Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dobre_jedzenie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 28.04.2024 06:23

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    581
  • obrazy
    1
  • dokumenty
    15

597 plików
59,69 GB


 


 


<div


  • 179,5 MB
  • 26 gru 21 15:03
Legendarna, wyraźnie słona wędlina. Kindziuk to wymagająca cierpliwości i trwały produkt. Często dawniej i dziś wykonywana na Suwalszczyźnie i ziemiach litewskich, ale nie tylko. Po moim przykładzie widać, że nad morzem też ją można wykonać. Zwykle kindziuk wykonujemy w pęcherzu lub żołądku. Nowe czasy przyniosły nowe możliwości. Czas produkcji - nie mniej niż 1,5 miesiąca zwykle około 3. Okres trwałości - prawidłowo wykonana - miesiące, a nawet lata. Opowieści głoszą, że dawniej używano siekiery do rozłupywania kindziuka.

Składniki:
Szynka 5 kg
Boczek 1 kg
Boczek nie powinien być za tłusty.

Przyprawy:
Kindziuk to wędlina przesolona. Jest to jedna z przyczyn jej trwałości.
Sól 30 g/kg - w oryginalnych przepisach kamienna prażona (prażymy sól na patelni w celu osuszenia i sterylizowania). W Późniejszych przepisach mieszana z solą peklującą. Ze względu na dużą ilość soli na użycie samej soli peklującej ja bym się nie zdecydował bo dawka jest wysoka.

Pozostałe przyprawy:
pieprz czarny mielony - 0,5-1 łyżeczka na kg mięsa.
cukier - 1 łyżeczka
czosnek 1-2 ząbki na kg mięsa.
50g spirytusu

Wykonanie:
Całość pokroić nożem na kostkę 2-4 cm, dodać przyprawy i spirytus. Wymieszać i złożyć w lodówce na 12 godzin.

Pęcherze suszone namoczyć dobę wcześniej i na mokro rozszerzyć delikatnie otwór wlotowy do pożądanej średnicy.

Osłonki białkowe standardowo opłukać na zewnątrz i wewnątrz, moczyć przez 15-20 minut w osolonej wodzie oraz odwiesić do ocieknięcia.

Napełniamy ręcznie, za pomocą dużego lejka lub nadziewarką. Podczas nadziewania ugniatamy w celu zagęszczenia i pozbycia się powietrza. Pęcherze po napełnieniu obwiązujemy sznurkiem lub umieszczamy je w siatce wędliniarskiej. Napełnione obiekty ważymy i zapisujemy ich masę.

Po napełnieniu wieszamy w temperaturze pokojowej na czas 12-48 godzin (w zależności od temperatury) przy 18 st C ten najdłuższy okres a im cieplej tym krócej).

Następnym etapem jest formowanie. Trwa 10 do 14 dni.
W tym czasie przez połowę doby kindziuk znajduje się pomiędzy 2 deskami obciążony ciężarem (w zależności od wielkości) 5-15 kg, a drugą część doby wisi w przewiewnym miejscu.

Kolejny etap to wędzenie zimnym olchowym dymem. Okres wędzenia - około 3 tygodnie. W pierwszych dniach 4-5 godzin dziennie, a w kolejnych po 1-2 godziny. Nic sic się nie stanie, jeżeli w tym okresie 1 czy 2 dni nam z harmonogramu wypadną.

Po wędzeniu odwieszamy w chłodnie miejsce z dobrą cyrkulacją powietrza. Dojrzewanie. W tym okresie możemy 2 x w miesiącu poddymić wędlinę przez kilka godzin. Poprawi to jej zabezpieczenie. W tym czasie też raz w tygodniu przez dobę dobrze jest ponownie prasować wędlinę z użyciem ciężaru 10-20 kg.

Jak kindziuk osiągnie 65% swojej początkowej masy - możemy uznać go za gotowy, ale nie oznacza to, że musimy go zjeść. Poczeka na konsumpcję tak długo jak będzie trzeba. Z czasem będzie coraz twardszy.
Smacznego,
  • 24,4 MB
  • 26 gru 21 14:57
Wędlinę tę wykonałem ponad 18 miesięcy temu. Kindziuk wysechł mocno, ale przetrwał mimo, ze nie zawiera całej listy składowych typu E. Nigdy też nie był w lodówce. Przechowywałem go w chłodzie bliskim 10 st C i w średniej wilgotności. 50-60 %.
Pachnie i smakuje zacnie :-)
  • 144,8 MB
  • 26 gru 21 10:18
Karkówka - około 1-1,2 kg
Peklowanie na mokro. W filmie pokazałem szybkie - podciśnieniowe, ale może być zwykłe 10-14 dni. Można korzystać z własnej receptury na zalewę peklującą lub użyć soli peklującej (solanka 5%) i przyprawy Sekret Dziadka Feliksa z dodatkiem czosnku. Przy krótkim peklowaniu nakłuć mięso lub nastrzykiwać.
Parzenie
Wkładamy mięso do szynkowara, a następnie szynkowar do gara z nagrzaną do temp. 80-85 st wodą. Poziom wody powinien być minimum równy poziomowi mięsa w szynkowarze.
Parzymy w tym zakresie temperatur przez 2 h 15 minut, a następnie wylewamy zgromadzone pod wieczkiem skropliny i ewentualną wodę wypartą z mięsa (bez otwierania szynkowara). Studzimy w zlewozmywaku z zimną wodą przez okres 20-30 minut, a następnie wkładamy do lodówki na 8 h.
Smacznego.
  • 191,1 MB
  • 26 gru 21 10:18
2 kg mięsa (karkówka, łopatka)
1 papryka
100 g pieczarek marynowanych
2 x 100 g sera żółtego.
2x2 płaskie łyżeczki soli
2 x 1,5 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw "Sekret Dziadka Feliksa" lub przyprawy skomponowanej z równych części pieprzu czarnego, majeranku, tymianku, cząbru, jałowca, ziela angielskiego, liścia laurowego.
Mielimy na oczkach 8 mm
Po zmieleniu podzielić na 2 części, dodać przyprawy i porządnie wymieszać. Paprykę pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę.
Pieczarki pokrócić w dowolny sposób.
Do jednej porcji mięsa dodajemy pieczarki i połowę sera ,a do drugiej resztę sera i paprykę.
Napełniamy szynkowar dobrze ubijając mięso.
W celu napełnienia 2-go szynkowara wykonujemy:
Garść mięsa układamy na dnie szynkowara i ubijamy - odkładamy taką samą ilość, którą położymy na wierzch, resztę wykładamy na folię spożywczą tworząc prostokąt o szerokości około 10-12 cm, grubości 1-2 cm i wynikowej długości. Na mięsie układamy równomiernie pokrojoną w paski paprykę, a pomiędzy paski papryki układamy kostki sera. Całość rolujemy za pomocą foli (powstały walec nie może mieć większej śerdnicy niż szynkowar). Walec wkładamy do szynkowara, wykładamy na wierzch resztę mięsa i ubijamy.
Oba szynkowary zamykamy.
Szynkowary wstawiamy do gorącej wody (80 st C) parzymy przez 2 godziny. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki.Po 8 godzinach można mięso wydobyć i degustować.
Zapraszam!
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    149
  • pliki muzyczne
    0

150 plików
13,75 GB




freetransfer1993

freetransfer1993 napisano 25.05.2022 08:42

zgłoś do usunięcia

Pomagam przyjacielowi aby zwiększyć jego ilość punktów w folderze Kot_Mateusz będzie udostępniony darmowy transfer 10 GB w piątek 27.05 o godzine 12:00

Twojaminutka

Twojaminutka napisano 29.05.2022 21:35

zgłoś do usunięcia

Zapraszam na minutkę...

 

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 1.06.2022 16:42

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
wigef59399

wigef59399 napisano 23.10.2022 12:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dobre_jedzenie

dobre_jedzenie napisano 1.01.2023 05:47

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 3.02.2023 02:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 26.03.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 27.03.2023 16:54

zgłoś do usunięcia

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 17.04.2023 14:08

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
constantine44

constantine44 napisano 13.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności