kosmetyki
Dziecko(1111)
Ezoteryka(2222)
Filatelistyka
 
jpg znaczki
 
Katalog znaczków
Polska
Film(1111)
Fotografia
 
GENEALOGIA (1111)
Genealogia i heraldyka
Gry logiczne(1111)
Grzybobranie
 
Historia(1111)
Horoskop
 
Imiona
 
znaczenie imion
Imiona i nazwiska
Irydologia
Jak samodzielnie założyć sklep internetowy
Języki obce(1111)
Karaoke(1111)
Komputer, internet itd(2222)
Kresy
Książki, wiedza (1111)
kurs szybkiego czytania
Kursy(2222)
Legendy
MALARSTWO
 
MEDYCYNA NATURALNA♦♦♦
 
Minerały
 
Muzyka(3333)
Muzyka, a zdrowie
nie daj się nabrać!
Niepełnosprawni
Numizmatyka(3333)
obrazki
 
Ogród
 
Ozdobne czcionki
 
Pies(2222)
PORADY BABUNI
 
Prywatne
Przemoc
Przepisy
 
Przyroda
 
Pszczelarstwo
 
pszczelarstwo
pszczelarstwo( 1)
Religie(1111)
Remont domu (1111)
Rośliny doniczkowe
 
Rower-regulacja,n aprawa
 
Rower
SERWIS
Wszystko o Rowerze
Rysunek
savoir vivre
Sennik
 
S E N N I K I
Śpiewniki
Stolarstwo
 
survival - sztuka przetrwania
 
Apteczka, urazy, zapobieganie
kusza - jak zrobić
Węzły żeglarskie
Tak nas oszukują
Telefon
 
Dzwonki na komórki
Dzwonki z imionami
Gify
Thermomix
 
Wesele
 
Wiersze, cytaty, złote myśli,życzenia itp
 
zachomikowane
Zdrowie i medycyna(2222)
Zioła,ziołoleczni ctwo
 
Zrób to sam (1111)
ŻYWIENIE
►Trucizny w pokarmach
101 Rzeczy lepszych od diety Mimi Spencer 520 MB
Chemia Żywności
 
FILMY - SZKODLIWE POKARMY I CHEMIA
cukier
 
Czym zastapić biały cukier
Dieta
 
DR EWA DĄBROWSKA
Herbata
 
Jerzy Zięba - Alfabet
Jerzy Zięba - Ukryte Terapie
Józef Słonecki
Kasze
Kawa
Kosmetyki naturalne
LISTA SZKODLIWYCH DODATKÓW DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
MLEKO
ocet
 
ocet jabłkowy
oczyszczające kuracje
 
mikstura oczyszczają ca
Sandra Cabot, Dieta oczyszczają ca wątrobę
odchudzanie
 
Pierre Dukan- Nie potrafię schudnąć
ODŻYWIANMIE ZGODNIE Z GRUPĄ KRWI
OLEJ; OLIWA; OLEJKI; TŁUSZCZE
 
● OLEJ LNIANY - sojusznik w walce z cholesterol em
Oleje
Oleje kluczem do zdrowia - Woźniak Arkadiusz
otyłość
Owoce,jarzyny
 
10 najzdrowszy ch owoców
amarantus
ananas
chleb , pieczywo
cynamon
czekolada
gorczyca
jaja
jarzębina
kasztan
kiełki(1)
kokos
migdały
MIÓD
mleko
morela
nerkowiec
oliwki
orzechy
 
5 korzystn ych właściwo ści orzechów włoskich
OWOCE
owoce egzotyczne
pistacje
piwo
przyprawy
rodzynki
ryby , śledzie
sery
soki
sól
wino
WODY
Produkty, które wspomagają Twój mózg
PRZYPRAWY
SERY
Soki
Stewia
szkodzą i trują
Tabele Kalorii
Wegetarianizm itp
 
Wege
Wiem co jem
Witaminy
 
Witaminyn od A do Z
woda
 
Woda. Wielka Tajemnica
woda żywa
Zdrowe jedzenie
zdrowe odżywianie
 
zdrowe jedzenie
Żywienie dzieci(1111)
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 26 KB
  • 9 mar 19 20:51
Masło, uznawane za najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy, otrzymywane jest ze śmietany
z mleka krowiego. Jego wysoka zawartość odżywcza wynika m.in. z dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Podstawowymi składnikami masła są: tłuszcz, woda i sucha masa beztłuszczowa. Kolor masła w dużej mierze zależy od zawartości beta-karotenu (prowitaminy A) i jest związany ze sposobem żywienia krów, z których mleka wyprodukowano masło. Latem, kiedy zwierzęta mają dostęp do świeżej, zielonej trawy, masło przybiera kolor ciemnożółty. Zimą jest bladożółte. Masło można podzielić
na dwa rodzaje: z kwaśnej i ze słodkiej śmietany. Zaletą masła jest występowanie w nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witamin A i D.

zachomikowany

  • 56 KB
  • 9 mar 19 20:51

zachomikowany

  • 56 KB
  • 9 mar 19 20:51
Dieta śródziemnomorska sprawia, że mieszkańcy Grecji cieszą się lepszym zdrowiem i kondycją. Sekret tkwi w dobrze skomponowanej w różnorodne składniki diecie. Niezwykle ważnym elementem jest tłuszcz. Grecka dieta opiera się głównie na tłuszczach roślinnych, uzyskiwanych przede wszystkim z oliwek. Wysokiej jakości oliwa z wyselekcjonowanych oliwek dodawana jest tam niemal do każdej potrawy. Nadaje nie tylko niepowtarzalnego smaku wszelkim daniom z warzyw, ciast i mięsa, ale także dobrze służy zdrowiu. Pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka.
Tłuszcz zawarty w oliwkach ma zbawienne działanie na układ trawienny i równowagę masy ciała. Oliwa zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo łatwo rozkładają się w procesie przemiany materii. Organizm może je szybko wykorzystać, zamiast magazynować w komórkach tłuszczowych. Zatem dostarcza dokładnie takiej ilości energii, jakiej potrzebuje organizm. Poza tym ułatwia przyswajanie witamin A i E, służy jako materiał budulcowy błon komórkowych i niektórych hormonów. Oliwa pomaga walczyć z nadwagą i dodatkowo wzmacnia wątrobę. Pobudza trawienie i ułatwia wypróżnianie się.
Nie bez powodu mieszkańcy krajów śródziemnomorskich znacznie rzadziej zapadają na choroby układu krążeniowego. Oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na układ krwionośny. Powodem tego jest nie tylko zawartość tłuszczów nienasyconych, ale także tzw. oleuropeiny, która obniża ciśnienie tętnicze, działa rozkurczowo, reguluje pracę serca oraz rozszerza naczynia krwionośne. Wpływa również na obniżenie szkodliwego cholesterolu, zatem redukuje ryzyko zawału. Ponadto ma działanie antyseptyczne: zabija bakterie, wirusy i szkodliwe grzyby.
Oliwa ma także pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ zapobiega wystąpieniu kamicy nerkowej. Udowodniono także, że przeciwdziała cukrzycy oraz chorobom nowotworowym. Liczne badania wykazały, że oliwa znacznie obniża ryzyko zachorowań na raka piersi. Wynika to z tego, że zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, likwidujących szkodliwe dla komórek wolne rodniki. Wszystko to także dobroczynnie wpływa na układ odpornościowy. Dzięki częstemu spożywaniu sałatek warzywnych z oliwą z oliwek znacznie zwiększamy odporność organizmu na wszelkie choroby.
Osoby cierpiące na bóle reumatyczne i bóle stawów także powinny włączyć oliwę z oliwek w swoją dietę. Zawiera ona w swoim składzie wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym kształtowaniu kości i zębów, a poza tym reguluje krzepnięcie krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu oraz zwiększa zdolność koncentracji. Osobom uprawiającym sport dania sporządzone na bazie oliwy pomogą utrzymać mięśnie w dobrej kondycji. Pomaga również pacjentom w okresie rekonwalescencji lub po urazach, zwalcza objawy astmy i spowalnia procesy starzenia się.
Dieta, która pełna jest owoców, warzyw, ciast i serów połączonych z oliwą, pozytywnie wpływa na niemal wszystkie procesy organizmu. Wzmacnia nasze zdrowie i odporność, pomaga w zwalczaniu wielu codziennych przeciwności. Nic dziwnego, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie.

zachomikowany

  • 20 KB
  • 9 mar 19 20:51
Masło czy margaryna?

Czym się różni masło od margaryny?

Masło jest produktem odzwierzęcym, powstałym ze śmietany mleka krowiego i zawiera minimum 80% tłuszczu. Margaryna natomiast jest pochodzenia roślinnego (oleje) i może mieć od 40 do 80% tłuszczu.
Masło z uwagi na to, że pochodzi od zwierząt ma więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, których za wiele nie powinniśmy spożywać, ponieważ są przyczyną wzrostu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie chorób serca i naczyń krwionośnych. Natomiast margaryna w przeciwieństwie do masła jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na nasz organizm, wykazując działanie kardioprotekcyjne oraz obniżające poziom złego cholesterolu. Margaryna może poszczycić się także zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6. Są one szczególnie przydatne w rozwoju, ale też pomagają w utrzymaniu prawidłowej lepkości krwi, ilości cholesterolu i biorą udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.
Masło naturalnie zawiera witaminy: A, E, D oraz kartenoidy, co bardzo ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów. Z kolei margaryna jest wzbogacana witaminami A i D, które nie występują w roślinach.
Prawdziwe masło jest białe, jednak producenci barwią je często naturalnymi barwnikami (beta-karoten) w celu uzyskania kremowego lub żółtawego koloru. Margaryna też ma żółty odcień. Konsystencja masła jest twarda i pod wpływem niskiej temperatury bardziej twardnieje. Margaryna natomiast jest miękka niezależnie od działania zimna.
„Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych” – co to takiego?
Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości nasyconych kwasów tłuszczowych, wiec są bardzo szkodliwe, nawet bardziej od nasyconych kwasów tłuszczowych z masła. Przez to, że podnoszą poziom cholesterolu, wiodą do rozwoju miażdżycy w naczyniach tętniczych. Ponadto istnieją pogłoski o tym, że spożywanie tego rodzaju tłuszczy koreluje z niską masą urodzeniową niemowląt oraz demobilizuje naszą odporność.
Kiedy masło, kiedy margaryna?
Masło z uwagi na zawartość witamin wskazane jest dzieciom do 7. roku życia, kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Raz na jakiś czas zdrowe osoby, bez wysokiego poziomu cholesterolu mogą stosować masło. Margaryna jest wskazana dla młodzieży i osób dorosłych, ponieważ zbija zły cholesterol i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Najkorzystniej stosować margaryny, których właściwości obniżające poziom złego cholesterolu zostały klinicznie udowodnione, np. Benecol, Flora ProActive. Margaryny, które warto stosować, to te miękkie, zamknięte w plastikowych pojemnikach.
Jeżeli tylko chcemy, możemy nawet całkowicie zrezygnować z tych smarowideł. W ciągu dnia zwykle zjadamy wystarczającą ilość tłuszczu. Alternatywą dla masła i margaryny może stać się awokado, które jest źródłem wielu witamin i pierwiastków.

ABC odżywiania21 Sty 2011kom. Katarzyna Ziaja

zachomikowany

  • 25 KB
  • 9 mar 19 20:50
Cała prawda o tłuszczach

Bez nich, jak bez wody, nie ma życia. Dostarczają energii i witamin. W ich składzie są kwasy tłuszczowe - dobre i... złe. Najwartościowsze są te nienasycone
Bez nich, jak bez wody, nie ma życia. Dostarczają energii i witamin. W ich składzie są kwasy tłuszczowe - dobre i... złe. Najwartościowsze są te nienasycone
Tłuszcz zwierzęcy
Pochodzi z tkanki tłuszczowej zwierząt. Jest też w mleku i jego przetworach.
Zalety. Ma dobry smak, syci, dostarcza witamin A i E.
Wady. Bardzo kaloryczny (100 g żeberek - 231 kcal, pieczonego kurczaka ze skórką - 269, łyżka smalcu - 176 kcal, śmietany - 40 kcal,). Zwiększa poziom "złego" cholesterolu. Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (patrz: ramka).
Zalecenie: Unikaj wieprzowiny, jedz drób bez skórki, wybieraj chudy nabiał.
Tłuszcz z ryb
Jest bardzo zdrowy. Najwięcej ma go halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot, dorsz.
Zalety. Zawiera wit. A, E, D i nienasycone kwasy omega 3, które chronią przed miażdżycą, obniżają ciśnienie, poprawiają pracę układu nerwowego i odpornościowego. Zwiększają produkcję tzw. hormonu szczęścia - serotoniny.
Wady. Jest kaloryczny (100 g pieczonego łososia - 205 kcal).
Zalecenie: Zjadaj porcję ryby co najmniej raz w tygodniu i codziennie wypijaj łyżeczkę tranu.
Tłuszcz roślinny
Dostarczymy go sobie, jedząc siemię, pestki słonecznika, orzechy, avocado i margarynę. W największych ilościach pozyskiwany jest z kukurydzy, oliwek, orzeszków ziemnych, rzepaku, słonecznika, soi. Najzdrowsza jest oliwa z oliwek extra vergine, czyli tłoczona na zimno. Należy ją spożywać na surowo.
Zalety. Dzięki obecności nienasyconych kwasów omega tłuszcz roślinny sprzyja oczyszczaniu organizmu ze złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego. Służy sercu i mózgowi, zmniejsza ryzyko zakrzepu w tętnicy wieńcowej, ma działanie przeciwzapalne.
Wady. Jest kaloryczny: 1 łyżka oliwy lub innego oleju - 159 kcal, łyżka margaryny - 80 kcal.
Zalecenie: Używaj dziennie 2-3 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju, najlepiej tłoczonego na zimno.
Tłuszcze trans
Powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych. Są w twardej margarynie, ciastkach, batonach, chipsach, tzw. fast foodach, zupach w proszku. Powstają też, gdy na tym samym tłuszczu roślinnym kilkakrotnie podgrzejemy potrawy.
Zalety. Są smaczne i trwałe.
Wady. Podwyższają "zły", a obniżają "dobry" cholesterol. Sprzyjają nadwadze, osteoporozie, nowotworom jelita grubego. Mogą osłabiać pamięć.
Zalecenie: Ograniczaj jedzenie produktów z tłuszczami trans. Nie podgrzewaj wielokrotnie potraw na tym samym tłuszczu.
Głównym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe:
Nienasycone - są wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Ich źródłem są ryby, tran, olej rybi, kukurydziany, lniany, sezamowy, słonecznikowy, winogronowy i oliwa z oliwek.
Jednonienasycone - mają więcej zalet niż wad. Zawarte są w oleju arachidowym, rzepakowym, bezerukowym, orzechach, migdałach, avocado.
Nasycone - Ich nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Są w tłuszczach zwierzęcych i tłuszczach trans, oleju kokosowym i palmowym, ciastkach, czekoladzie.

http://kobieta.interia.pl/news/ca

zachomikowany

  • 21 KB
  • 9 mar 19 20:50
Tłuszcze dobre i złe

Tłuszcze są niezbędne w naszej diecie. Nie należy z nich całkowicie rezygnować, ale uważać na to, które jemy.
Istnieją 3 rodzaje tłuszczów, które dzielone ze względu na to, jakie kwasy tłuszczowe (główne składniki tłuszczów) zawierają, są dla nas bardziej lub mniej zdrowe. Najlepsze będą w naszej diecie tłuszcze jednonasycone i wielonasycone. Chronią nasze serce przed zawałem, obniżają poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcję LDL, tzw. zły cholesterol. Znajdziemy je np. w oliwie, oleju rzepakowym, słonecznikowym lub kukurydzianym, ale też w tłustych rybach morskich: łososiu, śledziu, makreli.
Tłuszcze nasycone, głównie zwierzęce, nie są już tak zdrowe. Umożliwiają wchłanianie (podobnie jak wielonasycone lub jednonasycone) witamin np. A, D, E, ale jedzenie ich w nadmiarze wpływa na podwyższenie się poziomu cholesterolu. Grozi to chorobami układu krążenia np. miażdżycą.
Niebezpieczne dla zdrowia są również tłuszcze trans, które powstają po przekształceniu (utwardzeniu) kwasów nasyconych. Ich źródłem są m.in. twarde margaryny, tłuszcze piekarnicze np. w paczkowanych ciastach, pączkach, frytkach i fast foodach.
Podobnie jak te zwierzęce podnoszą poziom złego cholesterolu. Ich spożywanie w codziennej diecie powinno wynosić maksymalnie 2g.
Według zaleceń WHO dzienna racja spożywanych tłuszczów w ogóle powinna wynosić nie więcej niż 20g. Zjadamy ich jednak o wiele więcej, dlatego zadbajmy o to, by urozmaicać posiłki w ryby i chude mięso.

Autor: Nela Elsner, 13 lutego 2009,

zachomikowany

  • 78 KB
  • 9 mar 19 20:50
Do nasion oleistych należą nasiona: słonecznika, soi, rzepaku, rycynusu, konopi, lnu, bawełny, gorczycy, maku, kakaowca, migdałowca, sezamu indyjskiego, orzechy ziemne (arachidy), orzechy drzewa tungowego, orzechy kokosowe, palmowe (orzech ) oraz oliwki.
Oliwki zawierają ok. 30 % tłuszczu i są wykorzystywane do produkcji oliwy - tłoczonej z dojrzałych, fioletowo-czarnych owoców.
Nasiona soi zawierają ok. 40% białka, 18% tłuszczu i 24% węglowodanów, mogą więc służyć za pełnowartościowy pokarm, dostarczający prawie wszystkich istotnych składników pożywienia.
. Olej z nasion soi owłosionej należy do najlepszych olejów jadalnych, stosowany jest również w technice. Całe rośliny można używać na paszę lub kiszonki.
Kwiaty białe lub różowe, owoc pestkowiec, wyłuskane nasiona noszą w handlu nazwę migdałów, są bardzo smaczne i pożywne (55% tłuszczu i 20% białka), używane w różnej postaci w przemyśle spożywczym.
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) z Meksyku i południowej części USA, uprawiany jest obecnie na całym świecie jako roślina oleista (ok. 35% tłuszczu jadalnego i technicznego w nasionach), pastewna (ogromna produkcja masy zielonej, a także wytłoki po produkcji oleju), ozdobna, jadalna (bezpośrednio nasiona oraz do produkcji chałwy), lecznicza.
Len dostarcza cennego oleju jadalnego i przemysłowego, stosowanego np.: do produkcji linoleum, włókna, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione, makuchów na paszę, itd. Nasiona (siemię lniane) używane są w lecznictwie.

zachomikowany

  • 78 KB
  • 9 mar 19 20:50
SKŁAD NAJPOPULARNIEJSZYCH TŁUSZCZY w 100g
OLEJ LNIANY /tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 20g /omega-6/ 17g /omega-3/ 54g
OLEJ Z PESTEK W INOGRON /tłuszcze nasycone/ 10g /tłuszcze jednonienasycone/ 17g /omega-6/ 73g /omega-3/ 0
OLEJ RZEPAKOWY /tłuszcze nasycone/ 6g /tłuszcze jednonienasycone/58g /omega-6//omega-3/ 10g
OLEJ Z PESTEK DYNI/tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 34g /omega-6/ 42g /omega-3/ 15g
OLEJ SAFLOROWY/tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 13g /omega-6/ 72g /omega-3/ 0g
OLEJ SŁONECZNIKOWY/tłuszcze nasycone/ 11g /tłuszcze jednonienasycone/ 20g /omega-6/ 69g /omega-3/ 0g
OLEJ SEZAMOWY/tłuszcze nasycone/ 15g /tłuszcze jednonienasycone/ 46g /omega-6/ 41/omega-3/ 0g
OLEJ KUKURYDZIANY/tłuszcze nasycone/ 13g /tłuszcze jednonienasycone/ 25g /omega-6/ 61g /omega-3/ 1g
OLIWA Z OLIWEK/tłuszcze nasycone/ 14g /tłuszcze jednonienasycone/ 77g /omega-6/ 8g /omega-3/ 1g
OLEJ SOJOWY/tłuszcze nasycone/ 15g /tłuszcze jednonienasycone/ 24g /omega-6/ 54g /omega-3/ 7g
OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH/tłuszcze nasycone/ 16g /tłuszcze jednonienasycone/ 28g /omega-6/ 51g /omega-3/ 5g
OLEJ Z ORZECHÓW ARCHAIDOWYCH/tłuszcze nasycone/ 18g /tłuszcze jednonienasycone/ 48g /omega-6/ 34g /omega-3/ 0g
SMALEC/tłuszcze nasycone/ 41g /tłuszcze jednonienasycone/ 47g /omega-6/ 11g /omega-3/ 1g
TŁUSZCZ Z KURCZAKA/tłuszcze nasycone/ 31g /tłuszcze jednonienasycone//omega-6/ 21g /omega-3/ 1g
TŁUSZCZ Z WOŁOWINY/tłuszcze nasycone/ 52g /tłuszcze jednonienasycone/ 44g /omega-6/ 3g /omega-3/ 1g
MASŁO /tłuszcze nasycone/ 66g /tłuszcze jednonienasycone/ 30g /omega-6/ 2g /omega-3/ 2g
OLEJ KOKOSOWY/tłuszcze nasycone/ 92g /tłuszcze jednonienasycone/ 6g /omega-6/ 2g/omega-3/ 0g
OLEJ PALMOWY/tłuszcze nasycone/ 51g /tłuszcze jednonienasycone/ 39g /omega-6/ 10g /omega-3/ 0g

zachomikowany

  • 16 KB
  • 9 mar 19 20:50
Czy masło zawiera tłuszcze trans?

Czy zwykłe masło do smarowania kanapek jak i margaryna zawierają tłuszcze trans? Jeżeli tak, to czym je zastąpić w kanapkach z pieczywem pszennym pełnoziarnistym.

Porady udziela: Katarzyna Haczkiewicz

Tłuszcze trans są w utwardzonym oleju roślinnym czyli w margarynie. Dlatego nie musisz rezygnować z naturalnego masła, ale już margarynę możesz wykluczyć ze swojej diety. Tłuszcze trans powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych, czyli np. podczas produkcji margaryny. Są obecne w wielu produktach spożywczych, więc jeśli chciałbyś wyeliminować je ze swojej diety, zwróć uwagę na etykiety. Jeśli na liście składników jest oznaczenie „uwodorniony”, „częściowo uwodorniony” lub „utwardzony”, oznacza to, że w danym produkcie są obecne tłuszcze trans. Szczególną uwagę zwróć na słodycze, produkty cukiernicze, chipsy, fast foody, a nawet płatki kukurydziane.

zachomikowany

  • 43 KB
  • 9 mar 19 20:50

zachomikowany

  • 43 KB
  • 9 mar 19 20:50

zachomikowany

  • 43 KB
  • 9 mar 19 20:50
Dieta śródziemnomorska sprawia, że mieszkańcy Grecji cieszą się lepszym zdrowiem i kondycją. Sekret tkwi w dobrze skomponowanej w różnorodne składniki diecie. Niezwykle ważnym elementem jest tłuszcz. Grecka dieta opiera się głównie na tłuszczach roślinnych, uzyskiwanych przede wszystkim z oliwek. Wysokiej jakości oliwa z wyselekcjonowanych oliwek dodawana jest tam niemal do każdej potrawy. Nadaje nie tylko niepowtarzalnego smaku wszelkim daniom z warzyw, ciast i mięsa, ale także dobrze służy zdrowiu. Pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka.
Tłuszcz zawarty w oliwkach ma zbawienne działanie na układ trawienny i równowagę masy ciała. Oliwa zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo łatwo rozkładają się w procesie przemiany materii. Organizm może je szybko wykorzystać, zamiast magazynować w komórkach tłuszczowych. Zatem dostarcza dokładnie takiej ilości energii, jakiej potrzebuje organizm. Poza tym ułatwia przyswajanie witamin A i E, służy jako materiał budulcowy błon komórkowych i niektórych hormonów. Oliwa pomaga walczyć z nadwagą i dodatkowo wzmacnia wątrobę. Pobudza trawienie i ułatwia wypróżnianie się.
Nie bez powodu mieszkańcy krajów śródziemnomorskich znacznie rzadziej zapadają na choroby układu krążeniowego. Oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na układ krwionośny. Powodem tego jest nie tylko zawartość tłuszczów nienasyconych, ale także tzw. oleuropeiny, która obniża ciśnienie tętnicze, działa rozkurczowo, reguluje pracę serca oraz rozszerza naczynia krwionośne. Wpływa również na obniżenie szkodliwego cholesterolu, zatem redukuje ryzyko zawału. Ponadto ma działanie antyseptyczne: zabija bakterie, wirusy i szkodliwe grzyby.
Oliwa ma także pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ zapobiega wystąpieniu kamicy nerkowej. Udowodniono także, że przeciwdziała cukrzycy oraz chorobom nowotworowym. Liczne badania wykazały, że oliwa znacznie obniża ryzyko zachorowań na raka piersi. Wynika to z tego, że zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, likwidujących szkodliwe dla komórek wolne rodniki. Wszystko to także dobroczynnie wpływa na układ odpornościowy. Dzięki częstemu spożywaniu sałatek warzywnych z oliwą z oliwek znacznie zwiększamy odporność organizmu na wszelkie choroby.
Osoby cierpiące na bóle reumatyczne i bóle stawów także powinny włączyć oliwę z oliwek w swoją dietę. Zawiera ona w swoim składzie wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym kształtowaniu kości i zębów, a poza tym reguluje krzepnięcie krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu oraz zwiększa zdolność koncentracji. Osobom uprawiającym sport dania sporządzone na bazie oliwy pomogą utrzymać mięśnie w dobrej kondycji. Pomaga również pacjentom w okresie rekonwalescencji lub po urazach, zwalcza objawy astmy i spowalnia procesy starzenia się.
Dieta, która pełna jest owoców, warzyw, ciast i serów połączonych z oliwą, pozytywnie wpływa na niemal wszystkie procesy organizmu. Wzmacnia nasze zdrowie i odporność, pomaga w zwalczaniu wielu codziennych przeciwności. Nic dziwnego, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie.

http://www.zdrowie.foody.pl/strony/1/i/485.php

zachomikowany

  • 33 KB
  • 26 cze 18 23:01
FIGI
są wyjątkowo odżywcze i krzepiące,pozwalają dłużej zachować zdrowy wygląd i zdrowie.
W 100 g tego owocu jest tyle samo wapnia co w szklance mleka. Wśród wszystkich suszonych owoców wyróżniają się najwyższą zawartością błonnika, dzięki czemu zapobiegają nowotworom jelita grubego i piersi, jak również obniżają poziom cholesterolu we krwi.Nie należy przejmować się białym nalotem na suszonych figach ,bo to jest wytracający się cukier i to jest owoc najwyższej jakości- jest miękki, smaczny i dostatecznie wilgotny.

z chomika grawaw57

  • 88 KB
  • 25 cze 18 22:05
Pomelo

Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza 20cm, a waga 2kg. Owoc przypomina duży grejpfrut - jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową, gąbczastą skórkę, której grubość dochodzi do 5cm. Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie, trudne do rozdzielenia cząstki, otoczone twardą błoną. Pojedyncza cząstka składa się z woreczków wypełnionych galaretowatą, półprzezroczystą masą i może zawierać kilka pestek, chociaż są też odmiany bezpestkowe. Miąższ pomelo jest żółtawy albo różowy.


Jada się je na surowo, same albo w sałatkach. Można też robić z nich sok i marmoladę. Skórę można kandyzować. Pomelo są mniej gorzkie, ale także mniej aromatyczne niż grejpfruty.
Owoce pomelo można przechowywać przez 2-4 miesiące, nawet w wysokiej temperaturze. Jednak w czasie przechowywania owoce wysychają, zmniejszają objętość i tracą na wadze. Kupując pomelo, należy więc wybierać owoce ciężkie.

z chomika sarenka125

  • 95 KB
  • 25 cze 18 22:04
Melon

Najbardziej znana odmiana melona to melon miodowy. Żółty owalny owoc melona miodowego jest dostępny praktycznie przez cały rok. Ma delikatny w smaku, jasnozielony miąższ. Melon kantalupa ma pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny miąższ.

Zastosowanie
Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Odmiany mniej aromatyczne można doprawiać sokiem z cytryny, porto lub odrobiną mielonego imbiru. Melony dodaje się do sałatek, kompotów i deserów, robi się z nich lody, sorbety i zupy na zimno, przyrządza dżemy oraz czatneje. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Przecier z miąższu melona jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Owoce te doskonale komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sok z dojrzałego melona doskonale gasi pragnienie.

z chomika sarenka125

  • 91 KB
  • 25 cze 18 22:04
Marakuja (passiflora)
Inne nazwy: grandilla, męczennica jadalna,

Uprawiana obecnie na szeroką skalę w Australii i na Nowej Zelandii.

Owoce mają do 12 cm średnicy i miękką, pomarańczową skórkę, w środku szary, słodki miąższ z dużą ilością drobnych jadalnych pestek.

Maracuja stanowi dobre źródło błonnika, węglowodanów i witaminy C.Passiflora używana jest głównie do wyrobu soków i lodów.

Zastosowanie
Spożywana może być na surowo (jadalny jest kleisty galaretowaty miąższ z pestkami) sama lub w słodkich sałatkach.
Można ją również spożywać w ciepłych potrawach.

Należy kupować owoce o lekko wyschniętej skórce, jest ona bowiem nieomylnym znakiem dojrzałości owocu.

z chomika sarenka125

  • 114 KB
  • 25 cze 18 22:04
Drzewo chlebowe
Pochodzi z Polinezji, obecnie występuje w całym klimacie tropikalnym. Jest jednopiennym drzewem o wysokości do 20 m posiadającym głęboko wcinane liście. Roślina wydaje liczne zielono - żółte owoce o kulistym lub cylindrycznym kształcie (średnicy około 25 cm) i wadze do 2 kg . Większość odmian zawiera nasiona - 16-24 czarnych pestek wielkości kasztana, które spożywa się po upieczeniu

Złotożółty miąższ dojrzałego chlebowca właściwego ma smak słodki i ostry. Po sfermentowaniu staje się serowatą jadalną masą. Niedojrzałe owoce zawierają więcej skrobii niż ziemniaki i są spożywane po upieczeniu. W samku są wówczas podobne do chleba. Dojrzałe owoce chlebowca spożywa się po upieczeniu, a w smaku przypominają jadalne kasztany.



Owoc drzewa chlebowego zawiera 70% skrobi, 16% wody, 1% tłuszczów, 13% cukrów, witaminę C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo.
100 g owocu dostarcza 75 kalorii .

z chomika sarenka125

  • 88 KB
  • 25 cze 18 22:04
Awokado
Awokado to egzotyczny owoc w kształcie gruszki, pochodzące najczęściej z Brazylii, Kenii, Izraela lub Meksyku.
W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", można się również spotkać z nazwą "smaczliwka". Skórka owocu jest zielona, żółta lub fioletowa, błyszcząca, często pokryta wyrostkami, pod nią zaś znajduje się zielonożółty miąższ, stanowiący cenny produkt odżywczy. Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych.

Zastosowanie
Awokado ma wiele zastosowań, zazwyczaj jednak nie spożywa się go samodzielnie. Jest znakomitym składnikiem sałatek, past, sosów, dipów i dań wielowarzywnych. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem. Miąższ jest też wykorzystywany do smarowania kanapek. Plasterki awokado na kromce chleba zastępują ser. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado.


Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier, wówczas okres dojrzewania skróci sie do 2-3 dni.

z chomika sarenka125

  • 100 KB
  • 25 cze 18 22:04
Longan
Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kruchej skórce. Pod skórką znajduje się szklisty miąższ obejmujący jedno ciemnobrązowe, niejadalne nasionko.





Owoc spożywa się niczym owoce wiśni, ale po obraniu go ze skórki. Można go dodawać do deserów, sałatek owocowych.





Miąższ owocu zawiera witaminę C i dużo soli mineralnych.

100 g owocu dostarcza 52 kalorie/

z chomika sarenka125

  • 84 KB
  • 25 cze 18 22:04
Liczi
jest wiecznie zielonym drzewem, osiągającym wysokość 10 m. Pochodzi z południowych Chin. Dziś uprawiane jest głównie w Chinach i Indiach, w rejonach gdzie lato jest długie, gorące i wilgotne. Drzewka liczi źle znoszą zarówno przymrozki, jak i duże upały. Pierwsze drzewko posadził podobno pewien mnich buddyjski 1300 lat temu.
Owoce liczi przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe-osiągają długość 5 cm. Pokryte są cienką suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawo karminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka daje się łatwo oddzielić od miąższu. Miąższ jest ścisły, galaretowaty, przezroczysto perłowy. w środku owocu znajduje się brązowo czarna błyszcząca pestka wielkości fasoli. Łamliwą skorupkę rozłupuje się palcami i zjada słodki aromatyczny miąższ. Po usunięciu pestek owoce dodaje się do sałatek, robi z nich kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi.
Liczi zawierają cukier, białko, kwasy organiczne i dużo witaminy C. Owoce są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.

z chomika sarenka125

  • 101 KB
  • 25 cze 18 22:04
GUANABANA
Jest to bardzo smaczny owoc. O średnicy do 10cm i długości do 20cm, koloru zielonkawo-żółtego, a kiedy jest mocno dojrzały, nawet brązowawy z wypustkami przypominającymi kolce. Drzewo osiąga 7m wysokości, liście podłużne, lancetowate, wiecznie zielone.

W środku - koloru kremowego o konsystencji budyniu z pestkami.

Można go jeść łyżeczką lub robić z niego sok i pić. Właściwie - spożywanie tego owocu, może wystarczyć nam do życia, bo posiada prawie wszystkie minerały i witaminy oraz sporo kalorii można dodać jedynie sproszkowaną bulwę Maca. Jego stosowanie zalecane jest zwłaszcza przy chorobach nowotworowych, gdyż jest 3-4 razy skuteczniejszy Niż Uña de Gato (Uncaria Tomentosa) czyli Cat’s Claw - ludowa nazwa Vilca Cora.

Całą roślinę używa się w medycynie alternatywnej. Nadają się liście, kora, korzenie, owoce jak i pestki rośliny.

Właściwości i działanie:

Główne:

* zabija komórki rakowe,i wolne rodniki.
* spowalnia wzrost guzów,Pomaga regenerować organizm po chemioterapii
* zabija bakterie, wirusy i pasożyty,częściowo odtruwa organizm
* obniża ciśnienie krwi i tętno oraz działa uspokajająco,
* powoduje rozszerzenie żył,Jest pomocny przy leczeniu Cellulitis
* reguluje poziom cholesterolu.Odmładza i podnosi witalność organizmu.
* Reguluje poziom cukru we krwi.

Dodatkowe działania:

* leczy depresje,wzmacnia system odpornościowy
* działa przeciwskurczowo i zatrzymuje konwulsje (padaczka),
* obniża gorączkę,pomaga przy chronicznym zmęczeniu
* stymuluje trawienie.Pomaga przy chorobach układu pokarmowego.

z chomika sarenka125

  • 73 KB
  • 25 cze 18 22:04
GRANADILLA
Ma bardzo wodnisty miąższ z dużą ilością pestek. Używana jest przede wszystkim do wyrobu soków i lodów. Spożywana może być również na surowo (jadalny jest kleisty, galaretowaty miąższ z pestkami). Należy kupować raczej owoce o lekko wyschniętej skórze, to ona bowiem świadczy o dojrzałości owocu.

z chomika sarenka125

  • 112 KB
  • 25 cze 18 22:04
Gujawa właściwa należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Spotykana bywa pod różnymi nazwami jak: gruszla właściwa, psydia pospolita, psydium pospolite, guajawa czy guawa.
Jest niewielkim, wiecznie zielonym drzewem dorastającym do 3-9 m wysokości. Wytrzymuje największe upały i susze.

Owoce długości 3-10 cm w zależności od odmiany wykazują duża zmienność pod względem kształtu (kulisty do gruszkowatego), koloru miąższu (biały, różowy, łososiowy lub czerwony), koloru skórki (zielony do jasnozółtego), grubości skórki, smaku (słodki albo kwaśny) i aromatu (słaby do ostrego).

Skórka jest jadalna choć kwaśniejsza niż wnętrze owocu.

Dzięki dużej zawartości pektyn konsystencja miąższu jest śluzowata.
Owoce słyną z wysokiej zawartości witaminy C (nawet 200-700 mg w 100 g owocu), wyższej nawet pięciokrotnie niż u owoców cytrusowych. Najwięcej witaminy C mają owoce prawie dojrzałe, ale jeszcze zielone i zmniejsza się ona wraz z dalszym dojrzewaniem.

Owoce zawierają także około 15% cukrów, do 1,5% białka, 0,3% tłuszczu, 5,2% włóknika, 0,5% składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, selen i fosfor) oraz witaminy A, B1, B2, PP.

Nie jest to owoc zbyt trwały, można go przechowywać jedynie przez kilka dni w temperaturze pokojowej lub kilkanaście w chłodniejszych pomieszczeniach.

Z tego powodu u nas spotykany jest najczęściej w postaci konserwowej.

Na surowo spożywane są odmiany o większych, słodszych owocach.

Kwaśniejsze odmiany najczęściej przerabia się na soki, kompoty, galaretki, konfitury.

Zagęszczonym sokiem z gujawy witaminizuje się inne przetwory owocowe.

z chomika sarenka125

  • 76 KB
  • 25 cze 18 22:04
Kuruba

Plural:
Kuruby
Rodzina:
Passiflorae – Męczennicowate
Gatunek:
Passiflora molissima

Pochodzenie

Podobnie jak wszystkie inne owoce męczennicowate kuruba pochodzi także z Ameryki Środkowej i Południowej. Ze znalezisk archeologicznych przypuszcza się, że owoce męczennicowate wywodzą się ze starych uprawnych roślin Indian.
Roślina

To pnąca roślina podobna do lian. Rosnąc na wolnym powietrzu zdobi pergole i altany. U nas spotykana jest jako roślina pokojowa. Liście podobne są do liści winorośli, a z różowych lub ciemnoczerwonych kwiatów rozwijają się długie, wiszące jak dzwonki owoce.
Uprawa

Na chłodnych, wysokich terenach And.
Import

Przez cały rok z Kolumbii i Peru.
Owoc

Jadalne:
miąższ owocowy i nasiona.
Niejadalne:
skórka.
Zapach i smak:
łagodny, korzenny, kwaskowaty, smakujący trochę jak jabłko, pomarańcz i ogórek.
Wielkość i kształt:
do 10 cm długości i 3 cm grubości.
Skóra:
lekko owłosiona, biało-zielona lub ceglano-czerwona, z grubości i twardości podobna do skórki banana.
Miąższ:
żółty do pomarańczowego, galaretowaty z dużą zawartością jadalnych pestek.
Dojrzałość:
skórka równomiernie żółta lub czerwona zaczyna się kurczyć.
Przejrzałe owoce:
nieprzyjemnie kwaśny.
Niedojrzałe owoce:
zielona skórka.

Zastosowanie

Spożycie na surowo, do kremów, sosów owocowych czy drinków.
Przechowywanie

Całe owoce można przechowywać w chłodnym miejscu około jednego tygodnia. Aby owoce dojrzały, przechowuje się w temperaturze pokojowej.

z chomika sarenka125

  • 69 KB
  • 25 cze 18 22:03
Kumkwat

Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.

z chomika sarenka125

  • 89 KB
  • 25 cze 18 22:03
Kiwano
Kiwano to smakowity owoc z rodziny dyniowatych, pochodzi z Afryki.

Charakterystyka
Owoc przypomina gruby ogórek ze skórą pokrytą kolcami. Skórka kiwano ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową z jasnymi plamami. Pod skórką znajduje się zielony, soczysty, jadalny miąższ, a w nim wiele, również jadalnych, pestek o bardzo orzeźwiającym cytrynowym smaku, zbliżonym do kiwi, melona i ogórka. Aromat kiwano przypomina zapachem banana.

Zastosowanie
Kiwano można spożywać na surowo oraz dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Ponadto kiwano spożywa się jako sos do deserów i lodów lub sos sałatkowy oraz sos do ryb i mięs. Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia.


Początkowo uprawiany tylko na Pustyni Kalahari. Potocznie nazywany jest rogatym ogórkiem ze względu na kształt i kolce pokrywające jego skórę. Kiwano można zjadać razem z nasionami, podobnie jak w zwyczajnym ogórku. Ma rześki, lekko kwaśny smak.

z chomika sarenka125

  • 111 KB
  • 25 cze 18 22:03
Kasztan Jadalny
Kasztan jadalny to wyśmienity przysmak. Odkryty przez Rzymian, obecnie znany jest w całej Europie. Szczególnie popularny w przepisach kuchni francuskiej. W kilku miejscach w Polsce można znaleźć rosnące w parkach drzewa kasztanowca jadalnego, głównie w województwie dolnośląskim i zachodniopomorskim.

Charakterystyka
Szczególnie popularny w przepisach kuchni francuskiej. Owoce podobne są do zwykłych kasztanów, jednakże skorupki pokryte są dłuższymi i bardziej miękkimi kolcami. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Sadzony jako drzewo ozdobne w parkach i przy drogach.

Zastosowanie
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona, używana jest do przyrządzania gesztenye püré i innych wyrobów cukierniczych. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.


Pieczone kasztany
Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych.
Przepis:
-Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy.
-Zagrzać piekarnik do 220 stopni.
-Kasztany położyć na blachę i wsunąć na 20 min. do piekarnika. Po 10-ciu min. potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić.
Czas pieczenia zależy w pewnej mierze od warunków w danej kuchni i samych kasztanów. Dobrze upieczone kasztany powinny być w środku delikatne, ale na powierzchni „miąższu” nieco chrupiące i upieczone na kolor złoty.
Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia.
Uwaga: czarne plamy na kasztanie mogą świadczyć o pleśni. Plamy te można po prostu wykroić.
Z kasztanów można także zrobić bardzo dużo innych potraw. Samo pieczenie można przeprowadzić na różne, w zależności od dodatków sposoby. Kasztany można używać do różnego rodzaju sałatek (np. z łososiem), zamiast ziemniaków i jako polentę. Ugotować zupę. Można upiec ciasto lub ciasteczka lub zrobić krem. Nadziać kurczaka, gęś albo indyka. Można zrobić gołąbki. A wszystko to można zapić piwem z kasztanów...

z chomika sarenka125

  • 63 KB
  • 25 cze 18 22:03
Karambola
Słodki soczysty owoc o intensywnej, żółtej barwie.

Owoce karamboli są bardzo charakterystyczne: intensywnie żółte, o ostrych krawędziach, po pokrojeniu na plasterki tworzą kształt gwiazdek.

Kupując karambolę, należy pamiętać, że im bardziej żółta skórka, tym lepszy smak.

Zastosowanie
Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach oraz do ciast typu tarta, choć oczywiście można je jeść również na surowo. Należy wtedy pamiętać żeby wyciąć wypustki - mogą być gorzkie. Skórkę można usunąć, ale nie jest to konieczne.

W Chinach nieobrana karambola używana jest jak warzywo, bez skórki natomiast – jak owoc.

Kwaskowatą odmianę karamboli można wykorzystywać jako dodatek do mięs

Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej.

Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.

z chomika sarenka125

  • 139 KB
  • 25 cze 18 22:03
Granat

Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki.
Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką.

Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny.

Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.

Granat wspaniale gasi pragnienie, pobudza także apetyt i reguluje trawienie. Sok z granatów obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne w obrębie przewodu pokarmowego, wpływa korzystnie na serce.

Granat jest dobrym preparatem w przypadku przeziębień i infekcji.

z chomika sarenka125

  • 10 KB
  • 25 cze 18 22:03
Kaki nazywane też Persymona,Sharon)

Pochodzi z Chin i Japonii. Dojrzałe kaki jest dość miękkie, pomarańczowe, czerwone lub żółte, przypomina pomidory.

Charakterystyka
Kaki powinno się spożywać tylko w pełni dojrzałe, dopiero wtedy osiągają właściwą soczystość i aromat. Miąższ jest bardzo słodki, w konsystencji lekko galaretowaty. Owoc zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C. 100 g owocu dostarcza 73 kalorie.

Zastosowanie
Owoce kaki spożywa się na surowo, obrane ze skórki bądź przepołowione, wtedy najwygodniej posłużyć się łyżeczką przy wyjmowaniu miąższu. Kaki można także stosować do sałatek, mogą być też gotowane, kandyzowane, przerabiane na dżemy, galaretki bądź lody.

z chomika sarenka125

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    9
  • obrazy
    332
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

343 plików
442,64 MB




gocab64626

gocab64626 napisano 8.01.2023 23:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Silence_dreams

Silence_dreams napisano 22.01.2023 02:09

zgłoś do usunięcia

D O B R A N O C !

Do mojego świata wiodą różne dróżki , kiedy od marzeń pękają poduszki...A stary księżyc w srebrnej koszuli chętnie nade mną serce swe rozczuli...W moim zakątku jak w rajskim ogrodzie , twarz swoją młodą ujrzysz w czystej wodzie...Czas się zatrzymał byś mógł uwierzyć, że raz jeszcze w życiu młodość można przeżyć...Pchnij śmiało furtkę skrzypiącą cichutko...Nie poddaj się błahostkom i nie ufaj smutkom...Przyjmij z radością moje zaproszenie. …BUZIACZKI - Ania

marcinpmd napisano 28.01.2023 22:47

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie, każdy znajdzie coś dla siebie interesującego

obrazek

viliana

viliana napisano 9.04.2023 16:48

zgłoś do usunięcia
Czy możesz to wstawić jako jeden plik a nie każde zdjęcie po kolei pobierać?
jagata79

jagata79 napisano 17.05.2023 20:50

zgłoś do usunięcia
witam, jestem nowa, pytanie proste - czy masz jakieś e-booki z lat od 1900 do 1800 - chodzi mi o najstarsze i także o olejkach eterycznych? dziękuję

FilmySerialeHD3 napisano 22.05.2023 12:52

zgłoś do usunięcia
zapraszamy na filmy

mj1983 napisano 15.07.2023 20:16

zgłoś do usunięcia
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 12.11.2023 18:14

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
xantypas

xantypas napisano 9.12.2023 20:31

zgłoś do usunięcia
super Chomik
gullag

gullag napisano 19.02.2024 15:11

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności