Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Grizzly-57
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Ktoś

widziany: dzisiaj o 17:33

  • pliki muzyczne
    3122
  • pliki wideo
    15011
  • obrazy
    10089
  • dokumenty
    1147

31296 plików
9059,12 GB

Ukryj opis Rozwiń
Tradycyjna warmińska Wigilia nie była postna, lecz - wprost przeciwnie - mięsna i tłusta. Na wigilijnym stole pojawiała się pieczona gęś i drobiowe kiełbasy, a oprócz nich różnego rodzaju ciasta.

obrazek

W wigilijną noc na Warmii do dzieci przychodzil orszak Szemela, czyli biały koń przypominający krakowskiego lajkonika, ze sługami. Szemel, wcielając się w świętego Mikołaja, rozdawal prezenty tylko najmłodszym.

obrazek

Dorośli dostawali słodycze. Pierniki, cukierki i orzechy znajdowaly się na stole wigilijnym albo pod choinką. Podczas tradycyjnej warmińskiej Wigilii nie było zwyczaju dzielenia się opłatkiem ani sianka pod obrusem. Resztkami z kolacji wigilijnej częstowano zwierzęta domowe oraz dusze zmarłych. Zostawiano im, oprócz jedzenia, także ogień w piecu, by mogły się ogrzać. Na posypanych piaskiem ławach stojących obok pieca podobno znajdowano potem ślady odpoczywających dusz. Do 1910 roku w warmińskim domu nie było choinki. Rolę drzewka pełnił snop zboża ustawiony w kącie izby.

obrazek

Po kolacji Warmiacy szli do kościoła na pasterkę, która rozpoczynała się nie o północy, lecz o 5 rano pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia. Drugiego dnia - zgodnie ze zwyczajem - w kościele święcono wino przyniesione przez wiernych. Służyło ono w wigilię Nowego Roku jako dodatek do ciasta zwanego nowolatkiem. W sylwestra mazurskie gospodynie na słomie stawiały dzieżę, w której rozczyniały ciasto na wypiek noworocznych ciastek zwanych nowolatkami (lub nowelatkami). Wierzono, że zapewniają one spokój i dobrobyt; częstowano nimi gospodarskie zwierzęta, by były zdrowe. Nowolatki suszono i starannie przechowywano przez cały rok. Gdy chorowało bydło - leczono je nimi. Magicznej mocy od nowolatek nabierała słoma, na której rosło ciasto; gospodarze owijali nią potem owocowe drzewka.

obrazek

Obecnie w związku z faktem, że okolice te zamieszkuje wielu przyjezdnych z Litwy czy Białorusi, kuchnia warmińsko-mazurska jest zdominowana przez potrawy stamtąd przywiezione. Na Wigilię serwuje się barszcz lub zupy owocowe, śledzie w oleju, kasze przyrządzane na wiele sposobów oraz ziemniaki. Pierogi z kapustą i grzybami to też bardzo popularne danie. Warmia i Mazury leżą w tak charakterystycznym zakątku Polski, że często można odnaleźć tam kuchnię pochodzącą od naszych wschodnich sąsiadów. Białorusini czy Litwini inspirują kulinarnie osoby zamieszkujące ten region naszego kraju, co zauważyć można również w trakcie Wigilii. Warmia i Mazury to taki region, w którym przed laty był wielki tygiel kulturowy i łączyły się kulinarne wpływy wschodu i zachodu. Jako region sa wciąż obecne w tradycji — pruskie korzenie. Ogromny był też wpływ wschodnich rubieży, czyli Ukrainy czy Białorusi. I oczywiście Rosji. Trzeba pamiętać, że te wszystkie kultury przenikały się tu pod każdym względem. Warmia i Mazury były zawsze biednym regionem, a święta to był jeden z niewielu okresów, kiedy na stołach było dużo pokarmu. Najpierw na stole pojawia się barszcz z uszkami lub — w przypadku rodzin z mocniejszymi wpływami wschodnimi — kutia. Jako danie główne — koniecznie ryba. Po pierwsze karp, którego smak bardzo cenili i lubili na przykład... biskupi warmińscy. Ponadto śledź i jedna z tutejszych ryb słodkowodnych, czyli szczupak, sieja lub sandacz.

obrazek

Te trzy rodzaje ryb były jednak zdecydowanie droższe niż śledź. Z tego właśnie powodu te szlachetne gatunki ryb biedni ludzie odławiali tu kiedyś tuż przed świętami i dokonywali zamiany z Żydami, którzy przyjeżdżali specjalnie na transakcje. Żydzi dawali w zamian śledzie i jeszcze dopłacali, a potem jechali dalej na wschód — do Petersburga, do Moskwy, gdzie uzyskiwali jeszcze większe przebicie finansowe. Każdy więc na tym zyskiwał. Poza rybami na warmińsko-mazurskich stołach popularny był też groch z kapustą. To z kolei naleciałość niemiecka.

obrazek

Jeżeli u kogoś nie było kutii, to zwykle był makowiec, który też wywodzi się z kuchni niemieckiej. Makowiec ma ten atut, że bardzo długo utrzymuje świeżość i można go jeść przez całe święta. Na Warmii i Mazurach, a szczególnie na wschodzie regionu w stronę Królewca, bardzo dużym powodzeniem cieszyły się ciastka kardamonowe i fafernuchy zwane tez pfeferkuchami - lokalne pierniki na okres świąteczno-noworoczny. Tradycja przygotowywania fefernuszków w okolicach Łąkorza pojawiła się pod koniec XIX wieku i związana była z istniejącymi na tych terenach cukrowniami. Jednym z głównych składników fefernuszków jest słodki syrop buraczany, używany zamiast miodu czy cukru oraz mąka. Produkty te były popularne zwłaszcza wśród biedniejszej grupy mieszkańców, gdyż nie wymagały dużego wkładu finansowego, a surowce użyte do ich przygotowania były dostępne w każdym gospodarstwie. Dawniej mieszkańcy pobliskich cukrowni kupowali tzw. „melasę”, czyli produkt uboczny produkcji cukru, bardzo podobny do słodkiego syropu buraczanego, lecz zawierający mniej cukru i składników mineralnych. Natomiast mieszkańcy dalszych terenów wyrabiali na potrzeby domowe syrop w kuchni. Fefernuszki pieczone były zawsze w adwencie Bożego Narodzenia, natomiast w Wigilię każdy z domowników dostawał całą garść na talerzyku. Wypiekano je również podczas spotkań towarzyskich lub częstowano nimi dzieci zamiast cukierków. „Znacznie większą część ich produkcji [piekarzy] stanowiła galanteria piekarnicza, jak kuchy, fafernuchy i inne ciasta przeznaczone na większe i mniejsze uroczystości” (red. nauk. Józef Burszta, „Kultura Ludowa Mazurów i Warmiaków”, Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wrocław, Warszawa, Kraków, Gdańsk 1976).

obrazek

Inne swiateczne wypieki to sekacz mazurski i brukowiec mazurski, podobny do pierniaka. Brukowiec różnił się jednak od zwykłych pierników przede wszystkim fakturą zewnętrzną, co było efektem robienia piernika z kuleczek – przypominał bruk (stąd nazwa). Sposób wykonywania brukowca ulegał zmianom, co do wielkości i składników. Gospodynie prześcigały się nawzajem, by oprócz subtelnego i wyważonego smaku przypraw, uzyskać fakturę wyglądającą jak bruk. W niektórych rejonach miód zastępowano słodkim syropem buraczanym. Brukowiec mazurski był popularny jeszcze przed drugą wojną światową, gdy przeważały na wsiach rodziny trójpokoleniowe i było dużo osób, które zajmowały się wypiekami. Brukowiec w postaci prostokątnego placka pieczono na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Małe, okrągłe brukowce pieczono bez specjalnej okazji i przechowywano w zamkniętym szczelnie naczyniu lub pudełku. Podawano je gościom, obdarowywano nimi dzieci lub były używane jako ozdoba na choinkę. Dodatkowymi walorami tego wypieku jest ciekawa ozdobna i forma oraz możliwość długiego przechowywania, bez zmiany walorów smakowych i zapachowych.

obrazek

Zupy owocowe, tradycyjny barszcz, śledzie w oleju, ziemniaki, kasze przyrządzane na naprawdę wiele różnych sposobów, na przyklad na slodko.

obrazek

Pierogi z kapustą i grzybami - oto najbardziej popularne wigilijne dania na Warmii i Mazurach.

obrazek

Jeszcze bardziej wyjątkowo robi się tam dopiero pierwszego i drugiego dnia świąt. Wówczas na świątecznym stole można znaleźć wszelakie mięso, w tym gęś oraz, co oczywiste, ryby z wielu mazurskich jezior.

obrazek

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    11
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

11 plików
1,48 MB




Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 12.03.2018 03:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 3.08.2018 07:49

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:55

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:59

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności