-
3122 -
14959 -
10089 -
1147
31244 plików
9020,44 GB
W Małopolsce dominują potrawy przyrządzone z "wszystkiego co rośnie w polu, sadzie, ogrodzie, lesie i wodzie". Postne wigilijne menu musi zawierać barszcz czerwony krakowski, zupę grzybową lub zupę rybną. Kiszenie i spożywanie barszczu czerwonego ma długą tradycję. Tradycja ta przetrwała w Krakowie i okolicach przez pokolenia do dziś dzięki niepowtarzalnemu smakowi osiąganemu przez przeróżne sposoby gotowania oraz podawania tej potrawy z ulubionymi dodatkami. Barszcz czerwony z uszkami z grzybami jest obowiazkowym daniem wigilijnym w wielu krakowskich domach. Żyzne gleby Małopolski, w Dolnie Prądnika i rzeki Szreniawy, sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni przygotowywała kwas buraczany do przyrządzania smacznych zup lub do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. Barszczyk czerwony stanowi tradycyjne danie podawane od wieków w wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Serwuje się go wtedy z uszkami z grzybami lub pierogami z kapustą.
Koniecznie tez na stole powinien pojawić się śledź.
I chociaz jedna potrawa rybna – bardzo popularny jest karp przygotowywany na rózne sposoby.Najpopularniejszy jest karp zatorski, unikalna lokalna odmiana karpia, przyzadzany po zydowsku i smazony.
Nie moze zabraknąć potraw z kapusty, kapusta z grzybami, pierogi z kapusta i grzybami ale takze w wersji slodkiej czyli małopolskie pierogi z suszonymi śliwkami, orzechami i miodem oraz samymi sliwkami suszonymi.
Obowiazkowo na stole pojawia sie kompot z suszonych owoców, kluski z makiem na słodko, makowce lub mak z bakaliami – tzw. kutii, równiez piernik nalezy do tradycyjnych ciast bozonarodzeniowych. Poza tym na stole pojawiają się owoce, orzechy i rózne słodycze.
- sortuj według:
-
0 -
10 -
0 -
0
10 plików
1,28 MB