Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dobre_jedzenie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 28.04.2024 06:23

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    581
  • obrazy
    1
  • dokumenty
    15

597 plików
59,69 GB


 


 


<div


  • 158,9 MB
  • 16 kwi 22 5:14
Składniki:

2 kg łopatki wieprzowej
1,5 kg karkówki wieprzowej
1 kg okrawków wołowych z tłuszczem tłuszczem
1 kg chudego boczku
0,5 kg podgardla
0,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody lub wywaru kostnego.
100 g soli – mieszanina zwykłej i peklującej.
1 główka czosnku
3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonego angielskiego ziela
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kuminu (zmielić)
0,5 łyżeczki rozmarynu (zmielić)
20 ziaren jałowca (zmielić)
10 goździków (zmielić)
Następnego dnia – przed nadziewaniem doszedłem do wniosku, że jest jeszcze miejsce na przyprawy i dodałem po łyżeczce ostrej papryki, tymianku i mielonego czosnku.

Wykonanie:

W kiełbasie tej chciałem zestawić ze sobą wiele intensywnych smaków i aromatów. Począwszy od mięsa (karkówka i wołowina są mocno charakterystyczne), a na mocnych przyprawach kończąc. Przypraw wiele zastosowałem, ale większość z nich ma intensywne, dominujące cechy. Ciekawiło mnie ich współgranie.

Podgardle, wołowinę i okrawki z łopatki zmieliłem na najdrobniejszych oczkach. Boczek i karkówka – na oczkach 8 mm, a oczyszczoną łopatkę pokroiłem nożem w kostkę.

Dodałem przyprawy, wymieszałem i schowałem do lodówki i może tam pozostać nie mniej niż 12 godzi, a jak trzeba to i 2 dni.

Przed nadziewaniem należy sprawdzić smak i aromat mięsa i w przypadku uznanie, że jeszcze czegoś można dodać – to należy to zrobić. Tu ma być smaków i aromatów dużo. W trakcie wyrabiania należy dodać przegotowaną i ostudzoną wodę lub kostny wywar w ilości 0,5 l. Pozwoli to lepiej wyrobić i skleić mięso.

Napełniłem jelita wieprzowe 28-30 mm i jelita baranie 22-24 mm. Każda forma będzie inaczej obrabiana. Najpierw jednak jesz czas na osadzanie i suszenie. Na początku w powietrzu – i tu w zależności od temperatury może to zająć kilka godzin w pokojowej lub zdecydowanie dłużej w chłodnej spiżarni.

Następnie grubsza kiełbasę dosuszałem i rozgrzewałem w wędzarni ustawionej na 50 st. C i bez dymu, a cienkie kiełbaski po osuszeniu włożyłem do przenośnej wędzarni elektrycznej i na początku wędziłem w temperaturze około 60 st. C przez około 40 minut, a następnie podnoszę w niej temperaturę na 90 st. C także na około 40 minut, aż się kiełbaski zarumienią. Są cienkie wiec szybciej dochodzą. Wyglądają, pachną i smakują zacnie.

W tym czasie grubsze są na w trakcie wędzenia i sporo im brakuje, ale po kolejnej godzinie – jest już znacznie lepiej. Jak kolor będzie właściwy i równy to koniec dymienia i czas na podpiekanie w 85 st. C przez co najmniej 90 minut. Można się kierować wyglądem z zewnątrz i wewnątrz lub temperaturą we wnętrzu kiełbasy na poziomie 68-70 st. C. Trafiona w punkt będzie bardzo soczysta.

Pyszna na gorąco – szczególnie polecam. Bardzo intensywna w smaku i zapachu już po ostygnięciu – szczególnie, gdy podeschnie.

Spróbujcie sami. Smacznego
  • 35,4 MB
  • 16 kwi 22 5:10
Sało (сало) przysmak w krajach jak Rosja, Litwa, Ukraina w której sało jest tradycyjną potrawą kuchni narodowej.
  • 84,2 MB
  • 11 kwi 22 14:34
Przepis:
-1kg szynki wieprzowej
-900 ml wody
-100 ml świeżego soku z mandarynek (klementynek)
-jedna płaska łyżeczka zmielonej kolendry i pieprzu czarnego
-szczypta gałki muszkatołowej
- 60g mieszanki soli ( 70% peklosól + 30% sól kuchenna)
  • 52,9 MB
  • 11 kwi 22 14:34
Jajka po szkocku

czas przygotowania: ok. 20 minut + czas smażenia (ok. 10 minut)
/proporcje na na 6 sztuk/
Jajka po szkocku –SKŁADNIKI

7 całych jaj:
– 6 jajek do ugotowania
– 1 surowe do masy mięsnej
500 g mięsa mielonego (u mnie mielone udka drobiowe)
/można podmienić na dowolne ulubione mięso mielone np. szynkę czy łopatkę wieprzową (z doświadczenia podpowiem jednak, że najlepsze są ciut tłustsze mięsa)/
10 cm kawałek pora (lub 1 mniejsza cebula)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki ziół włoskich (jeśli nie mam, podmieniam na mielony kumin)
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki chili (lub ostrej czerwonej papryki)
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
opcjonalnie: 2-3 łyżki mąki kokosowej –do panierki (w prezentowanej wersji pomijam)
tłuszcz do smażenia (najlepszy: smalec, ew. masło klarowane)
  • 53,6 MB
  • 11 kwi 22 14:34
Składniki:

2 kg chudego cienkiego boczku
40 g soli
1/2 szklanki wiśniowego kompotu. Powinien być słodki i bardzo treściwy.
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego.

Wykonanie:

Płat boczku który miałem, pokroiłem na 6 części, natarłem solą i złożyłem w lodówce na 3 doby.

W kolejnym kroku rozłożyłem boczek na kratce (która jednocześnie była półką z wędzarni) i osuszyłem wstępne w temperaturze pokojowej, a później w wędzarni, ustawiając temperaturę 50 st. C

Po osuszeniu czas na lekkie podwędzenie – około 1,5-2 godziny – powinien się pojawić wyraźny kolor.

W tym czasie przygotowuję miksturę z wiśniowego kompotu, papryki i pieprzu. Po zakończeniu wędzenia obficie smaruję nią boczki.

Pod półką na której znajdują się boczki umieszczam misę na ociek, ustawiam maksymalną temperaturę 150 st. C (było zimno i wędzarnia nagrzała się do nieco ponad 130). Podpiekam przez około 40 minut.

W kolejnym etapie przekładam boczki do misy wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia, polewam pozostałą częścią mikstury i dokładnie je okrywam najpierw papierem, a później folią. Taki pakunek ponownie umieszczam w wędzarni ustawionej na 120 st. C. Czas przebywanie będzie zależałe teraz od wielkości kawałków. Ja trzymałem je w tych warunkach przez 90 minut. Można te końcowe etapy wykonać także w piekarniku.

Po upływie tego czasu pyszna gorąca przekąska jest gotowa. Jest bardzo aromatyczna. Pachniało pieczystym już kilka metrów od wędzarni, a po rozpakowaniu ciężko się było powstrzymać przed natychmiastowym spróbowaniem.

2 kilo boczku znikło ze stołu w kilka minut i musiałem obiecać, że kiedyś to zrobię ponownie.

Spróbujcie sami. Smacznego.
  • 42,6 MB
  • 11 kwi 22 14:24
W filmie przepis na smakowite i wyjątkowe w smaku jajka Wielkanocne.
Składniki:
- 550ml wody
-100ml octu 10%
- 78g cukru
-pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
-2cm kłącza imbiru
-papryka słodka
- cebula
-łyżka miodu
-20ml nalewki cytrynowej
  • 44,3 MB
  • 11 kwi 22 14:23
czas przygotowania: 10-15 minut + czas schłodzenia: 2-3 godziny, można przez noc +czas tężenia polewy: 20-30 minut, można przez noc
/proporcje na formę 13×19 cm lub inną o zbliżonych wymiarach (im mniejsza, tym kostka wyższa)/
Kostka marcepanowa w polewie –SKŁADNIKI

info: składniki odmierzam szklanką o poj. 240 ml

masa marcepanowa:

1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka masła
/można pominąć lub podmienić np. na oliwę/
4 łyżki erytrytolu
/można podmienić na cukier, miód, itp. z tym, że wówczas znikną właściwości LCHF/
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego lub pomarańczowego
2 szklanki mąki migdałowej lub mielonych migdałów bez skórki

polewa czekoladowa:

50 ml wody
100 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
/można podmienić na tłuste mleko lub mleko kokosowe (wpłynie na smak)/
2-4 łyżki erytrytolu (do smaku, czasem pomijam, decydując się na wytrawną polewę)
/można podmienić na cukier, miód, itp. z tym, że wówczas znikną właściwości LCHF/
3-4 łyżki ciemnego mocnego kakao
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody

LUB:

roztopiona ciemna czekolada
  • 187,6 MB
  • 3 kwi 22 10:17
1,8 kg szynki
1,4 kg łopatki wieprzowej
1 kg chudego boczku
0,8 kg wołowiny – mogą być okrawki
0,5 l wody
90-100 g soli zwykłej kłodawskiej
5 dużych ząbków czosnku
2-3 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnie
2-3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego.

Łopatkę i szynkę okrawam z tłuszczu i innych przyległości. Okrawki te zrazem z wołowiną mielę na najdrobniejszych oczkach. W czasie tego mielenie wrzucam do maszynki także czosnek. Boczek w całości mielę na oczku 8 mm. Oczyszczoną łopatkę na oczku 10 mm, a oczyszczoną szynkę na szarpaku.

Tak zmielone mięso mieszam z przyprawami. Ziarna pieprzy rozdrabniam w moździerzu lub tłukę młotkiem. W takiej lekko rozdrobnionej postaci dodaję do mięsa.

Po wymieszaniu z przyprawami zostawiam masę mięsną na czas 2-12 godzin, a po upływie tego czasu wyrabiam mięso dodając 500 ml wody lub wywaru z mięsa albo kości. Wyrabiam do czasu uzyskania spójnej kleistej masy.

Wypełniam z wyczuciem jelita wieprzowe pozostawiając w nich nieco luzu, żeby można było skręcić kiełbasę w krótkie pętka. Napełnione kiełbaski nakłuwamy w miejscach, gdzie zebrały się pęcherzyki powietrza.

Kolejny etap – parzenie. Wykonuję je w wodzie o temperaturze około 80 st. C przez czas 30-40 minut. Dłużej wtedy gdy kiełbasa jest chłodna. Po parzeniu spłukuję można je spłukać pod zimną bieżącą wodą i są gotowe do konsumpcji.

Można je w takiej postaci spożywać bezpośrednio z dodatkiem chrzanu. Można dodać do żurku. Można też żurek gotować na surowej kiełbasie. Gdy ostygnie można odgrzewać, smażyć czy grillować. Można też mrozić – najlepiej zapakowaną próżniowo.

Od pewnego czasu suszę ją. Dlatego też zwracam większą uwagę na skład i dobre wyrobienie, żeby później sucha kiełbasa miała spójną strukturę i nie kruszyła się.

Kilka dni suszenia (zwykle wystarczą 3 doby w temperaturze pokojowej) pozwala uzyskać ciemnobrązową suchą, intensywną w smaku i aromacie kiełbasę o ładnym przekroju. Może być użyta na kanapki, ale lepiej nadaje się jako przegryzka imprezowa przegryzka lub szybki posiłek w stylu: kiełbasa w jedną rękę a pajda chleba w drugą.
  • 44,5 MB
  • 3 kwi 22 10:17
czas przygotowania: ok. 20 minut + 45-50 minut pieczenia
/proporcje na formę 22×22 cm, tortownicę śr. 22 cm lub inne o zbliżonych wymiarach/
Szarlotka „dla leniucha” –SKŁADNIKI

info: składniki odmierzam szklanką o poj. 250 ml

ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki –u mnie:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
– 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła (pół kostki)
2 żółtka

jabłka, pianka, dodatki:

1 kg jabłek (waga po obraniu, przed obraniem ok. 1,5 kg)
/najlepsze: antonówki lub szara reneta, jeśli nie mam, biorę takie jakie mam, można sięgnąć po jabłka ze słoików (np. zimą)/
cynamon i cukier –do smaku
/ilość zależy od słodkości jabłek i upodobań smakowych, więc nie podam ilości np. do moich jabłek brałam 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę cynamonu/
1 kisiel cytrynowy o dobrym składzie (proszek)
lub jeśli nie mam: 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta kurkumy
kilka łyżek zimnej wody –do rozprowadzenia kisielu
2 białka
1-2 łyżeczki cukru pudru
kasza manna –do posypania ciasta
  • 49,5 MB
  • 3 kwi 22 10:12
czas przygotowania: do 20 minut
/proporcje dla 2-4 osób (np. 2 dorosłych lub 2 dorosłych + 2 dzieci)/
Orientalny kurczak w sosie pomarańczowym –SKŁADNIKI

mięso:

2 piersi kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

baza sosu:

1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (u mnie z 2 średnich pomarańczy)
/wyciskany zawsze będzie lepszy, ale myślę, że w ostateczności można podmienić na kupny o dobrym składzie/

sos pomarańczowy:

1 łyżeczka oliwy –do smażenia (niewielka ilość)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego (lub jabłkowego).
opcjonalnie: chili do smaku, jeśli lubimy ostre dania
1/4 łyżeczki oleju sezamowego (dla podbicia smaku)
  • 92,1 MB
  • 19 mar 22 7:19
przepis:
-szynka, boczek b/k, golonka bez skóry i kości w stosunku 1:1:0.5
-skóry wieprzowe 5%
-wywar ze skór i kości 10%
-woda 3%
Przyprawy:
-pieprz czarny 1g/kg
-papryka słodka 0.6g/kg
-ziele angielskie 0.3g/kg
-(opcjonalnie: cebula suszona i liść laurowy jak w filmie)
-emulgator: żółto jajka 1szt/2kg
-stabilizator: 15g/kg mleko w proszku 26% tłuszczu (nie instant) lub skrobia kukurydziana.
  • 54,9 MB
  • 19 mar 22 6:27
W filmie przepis na drobiową konserwę prepersa.
przepis:
-tuszka kurczaka
- kilka kurzych łapek
- pieprz czarny młotkowany 1.5g /kg
- czosnek suszony 1g/kg
- cebula suszona 5g/kg
- tłuszcz drobiowy 5% do wsadu mięsa
- galaretka naturalna do zalewy słoików
-szczypta papryki słodkiej
-sól/peklosól 16gkg jeśli dysponujesz autoklawem możesz użyć samej soli, do pasteryzacji do temp. 100 st. C bezpieczniej użyć peklosoli jako konserwantu.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    149
  • pliki muzyczne
    0

150 plików
13,75 GB




freetransfer1993

freetransfer1993 napisano 25.05.2022 08:42

zgłoś do usunięcia

Pomagam przyjacielowi aby zwiększyć jego ilość punktów w folderze Kot_Mateusz będzie udostępniony darmowy transfer 10 GB w piątek 27.05 o godzine 12:00

Twojaminutka

Twojaminutka napisano 29.05.2022 21:35

zgłoś do usunięcia

Zapraszam na minutkę...

 

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 1.06.2022 16:42

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
wigef59399

wigef59399 napisano 23.10.2022 12:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dobre_jedzenie

dobre_jedzenie napisano 1.01.2023 05:47

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 3.02.2023 02:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 26.03.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 27.03.2023 16:54

zgłoś do usunięcia

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 17.04.2023 14:08

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
constantine44

constantine44 napisano 13.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności