-
0 -
581 -
1 -
15
597 plików
59,69 GB
1 kg suchej fasoli Jaś
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g lub passaty pomidorowej
1 duża cebula
4 kiełbasy dobrej jakości, wędzone ( 500-600 g)
4 listki laurowe
około 500 g boczku wędzonego (nie konieczne, czasem dajemy, czasem nie i tak wychodzi pyszna fasolka, a jest lżejsza na brzuch)
5-6 kulek ziela angielskiego
gałka muszkatołowa do smaku
4 łyżki majeranku
2-3 łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
dodatkowo (niekonieczne)
od 1/2 do 1 łyżeczki cukru (jeśli fasola nie była słodka)
1 lub 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej jeśli fasola jest za rzadka i tylko wtedy!
Przygotowanie fasolki po bretońsku
1. Szykujemy bardzo duży garnek w którym potem będziemy gotować fasolę.
2. Fasolę wysypujemy do garnka i zalewamy wodą na noc musi być dużo wody bo fasolą część wypije.
3. Rano wylewamy wodę i przepłukujemy fasolę pod bieżącą woda oraz zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy i wylewamy ponownie wodę. Ten proces sprawia że fasola nie będzie tak wzdymająca (pisze to ja, osoba z bardzo wrażliwym żołądkiem, która dawniej nie mogła jeść takiej fasolki)
Zalewamy fasole świeżą woda tak 3 cm ponad fasolę i zaczynamy gotowanie.
4. Dodajemy od razu ziele angielskie, 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku i gotujemy to z około 1 do 1 i 1/2 godziny.
5. Jak już fasola zacznie robić się miękka zaczynamy przesmażanie boczku (jeśli go dajemy), a następnie kiełbasy. W czasie smażenia kiełbasy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulkę i również ją przesmażamy. Dodajemy następnie do gotującej się fasoli.
6. Następnie dodajemy startą gałkę muszkatołową (tutaj ilość według waszego smaku) paprykę wędzoną i słodka oraz cały koncentrat pomidorowy lub passate pomidorową.
Jeśli nasza fasola jest wystarczająco słodka nie dodajemy cukru !
7. Pod koniec gotowania jeśli fasola nie jest wystarczająco gęsta możemy wyjąc kilka fasolek i je rozgnieść lub/i zagęścić fasolę mąką ziemniaczaną.
Na sam koniec gotowania dodajemy pozostałe 2 łyżki majeranku roztartego w dłoniach. Fasolka jest gotowa. Smacznego !!
Tyndalizacja
Jeśli chcemy cieszyć się domowym obiadem bez stania przy garkach, gdy nie mamy czasu na gotowanie lub chcemy mieć zapas żywności to najlepsza do tego jest metoda tyndalizacji.
Pozwala ona zakonserwować żywność na długi czas nawet jeśli będziemy go przechowywać poza lodówką.
1. Gorącą fasolkę przekładamy do wyparzonych i wymytych słoików i szczelnie zakręcamy.
Wstawiamy słoiki do dużego garnka na dno kładąc ściereczkę, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pierwszy raz 1 godzinę. Pierwszego dnia zabijamy większość bakterii które powodują się psucie się żywności.
2. Drugiego dnia gotujemy też 1 godzinę. Tutaj giną bakterie którym udało się przeżyć pierwszą pasteryzację.
3. Trzeciego dnia gotujemy 30 minut. Po ostatnim gotowaniu zniszczone zostały formy przetrwalnikowe bakterii. Słoiki po wystudzeniu mogą już spokojnie długo stać w spiżarce, piwnicy a kto się nadal obawia to i w lodówce ;)
Jeśli fasolkę wkładamy do 1 litrowych słoików czas tyndalizacji wydłużamy odpowiednio 2 godziny pierwszego dnia, 2 godziny drugiego i 1 godzina ostatniego !
- sortuj według:
-
0 -
0 -
1 -
0
1 plików
29,18 MB