Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Grizzly-57
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Ktoś

widziany: dzisiaj o 17:33

  • pliki muzyczne
    3122
  • pliki wideo
    15011
  • obrazy
    10089
  • dokumenty
    1147

31296 plików
9059,12 GB

Ukryj opis Rozwiń
obrazek

Mazowsze, jak każdy region w kraju, ma swoje tradycyjne potrawy. Do tych, które od kilkudziesięciu lat ukazują się regularnie na stole z okazji Bożego Narodzenia zalicza się między innymi kluski z makiem.

obrazek

Główną potrawą wigilijną na Mazowszu były kłosy, czyli kluski z makiem. Im grubsze i dłuższe tym lepiej, bo symbolizować miały plon pszenicy w następnym roku. Poza kluskami na mazowieckiej wieczerzy podawano rwaki, czyli ugotowane, mielone ziemniaki (coś w rodzaju kopytek), byly to kluski ziemniaczane, formowane w podłużne wrzeciona. Bazą potrawy są ugotowane, tłuczone ziemniaki, które miesza się z mąką pszenną i jajkiem, a następnie doprawia. Uformowane ciasto gotuje się we wrzącej wodzie, po czym serwuje z dodatkiem maku (niekiedy także roztopionego masła). Od klasycznych klusek śląskich rwaki różnią się przede wszystkim pod względem użytej mąki. Ich kształt przypomina nieco kłos, co – zgodnie z lokalnymi podaniami – miało nawiązywać do starego przesądu, wiążącego długość kluski z liczebnością przyszłych plonów pszenicy.

obrazek

Podawano tez kapustę z grzybami, kaszę jaglaną z olejem, zupe grzybowa, kisiel żurawinowy lub owsiany. Dania rybne zdarzały się, ale głównie w Warszawie.

obrazek

Takze barszcz biały na kwasie z kapusty z grzybami i postny czerwony barszcz z uszkami.

obrazek

Oczywiście na świątecznym stole nie brakuje ryb. Najczęściej jest to karp w śmietanie czy galarecie, któremu towarzyszą panierowane i smażone grzyby, oraz postny bigos.

obrazek

Rownie popularny jest smazony karp podawany z ziemniakami.

obrazek

Na stole nie moze zabraknac sledzi, najczesciej pojawia sie sledz ze cebulka w oleju.

obrazek

Na Mazowszu na stol wigilijny podaje sie takze tradycyjna salatke jarzynowa.

obrazek

Często, mimo tego, że to przysmak ze wschodu, podawana jest kutia. Dawniej w bogatszych domach mieszczan na stole obowiązkowa była zupa rybna. Ze słodyczy serwuje się baby drożdżowe, makowce oraz pierniki i galaretki.

obrazek

Kapusta z olejem lnianym i grzybami. Pochodząca z rejonu morza Śródziemnego kapusta znana była już w starożytności, w Polsce zaś pojawiła się w XV wieku. Łatwość jej uprawy, wysokie plony, a także doskonałe właściwości przetwórcze spowodowały, że potrawy z kapusty od wieków znajdują miejsce na polskich stołach. Początkowo spożywana była w codziennej chłopskiej kuchni, z czasem jednak zaczęła pojawiać się na stołach zamożniejszych warstw społeczeństwa. Na Mazowszu kapustę gotowaną podawano również w święta, a żeby wzbogacić jej smak dodawano suszone grzyby i olej lniany. Zwyczaj ten potwierdza Barbara Ogrodowska w swojej książce „Święta Polskie. Tradycja i obyczaj”: „Najpierw był kwas buraczany, gotowany na grzybach z ziemniakami całymi, a potem szły śledzie w mace odmaczane i smażone na oleju konopnym.

obrazek

Potem zaś pszenne kluski z makiem, a potem szła kapusta z grzybami olejem również omaszczona…”. Kapusta z olejem lnianym i grzybami stanowi ważne danie na wigilijnym stole i jest spożywana głównie na Święta Bożego Narodzenia. Przygotowywana jest z kapusty kiszonej, suszonych grzybów z dodatkiem oleju lnianego, cebuli i przypraw. Tradycyjna metoda wytwarzania tego dania pozostała niezmieniona do dziś. Najpierw wieczorem należało namoczyć suszone grzyby, a następnie rankiem należało obmyć kapustę zimną wodą i pokroić na tzw. paski. Dodawano do niej posiekane grzyby, cebulę i wszystko razem mieszano. Później kapustę wraz z dodatkami zalewało się olejem lnianym i gotowało. Na koniec do gotowanej kapusty dodawało się zasmażkę przygotowaną z mąki pszennej, cebuli i oleju lnianego. Tak przygotowana kapusta najczęściej jedzona była w wigilię z kartoflami, okraszonymi olejem lnianym i z karpiem, zaś w kolejne dni świąteczne stanowiła dodatek do chleba i mięs.

obrazek

Dziś oprócz ryby w galarecie, smażonego karpia, karpia w śmietanie, podaje się postny bigos oraz panierowane i smażone grzyby. Do dziś na Wigilię podaje się mazowiecką zupę grzybową, czyli barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Z Mazowsza wywodzi się również zwyczaj picia kompotu z suszu, który coraz częściej znajduje swoje miejsce również w innych regionach Polski

obrazek

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    16
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

16 plików
1,82 MB




Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 12.03.2018 03:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 3.08.2018 07:49

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:55

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:59

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności