Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dobre_jedzenie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 28.04.2024 06:23

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    581
  • obrazy
    1
  • dokumenty
    15

597 plików
59,69 GB

Składniki na obiad dla 2-3 osób oraz na około 8 słoików 500 g

1 kg suchej fasoli Jaś
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g lub passaty pomidorowej
1 duża cebula
4 kiełbasy dobrej jakości, wędzone ( 500-600 g)
4 listki laurowe
około 500 g boczku wędzonego (nie konieczne, czasem dajemy, czasem nie i tak wychodzi pyszna fasolka, a jest lżejsza na brzuch)
5-6 kulek ziela angielskiego
gałka muszkatołowa do smaku
4 łyżki majeranku
2-3 łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku

dodatkowo (niekonieczne)

od 1/2 do 1 łyżeczki cukru (jeśli fasola nie była słodka)
1 lub 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej jeśli fasola jest za rzadka i tylko wtedy!


Przygotowanie fasolki po bretońsku


1. Szykujemy bardzo duży garnek w którym potem będziemy gotować fasolę.
2. Fasolę wysypujemy do garnka i zalewamy wodą na noc musi być dużo wody bo fasolą część wypije.
3. Rano wylewamy wodę i przepłukujemy fasolę pod bieżącą woda oraz zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy i wylewamy ponownie wodę. Ten proces sprawia że fasola nie będzie tak wzdymająca (pisze to ja, osoba z bardzo wrażliwym żołądkiem, która dawniej nie mogła jeść takiej fasolki)
Zalewamy fasole świeżą woda tak 3 cm ponad fasolę i zaczynamy gotowanie.
4. Dodajemy od razu ziele angielskie, 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku i gotujemy to z około 1 do 1 i 1/2 godziny.
5. Jak już fasola zacznie robić się miękka zaczynamy przesmażanie boczku (jeśli go dajemy), a następnie kiełbasy. W czasie smażenia kiełbasy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulkę i również ją przesmażamy. Dodajemy następnie do gotującej się fasoli.
6. Następnie dodajemy startą gałkę muszkatołową (tutaj ilość według waszego smaku) paprykę wędzoną i słodka oraz cały koncentrat pomidorowy lub passate pomidorową.
Jeśli nasza fasola jest wystarczająco słodka nie dodajemy cukru !
7. Pod koniec gotowania jeśli fasola nie jest wystarczająco gęsta możemy wyjąc kilka fasolek i je rozgnieść lub/i zagęścić fasolę mąką ziemniaczaną.
Na sam koniec gotowania dodajemy pozostałe 2 łyżki majeranku roztartego w dłoniach. Fasolka jest gotowa. Smacznego !!



Tyndalizacja

Jeśli chcemy cieszyć się domowym obiadem bez stania przy garkach, gdy nie mamy czasu na gotowanie lub chcemy mieć zapas żywności to najlepsza do tego jest metoda tyndalizacji.
Pozwala ona zakonserwować żywność na długi czas nawet jeśli będziemy go przechowywać poza lodówką.

1. Gorącą fasolkę przekładamy do wyparzonych i wymytych słoików i szczelnie zakręcamy.
Wstawiamy słoiki do dużego garnka na dno kładąc ściereczkę, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pierwszy raz 1 godzinę. Pierwszego dnia zabijamy większość bakterii które powodują się psucie się żywności.

2. Drugiego dnia gotujemy też 1 godzinę. Tutaj giną bakterie którym udało się przeżyć pierwszą pasteryzację.

3. Trzeciego dnia gotujemy 30 minut. Po ostatnim gotowaniu zniszczone zostały formy przetrwalnikowe bakterii. Słoiki po wystudzeniu mogą już spokojnie długo stać w spiżarce, piwnicy a kto się nadal obawia to i w lodówce ;)


Jeśli fasolkę wkładamy do 1 litrowych słoików czas tyndalizacji wydłużamy odpowiednio 2 godziny pierwszego dnia, 2 godziny drugiego i 1 godzina ostatniego !
  • 29,2 MB
  • 1 sty 22 10:41
Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis.

Garnek o pojemności około 3,5 L

500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem
500 g kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1 cebula (około 100 g)
3 duże ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
2 małe listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta papryki ostrej (pieprz cayenne)
2 łyżeczki lubczyku lub przyprawy w płynie
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku

1 kopiasta łyżka mąki pszennej
woda
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

1 plików
29,18 MB




freetransfer1993

freetransfer1993 napisano 25.05.2022 08:42

zgłoś do usunięcia

Pomagam przyjacielowi aby zwiększyć jego ilość punktów w folderze Kot_Mateusz będzie udostępniony darmowy transfer 10 GB w piątek 27.05 o godzine 12:00

Twojaminutka

Twojaminutka napisano 29.05.2022 21:35

zgłoś do usunięcia

Zapraszam na minutkę...

 

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 1.06.2022 16:42

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
wigef59399

wigef59399 napisano 23.10.2022 12:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dobre_jedzenie

dobre_jedzenie napisano 1.01.2023 05:47

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 3.02.2023 02:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 26.03.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 27.03.2023 16:54

zgłoś do usunięcia

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 17.04.2023 14:08

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
constantine44

constantine44 napisano 13.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności