Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Grizzly-57
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Ktoś

widziany: 3.06.2024 09:24

  • pliki muzyczne
    3122
  • pliki wideo
    15011
  • obrazy
    10089
  • dokumenty
    1147

31296 plików
9059,12 GB

Ukryj opis Rozwiń
Wieczerza wigilijna to najbardziej podniosłe i uroczyste stołowanie w całym roku, z którym nierozerwalnie związana jest tradycja łamania się opłatkiem. Wypiek opłatków jest pomysłem XVIII wieku, który zastąpił dawne obrzędowe podpłomyki. A te, pieczone z przaśnego ciasta, a więc bez zakwasu, przygotowywane były podobnie jak późniejsze opłatki z niewielkim dodatkiem soli. Podpłomyki miały kształt dużych nieregularnych placków, możliwie najcieńszych. Przed wiekami pieczono je na rozgrzanych kamieniach, potem wprost na kuchennej blasze, jeszcze później w chlebowych piecach.

obrazek

Były one głównym posiłkiem wigilijnego obiadu, podawane do słonego śledzia. Największy podpłomyk, znaczony krzyżem, służył do podziału między wszystkich domowników. Nazywano go osuchem lub proskurą, smarowano go miodem, żeby życie było słodsze. Częstowano nim nawet przygodnych wędrowców i przybłędów. Odmowa takiego poczęstunku była poważną obrazą. Wigilijny opłatek i wcześniejszy podpłomyk są odległym zwyczajem liturgicznego przełamania chleba - na znak jedności i chrześcijańskiej wspólnoty. Na Kociewiu w Wigilię poszczono niegdyś cały dzień aż do wieczora. Do stołu siadano po zachodzie słońca, a więc nie wcześniej niż po 16:30. Pod obrus zawsze kładziono wiązkę siana, a na stole stawiano tradycyjne potrawy w ilości nieparzystej: trzy, pięć, siedem, chociaż w zamożnych domach i włościańskich dworach było ich dwanaście. W biednych domach często jedynym wigilijnym jadłem był śledź z kartoflami.

obrazek

Wspolczesnie kolację wigilijną rozpoczyna dzieleniem się „anielskim chlebem”, białym jak śnieg opłatkiem zgody.

obrazek

Na wigilijnym stole goscila i gosci zupa z brzadu, czyli kompot z suszonych owoców - nieodzowny element kociewskiej wigilii.
obrazek


Do jej przygotowania potrzebne były śliwki, z pestką, o wyczuwalnym aromacie dymu wędzarniczego. Gruszki powinny być w całości, a jabłka w plastrach wraz z gniazdami nasiennymi.

obrazek

Postna zupa brzadowa z suszonych owoców z kluseczkami cieszy się w tych regionach największą powszechnością wywiedzioną z odległej tradycji.

obrazek

Kociewska polewka owocowo - grzybowa. Do gotujących się suszonych grzybów dodaje sie suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki). Polewka z suszonych grzybów z dodatkiem suszonych owoców - śliwek, jabłek i gruszek - zaprawiana jest śmietaną. Z suszu (tzw. brzadu) gotowano zupy, które dominowały w kuchni pomorskiej na wigilijnym stole. Podawano je na różne sposoby z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków, okraszonych cebulką i słoniną.

obrazek

Inna zupa byl barszcz postny czerwony.

obrazek

Dawniej przyrządzano tez barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty, gdy grzyby były miękkie. Doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi ten barszcz (ale fet szarpak z kaszą jaglaną) nazywali popierdą. I wigilijna zupa rybna.

obrazek

Popularne były golce, kluski z surowych startych ziemniaków z dodatkiem ziemniaków ugotowanych i utłuczonych w proporcji 2:1. Czasem nadziewano je masą twarogową, wówczas noszą nazwę pierogów z gomółką.

obrazek

Kociewiacy piekli też babkę ziemniaczaną, nazywano ją bulwiarz, szandar albo bakalarz.

obrazek

Wyjątkowym wigilijnym przepisem były "brukowce". Piekło się je miesiąc wcześniej, aby zdążyły zmięknąć i dojrzeć. Z typowego ciasta na piernik formowało się wałek i przecinało na skośne kawałki, przypominające kopytka. Pierniczki piekło się w piecu, a po wystygnięciu polewało lukrem. Bardzo popularne były i sa tak zwane fefernuski kociewskie, czyli drobne pierniczki pokryte białym lukrem przyrządzane z leżakującego dwa tygodnie ciasta korzennego.

obrazek

Oraz grochowinki. Grochowinkami nazywa się na Kociewiu popularne w całej Polsce chruściki, faworki. Nazwa pochodzi od kształtu ciastek, które przypominają dojrzałe, wyschnięte strąki grochu lub fasoli. Grochowinki gościły na stołach przede wszystkim w długie zimowe wieczory, a szczególnie zajadano się nimi pod koniec Karnawału, przed Wielkim Postem.

obrazek

Pierwszy dzień świąt był świętem rodziny, w drugi zaś szło się w gościnę albo przyjmowało się gości. Na świątecznym, gwiazdkowym stole w towarzy­stwie przepysznym, rozsiadał się smakowity po siedmiokroć faszerowany indor. Jako przekąski, prócz obowiązkowego zylcu - galarety z nozek, często gościły prawdziwki marynowane z miodem czy tez bania na kwaśno.

obrazek

Na kociewskim swiatecznym stole nie moze tez zabraknac kuchu z krostami i glancem (drożdżówka z rodzynkami i lukrem).

obrazek

Wspolczesna kociewska wigilia to takie dania jak - dania z ryb: karp smażony, karp w szarym sosie, pstrąg w galarecie, ryba w chrzanie, ryba z grzybami, śledzie w różnej postaci, pierogi z kapustą, pierogi w karmelu, kluski z makiem, bigos wigilijny (kapusta z grzybami), zupa z brzadu lub kompot z brzadu, zupa rybna, sałatki warzywne, gołąbki z kaszą i grzybami.

obrazek

Na stole nie moze tez zabraknac chleba wlasnej roboty. Do przygotowywania chleba Kociewiacy używali kiedys koponek, w których rozczyniali i wygniatali ciasto do wypiekania chleba. Chleb wsadzano do pieca na dużej łopacie drewnianej. Do smarowania hampla chleba używali masła, smalcu, miodu, syropu z buraków lub marchwi i powideł ze śliwek. Kolejnym składnikiem o regionalnej nazwie jest żurak. W zuraku przygotowywano kwas do wypieku chleba. Kwas przygotowywano ze zboża mielonego w tarczce i rozczyniano w dużych glinianych naczyniach, nazywanych na Kociewiu żurakiem.Ciasto chlebowe tradycyjnie wyrabia się drewnianą łyżką, a przed włożeniem do pieca robi się na nim znak krzyża. Bochenki piecze się zgodnie z tradycją w piecu opalanym drewnem iglastym. Rozczynianie ciasta chlebowego odbywało się przeważnie w piątek. Najczęściej były to dzieże drewniane. W XX wieku pojawiły się również gliniane, na Kociewiu nazywano je kwaśnikami, bo przechowywano w nich chlebowy zakwas, czyli „duszę”. W wielu gospodarstwach na Kociewiu jeszcze do niedawna wypiekano chleb tradycyjnymi metodami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, w niektórych zwyczaj ten jest kultywowany także obecnie, zwlaszcza w okresie Swiat.

obrazek

Domowe ciasta - makowiec, torcik makowy, sernik, piernik, różne ciasteczka i fefernuski kociewskie.

obrazek

« poprzednia stronanastępna strona »
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    35
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

35 plików
4 MB




Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 12.03.2018 03:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 3.08.2018 07:49

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:55

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:57

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 8.03.2021 22:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:58

zgłoś do usunięcia
obrazek
Grizzly-57

Grizzly-57 napisano 24.03.2024 03:59

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności