Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dobre_jedzenie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 28.04.2024 06:23

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    581
  • obrazy
    1
  • dokumenty
    15

597 plików
59,69 GB

Chleb korzenny -idealny na Wigilię i święta

czas przygotowania: do 10 minut pracy własnej + 2×20 minut na wyrastanie chleba (można w tym czasie np. upichcić coś innego) + pieczenie (ok. godzina, czas na inne zajęcia;))
/proporcje na 1 bochenek/

25 g świeżych drożdży piekarskich
(można skorzystać z drożdży zamrożonych; zobacz jak mrozić drożdże: https://skutecznie.tv/2010/09/gdy-zostana-nam-drozdze)
300-400 ml letniej wody
(podaję przedziałowo, bo czasem trzeba dolać jej odrobinę więcej, zależy to od mąki -wyznacznikiem jest miękkość ciasta, które zagniatamy: ma być miękkie, elastyczne i przyjemne do wyrabiania)
3/4 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki mąki (jak niżej)
500 g mąki pszennej typ 650 lub 500
(można podmienić na orkiszową)
1/2 szklanki otrąb pszennych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej
(ja dałam tę: https://skutecznie.tv/2013/12/przyprawa-korzenna-do-ciast-ciastek-i-grzancow; można pominąć i dodać np. suszone zioła: przyprawa do pizzy, bazylia lub oregano)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki jasnego octu winnego
(można pominąć, ale daje on fajny posmak i imitację chleba na zakwasie)

Naczynie do pieczenia: chleb piekę w żaroodpornym naczyniu z pokrywką (może być zwykłe naczynie żaroodporne –sprawdzi się każde naczynie z pokrywką, które nadaje się do piekarnika i wytrzymuje temperaturę 230-250 st. C).

Drożdże zalewam letnią wodą, dodaję cukier oraz 1 łyżkę mąki (odejmuję ją z przygotowanej mąki;)). Dokładnie mieszam i zostawiam, by drożdże się rozpuściły.

Do miski wsypuję mąkę, otręby, dodaję sól oraz przyprawę korzenną i dokładnie mieszam.

Do tak przygotowanej mąki dodaję rozpuszczone drożdże (przed dolaniem raz jeszcze je mieszam) oraz oliwę i ocet –całość mieszam na gładkie, elastyczne ciasto. Najpierw łyżką w misce, a gdy składniki połączą się w zaczątek ciasta przekładam na stolnicę i wyrabiam dłońmi. 3-5 minut na stolnicy powinno wystarczyć, by ciasto było miękkie, sprężyste i dobrze wyrobione.
W razie potrzeby dolewam odrobinę wody -ciasto powinno być naprawdę miękkie i przyjemne w zagniataniu, zatem, gdy czuję, że jest zbyt „twarde”, to dodaję odrobinę wody, aż uzyskam pożądaną konsystencję. Wodę można dodać w każdym momencie, ale najlepiej dolać ją na etapie mieszania ciasta łyżką, gdy mąka już zacznie łączyć się w pierwsze ciasto.

Z ciasta formuję kulę, przekładam do miski i zostawiam pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie wyjmuję ciasto na stolnicę i formuję bochenek, napinając przyszłą skórkę chleba poprzez trzykrotne złożenie ciasta na 3 części i nadanie mu ostatecznego kształtu dłońmi (szczegółowo pokazuję to na Gotuj.Skutecznie.Tv w filmiku przy przepisie). Kształt bochenka jest trochę podyktowany kształtem naczynia, w którym będę go piekła (podłużny lub kolisty).

Uformowany bochenek przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

W czasie, gdy chleb wyrasta, nagrzewam piekarnik do 250 st. C -nagrzewam go wraz z naczyniem z pokrywką, w których będę piekła chleb(!). Zarówno piekarnik, jak i naczynie mają być bardzo gorące.

Po upływie czasu rośnięcia, wyjmuję gorące naczynie żaroodporne z piekarnika, zdejmuję pokrywkę –ostrożnie, żeby się nie zapomnieć!! są bardzo gorące!! I ostrożnie przekładam do niego wyrośnięty bochenek. Jak? Chwytam go delikatnie, ostrożnie przenoszę i umieszczam w gorącym naczyniu do pieczenia. Naczynia niczym nie natłuszczam, jest gorące i chleb od razu w kontakcie z nim zetnie się od spodu;) Bochenek z wierzchu spryskuję wodą i przyprószam mąką lub otrębami czy ziarnami –według uznania.

Teraz szybkim, zdecydowanym ruchem nacinam od góry ostrym nożem kilka ukośnych kresek –dzięki temu chleb nie pęknie podczas wyrastania i pieczenia, no i będzie finalnie ładniej wyglądał;)

Nakładam gorącą (!) pokrywkę i wkładam do cały czas gorącego piekarnika na drugą półkę od dołu. Zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszam grzanie do 230 st. C i piekę bochenek przez 40 minut. Po tym czasie otwieram piekarnik (spokojnie, chleb nie opadnie), szybko zdejmuję pokrywkę, zamykam drzwiczki i dopiekam przez 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc pod koniec trzeba po prostu obserwować, aby nie zrumienić chleba zbyt mocno.

Po upływie czasu pieczenia wyłączam piekarnik i ostrożnie wyjmuję bochenek z naczynia. Powinien wypaść sam, bo wysoka temperatura ścina ciasto i chleb nie przykleja się. Studzę na kratce-ruszcie, dzięki czemu skórka nie zaparuje i pozostaje cudownie chrupiąca.

Uwagi:

Nie kroić, nie ruszać przed upływem co najmniej godziny, bo musi dobrze wystygnąć!

Można mrozić. Dużym atutem tego chleba jest skórka, aby ją zachować w stanie niemal idealnym, to najlepiej mrozić zaraz po wystygnięciu bochenków, żeby chleb zachował świeżość i chrupkość. Po rozmrożeniu smakuje niemal jak wyjęty z piekarnika:)

Smacznego:)
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

1 plików
126,53 MB




freetransfer1993

freetransfer1993 napisano 25.05.2022 08:42

zgłoś do usunięcia

Pomagam przyjacielowi aby zwiększyć jego ilość punktów w folderze Kot_Mateusz będzie udostępniony darmowy transfer 10 GB w piątek 27.05 o godzine 12:00

Twojaminutka

Twojaminutka napisano 29.05.2022 21:35

zgłoś do usunięcia

Zapraszam na minutkę...

 

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 1.06.2022 16:42

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
wigef59399

wigef59399 napisano 23.10.2022 12:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dobre_jedzenie

dobre_jedzenie napisano 1.01.2023 05:47

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 3.02.2023 02:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 26.03.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 27.03.2023 16:54

zgłoś do usunięcia

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 17.04.2023 14:08

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
constantine44

constantine44 napisano 13.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności