Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Sax1701
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Wielbiciel dobrej muzyki i pięknej natury

widziany: 29.03.2024 01:42

  • pliki muzyczne
    21742
  • pliki wideo
    13315
  • obrazy
    606889
  • dokumenty
    31092

678674 plików
3373,62 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Sax1701
ABC rencisty i emeryta
 
SCON
ZUS
ZUS ostrzega
Aforyzmy i przysłowia
 
AGD - kody błędów pralek automatycznych
Akwaria
Akweny
 
10 NAJWIEKSZYCH JEZIOR NA ŚWIECIE
Bałtyk
Bałtyk
Bałtyk(1)
Bałtyk(2)
Album własnych zdjęć z natury
 
Adele Siemens gets Sexy While Stripping Naked_ Free Porn 14 pl_files
Mazurskie Safari w Okrągłym
Ale logiczne rozumowanie
Alfabet migowy
alkohole
ANTYWIRUSY 2013 - 2014
Aparaty fotograficzne
 
♦ Jak zrobić piękne zdjęcia
Aparaty telefoniczne
Architektura
 
Astrologia
 
Astronomia
 
ATLAS UZWOJEŃ silników indukcyjnych
Atlasy
 
Atrybuty Państwa Polskiego i nie tylko
 
ANTYPOLONIZM !!!!!
 
atrybuty państwa Polskiego i nie tylko
Likwidacja Panstwa Polskiego
Babcia i Dziadek
 
BABCIA Z DZIADKIEM
Balet
 
Tancerki - PNG
Balet- dzieci
Balony
 
Tapety - BALONY ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~
Bardzo ciekawe
 
CIEKAWOSTKI
Ciekawostki 2
 
Siedem cudów świata
BAROMETRY
Bonsai
 
Budowa i naprawa komputera
Bursztynowa komnata
 
BURSZTYNOWA KOMNATA
Burze i inne zjawiska przyrodnicze
 
Ceramika
 
Chcesz się pośmiać wejdź
Chmury których można się bać
 
Choroby i problemy XX i XXI wieku
 
CIASTO
Ciekawe miejsca
Ciekawe rzeczy
Ciekawe sznurowania buta
Ciekawe triki
Ciekawe zdjecia i obrazki
Ciekawostki na czasie
Ciekawostki różne
Co na co pomaga
Cuda i rekordy świata
 
Cwiczenia z emisji głosu
Cyganie
Cyrk
 
SZTUKA CYRKOWA
Cytaty o kobietach
Cytaty o mężczyznach
Cytaty z życia wzięte. zobacz - poczytaj, warto
Czapki, kapelusze, szydełkowe i na drutach dla Dzieci dorosłych
 
Czego nie powinienes robic - 10 rzeczy
Czy to jadłeś
Czy wierzyć w to
Czy wiesz co jesz
Delfinarium - pokazy
Deszczowe okna -widoki
Dla Mamy
 
Kartki z życzeniami
Piosenki
teledyski
Dla początkujących Chomików
 
Dobre rady
 
Dom od a do zet
 
Domy bogaczy polskich
 
ZDJECIA POLAKÓW
Dowcipy super!
Dzieci
 
Dzieci wiedzą lepiej
 
Dzień Niepodległości
Dzień Teściowej
Dziwne i dziwaczne
 
dziwaczne buty
dziwaczne krzesła
Dziwne zegary
Dzwonki na komórkę
 
EKOLOGIA
Encyklopedia
Fajne karykatury
Fantastyka, fantasy
Filiżanki
 
Porcelana
zestawy porcelany
Film Nauka pływania
Filmy
FINALE
Flagi
Flagi całego świata
 
EUROPA
FLAGI WEWNĘTRZNE USA (stany)
PROSTOKĄTNE
Flagi, sztandary i herby
 
Flagi Narodowe
Herby miast
Sztandary Polski
Flagi i herby miast
FOTKI TŁA NA CHOMIKA
Fotografia
Fryzury damskie i męskie
 
Fryzury
 
FRYZURY DAMSKIE
 
Fryzury męske
Fryzury męskie
Gady
 
PŁAZY GADY ŚLIMAKI
 
PYTON KRÓLEWSKI LEON
PŁAZY GADY ŚLIMAKI(1)
PYTON KRÓLEWSKI LEON
Galeria Barw Jesieni
 
Jesienne lasy
Galeria Królów Polski
Galeria Kwiatu Piwoni
Galeria Lilaków
Galeria różności
 
Galeria Wodospadów
Garncarstwo
Gaz łupkowy
Gify, kartki życzeniowe i obrazki na różne okazje
 
Gniewko_Ulotki
Góry
 
SKAŁY I PUSTYNIE
GRILE
 
grile i wędzarnie
Grzyby
 
Herby
 
Herby województw polski
HISTORIA POLSKI OD MIESZKA DO PAPIEŻA
Humor i satyra
 
Hymn Polski
HYMNY państwowe
I wojna światowa w obrazach
II wojna światowa w obrazach
III Rzesza
Imiona -ozdobne
Instrukcja obsługi dziecka
Jak to jest zrobione
 
Jak to jest zrobione
Jak wiązać sznurówki
Jedzenie ma znaczenie
Kabarety
 
Kamienie malowane
 
♥♥♥ MALOWANE KAMIENIE
Kamienie szlachetne
 
Kapcie szydelkowe i na drutach, dla dzieci i dorosłych
 
KARYKATURY
Kieliszki do Toastu dla Państwa Młodych
Kluczyki i kłódki
Kolejnictwo, tory i ich czar
 
Komputer i Internet
 
KONKURSY I ZABAWY WESELNE
Kontynenty i Państwa
 
Kryształ
Książki telefoniczne
 
__Ksiązka telefoniczna__ ______________ _
□ Książka telefoniczna CAŁEJ POLSKI
Kuchnia przepisy kulinarne
 
moje przepisy
❃ CIASTA BEZ PIECZENIA ══════════════
۞PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA
Ale pycha (przepisy)
Arcydziła Rosyjskie
babki
CIASTA
 
CIASTA BEZ PIECZENIA
CIASTA NOWE
Ciasta, babki, torty i placki
ciateczka
Cuda z ryżu
Czekoladowe cudeńka
dania jarskie
dania makaronowe
dania różne
DANIA Z KAPUSTY
DANIA Z RYŻEM
DANIA Z ZIEMNIAKÓW
Dekoracja ciast i Deserów
Dekoracja stołów, sal
dekoracje tortów
DEKORACJE WESELNE (stoly,sale,ko scioly)
Dekoracje Wielkanocne
Dekorowanie potraw
 
desery
 
desery
dipy i sosy
Dla każdego coś smacznego
Filmiki o gotowaniu
Gołąbki, Pierogi
Gotowanie, smażenie, pieczenie i grilowanie
Karol Okrasa
kuchnia gotowanie na ekranie video
Kuchnia TV
Kulinaria
KULINARNE
Małe co nieco
Mięsa
 
Na słodko
na wielkanoc
napoje
 
napoje
Pierniki, keksy i makowce
 
keksy
Keksy i pierniki
pierniki i makowce
Pierniki
potrawy Wielkanocne
PRZEPIS NA CHLEB
Przepisy
przepisy fajne z netu
przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne(1)
Przepisy Różne [Hasło- 1]
Przepisy siostry Anastazji
Przetwory
Przetwory - konfitury, dżemy itp
 
przyślij przepis
RECEPTURY MASARSKIE
Ryby
 
dania rybne
RYBY
Sałatki i surówki
 
sałatki i surówki
SAŁATKI, SURÓWKI
SURÓWKI
Same pyszności - polecam
serniki
Siostra Aniela
smacznego
Smaki polskie
śniadania
super przepisy
sztućce
 
drewniane
Sztuka wędzenia
 
torty -na różne okazje
 
T O R T Y
Torty
torty, ciasta, ciastka
 
ciasta bez pieczenia
WARZYWA -DEKORACJE
Wegetarianizm
 
W-GALERIA TORTOW--SWIATO WE ARCYDZIEłA
Zalewy
zupy, kremy, chłodniki
KULINARIA
 
jabłkowe
makowe
serowe
Kurs pływania DVD !!!!!!! nowość
KURS Tańca
 
gify taneczne
TANIEC krok podstawowy
Kwiaty doniczkowe i ogrodowe
 
Ładnie pakujemy prezenty
Latarnie morskie
LECH KACZYŃSKI
 
Ci co zginęli w wypadku samolotowym
Pogrzeb pary prezydenckiej
Lista kolaborantów i sprzedawczyków zdrajców narodu
Listy
Literatura
 
LITERKI
ŁOWIECTWO
LUDZIE- wszystko o ludziach, i dla ludzi
 
MAPY ŚWIATA National Geographic
Masha i Niedzwiedz
Matka w poezji
Matka, Matula, Mamusia
 
Matka w poezji
Mazury polski cud natury
 
GIŻYCKO Lötzen
Wydminy
WYDMINY stare
Mechanika samochodowa
Medycyna - porady zdrowotne
 
Medytacje
 
E-booki
MIASTA
 
Militaria
 
Mis Polonia
MŁYNY WODNE
MOJA OJCZYZNA
Monety
Monologi
 
-HANKA BIELICKA
-SOŁTYS KIERDZIOŁEK - Jerzy Ofierski
Morza i oceany
Mosty,mostki
Motocykle
Motoryzacja
 
Motyle
 
Mowa kwiatów
Muszle
 
Muszle
Muszle(1)
Muzyka
 
Na wesoło (polecam)
Największe jeziora swiata
 
~~JEZIORA ŚWIATA~~
Największe jeziora świata
Naklejki na wódkę Weselną
Narodowi zdrajcy Polski - Czerwone kanalie
Natura i twory zdolności ludzkiej
 
Niezwykłe, niewytłumaczalne zjawiska i historie
Nowy Rok
Obróbka dźwięku
Oddaj mi 100 milionów złotych
Odgłosy Natury
 
Odwrócona hipoteka, czyli kredyt za mieszkanie
Ogień
Ogrodnictwo
 
Opisy i teksty
Ordery i odznaczenia cywilne i wojskowe
 
Order Orła Białego
VIRTUTI MILITARI
ORIGAMI
OSTRZEŻENIE!!!
 
Ostrzeżenie
Owady
 
OWOCE EGZOTYCZNE-JAK JEMY
Ozdobne litery
 
Ozdobne lustra
PAMIĘTNIK....męża
PAPIER LISTOWY
Papier nutowy
Parki Narodowe w Polsce
 
Pedagogika. Nauczanie początkowe. Psychologia
PIŁKA NOŻNA
Playlisty
 
Casablanca - Najpiękniejsze kolędy
Poczet papieży
Pod Krawatem
podobieństwa
Polska, dzieje, historia
 
Polskie stroje Ludowe
POMNIKI-ŁAWECZKI
 
Tablice-pomnik i
Poradniki
PORADY BABUNI
Pory roku i aura zmiennej pogody
 
Powozy i bryki
 
Prawo
 
KODEKSY
WZORY PISM PROCESOWYCH
Prawo Jazdy-testy 2011
 
TOMTOM EUROPA ŚRODKOWA I WSCHODNIA 860 3101
WE-TRAVEL PL 2010 Z NAJNOWSZA MAPA POLSKI
Zielone światło-zasady ruchu drogowego dla dzieci-program
Prezydenci
PRL
 
Program do robienia wizytówek
Programy do tworzenia kalendarzy
Propaganda
Prywatne życie roślin
Przeczytaj to !!!!!!!
Przepowiednie
Przesądy -13-tego w piątek
Przyroda
 
Pszczelarstwo
Ptaki
 
Religia
 
Rocznice ślubu
Rody Królewskie
 
ROŚLINY OWADOŻERNE
Różne ciekawe rzeczy
Ruchome rysunki, obrazki
Ryby
 
Podwodny świat!
RYBY
RYBY MORSKIE
Ryby słodkich wód
Rysowanie ołówkiem
 
OBRAZY RYSOWANE OŁÓWKIEM
Portrety
Rysunek satyryczny
 
Satyra rysunkowa
Rzeki
Rzeźby lodowe
S t a r o ś ć na wesoło
Sadownictwo
 
Samoloty i helikoptery
 
AEROGRAFIA NA SAMOLOTACH
Helikoptery
STARE SAMOLOTY
Samoobrona i karate
 
Filmy
Samotność
Sanktuaria
 
Seks polityków
Sielskie życie Babci i Dziadka
 
Babcia i Dziadek
Silniki elektryczne w praktyce elektronika
Składane pódełeczka na różne okazje
Ślimaki
Śluby gwiazd
Śmierć Kliniczna
Śmieszne
Śmieszne obrazki
śmieszne(1)
Spotkania z Balladą
Starości - czyli retro XX wieku
 
sprzet domowy retro
Stolarstwo
Stroje Ludowe
Studnie
Świece
 
LAMPKI ŚWIECE ZNICZE
Symbolika kwiatów
Szczere wyznania
Szczęśliwi - usmiech - przyjaźń
Sztuczki karciane
Sztuczki magiczne i karciane
Sztuka pakowania prezentów-to łatwe zobacz!!!
Tablice-pomniki
Tajemnice ciała
TAPETY - Windows 7 najlepsze tapety
Tapety ful HD
Tapety Kobiety w bikini
Tapety o różnych rozdzielczościach
 
Tatuaże
 
Spakowane tatuaże
tatuaże
Wwzory czarno białe
Teatr
 
TEATR
Telewizory
 
Polska
Testy
Tła
 
To mi się podoba - cytaty
TO MUSISZ WIEDZIEĆ
Tolerancja
Traktory stare film
Tryptyki
U r o c z e chatki
U ś m i e c h n i j się
Uczę sie dobrych manier
Uczucia i emocje
Ukryta kamera
Uprzejmość
Uroda i zdrowie
Używki i napoje alkoholowe
 
W głośnikowym żywiole
W i e r z e n i a , sekrety
Wędkarstwo
 
Wiatraki
WIĄZANIE KRAWATA
WIĄZANIE SZALI I APASZEK
Wielcy Wodzowie
Wielkie tajemnice historii
Wierszyki do pamiętnika
 
Wierszyki do pamiętnika
Wierszyki do pamiętnika(1)
Wieś i jej uroki
 
Wizytówki
Wkurzające dźwięki
Woda - rzeki, jeziora
 
Wodospady
Wodospady
WODOSPADY,K ASKADY,POTO CZKI
Wojna polsko - bolszewicka 1919 - 1920
Wpisz tekst
Wschód i zachód słońca
Wsch-zach słońca-cd
Wulkany i Gejzery
 
Gejzery
WULKANY I GEJZERY
wulkany i gejzery(1)
Wybuchy jądrowe
Wydarzenia wstrząsające światem
 
Wynalazki i odkrycia
 
Wzory Pism i Wniosków
Wzory Pism-Podań.Co Gdzie Kiedy Do
Z pomysłem wykonane
 
Zabawy weselne
Żaby
 
Zachomikowane
Zaduma i refleksja
 
Kartki pamięci
zaduma
Zagrożenia dla świata i ludzkości
Zawsze będą z nami
Zawsze poszkodowany pamietnik
Zdjęcia
Zdjęcia i plakaty z czasów komuny
Zdrajcy
Zegary
 
Żegluga
 
Zima- historyczne zdjęcia
Złość
Złote myśli
 
Kartki z intencją
Złudzenia
Znaczenie imion
 
Znani Polacy
ZOBACZ KIM JESTEŚ
Zorze polarne
 
Zrobię to sam
 
Zwierzęta śpiewają
Zwierzęta ZOO
 
Życie
 
Życie naszych Dziadków
Życie od podszewki
Życie po życiu
Życiowe paradoksy
ZYCZENIA NA RÓŻNE OKAZJE
Żydzi
ZAŻYDZANIE świata
Pokazuj foldery i treści
obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 24 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Tort truflowy

Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 35 minut


Składniki na 16 porcji

CIASTO:
• 5 jajek
• 1/2 kg cukru pudru
• 15 dag kakao

KREM:
• 40 dag gorzkiej czekolady
• 1/2 kostki masła
• 75 ml spirytusu
• 100 ml rumu
• skórka starta z pomarańczy
• torebka cukru waniliowego
• 400 ml śmietany kremówki
• wiórki czekoladowe do dekoracji

Etapy przygotowania

1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrowym, stopniowo dodając kakao.
Białka ubić na pianę.
Dodać do masy, wymieszać.
Przelać do formy wyłożonej pergaminem, piec 35 min w temp. 180 stopni C.
Ostudzić, przekroić na pół.

2. Krem: czekoladę stopić na parze, stopniowo dodając masło, cukier waniliowy i śmietanę.
Cały czas mieszając wlać po trochu spirytus oraz rum, pod koniec dodać skórkę startą z pomarańczy.
Lekko wystudzić.

3. Krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem.
Resztą kremu posmarować tort,
część nałożyć do szprycy i dookoła zrobić wzorek.
Udekorować wiórkami czekolady.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 19 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Tort tiramisu

Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 30 min

Składniki na 12 porcji


Ciasto:
• 5 jajek
• 15 dag cukru pudru
• 15 dag mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• szczypta soli
• tłuszcz do formy

Krem i dekoracja:
• 5 żółtek
• 25 dag cukru pudru
• 60 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
• sok i skórka z 1/2 cytryny
• 10 dag masła
• 1/2 szklanki mocnej kawy
• łyżka kakao
• szklanka śmietany kremówki

Etapy przygotowania

1. Ciasto: białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę.
Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy, piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 3 krążki.

3. Krem i dekoracja: łyżkę cukru pudru odłożyć, resztę utrzeć z żółtkami na parze. Dodać twaróg, sok i skórkę z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszać.

4. Krążki ciasta dobrze nasączyć kawą, przełożyć 3/4 kremu serowego.
Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.

5. Śmietanę kremówkę ubić, przełożyć do szprycy i udekorować nią tort, posypać kakao oraz odłożonym cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 20 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Sernik na gorąco

Składniki na 12 porcji

Ciasto:
• 40 dag mąki
• szklanka cukru pudru

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 20 dag margaryny
• 2 jajka
• 4 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:
• 1 i 1/4 kg sera białego
• 25 dag masła

• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki mleka
• opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
• polewa czekoladowa do dekoracji

Etapy przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi.
Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

2. Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty.
Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

3. Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

4. Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej.
Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat.
Ciasto udekorować polewą czekoladową.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 24 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Tort kokosowo-ananasowy Piňa Colada

Przygotowanie: 2 godziny

Składniki na 20 porcji
• biszkopt według mojego przepisu (najlepiej upiec dzień wcześniej)
• krem kokosowy:
• 0,9 l mleka
• 6 żółtek
• 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 1,5 szklanki cukru
• 2 kostki miękkiego masła (nie z olejem)
• kilka łyżek soku z ananasa lub sok z 1/2 cytryny
• 20 dag wiórków kokosowych
• puszka ananasa
• słoik dżemu ananasowego

Etapy przygotowania

1. W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko z mąką ziemniaczaną, wszystko dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając od momentu wrzenia przez około 3 minuty. Pod koniec wsypać około 15 dag wiórków kokosowych, jeszcze raz dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
W tym czasie rozetrzeć masło na biały puch, a następnie dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu.
Do kremu można dodać trochę soku z ananasa lub cytryny.

2. Biszkopt podzielić na 3 części.
Do nasączenia można użyć soku z ananasa z puszki, wymieszanego z odrobiną wody lub herbaty, cukru oraz kieliszkiem alkoholu (wódki lub białego rumu).
Dolną część nasączyć ponczem.
Ananasa pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z dżemem ananasowym, a następnie wyłożyć na dolą cześć tortu. Następnie wierzch posmarować częścią kremu.
Kolejno ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć ponczem i posmarować dość obficie kremem. Przykryć trzecia częścią.
Można ją jednak odwrócić, tak by przypieczona cześć znajdowała się w środku. Łatwiej wówczas będzie nasączyć ostatnią część.
Wierzch tortu oraz boki wysmarować, pozostałym kremem, posypać obficie ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Udekorować według gustu, np. ananasem i gotowymi kulkami Rafaello.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 19 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Migdałowy tort Amaretto

Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: około 40 minut

Kaloryczność: 500 kcal/porcja

Składniki na 20 porcji
• biszkopt migdałowy:
• 15 dag mielonych migdałów
• 8 jajek
• 8 łyżek cukru
• 3 łyżki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• odrobina soli
• likier Amaretto do nasączeniaa
• krem:
• 2 budynie waniliowe
• 200 ml śmietany kremówki 36%
• 700 ml mleka
• 5 łyżek cukru
• 5 dag płatków migdałowych lub opcjonalnie czekoladowych
• 1 cukier waniliowy
• 5 dag drobno posiekanych migdałów

• dekoracja:
• 1/2 tabliczki czekolady (deserowej lub gorzkiej)
• kilka łyżek mleka
• kilka wisienek koktajlowych
• paczka płatków migdałowych

Etapy przygotowania

1. Biszkopt migdałowy:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Nie przerywając ubijania, dodawać partiami cukier oraz kolejno po jednym żółtku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie przy pomocy miksera. Następnie delikatnie dodawać mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia jednocześnie mieszając łyżką.
Dużą tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą (najlepiej własnej roboty).
Ciasto wylać do formy i piec w temperaturze 180 C, aż będzie jasno złote. Przy pomocy patyczka sprawdzić stan upieczenia biszkoptu.
Po wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy części.

2. krem: Budyń rozpuścić w 1 szklance mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym, a następnie wlać rozpuszczony budyń i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie wymieszać delikatnie łyżką z wystudzonym budyniem, drobniutko posiekanymi migdałami, płatkami migdałowymi lub płatkami czekoladowymi (ewentualnie jednymi i drugimi).

3. Spód tortu nasączyć likierem Amaretto, wysmarować 1/3 kremu, przykryć następną częścią biszkoptu, którą również należy nasączyć i wysmarować kolejną 1/3 kremu. Wierzch tortu również nasączyć (można go ułożyć odwrotnie), a następnie cały tort (wierzch i boki) wysmarować pozostałym kremem.

4. dekoracja: Płatki migdałowe uprażyć na patelni (nie teflonowej), a następnie obłożyć nimi boki tortu.
Czekoladę połamać na kawałeczki, dodać kilka łyżek mleka, a następnie rozpuścić na małym ogniu.
Mleka powinno być tyle, żeby polewa zrobiła się lekko płynna.
Tort udekorować czekoladą robiąc nieregularne „esy – floresy”.
Na obrębie ułożyć wisienki koktajlowe.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 11 KB
  • 11 kwi 11 2:20
TORT ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

Przygotowanie: ok. 30 min.
Pieczenie: ok. 1,5 godz.

Składniki

• TORT ORZECHOWY:
10 jaj
• 10 łyżek cukru (jak orzechy są stare to 14 łyżek)
• 1 szkl. bułki tartej
• 3 łyżki mąki

• 20 dkg. posiekanych orzechów
• na końcu noża proszku do pieczenia
• zapach lub cukier waniliowy

• BIAŁY BISZKOPT: 5 jaj (ważyć)
• o 3 dkg mniej cukru
• o 5 dkg mniej mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczeni
• 1 szczypta soli

• MASA:
1/2 kg masła
• 4 jaja
• 20 dkg cukru
• spirytus lub wódka (do smaku)
• 5 łyżek kakao
• cukier waniliowy

Etapy przygotowania

1. TORT ORZECHOWY:
białka oddzielić od żółtek.
Do ubitych białek dodawać cukier.
Utrzeć na gęstą masę.
Dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ubijać.
Następnie dodać żółtka, tartą bułkę, posiekane orzechy, mąkę i lekko wymieszać. Piec 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku. (ja piekę na oki 170 st.)

2. BIAŁY BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić.
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę, sól i proszek do piecz.
Na koniec dodać pianę z białek i lekko wymieszać.
Wkładać do zimnego pieca i piec 45 minut.

3. MASA: Jajka ubić z cukrem na parze. Po ubiciu zestwić i ubijać dalej do ostygnięcia. Masło utrzeć. Dodać do niego ubite jajka, kakao i spirytus. Podzielić na dwie części + do dekoracji

4. WYKOŃCZENIE:
Tort orzechowy przekroić wzdłuż na pół. Białego nie kroimy.
Wszystkie krążki pączować słodką herbatą z dodatkiem spirytusu.
Na spód idzie pierwszy orzechowy placek, potem połowa masy, biały biszkopt, znów masa, drugi orzechowy placek i masa.
Górę i boki też posmarować masą. Udekorować.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 16 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Wspaniały orzechowiec
Przygotowanie: ok. 2 godz

Składniki

• Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny Kasi
• 4 żółtka
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 3 łyżki śmietany
• cukier waniliowy

• Poza tym:
• powidła śliwkowe
• orzechy włoskie
• krem Karpatka
• kostka masła
• 2 szklanki mleka

Etapy przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie równe części.
Upiec dwa placki w następujący sposób:

2. jedną część ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłożyć 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (cienką warstwę), a następnie ubitą z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru kryształu pianę z 2 białek.
Pianę posypać orzechami włoskimi.
Piec 30 - 35 minut w temperaturze 200 stopni C.

3. Drugą część ciasta upiec identycznie jak pierwszą.
Po ostudzeniu oba placki przekładamy kremem Karpatka przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.

4. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 14 KB
  • 11 kwi 11 2:20
ROLADA Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 15 min

Składniki
• CIASTO:
• 3 jajka
• 150 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 100 g mąki tortowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• MASA:
• 750-800 ml śmietany 30%
• 4 śmietan-fixy
• 4-5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego

• PONADTO:
• 500 g wiśni wydrylowanych (świeże lub z kompotu)

Etapy przygotowania

1. Jajka całe ubić z 5 łyżkami gorącej wody.
Następnie dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy.
Dodać obydwie mąki i proszek do pieczenia. Jeszcze chwilę miksować.

2. Blachę (ta z wyposażenia piekarnika) wyłozyc papierem do pieczenia.
Wylać na nią ciasto i piec 10-15 min. w temp 210 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika).

3. Ściereczkę (lekko wilgotną) rozłożyć na blacie. Posypać ją odrobiną cukru pudru. Wyłożyć gorący placek (tak by papier znajdował się u góry).
Szybko go zdjąć i zwinąć roladę razem ze ściereczką.
Odstawić.

4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

5. Na wystudzony placek wyłożyć 2/3 śmietany.
Wysypać równomiernie wiśnie. (ok 10 szt. zostawić do dekoracji).
Zwinąć roladę.
Wierzch rolady posmarować pozostałą śmietaną.
Poukładać te 10 szt wiśni.
Z konfitury wiśniowej (jak ktoś ma) zrobić wzorek jak na zdjęciu. Ja takiej nie miałam więc na odrobinie kompotu (tego z wiśni) ugotowałam rzadziutki kisiel (dodałam troszkę cukru i mąki ziemniaczanej).

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 12 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Cherii

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Pieczenie: 10 min.

Składniki

• I. Spód ciasta:
• 3 białka
• 2 paczki pokruszonych herbatników
• 1 paczka wiórków kokosowych
• 3 łyżki cukru
• 15 dag orzechów włoskich
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki krupczatki

• II. jeden cienki placek biszkoptowy

• III. Krem:
• 2,5 szkl. mleka
• 2 budynie wiśniowe
• 3 żółtka
• 1,5 margaryny
• ok. 1 szkl. cukru
• 2 wiśniowe galaretki
• 2 paczki delicji o smaku wiśniowym

• IV. Dowolna polewa

Etapy przygotowania

1. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki.
Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec.

2. Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

3. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym.
Resztę mleka zagotować z cukrem.
Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić.

4. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń.
Połączyć z tężejącą galaretką.
Krem podzielić na dwie części.
Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 12 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Rafaello karmelowe

Przygotowanie: 30 minut

Składniki
• 1 gotowy spód biszkoptowy
• 30 - 40 dag wiórków kokosowych
• 15 dag margaryny
• 3 szklanki mleka
• 1 szklanka cukru
• 2 torebki śmietanki śnieżki

Etapy przygotowania

1. Połowę przygotowanych wiórków, cukier i jedną szklankę mleka gotować do uzyskania karmelowego koloru i smaku. Pamiętać o mieszaniu.
Lekko wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na spodzie biszkoptowym.

2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Ubić śnieżkę w 2 szklankach mleka.
Dodać cukier puder i wymieszać z pozostałymi wiórkami. Połaczyć z żelatyną i wyłożyć na masie karmelowej.

3. Wierzch ciasta posypać wiórkami, udekorować białą czekoladą lub polewą. Schłodzić.

4. Do ciasta można użyć dowolny placek biszkoptowy.
Ewentualnie upiec, przekroić i drugą część wykorzystać np. do Cherii.
Zamiast śnieżki można użyć kremówki z dodatkiem fix i cukru, ale kalorii będzie więcej.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Sernik pod karmelowa pierzynką

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 60 minut

Składniki
• 1 opakowanie twarogu na sernik (wiaderko 1 kg)
• 1 szklanka cukru
• 7 jajek
• 1/2 kostki masła lub margaryny
• 1 torebka budyniu śmietankowego lub antyzakalc
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
• kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
• 2 garście rodzynek
• odrobina maki ziemniaczanej

• puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 20 dag łuskanych orzechów włoskich

Etapy przygotowania

1. Puszkę mleka ugotować zamknięta w garnku z wodą przez około 2 i ½ godziny.
Po czym zawartość puszki wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

2. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i ubić do puszystości.
Następnie dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową, budyń i aromat.
Rodzynki sparzyć, wystudzić i obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie dodać do ciasta.
Na koniec ubić białka jajek (ze szczypta soli) i delikatnie wymieszać z utartą masą.

3. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę i piec około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Na wierzch ciasta wyłożyć karmel z orzechami i dobrze wystudzić. Smacznego!!!

4. Blachę można również wyłożyć herbatnikami lub kruchym ciastem zanim przełoży się na nią masę sernikową.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 11 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 11 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Szarlotka mocno cynamonowa

Pieczenie: 40 minut

Smażenie: 15 minut

Składniki na 6 porcji

• Ciasto:
• 4 szklanki mąki
• 3 jajka + 2 żółtka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 dkg masła śmietankowego pokrojonego w drobną kostkę
• 1 łyżka śmietany
• 1/2 szklanki cukru

• Nadzienie do szarlotki:
• ok. 2 kg jabłek kwaskowatych
• 1/2 szklanki soku bananowego
• 3/4 szklanki cukru kryształu
• 2 łyżki mielonego cynamonu
• 1 cukier waniliowy
• 3 łyżki mąki iemniaczanej
• cukier puder do posypania

Etapy przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy ze sobą.
Dzielimy je na dwie równe porcje i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Pierwszą cześć ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160*C.

3. Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Wkładamy do rondla o grubym dnie.
Zalewamy sokiem bananowym.
Dosypujemy cukier i cynamon.
Prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę jabłkową by nie było grudek.

4. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.

5. Z drugiej porcji ciasta lepimy małe kuleczki i wykładamy na wierzch szarlotki.

6. Pieczemy szarlotkę przez ok. 25-30 minut w piekarniku 170*C.

7. Na koniec posypujemy ją cukrem pudrem.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 25 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie: 1 godzina

Pieczenie: 1 godzina

Składniki na 12 porcji
• Ciasto: 50 g świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżki oleju
• 3 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 3 szklanki mąki pszennej
• 2 żółtka
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 krótkie łodygi rabarbaru lub 1 długa

• Kruszonka:
125 g masła
• 125 g mąki
• 175 g cukru
• 60 g mielonych migdałów

Etapy przygotowania

1. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.
Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.

2. Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

3. Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić.
Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.

4. Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki.
Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając

5. Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść.
Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.

6. Porcja na blachę 23x23 cm.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 13 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Ciasto czekokremowe

Składniki

• CISTO
• 250 g margaryny
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• 3 jajka
• skórka otarta z cytryny
• 1,5 szklanki mąki
• cukier waniliowy

• opakowanie proszku o pieczenia (18 g)

• KREM
• dwa budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• cztery łyżki cukru
• 100 g masła

• I NA KONIEC

• gotowa polewa pełnomleczna

Etapy przygotowania

1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

2. Masę wystudzić.

3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem.
Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach.
Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut.

5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru.

6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem

7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 17 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Tort czekoladowy

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Składniki na 10 porcji

Cisto:
• 5 jajek
• 150 g masła
• 50 g mąki
• 150 g cukru pudru

• 1/2 łyżeczki sody
• 2 łyżki kakao
• 100 g zmielonych orzechów włoskich
• dżem morelowy

Masa orzechowa:
• 300 g zmielonych orzechów włoskich
• 250 ml wódki
• 250 ml rumu

Masa czekoladowa:
• 3 jajka
• 150 g cukru
• 200 g masła
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki kakao
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.

2. Masło utrzyj w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa.

3. Dodaj orzechy, wmieszaj łyżką pianę. Przełóż do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy tortowej (średnica 24 cm).

4. Piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.

5. Masa czekoladowa: ubij jajka z cukrem nad gorącą parą na biały krem.
Ostudź.

6. Masło utrzyj w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.

7. Masa orzechowa: do zmielonych orzechów wlej wódkę i rum, wymieszaj.

8. Ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem morelowym.
Równomiernie nałóż masę orzechową.

9. Na wierzch oraz boki tortu nałóż masę czekoladową (zostaw trochę do dekoracji).
Odstaw

10. Przy pomocy szprycy z masą czekoladową udekoruj wierzch tortu.
Posyp wiórkami czekoladowymi i orzechami. Odstaw na noc.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 14 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Tort serowy

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Składniki na 6 porcji

Ciasto:
• 4 jajka
• 2 łyżk mąki
• 5 dag startych migdałów
• 4 łyżki cukru

Masa:
• 20 dag zmielonego sera twarogowego
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.
• 3 łyżki cukru pudru
• łyżeczka żelatyny
• cukier waniliowy

Do dekoracji:
• puszka brzoskwiń
• galaretka wiśniowa

Etapy przygotowania

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęsty krem.

2. Dodaj mąkę i migdały.

3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź.

5. Ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

6. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dokładnie wymieszaj z serem.

7. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, lekko podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.

8. Masę serową przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię.

9. Brzoskwinie wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki, ułóż na wierzchu.

10. Galaretkę przygotuj według przepisu, używając trochę mniej wody, by szybciej stężała.

11. Tort schładzaj w lodówce przynajmniej 2 godziny.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 11 kwi 11 2:20
Śmietanowiec

Składniki
• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka
• łyżka cukru pudru
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 torebki curu waniliowego
• 2 czubate łyżki żelatyny
• 3 galaretki (każda w innym kolorze)
• puszka ananasów
• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.

Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę.
W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić.
Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 439 KB
  • 11 kwi 11 2:20

z chomika redandpale

  • 0,8 MB
  • 11 kwi 11 2:20

z chomika redandpale

  • 0,7 MB
  • 11 kwi 11 2:20
czekoladowy przekładaniec,
torcik serowy

z chomika redandpale

  • 0,6 MB
  • 11 kwi 11 2:20
tort czekoladowo-pomarańczowy

z chomika redandpale

  • 343 KB
  • 11 kwi 11 2:20
migdałowa krajanka

z chomika redandpale

  • 0,7 MB
  • 11 kwi 11 2:20
tradycyjny staropolski piernik

z chomika redandpale

  • 501 KB
  • 11 kwi 11 2:20
makowiec

z chomika redandpale

  • 0,6 MB
  • 11 kwi 11 2:20
kruche ciasteczka z cukrem,
orzechowe rogaliki

z chomika redandpale

  • 0,6 MB
  • 11 kwi 11 2:20
czekoladowo-kokosowa choinka

z chomika redandpale

  • 340 KB
  • 11 kwi 11 2:20
keks jabłkowy

z chomika redandpale

  • 0,9 MB
  • 11 kwi 11 2:20
torcik waflowy ze śliwkami i orzechami,
wilgotne ciasto czekoladowe

z chomika redandpale

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    93
  • obrazy
    128
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

223 plików
89,51 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (288)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (288)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności