Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dobre_jedzenie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 28.04.2024 06:23

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    581
  • obrazy
    1
  • dokumenty
    15

597 plików
59,69 GB

  • 88,3 MB
  • 28 lis 21 9:18
Składniki:

kurczak 1,5-2,5 kg
piwo pszeniczne (można zastąpić innym piwem, cydrem lub wodą z cytryną)
sól – około 1 łyżeczki na kg. Nie przesadzać – dosolić można na talerzu.
opcjonalnie inne przyprawy.

Wykonanie:

Kurczaka obmyć, oczyścić. Usunąć nadmiar skóry, kuper, szyję i końcówki skrzydeł. Te elementy zwykle się mocno przypalają podczas obróbki. Lepiej z nich zrobić wywar. Korpus kurczaka rozciąć wzdłuż piersi.

Jeżeli jest plan by użyć innych przypraw niż sól to można kurczaka natrzeć nimi 12 godzin wcześniej lub dodawać do pieczonego kurczaka jak już proces będzie się zbliżał do końca. Ja stosowałem samą sól.

Żeby nie sterczeć z kijem przez długi czas przy ogniu trzeba zrobić stelaż na którym będzie kurczak rozpięty. Taki stelaż można wystrugać z kijków Do długiej tyczki można przywiązać 2 poprzeczki o długości i rozstawie dopasowanej do kurczaka. Posłużyłem się wersją stelaża z metalu. Warsztat ślusarski zrobi podstawową wersję w 10 minut.

Skrzydła i nogi kurczaka przywiązać do poziomych poprzeczek. Dla usztywnienia warto też przywiązać korpus do elementu pionowego.

Rozpalić ognisko z drewna liściastego suchego i najlepiej bez kory. Koniec tyczki wbić w ziemię pod kątem tak by kurczak znalazł się w strefie żaru ogniska, ale nie ognia. Co jakiś czas obracać. W miarę postępowania pieczenia obracać trzeba coraz częściej. Świeże polana dokładać zawsze dalej od mięsa, a bliżej przesuwać żar. Jeżeli po pierwszym podpiekaniu pleców korpus kurczaka na piersiach nie rozszerzy się odpowiednio trzeba użyć kawałka drewienka, żeby korpus rozszerzyć. Pozwoli to na lepsze pieczenie.

Jak zaczną się pojawiać pierwsze krople wytapianych z mięsa soków i tłuszczu należy rozpocząć zwilżanie powierzchni kurczaka piwem lub wybranym zamiennikiem. Robić to powinno się prawie przy każdym obróceniu. Pozwoli to na lepsze zachowanie soczystości mięsa oraz pomoże utworzyć chrupiącą skórkę. Ma też wpływ na smak. Ta tym etapie można też oprószyć kurczaka delikatnie solą. Czynić to należy w 2-3 cyklach.

Gdy już kurczak będzie podpieczony i wbijany w mięso szpikulec potwierdzi miękkość to należy kurczaka lekko od żaru odsunąć, żeby powoli się stabilizował. Po około 10 minutach można go dzielić na porcje.

Prawidłowo zrobiony kurczak powinien dać się podzielić dłońmi. Powinien mieć przypieczoną , lekko spękaną skórkę i zachować sporo soczystości.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    2
  • pliki muzyczne
    0

2 plików
176,69 MB




freetransfer1993

freetransfer1993 napisano 25.05.2022 08:42

zgłoś do usunięcia

Pomagam przyjacielowi aby zwiększyć jego ilość punktów w folderze Kot_Mateusz będzie udostępniony darmowy transfer 10 GB w piątek 27.05 o godzine 12:00

Twojaminutka

Twojaminutka napisano 29.05.2022 21:35

zgłoś do usunięcia

Zapraszam na minutkę...

 

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 1.06.2022 16:42

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
wigef59399

wigef59399 napisano 23.10.2022 12:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dobre_jedzenie

dobre_jedzenie napisano 1.01.2023 05:47

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 3.02.2023 02:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 26.03.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 27.03.2023 16:54

zgłoś do usunięcia

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 17.04.2023 14:08

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
constantine44

constantine44 napisano 13.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności