Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Grizzly-57
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Ktoś

widziany: 3.06.2024 09:24

  • pliki muzyczne
    3122
  • pliki wideo
    15011
  • obrazy
    10089
  • dokumenty
    1147

31296 plików
9059,12 GB

Ukryj opis Rozwiń
obrazek

Podlaskie dania wigilijne muszą liczyć obowiązkowo dwanaście rodzajów i jest to region Polski, w którym najbardziej restrykcyjnie przestrzega się tego zwyczaju. Właśnie dlatego do dzisiaj twierdzi się, że wigilie urządzane w tych regionach polski są takimi najbardziej typowymi, staropolskimi wigiliami, jakie do dzisiaj każdy polak chciałby mieć u siebie w domu. Każdy człowiek jest zobowiązany na Podlasiu do spróbowania chociaż każdej potrawy. W innych regionach Polski nie liczy się tak dokładnie wszystkich potraw. Liczba dwanaście ma symbolizować liczbę apostołów lub liczbę miesięcy w roku, nikt tak naprawdę już dotrze do prawdy co oznacza tak liczba. W każdym domu panuje inna legenda. Kobiety na Podlasiu wyrabiają kutię na wigilię, co jest mało znane w innych regionach Polski, mężczyźni zaś wtedy, kiedy kobiety zajęte są przyrządzaniem kutii, wyrabiają kisiel domowej roboty. Kisiel należy przygotować z mąki owsianej. Dzieci zaś były od małego zajmowane przed świętami wypiekaniem ciasteczek w formie zwierzątek.

obrazek

Niegdyś podstawą kislu z owsa było czyste ziarno, teraz najczęściej wykorzystuje się płatki owsiane. Potrawa z ziarna ma kolor szary, ciemny. Z płatków jest jaśniejsza – ma barwę przypominającą kawę rozbieloną mlekiem. Robiąc kisiel, zalewa się płatki wodą i odstawia, po jakimś czasie odcedza płyn i zachowuje go. Do płynu dodaje się drożdże i kawałek chleba razowego. Gotującą się potrawę trzeba często mieszać, bo ma tendencje do przypalania. Na koniec wystarczy dosłodzić. Gotowy kisiel ma konsystencję gęstego budyniu, który można kroić na kawałki. Tradycyjnie je się go z gruszownikiem, czyli kompotem z suszonych na rozgrzanym piecu gruszek.

obrazek

Kuchnia podlaska charakteryzuje się wieloma wpływami z kresów (Białorusi, Ukrainy), dlatego też większość potraw wigilijnych również pochodzi z tych regionów. Mimo, że w wigilię post już formalnie nie obowiązuje, tradycja jest silniejsza i na świątecznym stole wciąż królują dania bezmięsne. Wśród nich honorowe miejsce zajmują potrawy z ryb. Nie tylko dlatego, że zwyczajowo wiąże się z postem. Ryba to jeden z ważniejszych chrześcijańskich symboli. Oznaczano w ten sposób Jezusa Chrystusa, którego narodziny świętuje się w Boże Narodzenie. Typowo wigilijną rybą, nie tylko na Podlasiu jest karp, przyrządzany na wiele sposobów, ale też szczupak czy karaski i miętusy.

obrazek

Serwuje się kutię oraz kisiel z mąki owsianej lub żurawiny. Najczęściej podawaną zupą jest postny barszcz z grzybami, a po nim zazwyczaj wkracza smażona ryba i kluski z makiem polane olejem lnianym.

obrazek

Podstawą podlaskiej, wigilijnej wieczerzy są dania na bazie produktów pochodzących z własnych upraw: pszenicy, żyta, owsa oraz darów lasu. Na świątecznych stołach znajdziemy tez: pierogi z kapustą i grzybami, kulebiak, kompot z suszonych śliwek, grzyby smażone w cieście, śledzie pod różnymi postaciami, czy racuchy z ciasta drożdżowego z rodzynkami, posypane cukrem pudrem.

obrazek

Na Podlasiu do typowych dań należy tez kulebiak - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. Do niedawna jadano tam także kisiel owsiany lub zupę z owsa zwaną brejem owsianym.

obrazek

Typowym podlaskim daniem wigilijnym są wareniki - pierogi z kapustą i grzybami gotowane, a później osmażane na oleju.

obrazek

Z przeprowadzonych w Ejszeryszkach i Wiżajnach wywiadów etnograficznych wynika, że makowce piekło się w tych okolicach od bardzo dawna, prawdopodobnie jeszcze przed wojną. Mak wysiewano razem z warzywami w maju, a zbierano po żniwach w końcu sierpnia. Sposób przygotowania makowca był prosty. Najpierw trzeba było utrzeć mak w makutrze, dodać rodzynki, białko i cukier. Dodatkowo można było użyć aromatu migdałowego dla smaku. Dawniej maku nie parzono, a jedynie zalewano wodą i czekano, aż zakiełkuje. Niektóre gospodynie nie zwracały jednak uwagi na kiełki tylko rozpoznawały po smaku czy mak jest gotowy. Następnie po rozczynianiu ciasto rosło dwukrotnie przez około godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielono na połowę, rozwałkowywano i jeszcze przed nałożeniem maku smarowano białkiem. Potem należało ciasto zawinąć z makiem tak, żeby szew był u dołu. Tak przygotowane ciasto odstawiano do ponownego wyrośnięcia. Makowiec pieczono w piecu chlebowym, który opalano drzewem. Każda gospodyni sprawdzała czy ciasto jest dobrze upieczone poprzez nakłuwanie go długim cienkim patyczkiem. Jeżeli ciasto się nie ciągnęło, to oznaczało, że makowiec był gotowy. Na koniec lukrowano go oraz przyozdabiano różnymi dodatkami np. migdałami.

obrazek

  • Kisiel z owsa.JPG

    Podlasie - Kisiel z owsa.JPG
    Na Podlasiu na Wigilię podaje się kisiel z owsa. Niegdyś ...
    • 131 KB
    • 24 lis 15 19:02
    • pobierz
  • _wigilijne_racuchy.jpeg

    Podlasie - _wigilijne_racuchy.jpeg
    ● 500 g mąki tortowej ● 30 g drożdży ● sól ● cukier ...
    • 65 KB
    • 24 lis 15 19:02
    • pobierz
  • _kutia_kresowa.jpeg

    Podlasie - _kutia_kresowa.jpeg
    ● 2 szklanki pęcaku lub ziaren pszenicy ● szklanka mies ...
    • 57 KB
    • 24 lis 15 19:02
    • pobierz
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    11
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

11 plików
1,04 MB




Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 12.03.2018 03:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 3.08.2018 07:49

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:55

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:59

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności