-
3122 -
15011 -
10089 -
1147
31296 plików
9059,12 GB
"Rydz” (rydzyk, ryżyk, lennica, lnicznik, judra), to potoczna nazwa „lnianki” (łac. Camelina sativa L.) - jednej z najstarszych uprawnych roślin oleistych, blisko spokrewnionej z rzepakiem. Jest olej rydzowy jednym z nielicznych olejów łatwo rozpoznawalnych po charakterystycznym zapachu i cebulowo-gorczycowym (lekko korzennym) smaku. Ma ciepłą, złocistą i złocisto-zielonkawą barwę. Kolejną ciekawą jego cechę stanowi wysoka trwałość.
Podawano także sos grzybowy lub grzyby suszone uprażone na maśle.
Wieczerzę kończyło podanie na deser pierników i makowca.
Wspolczesnie królem wielkopolskiego stołu wigilijnego jest sledz pod roznymi postaciami: smażony na ciepło, w sałatce z olejem lnianym i cebulką, z warzywami.
Podaje sie jak kiedys groch z kapustą, barszcz i poznańskie makiełki oraz oczywiście karpia, w tym regionie przyrządzanego w sosie piernikowym.
Święta w okolicach Poznania, często kojarzonych z ziemniakami, nie mogą obyć się bez tego regionalnego przysmaku. Dlatego "pyry" często są serwowane do wigilijnych dań.
Do najbardziej popularnych słodyczy zalicza się szyszki z kaszy z bakaliami.
Lamańce z makiem i miodem, wielkopolskie makiełki, jada się je ze łazankami a niez chałką jak w innych regionach Polski.
W Dąbrówce koło Zbąszynia (Wielkopolska) przygotowania do świąt zaczynają się już na początku grudnia. Wtedy piecze się pierniki, czyli fefe. Przepisy są tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dlatego smaki mogą być różne. Łączy je jedno - są twarde jak kamień. Stopniowo miękną, aż w Wigilię są mięciutkie jak masełko i rozpływają się w ustach. Fefe to jednak niejedyne słodkości na świątecznym stole. Obowiązkowo są makiełki, ciasteczka ze skwarek i słodkie bułeczki.
- sortuj według:
-
0 -
9 -
0 -
0
9 plików
0,71 MB