Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Sax1701
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Wielbiciel dobrej muzyki i pięknej natury

widziany: 29.03.2024 01:42

  • pliki muzyczne
    21742
  • pliki wideo
    13315
  • obrazy
    606889
  • dokumenty
    31092

678674 plików
3373,62 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Sax1701
ABC rencisty i emeryta
 
SCON
ZUS
ZUS ostrzega
Aforyzmy i przysłowia
 
AGD - kody błędów pralek automatycznych
Akwaria
Akweny
 
10 NAJWIEKSZYCH JEZIOR NA ŚWIECIE
Bałtyk
Bałtyk
Bałtyk(1)
Bałtyk(2)
Album własnych zdjęć z natury
 
Adele Siemens gets Sexy While Stripping Naked_ Free Porn 14 pl_files
Mazurskie Safari w Okrągłym
Ale logiczne rozumowanie
Alfabet migowy
alkohole
ANTYWIRUSY 2013 - 2014
Aparaty fotograficzne
 
♦ Jak zrobić piękne zdjęcia
Aparaty telefoniczne
Architektura
 
Astrologia
 
Astronomia
 
ATLAS UZWOJEŃ silników indukcyjnych
Atlasy
 
Atrybuty Państwa Polskiego i nie tylko
 
ANTYPOLONIZM !!!!!
 
atrybuty państwa Polskiego i nie tylko
Likwidacja Panstwa Polskiego
Babcia i Dziadek
 
BABCIA Z DZIADKIEM
Balet
 
Tancerki - PNG
Balet- dzieci
Balony
 
Tapety - BALONY ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~
Bardzo ciekawe
 
CIEKAWOSTKI
Ciekawostki 2
 
Siedem cudów świata
BAROMETRY
Bonsai
 
Budowa i naprawa komputera
Bursztynowa komnata
 
BURSZTYNOWA KOMNATA
Burze i inne zjawiska przyrodnicze
 
Ceramika
 
Chcesz się pośmiać wejdź
Chmury których można się bać
 
Choroby i problemy XX i XXI wieku
 
CIASTO
Ciekawe miejsca
Ciekawe rzeczy
Ciekawe sznurowania buta
Ciekawe triki
Ciekawe zdjecia i obrazki
Ciekawostki na czasie
Ciekawostki różne
Co na co pomaga
Cuda i rekordy świata
 
Cwiczenia z emisji głosu
Cyganie
Cyrk
 
SZTUKA CYRKOWA
Cytaty o kobietach
Cytaty o mężczyznach
Cytaty z życia wzięte. zobacz - poczytaj, warto
Czapki, kapelusze, szydełkowe i na drutach dla Dzieci dorosłych
 
Czego nie powinienes robic - 10 rzeczy
Czy to jadłeś
Czy wierzyć w to
Czy wiesz co jesz
Delfinarium - pokazy
Deszczowe okna -widoki
Dla Mamy
 
Kartki z życzeniami
Piosenki
teledyski
Dla początkujących Chomików
 
Dobre rady
 
Dom od a do zet
 
Domy bogaczy polskich
 
ZDJECIA POLAKÓW
Dowcipy super!
Dzieci
 
Dzieci wiedzą lepiej
 
Dzień Niepodległości
Dzień Teściowej
Dziwne i dziwaczne
 
dziwaczne buty
dziwaczne krzesła
Dziwne zegary
Dzwonki na komórkę
 
EKOLOGIA
Encyklopedia
Fajne karykatury
Fantastyka, fantasy
Filiżanki
 
Porcelana
zestawy porcelany
Film Nauka pływania
Filmy
FINALE
Flagi
Flagi całego świata
 
EUROPA
FLAGI WEWNĘTRZNE USA (stany)
PROSTOKĄTNE
Flagi, sztandary i herby
 
Flagi Narodowe
Herby miast
Sztandary Polski
Flagi i herby miast
FOTKI TŁA NA CHOMIKA
Fotografia
Fryzury damskie i męskie
 
Fryzury
 
FRYZURY DAMSKIE
 
Fryzury męske
Fryzury męskie
Gady
 
PŁAZY GADY ŚLIMAKI
 
PYTON KRÓLEWSKI LEON
PŁAZY GADY ŚLIMAKI(1)
PYTON KRÓLEWSKI LEON
Galeria Barw Jesieni
 
Jesienne lasy
Galeria Królów Polski
Galeria Kwiatu Piwoni
Galeria Lilaków
Galeria różności
 
Galeria Wodospadów
Garncarstwo
Gaz łupkowy
Gify, kartki życzeniowe i obrazki na różne okazje
 
Gniewko_Ulotki
Góry
 
SKAŁY I PUSTYNIE
GRILE
 
grile i wędzarnie
Grzyby
 
Herby
 
Herby województw polski
HISTORIA POLSKI OD MIESZKA DO PAPIEŻA
Humor i satyra
 
Hymn Polski
HYMNY państwowe
I wojna światowa w obrazach
II wojna światowa w obrazach
III Rzesza
Imiona -ozdobne
Instrukcja obsługi dziecka
Jak to jest zrobione
 
Jak to jest zrobione
Jak wiązać sznurówki
Jedzenie ma znaczenie
Kabarety
 
Kamienie malowane
 
♥♥♥ MALOWANE KAMIENIE
Kamienie szlachetne
 
Kapcie szydelkowe i na drutach, dla dzieci i dorosłych
 
KARYKATURY
Kieliszki do Toastu dla Państwa Młodych
Kluczyki i kłódki
Kolejnictwo, tory i ich czar
 
Komputer i Internet
 
KONKURSY I ZABAWY WESELNE
Kontynenty i Państwa
 
Kryształ
Książki telefoniczne
 
__Ksiązka telefoniczna__ ______________ _
□ Książka telefoniczna CAŁEJ POLSKI
Kuchnia przepisy kulinarne
 
KULINARIA
 
jabłkowe
makowe
serowe
Kurs pływania DVD !!!!!!! nowość
KURS Tańca
 
gify taneczne
TANIEC krok podstawowy
Kwiaty doniczkowe i ogrodowe
 
Ładnie pakujemy prezenty
Latarnie morskie
LECH KACZYŃSKI
 
Ci co zginęli w wypadku samolotowym
Pogrzeb pary prezydenckiej
Lista kolaborantów i sprzedawczyków zdrajców narodu
Listy
Literatura
 
LITERKI
ŁOWIECTWO
LUDZIE- wszystko o ludziach, i dla ludzi
 
MAPY ŚWIATA National Geographic
Masha i Niedzwiedz
Matka w poezji
Matka, Matula, Mamusia
 
Matka w poezji
Mazury polski cud natury
 
GIŻYCKO Lötzen
Wydminy
WYDMINY stare
Mechanika samochodowa
Medycyna - porady zdrowotne
 
Medytacje
 
E-booki
MIASTA
 
Militaria
 
Mis Polonia
MŁYNY WODNE
MOJA OJCZYZNA
Monety
Monologi
 
-HANKA BIELICKA
-SOŁTYS KIERDZIOŁEK - Jerzy Ofierski
Morza i oceany
Mosty,mostki
Motocykle
Motoryzacja
 
Motyle
 
Mowa kwiatów
Muszle
 
Muszle
Muszle(1)
Muzyka
 
Na wesoło (polecam)
Największe jeziora swiata
 
~~JEZIORA ŚWIATA~~
Największe jeziora świata
Naklejki na wódkę Weselną
Narodowi zdrajcy Polski - Czerwone kanalie
Natura i twory zdolności ludzkiej
 
Niezwykłe, niewytłumaczalne zjawiska i historie
Nowy Rok
Obróbka dźwięku
Oddaj mi 100 milionów złotych
Odgłosy Natury
 
Odwrócona hipoteka, czyli kredyt za mieszkanie
Ogień
Ogrodnictwo
 
Opisy i teksty
Ordery i odznaczenia cywilne i wojskowe
 
Order Orła Białego
VIRTUTI MILITARI
ORIGAMI
OSTRZEŻENIE!!!
 
Ostrzeżenie
Owady
 
OWOCE EGZOTYCZNE-JAK JEMY
Ozdobne litery
 
Ozdobne lustra
PAMIĘTNIK....męża
PAPIER LISTOWY
Papier nutowy
Parki Narodowe w Polsce
 
Pedagogika. Nauczanie początkowe. Psychologia
PIŁKA NOŻNA
Playlisty
 
Casablanca - Najpiękniejsze kolędy
Poczet papieży
Pod Krawatem
podobieństwa
Polska, dzieje, historia
 
Polskie stroje Ludowe
POMNIKI-ŁAWECZKI
 
Tablice-pomnik i
Poradniki
PORADY BABUNI
Pory roku i aura zmiennej pogody
 
Powozy i bryki
 
Prawo
 
KODEKSY
WZORY PISM PROCESOWYCH
Prawo Jazdy-testy 2011
 
TOMTOM EUROPA ŚRODKOWA I WSCHODNIA 860 3101
WE-TRAVEL PL 2010 Z NAJNOWSZA MAPA POLSKI
Zielone światło-zasady ruchu drogowego dla dzieci-program
Prezydenci
PRL
 
Program do robienia wizytówek
Programy do tworzenia kalendarzy
Propaganda
Prywatne życie roślin
Przeczytaj to !!!!!!!
Przepowiednie
Przesądy -13-tego w piątek
Przyroda
 
Pszczelarstwo
Ptaki
 
Religia
 
Rocznice ślubu
Rody Królewskie
 
ROŚLINY OWADOŻERNE
Różne ciekawe rzeczy
Ruchome rysunki, obrazki
Ryby
 
Podwodny świat!
RYBY
RYBY MORSKIE
Ryby słodkich wód
Rysowanie ołówkiem
 
OBRAZY RYSOWANE OŁÓWKIEM
Portrety
Rysunek satyryczny
 
Satyra rysunkowa
Rzeki
Rzeźby lodowe
S t a r o ś ć na wesoło
Sadownictwo
 
Samoloty i helikoptery
 
AEROGRAFIA NA SAMOLOTACH
Helikoptery
STARE SAMOLOTY
Samoobrona i karate
 
Filmy
Samotność
Sanktuaria
 
Seks polityków
Sielskie życie Babci i Dziadka
 
Babcia i Dziadek
Silniki elektryczne w praktyce elektronika
Składane pódełeczka na różne okazje
Ślimaki
Śluby gwiazd
Śmierć Kliniczna
Śmieszne
Śmieszne obrazki
śmieszne(1)
Spotkania z Balladą
Starości - czyli retro XX wieku
 
sprzet domowy retro
Stolarstwo
Stroje Ludowe
Studnie
Świece
 
LAMPKI ŚWIECE ZNICZE
Symbolika kwiatów
Szczere wyznania
Szczęśliwi - usmiech - przyjaźń
Sztuczki karciane
Sztuczki magiczne i karciane
Sztuka pakowania prezentów-to łatwe zobacz!!!
Tablice-pomniki
Tajemnice ciała
TAPETY - Windows 7 najlepsze tapety
Tapety ful HD
Tapety Kobiety w bikini
Tapety o różnych rozdzielczościach
 
Tatuaże
 
Spakowane tatuaże
tatuaże
Wwzory czarno białe
Teatr
 
TEATR
Telewizory
 
Polska
Testy
Tła
 
To mi się podoba - cytaty
TO MUSISZ WIEDZIEĆ
Tolerancja
Traktory stare film
Tryptyki
U r o c z e chatki
U ś m i e c h n i j się
Uczę sie dobrych manier
Uczucia i emocje
Ukryta kamera
Uprzejmość
Uroda i zdrowie
Używki i napoje alkoholowe
 
Dopalacze
HERBATA
 
Sztuka parzenia herbaty
KAWA
 
Kawa i herbata
NAPOJE ALKOHOLOWE
 
Narkotyki
Papierosy
W głośnikowym żywiole
W i e r z e n i a , sekrety
Wędkarstwo
 
Wiatraki
WIĄZANIE KRAWATA
WIĄZANIE SZALI I APASZEK
Wielcy Wodzowie
Wielkie tajemnice historii
Wierszyki do pamiętnika
 
Wierszyki do pamiętnika
Wierszyki do pamiętnika(1)
Wieś i jej uroki
 
Wizytówki
Wkurzające dźwięki
Woda - rzeki, jeziora
 
Wodospady
Wodospady
WODOSPADY,K ASKADY,POTO CZKI
Wojna polsko - bolszewicka 1919 - 1920
Wpisz tekst
Wschód i zachód słońca
Wsch-zach słońca-cd
Wulkany i Gejzery
 
Gejzery
WULKANY I GEJZERY
wulkany i gejzery(1)
Wybuchy jądrowe
Wydarzenia wstrząsające światem
 
Wynalazki i odkrycia
 
Wzory Pism i Wniosków
Wzory Pism-Podań.Co Gdzie Kiedy Do
Z pomysłem wykonane
 
Zabawy weselne
Żaby
 
Zachomikowane
Zaduma i refleksja
 
Kartki pamięci
zaduma
Zagrożenia dla świata i ludzkości
Zawsze będą z nami
Zawsze poszkodowany pamietnik
Zdjęcia
Zdjęcia i plakaty z czasów komuny
Zdrajcy
Zegary
 
Żegluga
 
Zima- historyczne zdjęcia
Złość
Złote myśli
 
Kartki z intencją
Złudzenia
Znaczenie imion
 
Znani Polacy
ZOBACZ KIM JESTEŚ
Zorze polarne
 
Zrobię to sam
 
Zwierzęta śpiewają
Zwierzęta ZOO
 
Życie
 
Życie naszych Dziadków
Życie od podszewki
Życie po życiu
Życiowe paradoksy
ZYCZENIA NA RÓŻNE OKAZJE
Żydzi
ZAŻYDZANIE świata
Pokazuj foldery i treści
obrazek
  • 14 KB
  • 25 lut 10 19:04
Sposób parzenia

Zanim zaczniemy korzystać z tykwy (kalebase), trzeba ją najpierw odpowiednio przygotować.

Image.aspx?id=180488087

Mate wsypujemy do tykwy i zalewamy ciepłą wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza i pozostawiamy na noc. Następnie wyskrobujemy wnętrze tykwy, tak by nie pozostały w nim resztki miąższu i pestek. Jeżeli nie zdołamy zeskrobać wszystkiego, należy czynność powtórzyć. Tykwę podczas użytkowania należy utrzymywać cały czas w wilgoci.

Procedura parzenia w kalebase: napełnić 1/3 kalebase liśćmi mate, przewróć do góry nogami i parę razy potrząsnąć. Ma to na celu odpowiednie ułożenie liści. Kalebase należy trzymać pod kątem, by fusy mogły zgromadzić się na dole na ukos. Następnie dodać letniej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza (8 minut od momentu zagotowania się wody), tak aby zalała dno. Pozwolić, aby fusy nasiąkły, a potem włożyć głęboko metalową słomkę zwaną bombillą, wessać pierwsze gorzkie fusy i wypluć je. Następnie napełnić kalebase wodą do pełna, zaczekać około 5 minut i pić! Krótszy czas parzenia powoduje, że mate jest mocniejsza i bardziej pobudzająca oraz ma lżejszy smak. Napar można uzupełniać parokrotnie. Pierwsze parzenie jest najmniej smaczne, dlatego pije je przeważnie gospodarz, gdyż nie wypada podawać go gościom. Do pierwszego parzenia powinno się użyć wody w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

Osobom, które lubią podróżować, polecamy też skorzystanie z termosu wypełnionego letnią wodą. Mate można zalać również zimną, wręcz lodowatą wodą, ale dopiero za drugim razem. Polecamy na ciepłe dni!
Według zwyczaju Gaucho kalebase jest przekazywana gościom i za każdym razem zalewana wodą do pełna (jeden napar dla jednej osoby). Bombilla nie może być używana do mieszania. Oprócz tradycyjnego zaparzenia w kalebase można zaparzać mate kilkakrotnie w sposób europejski, podany przy indywidualnym opisie tej herbaty.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:04
Herbata po chińsku

Chińczycy - zgodnie z ich narodowym zwyczajem - zaparzają herbatę nie w czajniczku, lecz w specjalnej czarce z przykrywką, tzw. haiwanie o pojemności 150-200 ml. Haiwan jest naczyniem o specjalnym rozszerzającym sie ku górze kształcie, zaś przykrywa znajduje się poniżej górnej krawędzi czarki - tak, że prawie dotyka powierzchni naparu.
Do czarki wsypuje się 4 g suchej herbaty i zalwa się wrzątkiem w 1/2, 2/3 lub 3/4 pojemności naczynia. Po wypiciu 3/4 zawartości haiwana pozostałość zalewa się ponownie wrzącą wodą. Herbatę o wysokiej jakości można zalewać 2- 3- lub 4-krotnie. Czas parzenia nie przekracza zazwyczaj 2 minut, chociaż dla niektórych gatunków herbaty może trwać dłużej - maksymalnie 3-4 minuty. Z haiwana herbatę nalewa się do filiżanki przez szczelinę między naczyniem i przykrywką, a więc w ten sposób, aby nie ulatywał aromat.
Chińczycy używają głównie żółtych, czerwonych i zielonych herbat aromatyzowanych i w zależności od gatunku stosują różne modyfikacje sposobu parzenia, np. przy oolongach bierze się dwukrotnie większa dawke herbaty tj. 8-10 g na czarkę.
Herbatę pije sie gorącą maleńkimi łykami, baz cukru i innych przypraw. Jednakże niektóre miejszości narodowe, które używają prasowanych herbat czarnych, o cierpkim naparze, jak np. na południu i w rejonach południowo-wschodnich Chin, dodają imbir, kardamon, cynamon (łącznie lub każdą przyprawę z osobna) lub piją herbatę z migdałami. Na północy i krańcach południowo-wschodnich Chińczycy piją przeważnie herbaty cegiełkowe i sproszkowane herbaty zielone doprawiając je mlekiem, masłem lub solą.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:04
Herbata po japońsku

W Japonii pije sie przede wszystkim herbatę zielona i częściowo - żółtą. Żółtą herbatę zaparz się klasycznym sposobem, czyli po chińsku. Natomiast zieloną herbatę w większości przypadków rozciera się przed zaparzeniem w specjalnych moździerzach na proszek i zalewa wrzątkiem parząc w odpowiednich - uprzednio nagrzanych - porcelanowych czajniczkach o kulistym kształcie i pojemności 0,5-1 litra.
Osuszony wewnątrz czajniczek ogrzewa się równomiernie (całą jego powierzchnię) w strumieniu gorącego powietrza lub w wiaderku z gorącą wodą do temperatury 50°C do 60°C. Ważną cechą japońskiego sposobu parzneia jest to, że nie tylko czajniczej, ale również wodę do zaparzania doprowadza się do temeratury nie przekraczającej 60°C. Z tych względów rączki japońskich czajniczków są wykonane z bambusa lub też oplecione trzciną, aby zabezpieczyć się przed poparzeniem.
Iliść sproszkowanej herbaty wynosi przeciętnie 1 łyżeczkę lub nieco więcej na 200 ml wody, a czas zaparzania nie wykracza poza granice 2-4 minut co zapewnia maksimum aromatu. Nie jest natomiast możliwe, z uwagi na stosunkowo niską temperaturę wody , całkowite wyekstraktowanie herbaty. Japończycy uważają jednak, że podstawowe znaczenie dla napoju ma jak najwyższa obecność aromatu.
Herbatę taką, o bladożółtym zabarwieniu, nalewa się do maleńkich filiżanek o pojemności 30-50 ml (1/4 szklanki) i pije bez cukru i innych dodatków maleńkimi łykami i bardzo powoli. Herbatę pije się jako swego rodzaju aperitif, w trakcie każdego posiłku i po jego spożyciu w ilości kilkunastu, lub nawet więcej, filiżanek dziennie.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:04
Herbata po angielsku

Picie herbaty jest jedną z narodowych tradycji Anglików. Angielski sposób parzenia i picia napoju herbacianego bazuje na czarnych, wysokoekstraktowych mieszankach południowo-azjatyckich o ostrym smaku, sporządzanych głównie z herbat indyjskich i cejlońskich. Jedynie niewielka liczba ludzi w Wielkiej Brytani używa herbat chińskich, a w tym i oolongi (herbaty czerwone, częściowo fermentowane). Anglicy piją herbatę z mlekiem lub śmietanką.
Najpierw należy podgrzać osuszony czajniczek, do którego wsypujemy herbatę w proporcji jedna łyżeczka na filiżankę wody oraz dodatkowo jeszcze jedna łyżeczka na czajniczek. Herbatę zalewa się natychmiast wrzątkiem czyniąc to dwukrotnie i pozostawia na 5 minut do naciągnięcia. Podczas zaparzania herbaty przygotowuje się filiżanki, które należy ogrzać i napełnić w 1/6 do 1/4 pojemności mlekiem (według upodobań) i dopiero później dopełnia się naparem herbacianym. Należy zawsze dolewać herbatę do mleka - nigdy odwrotnie, gdyż pogarsza to smak i aromat napoju. Pomyłkę w kolejności napełniania filiżanki uważa się za ignorację.
Anglicy lubią mocną herbatę i do jej zaparzania używają niewielkiej ilości wody, a to przede wszystkim dlatego, że wypijają jednorazowo nie więcej niż dwie filiżanki herbaty w ciągu dnia, o ściśle określonych porach: rano po śniadaniu, podczas lunchu (ok. 13:00) i w czasie "five o'clock" (17:00).
Angielski sposób zaparzania i picia herbaty rozpowszechnił się przede wszystkim w USA i dawnych koloniach, m.in. w Indii, a także w wielu krajach europejskich.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:04
Właściwości herbaty białej
* Nazywana jest źródłem młodości, dlatego że opóźnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości polifenoli (47%.). Jedna filiżanka zawiera ich tyle, co 12 szklanek soku pomarańczowego.
* Wiąże wolne rodniki, które powodują zmarszczki (dostępne są nawet kosmetyki produkowane na bazie białej herbaty).
* Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
* Posiada trzy razy silniejsze niż zielona herbata właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, dzięki czemu zapobiega nowotworom. Polecana głównie dla osób z dziedzicznym obciążeniem tego rodzaju chorobami.
* Poprawia krążenie krwi.
* Obniża poziom złego cholesterolu i ogranicza ryzyko zawału serca.
* Zawiera śladowe ilości witamin, głównie witaminy C, i zatrzymuje ją w organizmie.
* Dzięki wysokiej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
* Dzięki zawartości teiny pobudza organizm i wzmaga koncentrację.
* Redukuje napięcie i stres.

Sposób parzenia
Herbatę białą parzymy podobnie jak zieloną. Zalewamy ją przefiltrowaną lub miękką wodą zagotowaną i schłodzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza (10 minut od zagotowania się wody). Parzymy ją 2-6 minut. Pierwsze parzenie posiada najmniej dobroczynnych właściwości. Drugie zaparzenie tych samych liści herbacianych jest najbardziej wartościowe. Czynność możemy powtórzyć parokrotnie.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:03
HERBATY CZERWONE

Są to herbaty Oolong zwane półfermentowanymi. Ich nazwa pochodzi od słowa „wu long” oznaczającego „czarnego smoka”. Wiele osób myli je z herbatą Pu-erh, ale należy pamiętać, że są to dwa całkowicie odmienne gatunki. Herbaty Oolong są produkowane głównie w Chinach, Indonezji i na Tajwanie. Podczas produkcji fermentuje się całe ich liście, a proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbaty czarnej. W Chinach proces utleniania zachodzi w 12-15%, a na Tajwanie aż w 70%.

Ze względu na długie skręcone liście przy zaparzaniu czerwonej herbaty należy zwrócić uwagę, by mogły się one całkowicie rozwinąć. Tylko w ten sposób uda się wydobyć wyśmienity, pełny smak. Otrzymany z liści napar ma jasnożółty lub jasnobrązowy kolor i brzoskwiniowy łagodny smak.

Właściwości czerwonej herbaty
* Poprawia przemianę materii i zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej.
* Przyspiesza tempo metabolizmu lepiej niż herbata zielona. Zielona herbata zwiększa wydzielanie energii o 4%, a Oloong aż o 10%.

Sposób parzenia: ze względu na rodzaj, zalewamy ją wrzącą bądz schłodzoną do 90 stopni Celcjusza (3-5 min) przefiltrowaną lub miękką wodą. Zaparzamy od 2 do 3 min raz albo kilkakrotnie.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:03
Właściwości zielonej herbaty

* Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
* Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu. Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
* Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
* Wzmacnia zęby i kości.
* Reguluje procesy trawienne.
* Hamuje procesy starzenia.
* Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
* Chroni przed wirusami i grypą
* Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi
* Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu
* Neutralizuje nikotynę.
* Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.

Sposób parzenia
Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 90 stopni Celsjusza (3-5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je 1,5-2 minuty. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, ale niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:03
Herbaty Roibush i Honeybush posiadają niemal identyczne właściwości.

* Posiadają cenne walory zdrowotne. Dostarczają organizmowi magnezu, żelaza, cynku, manganu, fluoru.
* Są często stosowane w dietach. Pobudzają przemianę materii.
* Działają wzmacniająco.
* Nie zawierają teiny, więc idealnie nadają się do picia w większych ilościach przed snem Aleca się ich picie ludziom z nadciśnieniem i małym dzieciom w przypadku kolek.
* Doskonale odprężają.
* Picie Rooibush i Honeybush zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ obie herbaty zawierają żelazo i zapobiegają mdłościom. Ponieważ stymulują pracę gruczołów mlecznych, nadają się do picia przez karmiące matki.
* Nie zawierają konserwantów ani barwników.
* Działają uspakajająco.
* Pomagają przy schorzeniach jelit.
* Zawierają dużo fluoru.
* Obniżają ciśnienie krwi.
* Spowalniają proces starzenia.
* Hamują proces rozwoju komórek nowotworowych.
* Mogą być stosowane jako okład na rany, przyspieszając ich gojenie.
* Wpływają korzystnie na przewód pokarmowy. Mogą je pić osoby z problemami żołądkowymi.
* Łagodzą objawy alergii.

Sposób parzenia

Herbatę zalewamy przefiltrowaną lub miękką wrzącą wodą. Parzymy 5 minut. Dłuższe parzenie nie powoduje, że napar staje się gorzki czy cierpki. Trzeba jednak wyciągnąć fusy, ponieważ listki unoszące się na powierzchni będą przeszkadzały w piciu.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 lut 10 19:03
Właściwości herbaty Pu-erh

* Pomaga zgubić zbędne kilogramy, ponieważ zawarte w jej liściach bakterie pobudzają procesy trawienne (choć nie jest to jedyna herbata, która poprawia przemianę materii). Nazywana jest mordercą tłuszczu, ponieważ na podstawie badań stwierdzono, że w krótkim czasie przy normalnym trybie odżywiania pozwala stracić na wadze bez efektu jo-jo. Nawet jeśli nie ma się problemów z nadwagą, Pu-erh wspomaga prawidłowy metabolizm.
* Zawiera dużo związków mineralnych i makroelementów (mangan potas wapń, fluor, teinę).
* Obniża poziom złego cholesterolu i pobudza mikrokrążenie.
* Jest moczopędna, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
* Pomaga w koncentracji, zwalcza zły nastrój.
* Wzmacnia organizm
* Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją

Sposób parzenia

Pu-erh zalewamy wrzącą przefiltrowaną lub miękką wodą. Zaparzamy 3 minuty. Czynność można powtórzyć jeszcze dwa razy. Najlepiej pić ją godzinę po posiłku.
Aby wzbogacić dietę i uzyskać lepsze efekty w utracie zbędnych kilogramów polecamy spożywać herbatę Pu- Erh w połączeniu z różnymi gatunkami herbat, ponieważ każda z nich ma nam co innego do zaoferowania.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    9
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

9 plików
86 KB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (288)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (288)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności